مهج الدعوات و منهج العبادات (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۵: سطر ۵:
 
|تصویر= [[پرونده:مهج الدعوات و منهج العبادات.jpg|240px|وسط]]
 
|تصویر= [[پرونده:مهج الدعوات و منهج العبادات.jpg|240px|وسط]]
  
|نویسنده= ابن طاووس
+
|نویسنده= سید بن طاووس
  
 
|موضوع= دعا
 
|موضوع= دعا
سطر ۲۱: سطر ۲۱:
 
|افزوده2=
 
|افزوده2=
  
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/79242/ مهج الدعوات و منهج‌ العنايات]
+
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/79242/ مهج الدعوات و منهج‌ العبادات]
  
 
}}
 
}}
==نویسنده==
 
  
[[سيد على بن طاووس]] حسينى حلى، متوفى 664 هجرى.
+
'''«مهج الدعوات و منهج العبادات»''' تألیف [[سید بن طاووس]] (م، ۶۶۴ قمری) با موضوع [[دعا|ادعیه]] و اَحراز است. این کتاب، از آخرین تألیفات سید است که در سال ۶۶۲ هجرى، یعنى دو سال قبل از وفات تألیف کرده است. ابن طاووس کتاب مهج الدعوات را فصل بندى نکرده است.
  
==موضوع==  
+
==معرفی مؤلف==
 +
سید رضی الدین علی بن موسی (۵۸۹-۶۶۴ ق)، معروف به [[سید بن طاووس]] از بزرگترین علمای ربانی [[شیعه]] در قرن هفتم بود. او از نوادگان [[امام حسن علیه السلام|امام حسن مجتبى]] و [[امام سجاد علیه السلام|امام سجاد]] (ع) است و در شهر [[حله]] ولادت نمود. جد هفتم ایشان، محمد بن اسحاق، که به خاطر زیبایى و ملاحتش به طاووس مشهور شده بود از [[سادات]] بزرگوار [[مدینه|مدینه]] محسوب مى‌شد. سید بن طاووس نقیب شیعیان در زمان حکومت مغول بر [[بغداد]] بود و وی را به سبب [[تقوا]]، مراقبه فراوان و حالات عرفانی «جمال العارفین» خوانده‌اند. او آثار بسیاری دارد که موضوع غالب آنها [[دعا|ادعیه]] و [[زیارت|زیارات]] است. کتاب [[مقتل]] سید الشهداء او با نام [[اللهوف (کتاب)|لهوف]] نیز معروف است. [[علامه حلی]] و شیخ یوسف سدیدالدین (پدر علامه حلی) از شاگردان سید بن طاووس بودند.
  
ادعيه و احراز.
+
==انگیزه تألیف==
  
اين كتاب، از آخرين تأليفات سيد است كه در سال 662 هجرى، يعنى دو سال قبل از وفات تأليف كرده است. ابن طاووس كتاب مهج الدعوات را فصل بندى نكرده است.
+
فرهنگ [[دعا]] در دین مقدس [[اسلام]] جایگاه ویژه اى دارد. این مطلب با سیرى در موضوع کتب تألیف شده در [[تاریخ اسلام]] و نسبت تعداد کتاب هاى ادعیه به بقیه موضوعات کاملا مشهود است.
  
==انگيزه تأليف==
+
به لحاظ اهمیت فراوانى که [[ائمه اطهار]] علیهم السلام براى [[دعا]] و نقش آن در زندگى [[انسان]] قائل بوده اند، علماى بزرگوار علاوه بر توجه خاص به این موضوع، براى گسترش این فرهنگ پربار تلاش فراوانى کرده اند. عالمانى مانند رضى الدین سید ابن طاووس که از وجیه ترین علماى [[تشیع]] هستند اکثر تألیفات خود را به ادعیه اختصاص داده اند. سید، خود نقل مى کند که در کتابخانه شخصى اش بیش از هفتاد جلد کتاب دعا از [[پیامبر]] صلی الله علیه و آله و سلم و [[ائمه اطهار|ائمه]] علیهم السلام وجود دارد و کتاب هایى مانند مهج الدعوات را از آنها تهیه کرده است.
  
فرهنگ [[دعا]] در دين مقدس [[اسلام]] جايگاه ويژه اى دارد. اين مطلب با سيرى در موضوع كتب تأليف شده در [[تاریخ اسلام]] و نسبت تعداد كتاب هاى ادعيه به بقيه موضوعات كاملا مشهود است.
+
==محتوای کتاب==
  
به لحاظ اهميت فراوانى كه [[ائمه اطهار]] علیهم السلام براى [[دعا]] و نقش آن در زندگى انسان قائل بوده اند، علماى بزرگوار علاوه بر توجه خاص به اين موضوع، براى گسترش اين فرهنگ پربار تلاش فراوانى كرده اند. عالمانى مانند رضى الدين سيد ابن طاووس كه از وجيه ترين علماى تشيع هستند اكثر تأليفات خود را به ادعيه اختصاص داده اند. سيد، خود نقل مى كند كه در كتابخانه شخصى اش بيش از هفتاد جلد كتاب دعا از [[پیامبر]] صلی الله علیه و آله و سلم و ائمه عليهم السلام وجود دارد و كتاب هايى مانند مهج الدعوات را از آنها تهيه كرده است.
+
ابن طاووس در این کتاب، تنها ادعیه مطلقه را نقل کرده که اختصاص به زمانى خاص یا مکانى خاص ندارند. برخلاف کتبى مانند [[جمال الأسبوع]] و [[الاقبال]] که نظر به زمان و مکان هاى خاص داشتند. سید در هر موضوع از [[پیامبر اسلام|پیامبر]] صلى اللّه علیه و آله شروع کرده و به [[امام زمان]] عجل الله تعالى فرجه ختم نموده و پس از آن از غیر ائمه علیهم السلام هم مواردى نقل مى کند.
  
ابن طاووس در اين كتاب، تنها ادعيه مطلقه را نقل كرده كه اختصاص به زمانى خاص يا مكانى خاص ندارند. برخلاف كتبى مانند [[جمال الأسبوع]] و [[الاقبال]] كه نظر به زمان و مكان هاى خاص داشتند.
+
ابتداى کتاب، احراز وارده از [[امامان معصوم|معصومین]] علیهم السلام است و بعد از آن ادعیه و احراز هر یک از ائمه به صورت مفصل ذکر شده است. سپس ادعیه [[پیامبران]] گذشته به ترتیب آمده است.
  
==ترتيب مطالب==
+
سید در جاى جاى این کتاب شریف ادعیه و احرازى از خود با عنوان «دعاء ورد على خاطری» نقل نموده است. همچنین دعاهایى به عنوان ادعیه متفرقه از کتب مختلف آورده است. در پایان کتاب نیز چند فصل پیرامون اوقات استجابت دعا و صفات داعى و... حسن ختام کتاب گشته.
  
سيد در هر موضوع از پيامبر صلى اللّه عليه و آله شروع كرده و به [[امام زمان]] عجل الله تعالى فرجه ختم نموده و پس از آن از غير ائمه عليهم السلام هم مواردى نقل مى كند.
+
سید رضى الدین بن طاووس که قصدش تنها تهیه کتابى در ادعیه بوده، تمام سندهاى ادعیه و روایات را حذف کرده و تنها به ذکر نام راوى از امام علیه السلام اکتفا نموده است. البته در بسیارى موارد نام مأخذ دعا را هم آورده است.
  
ابتداى كتاب، احراز وارده از معصومين عليهم السلام است و بعد از آن ادعيه و احراز هر يك از ائمه به صورت مفصل ذكر شده است. سپس ادعيه [[پيامبران]] گذشته به ترتيب آمده است.
+
==وضعیت نشر کتاب==
  
سيد در جاى جاى اين كتاب شريف ادعيه و احرازى از خود با عنوان «دعاء ورد على خاطري» نقل نموده است. همچنين دعاهايى به عنوان ادعيه متفرقه از كتب مختلف آورده است.
+
در طبع حاضر، متون کتاب - بجز ادعیه و احراز - توسط میرزا على اصغر صدرالمعالى ترجمه شده و با [[خط نستعلیق|خط نستعلیق]] زیبایى در حاشیه کتاب آمده است. ضمنا تصحیح نسخه هم توسط ایشان صورت گرفته و تاریخ آن، سال ۱۳۲۳ هجرى (همزمان با چاپ همان نسخه از کتاب) ذکر شده است.
  
در پايان كتاب نيز چند فصل پيرامون اوقات استجابت دعا و صفات داعى و... حسن ختام كتاب گشته.
+
کتاب شریف مهج الدعوات بارها به چاپ رسیده از جمله:
  
سيد رضى الدين بن طاووس كه قصدش تنها تهيه كتابى در ادعيه بوده، تمام سندهاى ادعيه و روايات را حذف كرده و تنها به ذكر نام راوى از امام عليه السلام اكتفا نموده است. البته در بسيارى موارد نام مأخذ دعا را هم آورده.
+
#در بمبئى سال ۱۲۹۹ هجرى و در همان سال در ایران.
 +
#در سال ۱۳۳۴ هجرى در تبریز، در این چاپ مقدمه اى با عنوان طاووسیه از سید محمود حسینى طباطبائى تبریزى در ابتداى آن آمده که شرح حال خاندان ابن طاووس است.
 +
#چاپ کتاب همراه با ترجمه صدرالمعالى در حاشیه کتاب در سال ۱۳۲۳ هجرى. در این طبع، کتاب دیگر سید المجتنى من الدعاء المجتبى در آخر کتاب چاپ شده و رساله طاووسیه پس از آن آمده است.
 +
#چاپ حاضر در برنامه که توسط انتشارات دار الذخائر [[قم]] از روى نسخه سال ۱۳۲۳ ه عکسبردارى شده است. در این چاپ، ترجمه و حواشى و رساله طاووسیه همراه کتاب هستند.
  
==ترجمه==
+
==منابع==
 
 
در طبع حاضر، متون كتاب - بجز ادعيه و احراز - توسط ميرزا على اصغر صدرالمعالى ترجمه شده و با خط نستعليق زيبايى در حاشيه كتاب آمده است. ضمنا تصحيح نسخه هم توسط ايشان صورت گرفته و تاريخ آن، سال 1323 هجرى (همزمان با چاپ همان نسخه از كتاب) ذكر شده است.
 
 
 
==چاپ==  
 
  
كتاب شريف مهج الدعوات بارها به چاپ رسيده از جمله:
+
* [http://www.iqna.ir/fars/news_detail.php?ProdID=416943 سایت قرآنی ایکنا]
 
 
# در بمبئى سال 1299 هجرى و در همان سال در ايران.
 
# در سال 1334 هجرى در تبريز، در اين چاپ مقدمه اى با عنوان طاووسيه از سيد محمود حسينى طباطبائى تبريزى در ابتداى آن آمده كه شرح حال خاندان ابن طاووس است.
 
# چاپ كتاب همراه با ترجمه صدرالمعالى در حاشيه كتاب در سال 1323 هجرى. در اين طبع، كتاب ديگر سيد المجتنى من الدعاء المجتبى در آخر كتاب چاپ شده و رساله طاووسيه پس از آن آمده است.
 
# چاپ حاضر در برنامه كه توسط انتشارات دار الذخائر [[قم]] از روى نسخه سال 1323 ه عكسبردارى شده است.
 
 
 
در اين چاپ، ترجمه و حواشى و رساله طاووسيه همراه كتاب هستند.
 
 
 
==منابع==
 
[http://www.iqna.ir/fars/news_detail.php?ProdID=416943 سایت قرانی ایکنا]
 
  
==متن کتاب مهج الدعوات و منهج‌ العنايات==
+
==متن کتاب ==
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/79242/ مهج الدعوات و منهج‌ العنايات]
+
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/79242/ '''مهج الدعوات و منهج‌ العبادات''']
  
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
[[رده:منابع حدیثی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۵ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۱۸

مهج الدعوات و منهج العبادات.jpg
نویسنده سید بن طاووس
موضوع دعا
زبان عربی
تعداد جلد 1
محقق جواد قیومی اصفهانی

مهج الدعوات و منهج‌ العبادات

«مهج الدعوات و منهج العبادات» تألیف سید بن طاووس (م، ۶۶۴ قمری) با موضوع ادعیه و اَحراز است. این کتاب، از آخرین تألیفات سید است که در سال ۶۶۲ هجرى، یعنى دو سال قبل از وفات تألیف کرده است. ابن طاووس کتاب مهج الدعوات را فصل بندى نکرده است.

معرفی مؤلف

سید رضی الدین علی بن موسی (۵۸۹-۶۶۴ ق)، معروف به سید بن طاووس از بزرگترین علمای ربانی شیعه در قرن هفتم بود. او از نوادگان امام حسن مجتبى و امام سجاد (ع) است و در شهر حله ولادت نمود. جد هفتم ایشان، محمد بن اسحاق، که به خاطر زیبایى و ملاحتش به طاووس مشهور شده بود از سادات بزرگوار مدینه محسوب مى‌شد. سید بن طاووس نقیب شیعیان در زمان حکومت مغول بر بغداد بود و وی را به سبب تقوا، مراقبه فراوان و حالات عرفانی «جمال العارفین» خوانده‌اند. او آثار بسیاری دارد که موضوع غالب آنها ادعیه و زیارات است. کتاب مقتل سید الشهداء او با نام لهوف نیز معروف است. علامه حلی و شیخ یوسف سدیدالدین (پدر علامه حلی) از شاگردان سید بن طاووس بودند.

انگیزه تألیف

فرهنگ دعا در دین مقدس اسلام جایگاه ویژه اى دارد. این مطلب با سیرى در موضوع کتب تألیف شده در تاریخ اسلام و نسبت تعداد کتاب هاى ادعیه به بقیه موضوعات کاملا مشهود است.

به لحاظ اهمیت فراوانى که ائمه اطهار علیهم السلام براى دعا و نقش آن در زندگى انسان قائل بوده اند، علماى بزرگوار علاوه بر توجه خاص به این موضوع، براى گسترش این فرهنگ پربار تلاش فراوانى کرده اند. عالمانى مانند رضى الدین سید ابن طاووس که از وجیه ترین علماى تشیع هستند اکثر تألیفات خود را به ادعیه اختصاص داده اند. سید، خود نقل مى کند که در کتابخانه شخصى اش بیش از هفتاد جلد کتاب دعا از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و ائمه علیهم السلام وجود دارد و کتاب هایى مانند مهج الدعوات را از آنها تهیه کرده است.

محتوای کتاب

ابن طاووس در این کتاب، تنها ادعیه مطلقه را نقل کرده که اختصاص به زمانى خاص یا مکانى خاص ندارند. برخلاف کتبى مانند جمال الأسبوع و الاقبال که نظر به زمان و مکان هاى خاص داشتند. سید در هر موضوع از پیامبر صلى اللّه علیه و آله شروع کرده و به امام زمان عجل الله تعالى فرجه ختم نموده و پس از آن از غیر ائمه علیهم السلام هم مواردى نقل مى کند.

ابتداى کتاب، احراز وارده از معصومین علیهم السلام است و بعد از آن ادعیه و احراز هر یک از ائمه به صورت مفصل ذکر شده است. سپس ادعیه پیامبران گذشته به ترتیب آمده است.

سید در جاى جاى این کتاب شریف ادعیه و احرازى از خود با عنوان «دعاء ورد على خاطری» نقل نموده است. همچنین دعاهایى به عنوان ادعیه متفرقه از کتب مختلف آورده است. در پایان کتاب نیز چند فصل پیرامون اوقات استجابت دعا و صفات داعى و... حسن ختام کتاب گشته.

سید رضى الدین بن طاووس که قصدش تنها تهیه کتابى در ادعیه بوده، تمام سندهاى ادعیه و روایات را حذف کرده و تنها به ذکر نام راوى از امام علیه السلام اکتفا نموده است. البته در بسیارى موارد نام مأخذ دعا را هم آورده است.

وضعیت نشر کتاب

در طبع حاضر، متون کتاب - بجز ادعیه و احراز - توسط میرزا على اصغر صدرالمعالى ترجمه شده و با خط نستعلیق زیبایى در حاشیه کتاب آمده است. ضمنا تصحیح نسخه هم توسط ایشان صورت گرفته و تاریخ آن، سال ۱۳۲۳ هجرى (همزمان با چاپ همان نسخه از کتاب) ذکر شده است.

کتاب شریف مهج الدعوات بارها به چاپ رسیده از جمله:

  1. در بمبئى سال ۱۲۹۹ هجرى و در همان سال در ایران.
  2. در سال ۱۳۳۴ هجرى در تبریز، در این چاپ مقدمه اى با عنوان طاووسیه از سید محمود حسینى طباطبائى تبریزى در ابتداى آن آمده که شرح حال خاندان ابن طاووس است.
  3. چاپ کتاب همراه با ترجمه صدرالمعالى در حاشیه کتاب در سال ۱۳۲۳ هجرى. در این طبع، کتاب دیگر سید المجتنى من الدعاء المجتبى در آخر کتاب چاپ شده و رساله طاووسیه پس از آن آمده است.
  4. چاپ حاضر در برنامه که توسط انتشارات دار الذخائر قم از روى نسخه سال ۱۳۲۳ ه عکسبردارى شده است. در این چاپ، ترجمه و حواشى و رساله طاووسیه همراه کتاب هستند.

منابع

متن کتاب

مهج الدعوات و منهج‌ العبادات