شاه طاهر دکنی انجدانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(یک نسخهٔ میانیِ همین کاربر نمایش داده نشده است)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{مدخل دائرة المعارف|[[اثر آفرینان]]}}
 
{{مدخل دائرة المعارف|[[اثر آفرینان]]}}
  
'''دکنی انجدانی، شاه طاهر'''
+
'''«شاه طاهر دکنی انجدانی»''' (م، ۹۵۶ ق)، از علما و شعرای [[ایران|ایرانی]] در قرن ۱۰ هجری است. او در [[تفسیر قرآن|تفسیر]]، [[حکمت]]، [[فقه]]، [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] و [[کلام]] مهارت داشت و آثار متعددی در این علوم تألیف نمود.
 +
{{شناسنامه عالم
 +
|نام کامل = شاه طاهر دکنی انجدانی
 +
||تصویر=
 +
|زادروز = 
 +
|زادگاه =  همدان
 +
|وفات =  ۹۵۶ قمری
 +
|مدفن =  [[کربلا]]
 +
|اساتید =  شمس‌‌الدین محمد خضرى،...
 +
|شاگردان = 
 +
|آثار = رساله منشآت، حاشیه بر [[شفا (کتاب)|الهیات شفا]]، شرح [[تهذیب الوصول الی علم الاصول (کتاب)|تهذیب الاصول]]، شرح [[باب حادی عشر (کتاب)|باب حادى عشر]]، حاشیه بر [[انوار التنزیل و اسرار التأویل (کتاب)|تفسیر بیضاوى]]، النموذج العلوم، دیوان اشعار،...
 +
}}
 +
==زندگی‌نامه==
 +
شاه طاهر در همدان متولد شد و در محلى به نام خند (خواند) نزدیک قزوین روزگار مى ‌گذراند. با گذشت زمان، به خاطر علم و [[تقوا|تقوایى]] که داشت محبوبیت زیادى یافت، تا حدى که معروفترین امام سلسله نزارى شاخه‌ى محمدشاهى شد.
  
قرن: 10
+
وى وارد دربار شاه اسماعیل صفوى شد، در حالى که شاه [[صفویه|صفوى]] از نفوذ او بیمناک بود، چند بار توسط میرزا حسین اصفهانى که از درباریان بانفوذ و حامى شاه طاهر بود، حمایت شد.
  
(وف 956-952 ق)
+
شاه طاهر پس از آن به کاشان به عنوان مدرس علوم دینى راهى شد. در کاشان علماى [[اثنى عشریه|اثنى عشرى]]، اخبارى از شاه طاهر به دربار فرستادند که باعث شد فرمان قتل وى صادر شود، ولى وى به هند گریخت و به دربار اسماعیل عادلشاه حاکم بیجاپور راه یافت. ولى چون توجهى ندید قصد [[خانه خدا]] کرد. در راه به پیر محمد شیروانى برخورد و تاثیرى در وى گذاشت که باعث خوانده شدنش به احمدنگر دربار نظامشاه شد. وى پس از مدتى از معتمدترین یاران نظامشاه شد، در عین حال در آن شهر به ایراد درس در موضوعات مختلف مذهبى مى‌پرداخت.
  
متكلم، دانشمند، شاعر. وى در همدان متولد شد. در محلى به نام خند (خواند) نزدیك قزوین روزگار مى ‌گذراند، با گذشت زمان به خاطر علم و تقوایى كه داشت محبوبیت زیادى یافت تا حدى كه معروفترین امام سلسله نزارى شاخه ى محمدشاهى شد. وى وارد دربار شاه اسماعیل صفوى شد در حالى كه شاه صفوى از نفوذ او بیمناك بود، چند بار توسط میرزا حسین اصفهانى كه از درباریان بانفوذ و حامى شاه طاهر بود، حمایت شد.
+
شاه طاهر دکنی گویا به خاطر شفادادن [[معجزه|اعجاز]] گونه پسر نظامشاه، مرتبه ‌اى بلند یافت و نظامشاه به [[شیعه|تشیع]] گروید. نظامشاه پس از این تغییر، تشیع را مذهب رسمى مملکت خود کرد. در بادى امر، تبلیغ مذهب اثنى عشرى توسط یک امام نزارى، شگفت جلوه مى ‌کند، اما باید توجه داشت که شاه طاهر و دیگر پیشوایان نزارى آن عهد، ناچار به مراعات [[تقیه]] بودند.
  
شاه طاهر پس از آن به كاشان به عنوان مدرس علوم دینى راهى شد، در كاشان علماى اثنى عشرى، اخبارى از شاه طاهر به دربار فرستادند كه باعث شد فرمان قتل وى صادر شود ولى وى به هند گریخت و به دربار اسماعیل عادلشاه حاكم بیجاپور راه یافت ولى چون توجهى ندید قصد خانه خدا كرد در راه به پیر محمد شیروانى برخورد و تاثیرى در وى گذاشت كه باعث خوانده شدنش به احمدنگر دربار نظامشاه شد وى پس از مدتى از معتمدترین یاران نظامشاه شد، در عین حال در آن شهر به ایراد درس در موضوعات مختلف مذهبى مى‌پرداخت.
+
سرانجام، شاه طاهر دکنی در سال ۹۵۶ یا ۹۵۲ قمری در احمدنگر هند درگذشت. بعدها استخوان او را به [[كربلا|کربلا]] بردند و در جوار [[امام حسین]] علیه السلام به خاک سپردند.  
  
وى گویا به خاطر شفادادن معجزه‌ آساى پسر نظامشاه مرتبه ‌اى بلند یافت و نظامشاه به تشیع گروید. در بادى امر تبلیغ مذهب اثنى عشرى توسط یك امام نزارى شگفت جلوه مى ‌كند اما باید به خاطر داشت كه شاه طاهر و دیگر پیشوایان نزارى آن عهد ناچار به مراعات [[تقیه]] به صورت شدید بودند.
+
==فعالیت‌های علمی==
 +
شاه طاهر دکنی از دانشمندان و ادیبان و [[عرفان|عارفان]] معروف عهد خود بود. دانشهاى عقلى را نزد شمس‌ الدین محمد خضرى فراگرفت و در مجموعه‌ «منشآت» وی نامه‌‌اى به همین استاد مى ‌بینیم. او در [[تفسیر قرآن|تفسیر]] و [[حدیث]] و [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] و [[حكمت|حکمت]] و [[کلام]] مهارت داشت.  
  
نظامشاه پس از این تغییر تشیع را مذهب رسمى مملكت خود كرد. وى از دانشمندان و ادیبان و عارفان معروف عهد خود بود. در تفسیر و [[حدیث]] و [[فقه]] و [[اصول]] و [[حكمت]] و ریاضى مهارت داشت. دانشهاى عقلى را نزد شمس‌ الدین محمد خضرى فراگرفت و در مجموعه‌ ى «منشآتش» نامه‌ اى به همین استاد مى ‌بینیم.
+
===آثار و تألیفات==
 
+
*منشآت شاه طاهر، یا «انشاء روح‌افزا»؛
وى در احمدنگر درگذشت. استخوان او را بعدها به [[كربلا]] بردند و در جوار [[امام حسین]] علیه السلام به خاك سپردند. از آثارش: «منشآت شاه طاهر» یا «انشاء روح‌افزا»؛ حاشیه بر «الهیات شفا»؛ شرح بر «تهذیب الاصول»؛ «شرح باب حادى عشر» در كلام، شرح «رساله‌ى جعفریه» در فقه؛ حاشیه بر «تفسیر» قاضى بیضاوى؛ رساله‌ى «النموزج العلوم» و رساله فارسى در احوال [[معاد]].[[دیوان]] شعرى هم دارد كه اشعارى لطیف را شامل است از آن جمله قصایدى كه در [[مدح]] [[امام على]] علیه السلام و نبى اكرم صلی الله علیه و آله دارد.
+
*[[حاشیه]] بر «[[شفا (کتاب)|الهیات شفا]]» [[ابن سینا]]؛
 +
*شرح بر «[[تهذیب الوصول الی علم الاصول (کتاب)|تهذیب الاصول]]»، در [[علم اصول|اصول]]؛
 +
*شرح «[[باب حادی عشر (کتاب)|باب حادى عشر]]» [[علامه حلی]]، در [[علم کلام|کلام]]؛
 +
*شرح «رساله‌ى جعفریه» در [[فقه]]؛
 +
*حاشیه بر «[[انوار التنزیل و اسرار التأویل (کتاب)|تفسیر بیضاوى]]»؛
 +
*رساله‌ النموذج العلوم؛
 +
*رساله فارسى در احوال [[معاد]]؛
 +
*[[دیوان (شعر)|دیوان]] شعرى هم دارد که اشعارى لطیف دارد، از جمله [[قصیده|قصایدى]] در مدح [[پیامبر اسلام|نبى اکرم]] صلی الله علیه وآله و [[امام على]] علیه السلام.
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* [[انجمن مفاخر فرهنگی]]، [[اثرآفرینان]]، ج3، ص291.
 
  
 +
*[[اثرآفرینان]]، [[انجمن مفاخر فرهنگی]]، ج۳، ص۲۹۱.
  
[[رده:شعرای پارسی گو]]
+
[[رده:علمای قرن دهم]]
 
[[رده:شعرای پارسی گوی قرن دهم]]
 
[[رده:شعرای پارسی گوی قرن دهم]]
[[رده:متکلمان]]
+
[[رده:متکلمان]][[رده:مفسرین قرآن]][[رده:فقیهان]][[رده:مدفونین در کربلا]]
[[رده:عالمان]]
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ مارس ۲۰۲۶، ساعت ۱۱:۰۹

Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


«شاه طاهر دکنی انجدانی» (م، ۹۵۶ ق)، از علما و شعرای ایرانی در قرن ۱۰ هجری است. او در تفسیر، حکمت، فقه، اصول و کلام مهارت داشت و آثار متعددی در این علوم تألیف نمود.

نام کامل شاه طاهر دکنی انجدانی
زادگاه همدان
وفات ۹۵۶ قمری
مدفن کربلا

Line.png

اساتید

شمس‌‌الدین محمد خضرى،...


آثار

رساله منشآت، حاشیه بر الهیات شفا، شرح تهذیب الاصول، شرح باب حادى عشر، حاشیه بر تفسیر بیضاوى، النموذج العلوم، دیوان اشعار،...

زندگی‌نامه

شاه طاهر در همدان متولد شد و در محلى به نام خند (خواند) نزدیک قزوین روزگار مى ‌گذراند. با گذشت زمان، به خاطر علم و تقوایى که داشت محبوبیت زیادى یافت، تا حدى که معروفترین امام سلسله نزارى شاخه‌ى محمدشاهى شد.

وى وارد دربار شاه اسماعیل صفوى شد، در حالى که شاه صفوى از نفوذ او بیمناک بود، چند بار توسط میرزا حسین اصفهانى که از درباریان بانفوذ و حامى شاه طاهر بود، حمایت شد.

شاه طاهر پس از آن به کاشان به عنوان مدرس علوم دینى راهى شد. در کاشان علماى اثنى عشرى، اخبارى از شاه طاهر به دربار فرستادند که باعث شد فرمان قتل وى صادر شود، ولى وى به هند گریخت و به دربار اسماعیل عادلشاه حاکم بیجاپور راه یافت. ولى چون توجهى ندید قصد خانه خدا کرد. در راه به پیر محمد شیروانى برخورد و تاثیرى در وى گذاشت که باعث خوانده شدنش به احمدنگر دربار نظامشاه شد. وى پس از مدتى از معتمدترین یاران نظامشاه شد، در عین حال در آن شهر به ایراد درس در موضوعات مختلف مذهبى مى‌پرداخت.

شاه طاهر دکنی گویا به خاطر شفادادن اعجاز گونه پسر نظامشاه، مرتبه ‌اى بلند یافت و نظامشاه به تشیع گروید. نظامشاه پس از این تغییر، تشیع را مذهب رسمى مملکت خود کرد. در بادى امر، تبلیغ مذهب اثنى عشرى توسط یک امام نزارى، شگفت جلوه مى ‌کند، اما باید توجه داشت که شاه طاهر و دیگر پیشوایان نزارى آن عهد، ناچار به مراعات تقیه بودند.

سرانجام، شاه طاهر دکنی در سال ۹۵۶ یا ۹۵۲ قمری در احمدنگر هند درگذشت. بعدها استخوان او را به کربلا بردند و در جوار امام حسین علیه السلام به خاک سپردند.

فعالیت‌های علمی

شاه طاهر دکنی از دانشمندان و ادیبان و عارفان معروف عهد خود بود. دانشهاى عقلى را نزد شمس‌ الدین محمد خضرى فراگرفت و در مجموعه‌ «منشآت» وی نامه‌‌اى به همین استاد مى ‌بینیم. او در تفسیر و حدیث و فقه و اصول و حکمت و کلام مهارت داشت.

=آثار و تألیفات

منابع

مسابقه از خطبه ۱۳۳ و ۱۳۳ و ۱۶۷ نهج البلاغه