کمال الدین و تمام النعمه (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۱۱ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{بخشی از یک کتاب}}
+
{{مشخصات کتاب
'''منبع:''' کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، صفحه 270 - 271
 
  
'''نویسنده:''' محمدرضا ضميري
+
|عنوان=
  
'''مؤلف:'''
+
|تصویر= [[پرونده:كمال الدين و تمام النعمة.jpg|240px|وسط]]
  
[[شیخ صدوق]] ابوجعفر محمد بن علی بن حسین بن بابویه قمی (م 381 ق).
+
|نویسنده= شیخ صدوق
  
'''معرفی اجمالی كتاب:'''
+
|موضوع= مهدویت
  
موضوع كتاب، غیبت و ظهور [[امام زمان]] عجل الله تعالی و فرجه شریف است. شیخ صدوق در این كتاب نمونه های فراوانی از غیبت [[پیامبران]] الهی را آورده و به بررسی كامل امامت حضرت مهدی علیه السلام، تولد ایشان، روایات [[پیامبر اسلام]] و [[ائمه اطهار]] علیهم السلام، درباره ظهور آن حضرت، كسانی كه به خدمت آن حضرت رسیده اند و شرایط دوران ظهور ایشان پرداخته است.
+
|زبان= عربی
  
شیخ صدوق انگیزه خود را از نگارش این كتاب این گونه بیان می فرماید: «بعد از سفر به مشهد مقدس و زیارت علی بن موسی الرضا علیه السلام به نیشابور رفتم. در آن جا شیعیانی كه به دیدن من می آمدند، شبهاتی را درباره امام زمان علیه السلام مطرح كردند كه من هم سعی فراوانی در حل آن شبهات نمودم؛ تا آن كه به قم آمدم. در آن جا نیز شیخ نجم الدین ابوسعید محمد بن حسن بن محمد بن احمد بن [[علی بن صلت قمی]] به دیدارم آمد. او نیز از من درخواست نگارش كتابی در این باره داشت و من هم به ایشان وعده اجابت دادم؛ تا آن كه شبی امام زمان علیه السلام را در خواب دیدم. آن حضرت به من فرمود: چرا كتابی درباره غیبت نمی نویسی تا خداوند به وسیله آن حوائجت را برآورده سازد؟ عرض كردم: ای فرزند رسول خدا! من در این باره چند كتاب نوشته ام. آن حضرت فرمود: اینك كتابی بنویس و در آن به [[غیبت های پیامبران الهی]] اشاره كن. پس از آن از خواب بیدار شدم و بر آن شدم تا این كتاب را به نگارش درآورم».
+
|تعداد جلد= 2
  
این كتاب از قدیمی ترین و معتبرترین منابع روایی شیعه درباره امام زمان علیه السلام می باشد. شیخ صدوق در این كتاب بسیاری از مباحث اعتقادی شیعه را درباره آن حضرت فرموده است.
+
|عنوان افزوده1= مصحح
  
موضوعات مورد بحث در این كتاب عبارت اند از:
+
|افزوده1= علی اکبر غفاری
  
* 1. آفرینش حجت خدا قبل از آفرینش دیگر انسان ها بوده است؛
+
|عنوان افزوده2=
  
* 2. فقط خداوند حق انتخاب خلیفه و جانشین خود را دارد؛
+
|افزوده2=
  
* 3. اثبات [[غیبت]] و [[حكمت]] آن؛
+
|لینک= [http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/42522/ کتاب كمال الدین و تمام النعمة]
  
* 4. جواب های ابن قبه؛
+
}}
 +
'''«کمال الدین و تمام النعمة»'''، معروف به «اکمال الدین»، تألیف [[شیخ صدوق|شیخ صدوق]] (م ۳۸۱ ق)، به زبان عربی و در موضوع [[غیبت امام زمان (عج)|غیبت]] و ظهور [[امام زمان عجل الله فرجه الشریف|امام زمان]] (عجل الله فرجه) است. این کتاب از قدیمی ترین و معتبرترین منابع روایی [[شیعه]] درباره امام زمان علیه السلام می باشد.  
  
* 5. غیبت [[حضرت نوح]]، [[حضرت صالح]]، [[حضرت ابراهیم]] و [[حضرت یوسف]] علیهم السلام؛
+
==مؤلف==
 +
[[شیخ صدوق|محمد بن علی بن حسین بابویه قمی]] (۳۰۵ -۳۸۱ ق) متولد شهر [[قم]]، معروف به شیخ صدوق و ابن بابویه، از بزرگ‌ترین [[محدث|محدّثین]] قرن چهارم هجری به شمار می‌آید. از جمله آثار وی: [[من لایحضره الفقیه (کتاب)|من لایحضره الفقیه]]، مدینة العلم، '''كمال‌الدین و تمام النعمة'''، [[التوحید (کتاب)|التوحید]]، [[الخصال (کتاب)|الخصال]]، [[معانى الأخبار (کتاب)|معانی الأخبار]]، [[عیون اخبارالرضا (کتاب)|عیون أخبار الرضا(ع)]]، [[الأمالی شیخ صدوق (کتاب)|أمالی شیخ صدوق]]، [[المقنع (کتاب)|المقنع فی الفقه]]، [[الهدايه (کتاب)|الهدایة (فی الأصول و الفروع)]] می باشد. از اساتید وی  می توان به [[ابن ولید|محمد بن حسن بن ولید]]، حمزة بن محمد بن احمد بن جعفر بن محمد بن زید بن على(ع)، ابوالحسن محمد بن قاسم اشاره کرد. شیخ صدوق در سال 381 ق. وفات نمود.
  
* 6. روایات [[اهل بیت]] علیهم السلام درباره غیبت؛
+
==معرفی اجمالی کتاب==
  
* 7. كسانی كه [[امام زمان]] عجل الله تعالی و فرجه شریف را مشاهده كرده اند؛
+
موضوع کتاب، [[غیبت امام زمان (عج)|غیبت]] و ظهور [[امام زمان]] (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. شیخ صدوق در این کتاب نمونه های فراوانی از غیبت [[پیامبران]] الهی را آورده و به بررسی کامل [[امامت]] حضرت مهدی علیه السلام، تولد ایشان، روایات [[پیامبر اسلام]] و [[ائمه اطهار]] علیهم السلام، درباره ظهور آن حضرت، کسانی که به خدمت آن حضرت رسیده اند و شرایط دوران ظهور ایشان پرداخته است.
  
* 8. نامه های آن حضرت؛
+
شیخ صدوق انگیزه خود را از نگارش این کتاب این گونه بیان می فرماید: «بعد از سفر به [[مشهد|مشهد مقدس]] و زیارت [[امام رضا علیه السلام|علی بن موسی الرضا]] علیه السلام به نیشابور رفتم. در آن جا [[شیعه|شیعیانی]] که به دیدن من می آمدند، شبهاتی را درباره امام زمان علیه السلام مطرح کردند که من هم سعی فراوانی در حل آن شبهات نمودم؛ تا آن که به [[قم]] آمدم. در آن جا نیز شیخ نجم الدین ابوسعید محمد بن حسن بن محمد بن احمد بن علی بن صلت قمی به دیدارم آمد. او نیز از من درخواست نگارش کتابی در این باره داشت و من هم به ایشان وعده اجابت دادم؛ تا آن که شبی [[امام زمان عجل الله فرجه الشریف|امام زمان]] علیه السلام را در خواب دیدم. آن حضرت به من فرمود: چرا کتابی درباره [[غیبت امام زمان (عج)|غیبت]] نمی نویسی تا خداوند به وسیله آن حوائجت را برآورده سازد؟ عرض کردم: ای فرزند [[پیامبر اسلام|رسول خدا]]! من در این باره چند کتاب نوشته ام. آن حضرت فرمود: اینک کتابی بنویس و در آن به غیبت های [[پیامبران|پیامبران]] الهی اشاره کن. پس از آن از خواب بیدار شدم و بر آن شدم تا این کتاب را به نگارش درآورم».
  
* 9. علامات ظهور؛
+
شیخ صدوق در این کتاب بسیاری از مباحث اعتقادی شیعه را درباره آن حضرت فرموده است. موضوعات مورد بحث در این کتاب عبارت اند از:
  
* 10. ثواب انتظار، و موضوعات فراوان و جالب دیگر.
+
#آفرینش [[حجت]] خدا قبل از آفرینش دیگر انسان ها بوده است.
 +
#فقط خداوند حق انتخاب خلیفه و جانشین خود را دارد.
 +
#اثبات [[غیبت امام زمان (عج)|غیبت]] و حکمت آن
 +
#جواب های [[ابن قبه]]
 +
#غیبت [[حضرت نوح]]، [[حضرت صالح]]، [[حضرت ابراهیم]] و [[حضرت یوسف]] علیهم السلام
 +
#روایات [[اهل بیت]] علیهم السلام درباره غیبت
 +
#کسانی که [[امام زمان]] عجل الله تعالی فرجه الشریف را مشاهده کرده اند.
 +
#نامه های آن حضرت
 +
#علامات ظهور
 +
#ثواب [[انتظار ظهور امام زمان (عج)|انتظار]] و موضوعات فراوان و جالب دیگر.
  
'''وضعیت نشر:'''
+
==نسخه‌ شناسى‌==
  
این كتاب، به زبان عربی در دو جلد با تحقیق استاد علی اکبر غفاری توسط انتشارات دارالكتب الاسلامیه [[قم]] در سال 1395 ه.ق چاپ شده است.
+
۱. نسخه خطى کتاب‌خانه مرکزى دانشگاه که در تاریخ ۱۰۶۰ ق با خط نسخ خوب نوشته شده است و تصحیح و مقابله شده است.
  
'''پيوندها'''
+
۲. نسخه خطى مصحح دیگر که در تاریخ ۱۰۷۷ ق به امضاى أبو طالب الحسینى، نوشته شده است و با دقت، تصحیح و مقابله شده است. این نسخه، در کتاب‌خانه [[سید شهاب الدین مرعشی نجفی|آیة الله سید شهاب الدین مرعشى]] نگه‌دارى مى‌شود. کتابت این نسخه، در سال ۱۰۸۱ ق، پایان یافته است.
 +
 
 +
۳. نسخه خطى که در تاریخ ۱۰۵۱ ق، نوشته شده است و در کتاب‌خانه شخصى ثقة الاسلام، آقاى سید محمّد على صدر الحفاظ، آستانه مقدس [[حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام|حضرت عبد العظیم]] (ع) موجود است.
 +
 
 +
این کتاب اکنون، به زبان عربی در دو جلد با تحقیق استاد علی اکبر غفاری توسط انتشارات دارالکتب الاسلامیه قم در سال ۱۳۹۵ ه.ق چاپ شده است.
 +
 
 +
==منابع==
 +
 
 +
*محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، صفحه ۲۷۰-۲۷۱.
 +
*مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم افزار جامع الحادیث ۳ [لوح فشرده]، بخش کتابشناسی.
 +
 
 +
==متن کتاب==
 +
[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/42522/ '''كمال الدین و تمام النعمة''']
 +
 
 +
<br />
  
* '''[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource.do?action=resource&id=42522&scope=95YYli2geUG_CPPAo7t-BtNqBU3hT89K&flowLastAction=view&from=search&query=%D9%83%D9%85%D8%A7%D9%84%20%D8%A7%D9%84%D8%AF%D9%8A%D9%86%20%D9%88%20%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%85%20%D8%A7%D9%84%D9%86%D8%B9%D9%85%D8%A9&field=&collectionPID=0&lang=&count=20&execute=true کتاب كمال الدین و تمام النعمة]'''
 
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
[[رده:منابع تاریخ زندگی امام مهدی(عج)]]
 
[[رده:منابع تاریخ زندگی امام مهدی(عج)]]
 +
[[رده:آثار شیخ صدوق]]
 +
{{حدیث}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۴۵

كمال الدين و تمام النعمة.jpg
نویسنده شیخ صدوق
موضوع مهدویت
زبان عربی
تعداد جلد 2
مصحح علی اکبر غفاری

کتاب كمال الدین و تمام النعمة

«کمال الدین و تمام النعمة»، معروف به «اکمال الدین»، تألیف شیخ صدوق (م ۳۸۱ ق)، به زبان عربی و در موضوع غیبت و ظهور امام زمان (عجل الله فرجه) است. این کتاب از قدیمی ترین و معتبرترین منابع روایی شیعه درباره امام زمان علیه السلام می باشد.

مؤلف

محمد بن علی بن حسین بابویه قمی (۳۰۵ -۳۸۱ ق) متولد شهر قم، معروف به شیخ صدوق و ابن بابویه، از بزرگ‌ترین محدّثین قرن چهارم هجری به شمار می‌آید. از جمله آثار وی: من لایحضره الفقیه، مدینة العلم، كمال‌الدین و تمام النعمة، التوحید، الخصال، معانی الأخبار، عیون أخبار الرضا(ع)، أمالی شیخ صدوق، المقنع فی الفقه، الهدایة (فی الأصول و الفروع) می باشد. از اساتید وی می توان به محمد بن حسن بن ولید، حمزة بن محمد بن احمد بن جعفر بن محمد بن زید بن على(ع)، ابوالحسن محمد بن قاسم اشاره کرد. شیخ صدوق در سال 381 ق. وفات نمود.

معرفی اجمالی کتاب

موضوع کتاب، غیبت و ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. شیخ صدوق در این کتاب نمونه های فراوانی از غیبت پیامبران الهی را آورده و به بررسی کامل امامت حضرت مهدی علیه السلام، تولد ایشان، روایات پیامبر اسلام و ائمه اطهار علیهم السلام، درباره ظهور آن حضرت، کسانی که به خدمت آن حضرت رسیده اند و شرایط دوران ظهور ایشان پرداخته است.

شیخ صدوق انگیزه خود را از نگارش این کتاب این گونه بیان می فرماید: «بعد از سفر به مشهد مقدس و زیارت علی بن موسی الرضا علیه السلام به نیشابور رفتم. در آن جا شیعیانی که به دیدن من می آمدند، شبهاتی را درباره امام زمان علیه السلام مطرح کردند که من هم سعی فراوانی در حل آن شبهات نمودم؛ تا آن که به قم آمدم. در آن جا نیز شیخ نجم الدین ابوسعید محمد بن حسن بن محمد بن احمد بن علی بن صلت قمی به دیدارم آمد. او نیز از من درخواست نگارش کتابی در این باره داشت و من هم به ایشان وعده اجابت دادم؛ تا آن که شبی امام زمان علیه السلام را در خواب دیدم. آن حضرت به من فرمود: چرا کتابی درباره غیبت نمی نویسی تا خداوند به وسیله آن حوائجت را برآورده سازد؟ عرض کردم: ای فرزند رسول خدا! من در این باره چند کتاب نوشته ام. آن حضرت فرمود: اینک کتابی بنویس و در آن به غیبت های پیامبران الهی اشاره کن. پس از آن از خواب بیدار شدم و بر آن شدم تا این کتاب را به نگارش درآورم».

شیخ صدوق در این کتاب بسیاری از مباحث اعتقادی شیعه را درباره آن حضرت فرموده است. موضوعات مورد بحث در این کتاب عبارت اند از:

  1. آفرینش حجت خدا قبل از آفرینش دیگر انسان ها بوده است.
  2. فقط خداوند حق انتخاب خلیفه و جانشین خود را دارد.
  3. اثبات غیبت و حکمت آن
  4. جواب های ابن قبه
  5. غیبت حضرت نوح، حضرت صالح، حضرت ابراهیم و حضرت یوسف علیهم السلام
  6. روایات اهل بیت علیهم السلام درباره غیبت
  7. کسانی که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را مشاهده کرده اند.
  8. نامه های آن حضرت
  9. علامات ظهور
  10. ثواب انتظار و موضوعات فراوان و جالب دیگر.

نسخه‌ شناسى‌

۱. نسخه خطى کتاب‌خانه مرکزى دانشگاه که در تاریخ ۱۰۶۰ ق با خط نسخ خوب نوشته شده است و تصحیح و مقابله شده است.

۲. نسخه خطى مصحح دیگر که در تاریخ ۱۰۷۷ ق به امضاى أبو طالب الحسینى، نوشته شده است و با دقت، تصحیح و مقابله شده است. این نسخه، در کتاب‌خانه آیة الله سید شهاب الدین مرعشى نگه‌دارى مى‌شود. کتابت این نسخه، در سال ۱۰۸۱ ق، پایان یافته است.

۳. نسخه خطى که در تاریخ ۱۰۵۱ ق، نوشته شده است و در کتاب‌خانه شخصى ثقة الاسلام، آقاى سید محمّد على صدر الحفاظ، آستانه مقدس حضرت عبد العظیم (ع) موجود است.

این کتاب اکنون، به زبان عربی در دو جلد با تحقیق استاد علی اکبر غفاری توسط انتشارات دارالکتب الاسلامیه قم در سال ۱۳۹۵ ه.ق چاپ شده است.

منابع

  • محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، صفحه ۲۷۰-۲۷۱.
  • مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم افزار جامع الحادیث ۳ [لوح فشرده]، بخش کتابشناسی.

متن کتاب

كمال الدین و تمام النعمة