طشت گذاری: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{مدخل دائره المعارف|کتاب [[فرهنگ عاشورا(کتاب)|فرهنگ عاشورا]]}}
 
{{مدخل دائره المعارف|کتاب [[فرهنگ عاشورا(کتاب)|فرهنگ عاشورا]]}}
  
مراسم سنتى در عزادارى ايام [[عاشورا]] كه عمدتا در شهرستان اردبيل برگزار مى‌شود و طشت هاى آب را در مساجد و حسينيه‌ها مى‌آورند و رمزى از «فرات‌»است.
+
مراسم سنتى در عزادارى ایام [[عاشورا]] که عمدتا در شهرستان اردبیل برگزار مى‌شود و طشت هاى آب را در [[مسجد|مساجد]] و حسینیه‌ها مى‌آورند و رمزى از «[[فرات|فرات‌]]» است.
  
«...نشانه‌ها و مظاهرى كه نماينده محيط خاص است، مثل وجود طشت آب و چند ساقه گياه به نشانه‌ رودخانه و نخلستان...»<ref>فصلنامه هنر، شماره ص 163، مقاله‌ «پژوهشى در تعزيه‌».</ref> اين نشان مى‌دهد كه در تعزيه عاشورا، استفاده از سمبل ها رواج‌داشته و دارد. در توضيح بيشتر اين سنت مرسوم در اردبيل، در مطبوعات نوشتند: «اين ‌مراسم از سه روز مانده به [[محرم]] در مسجد جامع، مسجد اعظم و سپس در مساجد ديگر اجرا مى‌شود. طشت ها را بالاى سرها مى‌گيرند و مسجد را دور مى‌زنند، سپس در داخل آن ها آب مى‌ريزند. مردم دست به طشت و آب آن مى‌زنند و نوعى بيعت با [[امام حسين‌]] علیه السلام است ‌و حمايت از عباس‌ علیه السلام. آب طشت ها را مردم در شيشه‌هايى براى شفا و تبرك برمى‌دارند.  
+
«...نشانه‌ها و مظاهرى که نماینده محیط خاص است، مثل وجود طشت آب و چند ساقه گیاه به نشانه‌ رودخانه و نخلستان...»؛<ref>فصلنامه هنر، شماره ۲، ص ۱۶۳، مقاله‌ «پژوهشى در تعزیه‌».</ref> این نشان مى‌دهد که در [[تعزیه|تعزیه]] عاشورا، استفاده از سمبل ها رواج‌ داشته و دارد. در توضیح بیشتر این سنت مرسوم در اردبیل، در مطبوعات نوشتند: «این ‌مراسم از سه روز مانده به [[ماه محرم|محرم]] در [[مسجدجامع|مسجد جامع]]، مسجد اعظم و سپس در مساجد دیگر اجرا مى‌شود. طشت ها را بالاى سرها مى‌گیرند و مسجد را دور مى‌زنند، سپس در داخل آن ها آب مى‌ریزند. مردم دست به طشت و آب آن مى‌زنند و نوعى بیعت با [[امام حسين‌]] علیه السلام است ‌و حمایت از [[حضرت عباس علیه السلام|عباس‌]] علیه السلام. آب طشت ها را مردم در شیشه‌هایى براى شفا و [[تبرک|تبرک]] برمى‌دارند.  
  
اين سنت از حادثه جوانمردانه آب دادن امام حسين‌ علیه السلام به سپاه حر در روز 27 [[ذی الحجه]] گرفته شده كه آب مشك ها را در طشت ها ريختند و تمام لشكر حر و اسبان آنها را سيراب ‌كردند. اين سنت ‌سمبوليك، تاسى از اقدام سالار شهيدان است».<ref>روزنامه‌ «رسالت‌» (3/4/72)، ص 5 گزارش‌ «شوق كربلا».</ref> به اين مراسم، «طشت‌گردانى‌» هم مى‌گويند.<ref>گزارشى از اين مراسم در اردبيل، در كيهان (2/4/73)، ص 17 چاپ شده است.</ref>  
+
این سنت از حادثه جوانمردانه آب دادن امام حسین‌ علیه السلام به سپاه [[حر بن یزید ریاحی|حر]] در روز ۲۷ [[ذی الحجه]] گرفته شده که آب مشک ها را در طشت ها ریختند و تمام لشکر حر و اسبان آنها را سیراب ‌کردند. این سنت ‌سمبولیک، تأسى از اقدام [[سیدالشهداء|سالار شهیدان]] است».<ref>روزنامه‌ «رسالت‌» (۳/۴/۷۲)، ص ۵ گزارش‌ «شوق کربلا».</ref> به این مراسم، «طشت‌گردانى‌» هم مى‌گویند.<ref>گزارشى از این مراسم در اردبیل، در کیهان (۲/۴/۷۳)، ص ۱۷ چاپ شده است.</ref>  
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
  
 
==منابع==
 
==منابع==
جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.
+
 
 +
* جواد محدثی، [[فرهنگ عاشورا (کتاب)|فرهنگ عاشورا]]، نشر معروف.
  
 
[[رده:سنت های عزاداران ابا عبدالله]]
 
[[رده:سنت های عزاداران ابا عبدالله]]
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۸ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۳۷

Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


مراسم سنتى در عزادارى ایام عاشورا که عمدتا در شهرستان اردبیل برگزار مى‌شود و طشت هاى آب را در مساجد و حسینیه‌ها مى‌آورند و رمزى از «فرات‌» است.

«...نشانه‌ها و مظاهرى که نماینده محیط خاص است، مثل وجود طشت آب و چند ساقه گیاه به نشانه‌ رودخانه و نخلستان...»؛[۱] این نشان مى‌دهد که در تعزیه عاشورا، استفاده از سمبل ها رواج‌ داشته و دارد. در توضیح بیشتر این سنت مرسوم در اردبیل، در مطبوعات نوشتند: «این ‌مراسم از سه روز مانده به محرم در مسجد جامع، مسجد اعظم و سپس در مساجد دیگر اجرا مى‌شود. طشت ها را بالاى سرها مى‌گیرند و مسجد را دور مى‌زنند، سپس در داخل آن ها آب مى‌ریزند. مردم دست به طشت و آب آن مى‌زنند و نوعى بیعت با امام حسين‌ علیه السلام است ‌و حمایت از عباس‌ علیه السلام. آب طشت ها را مردم در شیشه‌هایى براى شفا و تبرک برمى‌دارند.

این سنت از حادثه جوانمردانه آب دادن امام حسین‌ علیه السلام به سپاه حر در روز ۲۷ ذی الحجه گرفته شده که آب مشک ها را در طشت ها ریختند و تمام لشکر حر و اسبان آنها را سیراب ‌کردند. این سنت ‌سمبولیک، تأسى از اقدام سالار شهیدان است».[۲] به این مراسم، «طشت‌گردانى‌» هم مى‌گویند.[۳]

پانویس

  1. فصلنامه هنر، شماره ۲، ص ۱۶۳، مقاله‌ «پژوهشى در تعزیه‌».
  2. روزنامه‌ «رسالت‌» (۳/۴/۷۲)، ص ۵ گزارش‌ «شوق کربلا».
  3. گزارشى از این مراسم در اردبیل، در کیهان (۲/۴/۷۳)، ص ۱۷ چاپ شده است.

منابع

11.jpg
واقعه عاشورا
قبل از واقعه
شرح واقعه
پس از واقعه
بازتاب واقعه
وابسته ها