نظرة فی کتاب منهاج السنة النبویة (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۵:۵۱

كتاب «نظرة فی كتاب منهاج السنّة النبويّة»، در واقع بخشى از نوشته‌هاى علامه امينى (م، ۱۳۹۰ ق) در كتاب شریف «الغدير» در نقد و ردّ كتاب «منهاج السنّة النبويّة» اثر ابن تيميّه (م، 728 ق) می‌باشد، که توسط احمد كنانى تدوین و آماده شده است.

Ketab479.jpg
نویسنده علامه امینی
موضوع کلام شیعه
زبان عربی
تعداد جلد ۱
تدوین احمد كنانى

مؤلف

علامه عبدالحسین امینی در سال ۱۳۲۰ قمری در تبریز زاده شد و در مدارس آن شهر مقدمات علوم را آموخت. سپس به نجف رفت و در درس عالمان مختلف حاضر شد و از مراجع بزرگی مانند سید ابوالحسن اصفهانی (م. ۱۳۶۴ق) و میرزا محمدحسین نایینی (م. ۱۳۵۵ق) اجازه اجتهاد دریافت کرد. او همچنین از شیخ محمدحسین کمپانى اصفهانی و شیخ آقا بزرگ تهرانی، دارای اجازه روایت است. عالمان مختلف در اجازات خود، مقامات علمی، دینی و اجتماعی عبدالحسین امینی را یادآور شده و ستوده‌اند.

علامه امینی در تفسیر، حدیث، تاریخ و علم رجال صاحب‌نظر بود و بیشتر ساعاتش به تحقیق و مطالعه می‌گذشت. برخی از تألیفات مهم او عبارتند از: الغدیر فی الکتاب و السنّة و الأدب، شهداء الفضیلة، سیرتنا و سنتنا سیرة نبینا و سنته، فاطمه زهرا سلام الله علیها، تفسیر فاتحه الکتاب، السنة و السیرة.

مرحوم علامه امینی ظهر جمعه ۲۸ ربیع‌الثانی ۱۳۹۰ قمری (۱۳۴۹ ش) درگذشت و در کتابخانه‌ای که‌ خود در نجف برپا کرده بود، به خاک سپرده شد.

معرفى کتاب

يكى از تأليفات مشهور ابن تيميّه حرّانى (661-728 ق)، «منهاج السّنة النبويّة فى نقض الشيعة القدرية»، ردّى است بر كتاب «منهاج الكرامة فى معرفة الامامة» اثر ارزشمند علاّمه حلّى (648-726 ق). ابن تيميّه در اين اثر انواع تهمت‌ها و افتراها را نثار مذهب شيعه كرده و اقوالى را از قول ديگران نقل نموده كه يكسره دروغ محض و خالى از هر گونه تحقيق و تأمل است. از زمان در دسترس قرار گرفتن اثر ابن تيميّه، علماء و متفكران اسلامى زيادى در ردّ انديشه‌ها و عقايد او رسائل مختلفى تدوين نمودند.

علامه امينى در جلد سوم كتاب شريف «الغدير» به نقل و نقد عالمانه كتاب‌هاى مخالفان كه به علّت تعصب و دشمنى به انكار و تحريف حقائق پرداخته‌اند، اختصاص داده است؛ از جمله الفرق بين الفرق، البداية و النهاية و السّنة و الشيعة. علامه امینی در همان جلد، به نقد و بررسى خدشه ابن تيميّه بر حديث غدير و اشتباهات، افترائات و اظهارات او در مورد مذهب شيعه كه در «منهاج السنة» خود آورده پرداخته و ردّ عالمانه بر آنها نوشته است.

كتاب حاضر یعنی «نظرة فی كتاب منهاج السنّة النبويّة»، در واقع قسمتى از نوشته‌هاى علامه امینی در كتاب «الغدير» در ردّ كتاب «منهاج السّنة» می باشد که توسط آقاى احمد كنانى تدوین و آماده شده است.

محتوای کتاب

اهمّ موضوعاتى كه علامه امينى در كتاب «الغدير» آورده و در کتاب «نظرة فی كتاب منهاج السنّة النبويّة» نیز منعکس شده، عبارتند از:

آیات و احاديث در منقبت و منزلت والاى اهل بيت(ع)، آيات و روايات در فضائل اميرالمؤمنين(ع)، حديث «رد الشمس»، حديث «انا مدينة العلم و على بابها»، نزول آيه «انّما وليّكم الله و رسوله و الذین آمنوا...» در شأن على(ع)، حديث «على(ع) مع الحقّ» و مصادر آن، عقد اخوت بين پيامبر(ص) و حضرت على(ع) و راويان آن، على(ع) «فاروق» است، حبّ على(ع) معيار تشخيص مؤمن از منافق، حديث منزلت، حديث «فاطمة بضعة منّى» و راويانش، حديث «انّ اللّه يغضب لغضب فاطمه(ع)»، و مآخذ آن.

در کتاب «نظرة فی كتاب منهاج السنّة النبويّة»، اوّل اتهامات و خدشه‌هاى ابن تیمیه در موضوعات فوق مطرح شده، و سپس پاسخ علامه امينى مى‌آيد.

منابع