سید عبدالحسین طیب

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

آیت الله سید عبدالحسین طیب (۱۲۷۲ - ۱۳۷۰ ش)، عالم و مفسر معاصر شیعه و از شاگردان سید محمدباقر درچه‌ای بود. وی در مدرسه صدر تشكیل حوزه داد و جماعت بسیارى از فضلای اصفهان از محضرش بهره بردند. «اطیب البیان فی تفسیر القرآن» از آثار مشهور اوست.

۲۲۰px
نام کامل سید عبدالحسین طیب
زادروز ۱۲۷۲ شمسی
زادگاه اصفهان
وفات ۱۳۷۰ شمسی
مدفن اصفهان، مسجد میر

Line.png

اساتید

سید محمدباقر درچه‌ای، سید احمد خوانساری، سید ابوالقاسم دهکردی،...


آثار

اطیب البیان فی تفسیر القرآن، الکلم الطیّب، العمل الصالح فی العقاید و الاخلاق،...


ولادت و کودکی

سید عبدالحسین‌ طیب هفتم محرم سال‌ ۱۳۲۱ ق (برابر‌ با ۱۲۷۲ ش) در شهر‌ اصفهان دیده به جهان گشود.

وی در کودکی همراه پدر خود به‌ کربلا سفر می‌کند. آن مسافرت‌ قریب‌ به دو ماه به طول‌ می‌انجامد، پس از بازگشت‌ عبد‌الحسین، کودک‌ چهار سالۀ آن روز، بسیاری از فقرات زیارت وارث‌ و امین اللّه و بخشی از زیارت جامعه کبیره را بدون خطا از حفظ می‌خواند.

تحصیلات و استادان

عبد‌الحسین پس از فراگیری خواندن و نوشتن، حساب، قرآن و نصاب الصبیان در مکتب‌خانه، راهی‌ مدرسه‌ علمیه شد. در ۲۱ سالگی از‌ نعمت‌ سرپرستی‌ پدر محروم گردید.

در ابتدای طلبگی، در مدرسهء میرزا مهدی حجره‌ای گرفت و آنجا مشغول‌ درس و بحث شد. مقدمات را خدمت مرحوم حاج‌ آقا‌ آخوند زفره‌ای بود و معالم را خدمت مرحوم سید احمد خوانساری خواند. مرحوم آقا شیخ علوی یزدی که بسیار در ادبیات مسلّط بود، در مدرسه صدر، شرح لمعه می‌فرمود. نزد مرحوم آقای شیخ حسن یزدی منطق را خواند. حکمت، حساب، جبر، مقابله، هیأت و نجوم‌ را خدمت مرحوم اسد‌اللّه‌ قمشه‌ای‌ حکیم، فرا گرفت.

بعد از اتمام دروس مقدمات، از مدرسهء میرزا مهدی‌ به مدرسه جنب مسجد امام نقل مکان کرد و پس از آن به مدرسه چهارباغ رفت و آنجا رحل اقامت‌ افکند... . خدمت مرحوم آقا سید مهدی درچه‌ای، کتاب قوانین و تقریرات کفایه و نزد مرحوم آخوند ملا عبدالکریم گزی، متاجر شیخ و فوائد الاصول را خدمت آقا میر محمد صادقی مدرس فرا گرفت. همچنین درس خارج اصول مرحوم میر محمد صادقی مدرس شرکت‌ می‌کرد و در درس‌ خارج فقه مرحوم سید ابوالقاسم دهکردی نیز‌ شرکت‌ می‌جست.

وی عمده فقه و اصول را در اصفهان، خدمت مرحوم آیت اللّه آقا سید محمدباقر درچه‌ای بود و تقریبا مدت ۱۱ ‌‌سال‌ مرتب درس این بزرگوار می‌رفت. سید عبد‌الحسین می گوید: درست است که ثمره ظاهری این ۱۱ سال تحصیل‌ مداوم‌ خدمت‌ ایشان مرا به درجه اجتهاد رسانید، اما آنچه مهم بود، من از آن مرحوم، درس زندگی، اخلاق و شخصیت‌ را فرا گرفتم... .

آثار و تألیفات

برخی تألیفات ایشان عبارت است از:

اطیب البیان فی تفسیر القرآن - یکی از آثار آیت الله طیب

۱. «اطیب البیان فی تفسیر القرآن»؛ در ۱۴ مجلّد که دو بار به چاپ رسیده است.

۲. «الکلم الطیّب»؛ در اعتقادات، در سه مجلد.

۳. «العمل الصّالح فی العقاید و الاخلاق».

۴. «رساله در خلل صلوه»؛ رساله اجتهادی که به دستور استاد ایشان تنظیم و تالیف شده است (غیر مطبوع).

۵. «تقریرات فقهی و اصولی» اساتید ایشان.

وفات

مرحوم سید عبدالحسین طیب در هشتم محرم الحرام ۱۴۱۲ ه .ق (۱۳۷۰ ش) وفات نمود و در مسجد میر اصفهان (مسجد کازرونی) که خود ایشان امامت جماعت آنرا بر عهده داشت مدفون گردید.

منابع

آرشیو عکس و تصویر