پرده خوانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{مدخل دائره المعارف|کتاب [[فرهنگ عاشورا(کتاب)|فرهنگ عاشورا]]}}
 
{{مدخل دائره المعارف|کتاب [[فرهنگ عاشورا(کتاب)|فرهنگ عاشورا]]}}
  
نوحه خوانى بر اساس پرده‌اى كه به ديوار نصب مى‌كنند و روى آن تصاويرى از چهره‌هاى خوب و بد در [[تاريخ اسلام]]، به ويژه حوادث مربوط به عاشوراست و نوحه‌خوان، طبق صحنه‌هاى تصوير، اشعار و مراثى را مى‌خواند و مردم كه اغلب پاى ديوارها در كوچه‌ها و ميادين يا تكيه‌ها پاى صحبت و نوحه‌اش مى‌نشينند، دور او جمع مى‌شوند و مى‌گريند و به پرده خوان، طبق نذر و نياز خويش، كمك مالى مى‌كنند.
+
«پرده خوانی» به [[نوحه|نوحه خوانى]] بر اساس پرده‌اى که به دیوار نصب مى‌کنند و روى آن تصاویرى از چهره‌هاى خوب و بد در [[تاریخ اسلام]]، به ویژه حوادث مربوط به [[عاشورا]] است گفته می شود. [[نوحه خوان|نوحه‌خوان]]، طبق صحنه‌هاى تصویر، اشعار و [[مرثیه|مراثى]] را مى‌خواند و مردم که اغلب پاى دیوارها در کوچه‌ها و میادین یا [[تکیه|تکیه‌ها]] پاى صحبت و نوحه‌اش مى‌نشینند، دور او جمع مى‌شوند و مى‌گریند و به پرده خوان، طبق [[نذر]] و نیاز خویش، کمک مالى مى‌کنند.
  
پرده خوانى، يكى از هنرهاى نمايشى و شرح حال و سيره اولياء دين است كه بر اساس تصاوير منقوش بر پرده‌هاى بزرگ، اجرا مى‌گردد. پرده خوان دهانى گرم و صوتى دلنشين دارد و همراه با خواندن، اشاره به تصاوير مى‌كند.  
+
پرده خوانى، یکى از هنرهاى نمایشى و شرح حال و سیره [[اولیاء الله|اولیاء]] دین است که بر اساس تصاویر منقوش بر پرده‌هاى بزرگ، اجرا مى‌گردد. پرده خوان دهانى گرم و صوتى دلنشین دارد و همراه با خواندن، اشاره به تصاویر مى‌کند.  
  
شمايل نگارى و صورتگرى مذهبى، خود را در پرده‌ها نشان مى‌دهد. نوعى از نقاشى‌ مذهبى در اين پرده‌ها تجلى مى‌يابد. «بر مبناى حوادث تاريخ اسلام، به ويژه وقايع [[كربلا]]، نقاشي هاى درهم و برهمى روى پرده كشيده مى‌شود كه عنوان‌ «پرده نگارى‌» دارد.
+
شمایل نگارى و صورتگرى مذهبى، خود را در پرده‌ها نشان مى‌دهد. نوعى از نقاشى‌ مذهبى در این پرده‌ها تجلى مى‌یابد. بر مبناى حوادث تاریخ [[اسلام]]، به ویژه وقایع [[کربلا]]، نقاشی هاى درهم و برهمى روى پرده کشیده مى‌شود که عنوان‌ «پرده نگارى‌» دارد. نگارگران پرده‌هاى مذهبى، عموما با الهام از [[مقتل|مقاتل]] به تصویر صحنه‌ها مى‌پرداختند. نقالانى هم با نصب آنها بر روى دیوار و در حضور مردم، با دهانى گرم به [[تعزیه]] خوانى و پرده خوانى بر اساس حوادث به تصویر کشیده شده مى‌پرداختند.
  
نگارگران پرده‌هاى مذهبى، عموما با الهام از مقتل ها به تصوير صحنه‌ها مى‌پرداختند.
+
محتواى این پرده‌ها اعم‌ از دنیا و [[آخرت]] و [[بهشت]] و [[جهنم]] و صالحان و شروران و حسینیان و یزیدیان بود. در این‌ پرده‌ها، شمایل [[حضرت عباس]] با دستانى از بدن جدا، [[طفلان مسلم]]، خیمه‌هاى سوزان، [[قیام مختار|قیام مختار]]، مجلس [[جن]] و انس، [[معراج|معراج پیامبر]] به همراه براق، [[کوثر]]، ضامن آهو و... کشیده ‌مى‌شد و نقالان پرده‌خوان با نثر و [[شعر]]، حوادث مربوط به آنها را با صدا بازگو مى‌کردند و از حاضران اشک مى‌گرفتند.<ref>روزنامه کیهان، مقاله ‌«پرده‌هاى مذهبى‌»، ۷۳/۴/۷؛ در زمینه پرده‌خوانى از جمله ر.ک: «دایرةالمعارف‌ تشیع‌»، ج ۳، ص ۶۱۳.</ref>
 
 
نقالانى هم با نصب آنها بر روى ديوار و در حضور مردم، با دهانى گرم به تعزيه خوانى و پرده خوانى بر اساس حوادث به تصوير كشيده شده مى‌پرداختند.
 
 
 
محتواى اين پرده‌ها اعم‌ از دنيا و [[آخرت]] و [[بهشت]] و جهنم و صالحان و شروران و حسينيان و يزيديان بود. در اين‌ پرده‌ها، شمايل حضرت عباس با دستانى از بدن جدا، طفلان مسلم، خيمه‌هاى سوزان، قيام مختار، مجلس جن و انس، معراج پيامبر به همراه براق، كوثر، ضامن آهو و... كشيده ‌مى‌شد و نقالان پرده‌خوان با نثر و شعر، حوادث مربوط به آنها را با صدا بازگو مى‌كردند و از حاضران اشك مى‌گرفتند.<ref>كيهان(روزنامه)73/4/7 ص 12 مقاله ‌«پرده‌هاى مذهبى‌». در زمينه پرده‌خوانى از جمله ر.ك: «دايره المعارف‌تشيع‌»، ج ص 613.</ref>
 
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
  
 
==منابع==
 
==منابع==
جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.
 
  
 +
* جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف. 
 
[[رده:سنت های عزاداران ابا عبدالله]]
 
[[رده:سنت های عزاداران ابا عبدالله]]
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۲ دسامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۱۵

Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


«پرده خوانی» به نوحه خوانى بر اساس پرده‌اى که به دیوار نصب مى‌کنند و روى آن تصاویرى از چهره‌هاى خوب و بد در تاریخ اسلام، به ویژه حوادث مربوط به عاشورا است گفته می شود. نوحه‌خوان، طبق صحنه‌هاى تصویر، اشعار و مراثى را مى‌خواند و مردم که اغلب پاى دیوارها در کوچه‌ها و میادین یا تکیه‌ها پاى صحبت و نوحه‌اش مى‌نشینند، دور او جمع مى‌شوند و مى‌گریند و به پرده خوان، طبق نذر و نیاز خویش، کمک مالى مى‌کنند.

پرده خوانى، یکى از هنرهاى نمایشى و شرح حال و سیره اولیاء دین است که بر اساس تصاویر منقوش بر پرده‌هاى بزرگ، اجرا مى‌گردد. پرده خوان دهانى گرم و صوتى دلنشین دارد و همراه با خواندن، اشاره به تصاویر مى‌کند.

شمایل نگارى و صورتگرى مذهبى، خود را در پرده‌ها نشان مى‌دهد. نوعى از نقاشى‌ مذهبى در این پرده‌ها تجلى مى‌یابد. بر مبناى حوادث تاریخ اسلام، به ویژه وقایع کربلا، نقاشی هاى درهم و برهمى روى پرده کشیده مى‌شود که عنوان‌ «پرده نگارى‌» دارد. نگارگران پرده‌هاى مذهبى، عموما با الهام از مقاتل به تصویر صحنه‌ها مى‌پرداختند. نقالانى هم با نصب آنها بر روى دیوار و در حضور مردم، با دهانى گرم به تعزیه خوانى و پرده خوانى بر اساس حوادث به تصویر کشیده شده مى‌پرداختند.

محتواى این پرده‌ها اعم‌ از دنیا و آخرت و بهشت و جهنم و صالحان و شروران و حسینیان و یزیدیان بود. در این‌ پرده‌ها، شمایل حضرت عباس با دستانى از بدن جدا، طفلان مسلم، خیمه‌هاى سوزان، قیام مختار، مجلس جن و انس، معراج پیامبر به همراه براق، کوثر، ضامن آهو و... کشیده ‌مى‌شد و نقالان پرده‌خوان با نثر و شعر، حوادث مربوط به آنها را با صدا بازگو مى‌کردند و از حاضران اشک مى‌گرفتند.[۱]

پانویس

  1. روزنامه کیهان، مقاله ‌«پرده‌هاى مذهبى‌»، ۷۳/۴/۷؛ در زمینه پرده‌خوانى از جمله ر.ک: «دایرةالمعارف‌ تشیع‌»، ج ۳، ص ۶۱۳.

منابع

  • جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.
11.jpg
واقعه عاشورا
قبل از واقعه
شرح واقعه
پس از واقعه
بازتاب واقعه
وابسته ها