المجتنی من الدعاء المجتبی (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱۱: سطر ۱۱:
 
|زبان= عربی  
 
|زبان= عربی  
  
|تعداد جلد= 1
+
|تعداد جلد= ۱
  
 
|عنوان افزوده1= تحقيق  
 
|عنوان افزوده1= تحقيق  
  
|افزوده1= صفاء الدين البصري
+
|افزوده1= صفاءالدين البصری
  
 
|عنوان افزوده2=
 
|عنوان افزوده2=
سطر ۲۱: سطر ۲۱:
 
|افزوده2=
 
|افزوده2=
  
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39026/ المجتني من دعاء المجتبي]
+
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39026/ المجتنی من الدعاء المجتبی]
  
 
}}
 
}}
==نویسنده==
+
'''«المُجتَنی مِن الدُعاء المُجتَبی»''' تألیف [[سید بن طاووس]] (۵۸۹-۶۶۴ ق)، کتابی مشتمل بر [[دعا|ادعیه]] و اذکاری است که بیشتر از ناحیه [[ائمه اطهار]] (علیهم‌السلام) روایت شده است.
  
[[سيد على بن طاووس]] حلى، متوفى 664 هجرى.
+
==مؤلف==
  
==موضوع==
+
سید رضی‌الدین علی بن موسی معروف به [[سید بن طاووس]] (۵۸۹-۶۶۴ ق)، فقیه، محدث، متکلم و عارف بزرگ [[شیعه]] در قرن هفتم هجری است. جد اعلای او داود بن [[حسن مثنی]]، نوه پسری [[امام حسن علیه السلام|امام حسن]] (علیه‌السلام) است.
  
ادعيه و اوراد مرويه از [[ائمه اطهار]] عليهم السلام.
+
سید بن طاووس نقیب شیعیان در زمان حکومت مغول بر [[بغداد]] بود و وی را به سبب [[تقوا]]، مراقبه فراوان و حالات عرفانی «جمال العارفین» خوانده‌اند. علمای بزرگی چون [[علامه حلی|علامه حلى]] و [[ابن داوود حلی]] از شاگردان او هستند.
  
==ترتيب كتاب==
+
سید بن طاووس آثار بسیاری دارد که موضوع غالب آنها [[دعا|ادعیه]] و [[زیارت|زیارات]] است. از جمله تألیفات او عبارتند از: [[الیقین باختصاص علی بامره المومنین|الیقین بإختصاص علی بإمرة المؤمنین]]، [[اقبال الاعمال (کتاب)|إقبال الأعمال]]، [[مصباح الزائر (کتاب)|مصباح الزائر]]، [[فرج المهموم فی معرفه نهج الحلال من علم النجوم|فرج المهموم]]، [[مهج الدعوات و منهج العبادات (کتاب)|مهج الدعوات]]، [[سعد السعود]]، [[جمال الأسبوع (کتاب)|جمال الاسبوع]] و المجتنی من الدعاء المجتبی.
  
سيد كتاب خويش را باب بندى نكرده، اما در تمام كتاب روشى خاص دارد و آن اين كه: ابتدا نام هر كتاب را ذكر كرده، سپس روايات منتخب آن كتاب را نقل مى نمايد.
+
==معرفی کتاب==
  
سيد ابن طاووس، در ابتداى كتاب مى فرمايد: «من ادعيه لطيفه و مهمات شريفه اى يافتم و آنها را به صورت كتابى درآوردم تا همگان بتوانند از آن بهره مند گردند و نام آن را المجتنى من الدعاء المجتبى گذاشتم».
+
[[سید بن طاووس]] در ابتداى کتاب مى فرماید: «من ادعیه لطیفه و مهمات شریفه اى یافتم و آنها را به صورت کتابى درآوردم تا همگان بتوانند از آن بهره مند گردند و نام آن را المجتنى من الدعاء المجتبى گذاشتم».
  
آنچه بعضى نقل نموده اند كه نام كتاب المجتبى من الدعاء المجتبى است، اشتباه مى باشد. كتاب با نقل از جزء چهارم كتاب دفع الهموم والأحزان نعمانى شروع شده است.
+
مؤلف، کتاب خویش را باب بندى نکرده، اما در تمام کتاب روشى خاص دارد و آن این که ابتدا نام هر کتاب را ذکر کرده، سپس روایات منتخب آن کتاب را نقل مى نماید. وی در جاى جاى کتاب، عنوان «فصل فى ...» دارد، اما این عنوان بندى ها منظم نیست و نمى توان براى آن ترتیب خاصى پیدا نمود، جز همان ترتیب نقل از کتب مختلف.
  
سيد ابن طاووس علاوه بر نقل هر [[دعا]] و شأن نزول آن، بعضى داستان ها را هم پيرامون آن [[دعا]] آورده مانند آنچه در مورد اخلاص در توكل در صفحات 10 و 11 كتاب آمده است.
+
سید ابن طاووس علاوه بر نقل هر [[دعا]] و شأن نزول آن، بعضى داستان ها را هم پیرامون آن دعا آورده، مانند آنچه در مورد اخلاص در [[توکل]] آمده است.
  
سيد در جاى جاى كتاب، عنوان «فصل فى...» دارد اما اين عنوان بندى ها منظم نيست و نمى توان براى آن ترتيب خاصى پيدا نمود جز همان ترتيب نقل از كتب مختلف.
+
==منابع کتاب==
  
==منابع كتاب==
+
[[سید بن طاووس|سید ابن طاووس]] در کتاب شریف «المجتنى» از کتبى نقل مى کند، از جمله:
  
سيد ابن طاووس در كتاب شريف «المجتنى» از كتبى نقل مى كند از جمله:
+
*دفع الهموم و الأحزان و قمع الغموم و الأشجان، احمد بن داود نعمانى
 +
*المستغیثین، خلف بن عبدالملک بن مسعود
 +
*کتاب الدعاء، [[حسین بن سعید اهوازی|حسین بن سعید اهوازی]]
 +
*کتاب العبر، عبدالله بن محمد
 +
*[[نثر اللآلی (کتاب)|نثر اللآلی]]، [[شیخ طبرسی]]
 +
*کنوز النجاح، [[علی بن حسن طبرسی]]
 +
*الأدعیة المرویة من الحضرة النبویة، سمعانى
 +
*الوسائل إلى المسائل، احمد بن على معیر
 +
*تاریخ [[عزالدین ابن اثیر]] و... .
  
# دفع الهموم والاحزان، نعمانى
+
البته مؤلف از بعضى کتب تنها یک [[دعا]] نقل کرده است و از بعضى دیگر دعاهاى متعدد.
# المستغيثين، خلف بن عبدالملك بن مسعود
 
# كتاب الدعاء، حسين بن سعيد
 
# كتاب العبر، عبدالله بن محمد
 
# كنوز النجاح، طبرسى
 
# كتاب الأدعية المروية من الحضرة النبوية، سمعانى
 
# الوسائل إلى المسائل، احمد بن على معير
 
# تاريخ ابن اثير
 
# نثر اللآلي، راوندى و...
 
 
 
البته از بعضى كتب تنها يك [[دعا]] نقل كرده و از بعضى ديگر دعاهاى متعدد.
 
 
 
==چاپ==
 
 
 
كتاب شريف المجتنى مكررا به چاپ رسيده از جمله:
 
 
 
# سال 1317 هجرى در هند.
 
# سال 1323 هجرى در ايران كه به عنوان رساله اى در پايان كتاب مهج الدعوات سيد ابن طاووس آمده است.
 
 
 
در اين چاپ، ترجمه مهج الدعوات به قلم [[شيخ عباس قمى]] در حاشيه آن آمده، لكن المجتنى ترجمه نشده و تنها در حاشيه كتاب، نسخه بدل هاى كتاب ذكر شده و بعضى لغات غريب ترجمه شده است.
 
 
 
در پايان كتاب نيز آمده است: «در سال 1323 هجرى در مدرسه مرحوم خازن الملك، توسط شيخ محمدحسن كرمانى ملقب به اديب تهرانى نوشته و تصحيح شد».
 
 
 
پس از اتمام كتاب و ذكر فهرست كتاب مهج الدعوات، زندگى نامه و شرح حال سيد ابن طاووس و خاندان او با ذكر مؤلفات آن بزرگوار به قلم سيد محمود بن على حسينى تبريزى م 1338 هجرى در [[نجف]] اشرف، در چند صفحه اضافه شده است.
 
  
 
==منابع==
 
==منابع==
مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلام (نور)، نرم افزار جامع الاحادیث.
 
  
==متن کتاب المجتني من دعاء المجتبي==
+
* [[نرم افزار جامع الاحادیث ۵ / ۳|نرم افزار جامع الاحادیث]]، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39026/ المجتني من دعاء المجتبي]
 
  
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
[[رده:منابع زیارات و ادعیه]]
 
[[رده:منابع زیارات و ادعیه]]
 +
[[رده:آثار سید بن طاووس]]
 
{{حدیث}}
 
{{حدیث}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۴ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۲۸

المجتنی من الدعاء المجتبی.jpg
نویسنده سيد على بن طاووس
موضوع دعا
زبان عربی
تعداد جلد ۱
تحقيق صفاءالدين البصری

المجتنی من الدعاء المجتبی

«المُجتَنی مِن الدُعاء المُجتَبی» تألیف سید بن طاووس (۵۸۹-۶۶۴ ق)، کتابی مشتمل بر ادعیه و اذکاری است که بیشتر از ناحیه ائمه اطهار (علیهم‌السلام) روایت شده است.

مؤلف

سید رضی‌الدین علی بن موسی معروف به سید بن طاووس (۵۸۹-۶۶۴ ق)، فقیه، محدث، متکلم و عارف بزرگ شیعه در قرن هفتم هجری است. جد اعلای او داود بن حسن مثنی، نوه پسری امام حسن (علیه‌السلام) است.

سید بن طاووس نقیب شیعیان در زمان حکومت مغول بر بغداد بود و وی را به سبب تقوا، مراقبه فراوان و حالات عرفانی «جمال العارفین» خوانده‌اند. علمای بزرگی چون علامه حلى و ابن داوود حلی از شاگردان او هستند.

سید بن طاووس آثار بسیاری دارد که موضوع غالب آنها ادعیه و زیارات است. از جمله تألیفات او عبارتند از: الیقین بإختصاص علی بإمرة المؤمنین، إقبال الأعمال، مصباح الزائر، فرج المهموم، مهج الدعوات، سعد السعود، جمال الاسبوع و المجتنی من الدعاء المجتبی.

معرفی کتاب

سید بن طاووس در ابتداى کتاب مى فرماید: «من ادعیه لطیفه و مهمات شریفه اى یافتم و آنها را به صورت کتابى درآوردم تا همگان بتوانند از آن بهره مند گردند و نام آن را المجتنى من الدعاء المجتبى گذاشتم».

مؤلف، کتاب خویش را باب بندى نکرده، اما در تمام کتاب روشى خاص دارد و آن این که ابتدا نام هر کتاب را ذکر کرده، سپس روایات منتخب آن کتاب را نقل مى نماید. وی در جاى جاى کتاب، عنوان «فصل فى ...» دارد، اما این عنوان بندى ها منظم نیست و نمى توان براى آن ترتیب خاصى پیدا نمود، جز همان ترتیب نقل از کتب مختلف.

سید ابن طاووس علاوه بر نقل هر دعا و شأن نزول آن، بعضى داستان ها را هم پیرامون آن دعا آورده، مانند آنچه در مورد اخلاص در توکل آمده است.

منابع کتاب

سید ابن طاووس در کتاب شریف «المجتنى» از کتبى نقل مى کند، از جمله:

البته مؤلف از بعضى کتب تنها یک دعا نقل کرده است و از بعضى دیگر دعاهاى متعدد.

منابع