بطن العقبه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
بطن العقبه منطقه ای است بین راه [[مکه]] تا [[کوفه]] (عراق)، بعضی از مورخین از این منطقه با عنوان «بطن العقیق» یاد کرده اند. [[امام حسین]] علیه السلام با کاروان خود بعد از منزلگاه «زباله» به این منطقه می رسد و می گذرد.
+
'''«بَطن العَقبة»''' منطقه ای است بین راه [[مکه]] تا [[کوفه]]، که آن را قبل از منزلگاه «[[واقصه]]» و بعد از منزلگاه «[[قاع]]» یا «[[زباله]]» دانسته‌اند. ورود کاروان [[امام حسین]] علیه السلام به این منزل، روز جمعه ۲۵ [[ماه ذی الحجه|ذی‌الحجه]] گزارش شده است.  
  
بنا به نقل محدثان و مورخان از جمله "ابن قولوله" از [[امام صادق]] علیه السلام، اینجا بود که [[سیدالشهداء]] علیه السلام به مناسبت خوابی که دیده بود به اصحابش گفت: من خود را کشته بینم و به قتل خواهم رسید. گفتند: چگونه یا اباعبدالله؟ فرمود: خوابی دیدم که سگانی مرا می دریدند و بدترین و شدیدترین آنها سگی بود دو رنگ (سیاه و سفید) که همان پیسی است و در همین جا بود که پیرمردی از قبیله «بنی عکرمه» بنام عمروبن لوذان به آن حضرت برخورد می کند و می پرسد مقصد شما کجاست؟ امام فرمود: [[کوفه]] و او به اطلاع رساند که: "ابن زیاد" میان قادسیه و عذیب سواران را بر کمین گذاشته و قسم داد آن حضرت را که از همین جا برگرد چرا که رفتن به کوفه، رفتن به سوی سرنیزه ها و شمشیرهاست.
+
بنا به نقل [[محدثان]] و مورخان از جمله "[[ابن قولویه]]" از [[امام صادق]] علیه السلام، در این منزل بود که [[سیدالشهداء]] علیه السلام به مناسبت خوابی که دیده بود به اصحابش گفت: من خود را کشته بینم و به قتل خواهم رسید. گفتند: چگونه یا اباعبدالله؟ فرمود: خوابی دیدم که سگانی مرا می دریدند و بدترین و شدیدترین آنها سگی بود دو رنگ (سیاه و سفید).  
  
امام حسین علیه السلام فرمود: ای بنده خدا مطلب بر من پوشیده نیست لکن فرمان الهی چنان است که تغییرپذیر نمی باشد، به خدا سوگند آنها دست از من برنمی دارند تا این که رگ حیاتم را قطع کنند و هرگاه اینکار را انجام دهند، خداوند کسی را بر آنان مسلط خواهد کرد که خوارشان می کند آنگونه که خوارترین مردمان باشند.  
+
به گفته [[ابوحنیفه دینوری]] در «اخبار الطوال»، در همین منزل بود که پیرمردی از قبیله «بنی عکرمه» بنام عمرو بن لوذان به آن حضرت برخورد می کند و می پرسد مقصد شما کجاست؟ امام فرمود: [[کوفه]]، و او به اطلاع رساند که: [[عبیدالله بن زیاد|ابن زیاد]] میان [[قادسیه]] و [[عذیب الهجانات|عذیب‌الهجانات]] سواران و جاسوسان را بر کمین گذاشته و قسم داد آن حضرت را که از همین جا برگرد، چرا که رفتن به کوفه، رفتن به سوی سرنیزه ها و شمشیرهاست.  
  
 +
امام حسین علیه السلام فرمود: «ای بنده خدا مطلب بر من پوشیده نیست، لکن فرمان الهی چنان است که تغییرپذیر نمی باشد، به خدا سوگند آنها دست از من برنمی دارند تا این که رگ حیاتم را قطع کنند و هرگاه اینکار را انجام دهند، خداوند کسی را بر آنان مسلط خواهد کرد که خوارشان می کند آنگونه که خوارترین مردمان باشند.»
 
==منابع==
 
==منابع==
* بَطْنُ الْعَقَبه، [http://www.tahoordanesh.com/page.php?pid=14024دایره المعارف طهور]، تاریخ بازیابی: 20 آبان 1392.
+
*"بطن العقبه"، [http://www.tahoordanesh.com/page.php?pid=14024دایره دائرةالمعارف طهور]، تاریخ بازیابی: ۲۰ آبان ۱۳۹۲.
 
+
*آینه داران آفتاب، محمدرضا سنگری، ج ۱، ص ۱۶۵.
 
[[رده:منزلگاه های قافله کربلا]]
 
[[رده:منزلگاه های قافله کربلا]]
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۷ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۸:۴۰

«بَطن العَقبة» منطقه ای است بین راه مکه تا کوفه، که آن را قبل از منزلگاه «واقصه» و بعد از منزلگاه «قاع» یا «زباله» دانسته‌اند. ورود کاروان امام حسین علیه السلام به این منزل، روز جمعه ۲۵ ذی‌الحجه گزارش شده است.

بنا به نقل محدثان و مورخان از جمله "ابن قولویه" از امام صادق علیه السلام، در این منزل بود که سیدالشهداء علیه السلام به مناسبت خوابی که دیده بود به اصحابش گفت: من خود را کشته بینم و به قتل خواهم رسید. گفتند: چگونه یا اباعبدالله؟ فرمود: خوابی دیدم که سگانی مرا می دریدند و بدترین و شدیدترین آنها سگی بود دو رنگ (سیاه و سفید).

به گفته ابوحنیفه دینوری در «اخبار الطوال»، در همین منزل بود که پیرمردی از قبیله «بنی عکرمه» بنام عمرو بن لوذان به آن حضرت برخورد می کند و می پرسد مقصد شما کجاست؟ امام فرمود: کوفه، و او به اطلاع رساند که: ابن زیاد میان قادسیه و عذیب‌الهجانات سواران و جاسوسان را بر کمین گذاشته و قسم داد آن حضرت را که از همین جا برگرد، چرا که رفتن به کوفه، رفتن به سوی سرنیزه ها و شمشیرهاست.

امام حسین علیه السلام فرمود: «ای بنده خدا مطلب بر من پوشیده نیست، لکن فرمان الهی چنان است که تغییرپذیر نمی باشد، به خدا سوگند آنها دست از من برنمی دارند تا این که رگ حیاتم را قطع کنند و هرگاه اینکار را انجام دهند، خداوند کسی را بر آنان مسلط خواهد کرد که خوارشان می کند آنگونه که خوارترین مردمان باشند.»

منابع

  • "بطن العقبه"، دائرةالمعارف طهور، تاریخ بازیابی: ۲۰ آبان ۱۳۹۲.
  • آینه داران آفتاب، محمدرضا سنگری، ج ۱، ص ۱۶۵.
11.jpg
واقعه عاشورا
قبل از واقعه
شرح واقعه
پس از واقعه
بازتاب واقعه
وابسته ها