آیه 23 سوره انبیاء

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مشاهده آیه در سوره

لَا يُسْأَلُ عَمَّا يَفْعَلُ وَهُمْ يُسْأَلُونَ

مشاهده آیه در سوره


<<22 آیه 23 سوره انبیاء 24>>
سوره : سوره انبیاء (21)
جزء : 17
نزول : مکه

ترتیل

ترجمه (مکارم شیرازی)

ترجمه های فارسی

و او بر هر چه می‌کند بازخواست نشود ولی خلق از کردارشان بازخواست می‌شوند.

ترجمه های انگلیسی(English translations)

He is not questioned concerning what He does, but they are questioned.

معانی کلمات آیه

«لا یُسْأَلُ ...»: پرسیده نمی‌شود. اعتراض گرفته نمی‌شود.

تفسیر آیه

تفسیر نور (محسن قرائتی)


لا يُسْئَلُ عَمَّا يَفْعَلُ وَ هُمْ يُسْئَلُونَ «23»

او (خداوند) از آنچه انجام مى‌دهد سؤال نمى‌شود، امّا آنها (مردم، در انجام كارهايشان) مورد بازخواست قرار مى‌گيرند.

نکته ها

مسئوليّتِ پاسخگويى انسان در قبال كارهايى كه انجام مى‌دهد، بارها در قرآن مطرح شده است، از جمله: «فَوَ رَبِّكَ لَنَسْئَلَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ» «1» به پروردگارت سوگند كه از همه‌ى مردم سؤال خواهيم كرد. و يا در جايى ديگر مى‌خوانيم: «وَ قِفُوهُمْ إِنَّهُمْ مَسْؤُلُونَ» «2» آنها را متوقّف كنيد، آنها بايد بازخواست شوند. به هر حال در روز قيامت، از افكار و نيات، از جوانى و عمر، از درآمد و مصرف، از انتخاب رهبر و اطاعت از بزرگان، سؤال خواهد شد.

سؤال: چگونه است كه در آيه ديگرى مى‌فرمايد: از هيچ جنّ و انسى سؤال نمى‌شود؟ «فَيَوْمَئِذٍ لا يُسْئَلُ عَنْ ذَنْبِهِ إِنْسٌ وَ لا جَانٌّ» «3»

پاسخ: در قيامت صحنه‌ها متفاوت است و هر صحنه‌اى شرايط خاص خود را دارد. مثلًا در يك موقف وقتى از انسان‌ها سؤال شود، آنها مى‌توانند با زبان پاسخ‌گو باشند، امّا در موقف ديگر بر لب‌هاى آنان مهر مى‌زنند و ديگر اعضا وجوارح به شهادت بر اعمال مى‌پردازند.

امام رضا عليه السلام فرمود: خداوند به آدم عليه السلام خطاب فرمود: يابن آدم، بمشيّتى كنت انت الّذى‌


«1». حجر، 92.

«2». صافّات، 24.

«3». الرحمن، 39.

جلد 5 - صفحه 438

تشاء لنفسك ما تشاء. يعنى من اراده كرده‌ام كه تو با خواست خودت آزاد باشى. «1»

پیام ها

1- خداوند، مالك حقيقى ومطلق هستى است و مالك در تصرّف در محكومش، مورد مؤاخذه واقع نمى‌شود. رَبِّ الْعَرْشِ‌ ... لا يُسْئَلُ‌

2- كسى مى‌تواند سؤال كند كه طلبى و يا حقّى داشته باشد و هيچ كس از خداوند طلبى و يا بر او حقّى ندارد. «لا يُسْئَلُ»

3- كسى مى‌تواند از خداوند بازخواست كند كه مافوق او و بر او برترى داشته باشد و چنين موجودى نيست. «لا يُسْئَلُ»

4- انسان‌ها در قبال كارهايشان مسئول و متعهّدند. «وَ هُمْ يُسْئَلُونَ»

5- سؤال ومؤاخذه، بهترين نشانه بر مسئوليّت ومهم‌ترين علامت بر آزادى و اختيار انسان‌هاست. «وَ هُمْ يُسْئَلُونَ» (آرى انسان مجبور بازخواست نمى‌شود، زيرا بازخواست و سؤال از فرد مجبور و بى‌اختيار، عقلًا قبيح است.)


«1». تفسير صافى.

پانویس

منابع