شیخ عبدالنبی اراکی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (مهدی موسوی صفحهٔ حاج شيخ عبدالنبى اراكى را به شیخ عبدالنبی اراکی منتقل کرد)
سطر ۱: سطر ۱:
 
حاج شيخ عبدالنبى اراكى که به عراقی نیز شهرت دارند. از فقهای شیعه قرن چهاردهم و اساتید حوزه نجف و قم بوده است. او  آثاری در فقه و کلام داشته است.
 
حاج شيخ عبدالنبى اراكى که به عراقی نیز شهرت دارند. از فقهای شیعه قرن چهاردهم و اساتید حوزه نجف و قم بوده است. او  آثاری در فقه و کلام داشته است.
==ولادت و تحصيل ==
+
==تحصيل و استادان==
  
حاج شيخ عبدالنبى اراكى به سال 1307، در شب مبعث پيامبر اكرم صلی الله علیه و آله در شهر اراك و در خانواده اى مذهبى ديده به جهان گشود. خواندن و نوشتن را در مكتب شخصى به نام سيد احمد و نيز نورعلى بگ مى آموزد. پس از آن، ادبيات را نزد ميرزا محمود، از بستگان پدرى خود و نزد مرحوم ميرزا هاشم و ميرزا رضى و ميرزا اسماعيل و... فرامى گيرد. وى سپس به شهر همدان هجرت مى كند و به مدت دو سال، در مدرسه مرحوم آخوند در اين شهر - واقع در سر گذر - به تحصيل خود ادامه مى دهد. آن گاه به زادگاه خود اراك بازمى گردد و حدود چهار سال در درس اساتيد مشهور شهر خود شركت مى كند.
+
عبدالنبى اراكى به سال 1307 قمری، در اراك ديده به جهان گشود. وی ادبيات را نزد ميرزا محمود، از بستگان پدرى خود و نزد مرحوم ميرزا هاشم و ميرزا رضى و ... فرامى گيرد. عبدالنبى سپس به شهر همدان هجرت مى كند و به مدت دو سال، در مدرسه مرحوم آخوند در اين شهر - واقع در سر گذر - به تحصيل خود ادامه مى دهد. آن گاه به زادگاه خود اراك بازمى گردد و حدود چهار سال در درس اساتيد مشهور شهر خود شركت مى كند.
  
در بيست سالگى، دروس سطح را به اتمام مى رساند و درس خارج را آغاز مى نمايد. حدود دو سال در مجلس درس بزرگانى چون: آقا نورالدين عراقى، ميرزا محمد عليخان و ميرزا ابوالحسن  زانوى ادب مى زند و در اين مدت كوتاه، بهره وافر از محضر آنان مى برد. سال 1327، جهت تكميل اندوخته ها و طى مدارج علمى بالاتر، رهسپار [[نجف]] اشرف مى گردد و در حوزه نجف، گذشته از اين كه علوم رياضى و هيئت و نجوم را نزد شيخ شمس الدين بخارايى مى آموزد، در درس مراجع و علماى بزرگ حوزه هم شركت مى جويد.
+
در بيست سالگى، دروس سطح را به اتمام مى رساند و درس خارج را آغاز مى نمايد. حدود دو سال در مجلس درس بزرگانى چون: [[آقا نورالدین عراقی|آقا نورالدين عراقى]]، ميرزا محمد عليخان و ميرزا ابوالحسن، زانوى ادب مى زند و در اين مدت كوتاه، بهره وافر از محضر آنان مى برد. سال 1327، جهت تكميل اندوخته ها و طى مدارج علمى بالاتر، رهسپار [[نجف]] اشرف مى گردد و در حوزه نجف، گذشته از اين كه علوم [[ریاضی|رياضى]] و هيئت و [[علم نجوم|نجوم]] را نزد شيخ شمس الدين بخارايى مى آموزد، و در درس مراجع و علماى بزرگ حوزه هم شركت مى جويد.
  
 
آيت  الله اراكى در خصوص اساتيد خود مى نويسد: «حقير از اول تحصيلم كه كتاب به دست گرفتم تا موقعى كه فارغ شدم، بيست و هشت استاد ديدم و بيست و هشت شيخ دارم. رحمة الله عليهم اجمعين».<ref>خزائن نبويه، ج 1، ص 378.</ref>
 
آيت  الله اراكى در خصوص اساتيد خود مى نويسد: «حقير از اول تحصيلم كه كتاب به دست گرفتم تا موقعى كه فارغ شدم، بيست و هشت استاد ديدم و بيست و هشت شيخ دارم. رحمة الله عليهم اجمعين».<ref>خزائن نبويه، ج 1، ص 378.</ref>
  
==اساتيد آيت  الله اراكى در نجف==
+
برخی اساتيد شیخ اراكى در نجف عبارتند از:
  
* 1- مرحوم آيت  الله سيد محسن عراقى (در كلام و [[حكمت]]).
+
*آيت  الله سيد محسن عراقى (در [[علم کلام|كلام]] و [[حكمت]]).
  
* 2- مرحوم آخوند ملا محمدكاظم خراسانى، صاحب «كفاية الاصول» وى دو سال از درس ايشان استفاده برده است.
+
*[[آخوند خراسانی|آخوند ملا محمدكاظم خراسانى]]، صاحب «[[کفایة الاصول (کتاب)|كفاية الاصول]]»؛ وى دو سال از درس ايشان استفاده برده است.
  
* 3- مرحوم آقا سيد محمدكاظم طباطبايى يزدى، صاحب «عروة الوثقى». آيت  الله اراكى در كتاب «خزائن» ضمن يادكردى از اين استاد، مى نويسد حدود يك سال از درس [[فقه]] ايشان بهره مند شده است.<ref>همان، ص 181.</ref>
+
*[[سید محمدکاظم طباطبائی یزدی|سيد محمدكاظم طباطبايى يزدى]]، صاحب «[[عروة الوثقى (کتاب)|عروة الوثقى]]»؛ آيت  الله اراكى در كتاب «خزائن» ضمن يادكردى از اين استاد، مى نويسد حدود يك سال از درس [[فقه]] ايشان بهره مند شده است.<ref>همان، ص 181.</ref>
  
* 4- مرحوم شيخ الشريعه اصفهانى. با اين كه ايشان زياده بر پانزده سال، شيخ الشريعه اصفهانى را درك مى كند، ولى تنها در حدود هفت، هشت ماه در درس فقه وى حاضر مى شود.<ref>همان، ص 189.</ref>
+
*[[شیخ الشریعه اصفهانی|شيخ الشريعه اصفهانى]]؛ وی در حدود هشت ماه در درس فقه وى حاضر مى شود.<ref>همان، ص 189.</ref>
  
* 5- مرحوم آقا ضياءالدين عراقى؛ كه بيشترين تحصيلات وى نزد ايشان بوده است.<ref> همان، ص 256.</ref>
+
*[[آقا ضیاءالدین عراقی|آقا ضياءالدين عراقى]]؛ كه بيشترين تحصيلات وى نزد ايشان بوده است.<ref> همان، ص 256.</ref>
  
* 6- مرحوم آقا شيخ على قوچانى.
+
*شيخ على قوچانى.
  
* 7- مرحوم آقا شيخ مهدى مازندرانى.
+
*شيخ مهدى مازندرانى.
  
* 8- مرحوم ميرزا حسين نائينى (به مدت 8 سال).
+
*[[میرزا محمدحسین نائینی|ميرزا محمدحسين نائينى]] (به مدت 8 سال).
  
* 9- مرحوم آيت  الله شيخ على گون‌آبادى.
+
*آيت  الله شيخ على گون‌آبادى.
  
* 10- حاج ميرزا على آقا قاضى تبريز. ايشان استاد اخلاق و سير و سلوك آيت  الله اراكى بوده است.<ref>همان، ص 241 و ج 2، ص 217.</ref>
+
*[[سید علی آقا قاضی|ميرزا على آقا قاضى تبريزی]]؛ ايشان استاد [[اخلاق]] و سير و سلوك آيت  الله اراكى بوده است.<ref>همان، ص 241 و ج 2، ص 217.</ref>
  
آيت  الله اراكى سه سال پس از جنگ جهانى، به جهت فوت پدر به ايران بازگشت و در زادگاه خود پنج ماه توقف كرد و به اقامه [[نماز جماعت]]، قضاوت و تدريس پرداخت. سپس مجدداً به [[نجف]] بازگشت و در مجموع، چهل و پنج سال در آن جا اقامت گزيد. در اين مدت وى علاوه بر بهره جستن از درس اساتيد قبلى خود، به تدريس خارج فقه و اصول هم پرداخت و شاگردان بسيارى را تحت تربيت و تعليم قرار داد.  
+
آيت  الله اراكى سه سال پس از جنگ جهانى، به جهت فوت پدر به [[ایران|ايران]] بازگشت و در زادگاه خود پنج ماه توقف كرد و به اقامه [[نماز جماعت]]، [[قضاوت]] و تدريس پرداخت. سپس مجدداً به [[نجف]] بازگشت و در مجموع، چهل و پنج سال در آن جا اقامت گزيد. در اين مدت وى علاوه بر بهره جستن از درس اساتيد قبلى خود، به تدريس خارج فقه و اصول هم پرداخت و شاگردان بسيارى را تحت تربيت و تعليم قرار داد.  
  
در اين زمينه خود ايشان مى نويسد: «مدت چهل و پنج سال در مجموع دو سفر در نجف بودم و بحمدالله گوى سبقت در تدريس خارج را در آن جا ربودم و بر معاصرين تقدم جستم... و در نجف در عصر اساتيد، معضلات فقه آل محمد صلی الله علیه و آله به دست حقير حل شد؛ چنانچه «رساله اعلام العامة فى صحة الحج مع ابناء العامة» و «رساله ايقاظ البشر فى اجزاء اضطرارى المشعر» و «رساله ارشاد الامة فى عدم اجزاء صلاة الجمعة» تماماً طبع نجف شواهد دعوايم بوده كه اساتيد و معاصرين عموماً به فتواى حقير رجوع نمودند».
+
در اين زمينه خود ايشان مى نويسد: «مدت چهل و پنج سال در مجموع دو سفر در نجف بودم و بحمدالله گوى سبقت در تدريس خارج را در آن جا ربودم و بر معاصرين تقدم جستم... و در نجف در عصر اساتيد، معضلات فقه آل محمد صلی الله علیه و آله به دست حقير حل شد؛ چنانچه «رساله اعلام العامة فى صحة الحج مع ابناء العامة» و «رساله ايقاظ البشر فى اجزاء اضطرارى المشعر» و «رساله ارشاد الامة فى عدم اجزاء صلاة الجمعة» تماماً طبع نجف، شواهد دعوايم بوده كه اساتيد و معاصرين عموماً به فتواى حقير رجوع نمودند».
  
==بازگشت شیخ عبد النبی به ايران==
+
'''اساتید اجازه روایت و اجتهاد:'''
  
آيت  الله شيخ عبدالنبى اراكى در سال 1340، به قصد زيارت حضرت ثامن الائمه علیهم السلام به ايران بازگشت و به اتفاق مرحوم حائرى رهسپار [[مشهد]] گرديد. به هنگام مراجعت، مرحوم آيت  الله حائرى، مؤسس حوزه علميه، از ايشان براى اقامت در [[قم]] دعوت مى كنند؛ ولى ايشان بنا به دعوت متولى مدرسه سپهدار، راهى زادگاه خود مى گردد و در آن جا به مدت يك سال به تدريس مشغول مى شود.<ref>همان، ج 1، ص 241.</ref> و در رأس علماى اراك قرار مى گيرد.
+
آيت  الله شيخ عبدالنبى اراكى، از بزرگان ذيل [[اجازه (علم الحدیث)|اجازه]] نقل روايت داشته است:
  
==دعوت به تدريس==
+
*[[سید ابوالحسن اصفهانی|سيد ابوالحسن اصفهانى]] (مورخ 1342).
  
آيت  الله اراكى به سال 1346 بنا به دعوت مرحوم آيت  الله سيد ابوالحسن اصفهانى جهت تدريس در حوزه [[نجف]]، به عتبات هجرت مى كند و در مسجد هندى به تدريس مى پردازد. اين امر همچنان ادامه مى يابد تا در سال 1366 كه فرزند ايشان (آقا نورالدين) مريض مى شود و طبق دستور اطباى نجف، به ايران بازمى‌گردد؛ اما اين بار در [[قم]] رحل اقامت مى فكند و در مسجد عشقعلى به اقامه جماعت و تدريس اشتغال مى ورزد و پس از آن در مسجدِ واقع در خيابان اعتضادالدوله، امامت و تدريس مى نمايد.
+
*[[شیخ علی قمی|شيخ على القمى]]، پيشنماز مسجد هندى در [[نجف]].
  
وى علاوه بر آگاهى به [[فقه]] و [[اصول]] و [[كلام]]، در علوم غريبه و تعبير خواب نيز مهارت داشت.
+
*شيخ مهدى مازندرانى (مورخ 1339).
  
==تأليفات ==
+
*سيد عبدالغفار مازندرانى (مورخ 1344).
  
آيت  الله شيخ عبدالنبى اراكى را بايد در زمره آن دسته از بزرگان حوزه قرار داد كه در كنار تدريس و تربيت طلاب، به تأليف كتاب نيز مى پرداخته اند.<ref>همان، ص 41 و 3.</ref> از ايشان بيش از يكصد جلد كتاب در زمينه هاى مختلف فقه، اصول، اخلاق و انسان شناسى به جاى مانده است كه حدود 30 جلد از آن ها به چاپ رسيده است. برخى از آثار وى به قرار ذيل است:
+
*شيخ ضياءالدين عراقى، (مورخ 1341).
  
* 1- «رساله عمليه»، كه در سال 1366 قمرى، پس از رحلت آيت  الله سيد ابوالحسن اصفهانى در [[نجف]] به چاپ رسيد.
+
*[[شیخ آقا بزرگ تهرانی|شيخ آقا بزرگ تهرانى]]، (مورخ 1335).
  
* 2- «معالم الزلفى»، در شرح كتاب «عروة الوثقى»، كه 25 جلد مى باشد و تاكنون يك جلد آن چاپ شده است.
+
*شيخ محمدكاظم شيرازى، (مورخ 1334).
  
* 3- «افاضة القدير» در طهارت عصير.
+
*شيخ محمدحسين اصفهانى - صاحب الكرامات الباهرة - (مورخ 1352).
  
* 4- «انيس المقلدين»، رساله عمليه، طبع قم، 1372.
+
علاوه بر این، ايشان از بزرگان ذيل كه هر يك از مراجع يا فقهاى نامدار زمان خويش بوده اند، جواز [[اجتهاد]] نيز دريافت كرده بودند:
  
* 5- «غوالى اللئالى»؛ در فروع علم اجمالى - اين كتاب، تقريرات بحث ايشان به قلم مرحوم آقا ميرزا محمود اراكى است كه در سال 1369 چاپ شده و يك صد و پنجاه و هشت فرع دارد.
+
*آيت  الله آقا ضياء عراقى.
  
* 6- «روح الايمان»؛ فقط يك جلد است كه در سال 1350 در نجف به چاپ رسيده است و در قم نيز به سعى و اهتمام حاج محمدعلى نمازيخواه تجديد طبع شد. اين كتاب در روانشناسى و نفسانيات انسان است و حقيقت ايمان را آن طورى كه دين مقدس [[اسلام]] دستور داده، معرفى مى نمايد.
+
*آيت  الله شيخ مهدى مازندرانى.
  
* 7- «اعلام العامة فى صحة الحج مع ابناء العامة»، كه در سال 1354 به طبع رسيده است.
+
*آيت  الله كاظم شيرازى.
  
* 8- «كتاب المحاكمات»؛ دو جلد است. اين اثر، به نقد و بررسى آراء و نظريات مرحوم ميرزا نايينى، و مقايسه آن با آراى برخى علماى ديگرى مى پردازد. به قلم استاد آيت  الله ملكوتى است.
+
*آيت  الله شيخ على خراسانى.
  
* 9- «رسالة [[زيارت عاشورا]]»؛ به «نام كنز مخفى» در سال 1372 در تهران چاپ شده كه فعلاً كمياب است.
+
*آيت  الله سيد ابوالحسن اصفهانى.<ref>خزائن نبويه، ج 2، ص 131.</ref>
  
* 10- «حاشيه بر وسيله»؛
+
==تدريس و شاگردان==
  
* 11- «حاشيه بر تبصره علامه»؛
+
آيت  الله شيخ عبدالنبى اراكى در سال 1340، به قصد زيارت [[امام رضا علیه السلام|امام رضا]] علیه السلام به [[ایران|ايران]] بازگشت و به اتفاق مرحوم [[شیخ عبد الکریم حائری یزدی|آيت  الله حائرى]]، مؤسس [[حوزه علميه قم]] رهسپار [[مشهد]] گرديد. به هنگام مراجعت، مرحوم حائرى از ايشان براى اقامت در [[قم]] دعوت مى كنند؛ ولى ايشان بنا به دعوت متولى مدرسه سپهدار، راهى زادگاه خود مى گردد و در آن جا به مدت يك سال به تدريس مشغول مى شود.<ref>همان، ج 1، ص 241.</ref> و در رأس علماى اراك قرار مى گيرد.
  
* 12- «حاشية فتوائيه بر عروه»؛
+
وى به سال 1346 بنا به دعوت مرحوم آيت  الله [[سید ابوالحسن اصفهانی|سيد ابوالحسن اصفهانى]] جهت تدريس در حوزه [[نجف]]، به [[عتبات عالیات|عتبات]] هجرت مى كند و در [[مسجد هندی|مسجد هندى]] به تدريس مى پردازد. اين امر همچنان ادامه مى يابد تا در سال 1366 كه فرزند ايشان (آقا نورالدين) مريض مى شود و طبق دستور اطباى نجف، به ايران بازمى‌گردد؛ اما اين بار در قم رحل اقامت مى افكند و در مسجد عشقعلى به اقامه [[نماز جماعت|جماعت]] و تدريس اشتغال مى ورزد و پس از آن در مسجدِ واقع در خيابان اعتضادالدوله، امامت و تدريس مى نمايد.
  
* 13- «كتاب طهارة»؛
+
آيت  الله اراكى علاوه بر آگاهى به [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] و [[كلام]]، در علوم غريبه و تعبير خواب نيز مهارت داشت.
  
* 14- «كتاب صلوة»؛
+
آيت  الله عبدالنبى اراكى، به تربيت شاگردانى پرداخته كه هر يك از آنان در نشر و تبليغ مبانى تفكر [[شیعه|شيعى]]، نقش بسزايى داشتند؛ از ميان اين شاگردان مى توان به افراد ذيل اشاره كرد:
  
* 15- «كتاب بيع»؛
+
*سيد محمدعلى كاظمينى بروجردى؛ مؤلف كتب بسيار؛ از جمله: «نهاية المقال لابناء الامام و نهاية الكلام فى حق رسول الاسلام»؛ «گنجينه معارف»؛ «اسلام از نظر ديگران»؛ «جواهر الولاية».
  
* 16- «كتاب الخيارات»؛
+
*سيد شفيع واحدى رشتى.
  
* 17- «رساله فى قبول توبة المرتد مطلقا»؛
+
*محمدحسين آل طاهر خمينى. وى «رسالة الهداية فى كون الشهادة بالولاية فى الاذان والاقامة جزء كسائر الاجزاء» را از بحث آقاى اراكى نوشته و در [[قم]] به چاپ رسيده است.
  
* 18- «رسالة فارسية و شرائط المراجع العامة»؛
+
*سيد على‌اكبر موسوى (داماد معظم‌له).
  
* 19- «رسالة فى الحيض».
+
*شيخ قدرت الله وجدانى فخر (داماد معظم‌له).
  
* 20- «رسالة درر المنظومة فى الحقائق»؛ در «خزائن نبويه»، جلد اول، ص 171 درباره اين كتاب مى گويد: «در «دررالمنظومه» سى و نه دليل اقامه نمودم بر وجود امام زمان روحى له الفداه.» و در ص 172 مى نويسد: «در «درر المنظومه» حدود صد دليل عقلى و نقلى اقامه نمودم بر رسالت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله».
+
*سيد محمدعلى روحانى قمى (تقريركننده بحث معظم‌له).
  
* 21- «ارشاد الامّة فى عدم اجزاء صلاة الجمعة» كه در سال 1356 در [[نجف]] به طبع رسيده است.
+
*ميرزا على‌اصغر باقرى همدانى.
  
* 22- «رسالة فى قاعدة لاضرر» و رساله ديگرى در اين قاعده.
+
*ميرزا نصرت بناربانى.
  
* 23- «كتاب الاقرار».
+
*ميرزا على‌اكبر فقيهى.
  
* 24- «رسالة فى النفاس».
+
*شيخ ابوالقاسم نحوى.
  
* 25- «رسالة فى الرضاع».
+
*ميرزا محمود اراكى (مقرر بحث ايشان).
  
* 26- «رسالة فى الاستحاضة».
+
*[[مسلم ملکوتی|مسلم سرابى ملكوتى تبريزى]] (تقريركننده بحث ايشان).
  
* 27- «رسالة فى حكم تلقيح النسوان».
+
*[[سید محمدعلی قاضی طباطبائی|شهيد سيد محمدعلى قاضى طباطبايى]].
  
* 28- «رسالة منية الطالب فى لزوم القيام عند ذكر الغائب روحى له الفداه».
+
*سيد ابوالفضل نبوى قمى (تقريركننده بحث ايشان).
  
* 29- «رسالة فى حكم راديو».
+
*شيخ حسين ناصرى كرمانى.
  
* 30- «رسالة الثانوية».
+
*ميرزا محمدتقى همدانى.
  
* 31- «رسالة فى حكم سترالنسوان».
+
آيت  الله عبدالنبى اراكى در تحصيل [[علوم اسلامی|علوم اسلامى]] تا بدان رتبه راه يافت كه خود اجازه [[اجتهاد]] به برخى از افراد صادر نمود. از ميان آنان مى توان به افراد ذيل اشاره داشت:
  
* 32- «رسالة فى الدرهم و الدينار الشرعى».
+
*سيد مهدى حسينى لاجوردى.
  
* 33- «رسالة فى مناسك الحج على نمط مخصوص».
+
*شهيد محمدعلى قاضى طباطبائى.
  
* 34- «رسالة فى حكم حلق اللحية».
+
*سيد محمدعلى كاظمينى بروجردى.
  
* 35- «رسالة فى صلوة ذوى الاعذار».
+
*شيخ على‌اصغر باقرى همدانى.
  
* 36- «رسالة فى اعجاز القرآن».
+
==آثار و تأليفات==
  
* 37- «رسالة غريبة فى حقيقة النفس».
+
آيت  الله شيخ عبدالنبى اراكى را بايد در زمره آن دسته از بزرگان حوزه قرار داد كه در كنار تدريس و تربيت طلاب، فراوان به تأليف كتاب نيز مى پرداخته اند.<ref>همان، ص 41 و 3.</ref> از ايشان بيش از يكصد جلد كتاب در زمينه هاى مختلف [[فقه]]، [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]]، [[اخلاق]] و انسان شناسى به جاى مانده كه حدود 30 جلد از آنها به چاپ رسيده است. برخى از آثار وى به قرار ذيل است:
  
* 38- «رسالة فى فضيلة العلم و بيان المراد منه».
+
*1- «رساله عمليه»، كه در سال 1366 قمرى، پس از رحلت آيت  الله [[سید ابوالحسن اصفهانی|سيد ابوالحسن اصفهانى]] در [[نجف]] به چاپ رسيد.
  
* 39- «رسالة فى الدعاء سيفى».
+
*2- «معالم الزلفى»، در شرح كتاب «[[عروة الوثقى (کتاب)|عروة الوثقى]]»، كه 25 جلد مى باشد و تاكنون يك جلد آن چاپ شده است.
  
* 40- «رسالة فى الهيئة و رسالة الحساب».
+
*3- «افاضة القدير» در طهارت عصير.
  
* 41- «كتاب فى شرح الفية ابن مالك».
+
*4- «انيس المقلدين»، رساله عمليه، طبع قم، 1372.
  
* 42- «كتاب درر المنطقيه».
+
*5- «غوالى اللئالى»؛ در فروع علم اجمالى - اين كتاب، تقريرات بحث ايشان به قلم مرحوم آقا ميرزا محمود اراكى است كه در سال 1369 چاپ شده و يك صد و پنجاه و هشت فرع دارد.
  
* 43- «كتاب اعتقادات الاثنى عشريه فى الكلام».<ref>اين كتاب در كتابخانه [[مدرسه فيضيه]] موجود است.</ref>
+
*6- «روح الايمان»؛ در يك جلد كه در سال 1350 در نجف و در قم نيز طبع شد. اين كتاب در روانشناسى و نفسانيات انسان است و حقيقت [[ایمان|ايمان]] را آن طورى كه دين مقدس [[اسلام]] دستور داده، معرفى مى نمايد.
  
* 44- «رسالة فى نبذة من الآيات والاخبار».
+
*7- «اعلام العامة فى صحة الحج مع ابناء العامة»، كه در سال 1354 به طبع رسيده است.
  
* 45- «رسائل متفرقة فى الفقه والاصول».
+
*8- «كتاب المحاكمات»؛ دو جلد است. اين اثر، به نقد و بررسى آراء و نظريات مرحوم [[میرزا محمدحسین نائینی|ميرزای نايينى]]، و مقايسه آن با آراى برخى علماى ديگرى مى پردازد. به قلم استاد آيت  الله ملكوتى است.
  
* 46- «كتاب شهاب العتيد فى ردّ ابن ابى الحديد».
+
*9- «رسالة [[زيارت عاشورا]]»؛ به «نام كنز مخفى» در سال 1372 در تهران چاپ شده كه فعلاً كمياب است.
  
* 47- «كتاب الحاشية على المكاسب الشيخ».
+
*10- «حاشيه بر وسيله»؛
  
* 48- «حاشية صغير على المكاسب».
+
*11- «حاشيه بر تبصره [[علامه حلی|علامه]]»؛
  
* 49- «كتاب تحف العقول»؛ كه سه جلد و يك دوره اصول است.
+
*12- «حاشية فتوائيه بر [[عروة الوثقى (کتاب)|عروه]]»؛
  
* 50- «كتاب نهاية المأمول فى شرح كفاية الاصول»؛ اين كتاب دو جلد و هر جلد آن معادل صلوة جواهر است.
+
*13- «كتاب طهارة»؛
  
* 51- «حاشية على الكفاية».
+
*14- «كتاب صلوة»؛
  
* 52- «رسالة فى شرح عدة اشعار حكماء و عرفاء».
+
*15- «كتاب بيع»؛
  
* 53- «حاشية استدلالية»؛ حاشيه بر جلد اول عروه.
+
*16- «كتاب الخيارات»؛
  
* 54- «حاشية على تقريرات استاد النائينى فى دورة الاصول».
+
*17- «رساله فى قبول توبة المرتد مطلقا»؛
  
* 55- «كتاب فوائد قميه»؛ تقرير بحث ايشان است و در 1373 در [[قم]] طبع شده است.
+
*18- «رسالة فارسية و شرائط المراجع العامة»؛
  
* 56- «رسالة الهداية فى ان الشهادة بالولاية جزء فى الاذان والاقامة».
+
*19- «رسالة فى الحيض».
  
* 57- «حاشية على مصباح الانوار فى حل مشكلات الاخبار»؛ اثر سيد عبدالله شبر.
+
*20- «رسالة درر المنظومة فى الحقائق»؛ در «خزائن نبويه»، جلد اول، ص 171 درباره اين كتاب مى گويد: «در «دررالمنظومه» سى و نه دليل اقامه نمودم بر وجود [[امام زمان عجل الله فرجه الشریف|امام زمان]] روحى له الفداه.» و در ص 172 مى نويسد: «در «درر المنظومه» حدود صد دليل عقلى و نقلى اقامه نمودم بر رسالت [[پیامبر اسلام|محمد بن عبدالله]] صلی الله علیه و آله».
  
* 58- «حاشيه بر جلد دوم عروة».
+
*21- «ارشاد الامّة فى عدم اجزاء صلاة الجمعة» كه در سال 1356 در [[نجف]] به طبع رسيده است.
  
* 59- «رسالة فى اربعين [[حديث]]».
+
*22- «رسالة فى قاعدة لاضرر» و رساله ديگرى در اين قاعده.
  
* 60- رسالة فى كون المنجزات من الاصل».
+
*23- «كتاب الاقرار».
  
* 61- «رسالة فى ارث الزوج والزوجة».
+
*24- «رسالة فى النفاس».
  
* 62- «رسالة فى الجبر والتفويض».
+
*25- «رسالة فى الرضاع».
  
* 63- «رسالة فى اليد المضمونة».
+
*26- «رسالة فى الاستحاضة».
  
* 64- «رسالة فى المعاد».
+
*27- «رسالة فى حكم تلقيح النسوان».
  
* 65- «رسالة فى اثبات الحجة علیهم السلام».
+
*28- «رسالة منية الطالب فى لزوم القيام عند ذكر الغائب روحى له الفداه».
  
* 66- «رسالة فى الترتب».
+
*29- «رسالة فى حكم راديو».
  
* 67- «رسالة فى البرزخ».
+
*30- «رسالة الثانوية».
  
* 68- «رسالة فى الاجتهاد والتقليد».
+
*31- «رسالة فى حكم سترالنسوان».
  
* 69- «رسالة فى اثبات الصانع».
+
*32- «رسالة فى الدرهم و الدينار الشرعى».
  
* 70- «رسالة فى الولاية».
+
*33- «رسالة فى مناسك الحج على نمط مخصوص».
  
* 71- «رسالة فى اتصال اجازات المشايخ بالمعصومين».
+
*34- «رسالة فى حكم حلق اللحية».
  
* 72- «رسالة فى الرسالة».
+
*35- «رسالة فى صلوة ذوى الاعذار».
  
* 73- «رسالة فى شرعية افعال الصبى».
+
*36- «رسالة فى اعجاز القرآن».
  
* 74- «رسالة فى جبل قاف و اسراره المكنونة».
+
*37- «رسالة غريبة فى حقيقة النفس».
  
* 75- «رسالة فى اليد المسموعة».
+
*38- «رسالة فى فضيلة العلم و بيان المراد منه».
  
* 76- «رسالة فى حقيقة الانسان».
+
*39- «رسالة فى الدعاء سيفى».
  
* 77- «رسالة فى الحسن والقبح».
+
*40- «رسالة فى الهيئة و رسالة الحساب».
  
* 78- «رسالة فى حكم النسوان عند الاجانب».
+
*41- «كتاب فى شرح الفية ابن مالك».
  
* 79- «رسالة فى حكم تلقيح النسوان».
+
*42- «كتاب درر المنطقيه».
  
* 80- «رسالة فى شرح بعض اشعار العرفاء».
+
*43- «كتاب اعتقادات الاثنى عشريه فى الكلام». اين كتاب در كتابخانه [[مدرسه فیضیه|مدرسه فيضيه]] موجود است.
  
* 81- «روح الايمان»؛ در [[كلام]] و حقيقت انسان. طبع نجف، خرداد 1350 وى  در كشكول مى نويسد: «فانه كتاب لم يسبق مثله فى الاسلام كتاب كريم».
+
*44- «رسالة فى نبذة من الآيات والاخبار».
  
* 82- «ايقاظ البشر فى اجزاء اضطرارى المشعر»؛ طبع نجف، 1355.
+
*45- «رسائل متفرقة فى الفقه والاصول».
  
* 83- «منهج الرشاد فى الاصول الدين»؛ رساله عمليه است. طبع تهران، 1375.
+
*46- «كتاب شهاب العتيد فى ردّ ابن ابى الحديد».
  
* 84- «ذخيرة العباد»؛ رساله عمليه است. چاپ قم، 1368.
+
*47- «كتاب الحاشية على المكاسب الشيخ».
  
==ویژگی ها و فضايل اخلاقى==
+
*48- «حاشية صغير على المكاسب».
  
آيت  الله شيخ عبدالنبى اراكى، روحى لطيف و الهى داشتند كه در اثر زهد و پارسايى و شب زنده دارى به آن نائل شده بودند. حضرت حجة الاسلام والمسلمين حاج سيد محمدعلى روحانى قمى، يكى از شاگردان وى، نقل كرده است كه: هيچ فجرى طلوع نكرد كه او در خواب باشد. به هر مسجدى كه وارد مى شد، [[نماز تحيت مسجد]] را به جاى مى آورد. لذا هر گاه به محل درس خود (مسجد همايون) وارد مى شد، قبل از درس، نماز تحيت را مى خواند و آن گاه درس را شروع مى فرمود.
+
*49- «كتاب تحف العقول»؛ كه سه جلد و يك دوره اصول است.
  
حضرت حجة الاسلام والمسلمين شيخ قدرت الله وجدانى فخر، داماد معظم‌له، در زمينه خصوصيات اخلاقى او مى گويد: آن چه كه من بدست آوردم، شخصى بود دور و گريزان از دنيا؛ به طورى كه بود و نبود آن، نسبت به شخص او مساوى بود. از برنامه هاى مريدبازى و جلب اشخاص به سوى خود، كاملاً پرهيز داشت و همواره متكى به خداوند و مخالف با هواى نفس بود. اكثر شب ها را به [[عبادت]] و مناجات بسر مى برد.
+
*50- «كتاب نهاية المأمول فى شرح [[کفایة الاصول (کتاب)|كفاية الاصول]]»؛ اين كتاب دو جلد و هر جلد آن معادل صلوة جواهر است.
  
شبى از شب ها منزل ايشان مهمان بودم. ديروقت شد. مجبور شديم در منزل ايشان بيتوته كنيم. در يكى از اطاق هاى خانه او با خانواده ام خوابيده بودم. ساعتى از نصف شب گذشته، صداى ضجه اى مرا از خواب بيدار كرد. نگران شدم. گويا كسى را كتك مى زنند، او هم مى نالد. وقتى دقت كردم، متوجه شدم كه ناله از مرحوم ابوالزوجه است كه بعد از [[نماز شب]] يا در آن حال با خدايش راز و نياز كرده، التماس عفو و غفران و اضطراب از عذاب او باعث ضجه و ناله اش مى شود.
+
*51- «حاشية على الكفاية».
  
معظم‌له در پرورش طلاب، نقش مؤثرى داشت و با آنان نهايت رفاقت را از خود نشان مى داد. وى براى وقت خويش بسيار ارزش قائل بود و در زمره افرادى است كه از عمر خود، حداكثر استفاده را برد و همواره اشتغال به تدريس و تحقيق و تأليف داشت.
+
*52- «رسالة فى شرح عدة اشعار حكماء و عرفاء».
  
داماد محترم ايشان، حضرت حجت الاسلام والمسلمين سيد على‌اكبر موسوى مى فرمود: راز موفقيت معظم‌له پشتكار ايشان بود. هميشه يا مطالعه مى كرد، يا مى نوشت، يا تدريس مى نمود. ايشان تا آخر عمر از نويسندگى دست برنداشت و كتاب «معالم الزلفى» را در حال بيمارى نوشت. در ماه مبارك [[رمضان]] ختومات [[قرآن]] متعدد داشت. از آيت  الله ميرزا هاشم آملى شنيدم كه او درس آقا ضياء عراقى را تقرير مى كرد.
+
*53- «حاشية استدلالية»؛ حاشيه بر جلد اول عروه.
  
===زهد و پارسايى===
+
*54- «حاشية على تقريرات استاد النائينى فى دورة الاصول».
  
خانه او استيجارى بود. بعد از وفاتش، مالك خانه اصرار بر تخليه خانه مى كرد. بدين علت هنوز سال وفات او تمام نشده بود كه خانه ديگرى را اجاره كرده و عائله او را به آن جا انتقال دادند. شخص خيرخواهى تلفنى را به خانه ايشان آورده بود و مى خواست مبلغ آن را از باب وجوه شرعى خود محاسبه نمايد؛ اما ايشان فرمود: «من فعلاً داشتن تلفن را در منزل ضرورى نمى بينم تا از بيت المال هزينه آن را بپردازم».
+
*55- «كتاب فوائد قميه»؛ تقرير بحث ايشان است و در 1373 در [[قم]] طبع شده است.
  
بعد از فوت، اندوخته و مالى به جز كتاب هايش برجاى نگذاشت. اثاث خانه اش به اندازه منزل يك طلبه معمولى بود.
+
*56- «رسالة الهداية فى ان الشهادة بالولاية جزء فى الاذان والاقامة».
  
 +
*57- «حاشية على مصباح الانوار فى حل مشكلات الاخبار»؛ اثر [[سید عبدالله شبر|سيد عبدالله شبر]].
  
==ارتباط معنوى شیخ با اهل  بيت علیهم السلام==
+
*58- «حاشيه بر جلد دوم عروة».
  
ايشان به [[ائمه اطهار]] علیهم السلام عشق مى ورزيد و ارتباط روحى و معنوى با آنان داشت. از اين رو، گاهى مشكلات مادى و معنوى خود را با توسل به خاندان عصمت و طهارت رفع مى ساخت؛ از جمله براى يكى از بستگان خود نقل كرد: «زمانى، بعد از اين كه از خواب بيدار شدم، متوجه شدم كه دستم فلج شده است. موضوع را از همگان حتى همسرم مخفى كردم؛ اما براى گرفتن شفاى خود، آهنگ [[مشهد]] مقدس كردم. شب پنج شنبه بود كه به مشهد رسيدم. شب در منزل يكى از دوستانم به استراحت پرداختم. عصر پنج شنبه غسل كرده، وارد حرم شدم. پس از [[زيارت]]، رو به مرقد مطهر امام كردم و عرض نمودم: «تا مرا شفا ندهيد، از اين جا نمى روم. من مى خواهم با اين دستم خدمت بكنم.» آن شب را در حرم گذراندم تا شفا گرفتم و آن گاه از حرم بيرون آمدم».
+
*59- «رسالة فى اربعين حديث».
  
===تشرف عبدالنبی به حضور امام زمان علیه السلام===
+
*60- رسالة فى كون المنجزات من الاصل».
  
حضرت حجت الاسلام والمسلمين حاج سيد محمدمهدى (عبدالصاحب) مرتضوى لنگرودى نقل كرده اند: «روزى مرحوم آيت  الله العظمى حاج شيخ عبدالنبى مجتهد عراقى؛ براى ديدن والدم به منزل ما آمد و مدتى نشست و از مرحوم آيت  الله آقا سيد ابوالحسن اصفهانى صحبت شد. ايشان گويا مى خواست مطلبى بگويد و از من كه آن وقت جوان بودم، ملاحظه مى كرد. پس مرحوم والدم فرمودند: محمدمهدى محرم اسرار و اهل راز است، بيگانه نيست؛ مطلبى داريد، بفرماييد. پس مرحوم حاج شيخ عبدالنبى گفتند: من در [[نجف]] كه بودم، براى آقاى اصفهانى خيلى ارج قائل نبودم و مى گفتم او يك شاگرد آخوند ملا كاظم خراسانى صاحب كفايه است و من هم يكى؛ منتهى او خوش شانس بود، رئيس شد و من نشدم.
+
*61- «رسالة فى ارث الزوج والزوجة».
  
تا وقتى شنيدم شخص مرتاضى كه رياضت هاى شرعى كشيده، به نجف آمده، و اطلاعاتى دارد. پس نزد او رفتم و او را آزمايش و امتحان كردم. ديدم اطلاعات عميق دارد و خبرهايى مى دهد. پس يقين به صدق گفتار او كردم و به او گفتم: شما با اين معلومات آيا راهى براى ملاقات و ديدار حضرت بقية الله اعظم حضرت مهدى ارواحنا فداه دارى؛ چون من مسائل مشكلى دارم كه مى خواهم از آن حضرت سئوال كنم؛ زيرا فقط او مى داند حكم واقعى الهى را؟ پس به من گفت: آرى، يك روز در صحرا در مكان خلوتى كه محل اياب و ذهاب و رفت و آمد مردم نباشد، با طهارت و توجه كامل رو به قبله بنشين و هفتاد مرتبه آيه شريفه آية الكرسى را بخوان؛ پس در آخر آيات، هر كس نزد تو آمد، او ولى امر حضرت صاحب الزمان است، هر چه خواهى، بپرس و بخواه.
+
*62- «رسالة فى الجبر والتفويض».
  
پس روزى [[غسل]] كرده و [[وضو]] گرفته و به [[مسجد سهله]] آمدم در وسط هفته و پس از اعمال مسجد، رفتم در بيابانِ مسجد و رو به [[قبله]] نشسته و هفتاد [[آيةالكرسى]] را با توجه خواندم. ناگهان ديدم شخصى نزد من آمد و سلام كرد و گفت: از من چه مى خواهى؟ مرا غفلت گرفت و گفتم: من شما را نخواستم. فرمود: چرا، مرا خواستى كه اين جا آمدى. باز بدبختى مرا شامل شد. گفتم: با شما كارى ندارم و تا سه بار تكرار شد و من انكار كردم.
+
*63- «رسالة فى اليد المضمونة».
  
پس آقا شروع كرد به رفتن و از من دور شد. ناگهان به خاطرم آمد كه عجب! من براى ديدن آقا آمده و اين ختم را گرفته ام. پس شروع كردم به دويدن و فرياد مى زدم: آقا! من شما را مى خواهم. و من نعلين خود را درآورده و بر شال كمرم گذارده و مى دويدم و به او نمى رسيدم. تا ديدم از دور وارد كوخى از كوخ ها و خانه هاى آن جا شد. پس به زحمت و عرق ريختن در آن هواى گرم خود را به آن جا رسانيده و درب آن خانه را زدم.  
+
*64- «رسالة فى المعاد».
  
پس از لحظه اى، شخصى نورانى آمد، در را باز كرد و گفت: چه مى خواهى؟ گفتم: آقا را كه در اين جا آمدند. گفت: اين منزلى نيست كه كسى بدون اجازه وارد آن شود؛ صبر كن تا اجازه بگيرم. و رفت و پس از لحظه اى آمد و گفت: «تعال»؛ بفرما! پس وارد شدم. خانه ى كوچكى بود. ايوانى داشت كه دو تخت در آن بود و همان كه در صحرا پيش من آمد و فرمودند: چه كار با من دارى كه مرا طلبيدى و من انكار كردم، در آن جا نشسته بودند. سلام كردم، پس جواب داده و اشاره كردند در آن تخت كه برابرشان بود، بنشينم. پس نشستم و چنان هيبت آن آقا مرا گرفت و مرعوب عظمت و جلال و جمال او شدم كه تمام حوائج و مسائلم از خاطرم رفت و حتى نمى توانستم چهره زيبا و منيرش را نگاه كنم.
+
*65- «رسالة فى اثبات الحجة علیهم السلام».
  
پس ساعتى نشسته و ديدم بيش از آن نمى توانم در برابرش قرار گيرم، اجازه خواسته و حركت كردم و بيرون رفتم و هنوز چند قدمى نرفته بودم كه تمام حوائج و مسائل به خاطرم آمد. فوراً برگشتم و در زدم. آن خادم بيرون آمد، گفت: چه مى خواهى؟ گفتم: آقا را از براى حوائج و مسائلى كه داشتم. به يادم آمد كه گفت: آقا رفتند. گفتم: چرا [[دروغ]] مى گويى، آقا الآن اين جا بودند؟ پس خادم عصبانى شد و گفت: اگر من دروغ مى گفتم، مرا در اين خانه نمى گذاشتند و من سى سال است كه خادم اين بيتم.
+
*66- «رسالة فى الترتب».
  
پس عذرخواهى كرده و گفتم: ببخشيد. پس گفت: آقا رفتند؛ ولى نايبشان تشريف دارند. گفتم: پس اجازه بگير تا خدمت نايبش برسم. پس وارد منزل شده و بيرون آمد و گفت: بفرما! وارد شدم، ديدم در همان مكان آقا، آيت  الله سيد ابوالحسن اصفهانى نشسته است. پس سلام كردم، جواب دادند و فرمودند: بنشين. و در همان جاى اول نشسته، شروع كردم مسائل خود را كه مورد اختلاف فقهاء بود، يكى بعد از ديگرى پرسيدم. پس فرمودند: آخوند خراسانى چنين گفته و [[شيخ انصارى]] چنان گفته و حق مطلب اين است. و نيز مسأله دوم را پرسيدم، همين اشاره را به اختلاف اقوال كرده و حكم واقع را بيان كردند. تا آخرين مسأله مورد اختلاف را كه در نظرم بود پرسيدم.
+
*67- «رسالة فى البرزخ».
  
پس از آن، فرمودند: كار ديگرى؟ گفتم: نه، اجازه مى فرماييد بروم؟ فرمودند: «فى امان الله»؛ بفرما. پس برخاسته و خداحافظى كرده و بيرون آمدم و با خود گفتم امروز وسط هفته است، آقاى اصفهانى در وسط هفته به [[كوفه]] و يا سهله نمى آيد. پس با عجله در هواى گرم برگشتم به [[نجف]] و حدود سه بعدازظهر بود، مستقيماً به خانه سيد آمدم و در زدم. خادم ايشان حاج عبدالحميد آمد، گفت: شيخ عبدالنبى! چه مى خواهى؟ گفتم: آقا را مى خواهم. گفت: آقا در بالاخانه است. گفتم: خدمتشان عرض كن فلانى است. رفت و برگشت و گفت: بفرما.
+
*68- «رسالة فى الاجتهاد والتقليد».
  
پس به بالاخانه رفتم، ديدم آقا در آن جا نشسته و مشغول مطالعه است. سلام كردم، جواب دادند و فرمودند: بفرما. پس شروع كردم آن مسائل را يكى بعد از ديگرى گفتم و آقا همان گونه كه آن جا پاسخ دادند، فرمودند؛ شيخ چنين گويد و آخوند چنين و حكم واقع اين است و تمام مسائل را مانند آن جا جواب داد و من سؤال ديگرى نداشتم، پس سيد تبسم كرده و به لهجه اصفهانى خود فرمودند: حاج شيخ عبدالنبى! حالا يقين كردى؟ گفتم: بله آقا! و برخاسته و آمدم و يقين كردم كه سيد مورد توجه و عنايت خاص آقا امام زمان عجل الله تعالى فرجه الشريف مى باشد».<ref>ر.ك: گنجينه دانشمندان، سيد محمدمهدى مرتضوى لنگرودى، ج 9، ص 315-318.</ref>
+
*69- «رسالة فى اثبات الصانع».
  
همچنين مرحوم وجدانى فخر نقل كرده است: «روزى من و خانواده ام در محضرش بوديم، در آن حضور خصوصى فرمود: «فلانى! مى دانى كه حضرت بقية الله اعظم دادرس هر كسى است كه او را به داد خود بطلبد.» و فرمود: «مى دانى كه تشرف به حضورش، چه لذت و حلاوتى دارد و مى دانى كه درك فيض حضورش اصلاً مشكل نيست؛ مثل آب خوردن است و من چندين مرتبه شرفياب حضورش شده مثل پدر و فرزند با هم صحبت كرديم؟» من بى‌اختيار گريه كردم، گفتم: «شما را به جان او قسم مى دهم! من هم تشنه درك حضورش هستم؛ راهى را به من نشان بده، من فقط ببينمش. حل هيچ مشكلى را از او نخواهم، فقط او را ببينم؛ شيرينى ديدارش برايم كافى است.» او هم در اين خصوص به من بذل محبت كرد، چندين طريق توسل را در اختيارم قرار داد».<ref>ر.ك: گنجينه دانشمندان، سيد محمدمهدى مرتضوى لنگرودى، ج 9، ص 315-318.</ref>
+
*70- «رسالة فى الولاية».
  
معظم‌له در جلد اول «كشكول» خود، صفحه 69 مى نويسد: «حقير پنج مرتبه درك تشرف نمودم: دو مرتبه در خواب بوده و سه مرتبه در بيدارى».
+
*71- «رسالة فى اتصال اجازات المشايخ بالمعصومين».
  
==اجازه روايت و اجتهاد شیخ عبدالنبی اراکی==
+
*72- «رسالة فى الرسالة».
  
آيت  الله شيخ عبدالنبى اراكى، از بزرگان ذيل اجازه نقل روايت داشته است:
+
*73- «رسالة فى شرعية افعال الصبى».
  
* 1- سيد ابوالحسن اصفهانى (مورخ 1342).
+
*74- «رسالة فى جبل قاف و اسراره المكنونة».
  
* 2- شيخ على القمى، پيشنماز مسجد هندى در [[نجف]].
+
*75- «رسالة فى اليد المسموعة».
  
* 3- شيخ مهدى مازندرانى (مورخ 1339).
+
*76- «رسالة فى حقيقة الانسان».
  
* 4- سيد عبدالغفار مازندرانى (مورخ 1344).
+
*77- «رسالة فى الحسن والقبح».
  
* 5- شيخ ضياءالدين عراقى، (مورخ 1341).
+
*78- «رسالة فى حكم النسوان عند الاجانب».
  
* 6- شيخ آقا بزرگ تهرانى، (مورخ 1335).
+
*79- «رسالة فى حكم تلقيح النسوان».
  
* 7- شيخ محمدكاظم شيرازى، (مورخ 1334).
+
*80- «رسالة فى شرح بعض اشعار العرفاء».
  
* 8- شيخ محمدحسين اصفهانى - صاحب الكرامات الباهرة - (مورخ 1352).
+
*81- «روح الايمان»؛ در [[كلام]] و حقيقت [[انسان]]. طبع نجف، خرداد 1350. وى در كشكول مى نويسد: «فانه كتاب لم يسبق مثله فى الاسلام كتاب كريم».
  
ايشان علاوه بر اجازه روايت، از بزرگان ذيل كه هر يك از مراجع يا فقهاى نامدار زمان خويش بوده اند، جواز [[اجتهاد]] نيز دريافت كرده بودند:
+
*82- «ايقاظ البشر فى اجزاء اضطرارى المشعر»؛ طبع نجف، 1355.
  
* 1- آيت  الله آقا ضياء عراقى.
+
*83- «منهج الرشاد فى الاصول الدين»؛ رساله عمليه است. طبع تهران، 1375.
  
* 2- آيت  الله شيخ مهدى مازندرانى.
+
*84- «ذخيرة العباد»؛ رساله عمليه است. چاپ قم، 1368.
  
* 3- آيت  الله كاظم شيرازى.
+
==ویژگی‌ها و فضايل اخلاقى==
  
* 4- آيت  الله شيخ على خراسانى.
+
آيت  الله شيخ عبدالنبى اراكى، روحى لطيف و الهى داشت كه در اثر [[زهد]] و پارسايى و [[شب زنده داری|شب زنده دارى]] به آن نائل شده بود. سيد محمدعلى روحانى قمى، يكى از شاگردان وى، نقل كرده است كه: هيچ فجرى طلوع نكرد كه او در خواب باشد. به هر [[مسجد|مسجدى]] كه وارد مى شد، نماز تحيت مسجد را به جاى مى آورد.  
  
* 5- آيت  الله سيد ابوالحسن اصفهانى.<ref>خزائن نبويه، ج 2، ص 131.</ref>
+
شيخ قدرت الله وجدانى فخر، داماد معظم‌له، در زمينه خصوصيات اخلاقى او مى گويد: آن چه كه من بدست آوردم، شخصى بود دور و گريزان از دنيا؛ به طورى كه بود و نبود آن، نسبت به شخص او مساوى بود. از برنامه هاى مريدبازى و جلب اشخاص به سوى خود، كاملاً پرهيز داشت و همواره متكى به خداوند و مخالف با هواى نفس بود. اكثر شب ها را به [[عبادت]] و مناجات بسر مى برد.
  
آيت  الله عبدالنبى اراكى در تحصيل علوم اسلامى تا بدان رتبه راه يافت كه خود اجازه اجتهاد به برخى از افراد صادر نمود. از ميان آنان مى توان به افراد ذيل اشاره داشت:
+
معظم‌له در پرورش طلاب، نقش مؤثرى داشت و با آنان نهايت رفاقت را از خود نشان مى داد. وى براى وقت خويش بسيار ارزش قائل بود و در زمره افرادى است كه از عمر خود، حداكثر استفاده را برد و همواره اشتغال به تدريس و تحقيق و تأليف داشت.
 
 
* 1- سيد مهدى حسينى لاجوردى.
 
 
 
* 2- شهيد سيد محمدعلى قاضى طباطبايى.
 
 
 
* 3- سيد محمدعلى كاظمينى بروجردى.
 
 
 
* 4- شيخ على‌اصغر باقرى همدانى.
 
 
 
==شاگردان==
 
 
 
آيت  الله عبدالنبى اراكى گذشته از تأليف كتب بسيار، به تربيت شاگردانى پرداخته كه هر يك از آنان در نشر و تبليغ مبانى تفكر شيعى، نقش بسزايى داشتند؛ از ميان اين شاگردان مى توان به افراد ذيل اشاره كرد:
 
 
 
* 1- حجة الاسلام والمسلمين حاج سيد محمدعلى كاظمينى بروجردى؛ مؤلف كتب بسيار؛ از جمله: «نهاية المقال لابناء الامام و نهاية الكلام فى حق رسول الاسلام»؛ «گنجينه معارف»؛ «اسلام از نظر ديگران»؛ «جواهر الولاية».
 
 
 
* 2- حجة الاسلام والمسلمين حاج سيد شفيع واحدى رشتى.
 
 
 
* 3- حجة الاسلام والمسلمين محمدحسين آل طاهر خمينى. وى «رسالة الهداية فى كون الشهادة بالولاية فى الاذان والاقامة جزء كسائر الاجزاء» را از بحث آقاى اراكى نوشته و در [[قم]] به چاپ رسيده است.
 
 
 
* 4- حضرت حجة الاسلام والمسلمين سيد على‌اكبر موسوى (داماد معظم‌له).
 
 
 
* 5- مرحوم حجة الاسلام والمسلمين حاج شيخ قدرت الله وجدانى فخر (داماد معظم‌له).
 
 
 
* 6- حضرت حجة الاسلام والمسلمين حاج سيد محمدعلى روحانى قمى (تقريركننده بحث معظم‌له).
 
 
 
* 7- آيت  الله حاج ميرزا على‌اصغر باقرى همدانى.
 
 
 
* 8- حجة الاسلام والمسلمين حاج ميرزا نصرت بناربانى.
 
 
 
* 9- مرحوم حجة الاسلام والمسلمين ميرزا على‌اكبر فقيهى.
 
 
 
* 10- حجة‌ الاسلام والمسلمين حاج شيخ ابوالقاسم نحوى.
 
 
 
* 11- مرحوم حجة الاسلام والمسلمين آقا ميرزا محمود اراكى (مقرر بحث ايشان).
 
 
 
* 12- آيت  الله مسلم سرابى ملكوتى تبريزى (تقريركننده بحث ايشان).
 
 
 
* 13- شهيد محمدعلى قاضى طباطبائى.
 
 
 
* 14- آيت  الله سيد ابوالفضل نبوى قمى (تقريركننده بحث ايشان).
 
 
 
* 15- حجة الاسلام والمسلمين شيخ حسين ناصرى كرمانى.
 
  
* 16- حجة الاسلام والمسلمين ميرزا محمدتقى همدانى.
+
داماد دیگر ايشان، سيد على‌اكبر موسوى مى گوید: راز موفقيت معظم‌له پشتكار ايشان بود. هميشه يا مطالعه مى كرد، يا مى نوشت، يا تدريس مى نمود. ايشان تا آخر عمر از نويسندگى دست برنداشت و كتاب «معالم الزلفى» را در حال بيمارى نوشت. در ماه مبارك [[رمضان]] ختومات [[قرآن]] متعدد داشت.  
  
از ايشان دو پسر به نام هاى صادق صبورى و دكتر نورالدين صبورى برجاى مانده است.
+
ايشان به [[ائمه اطهار]] علیهم السلام عشق مى ورزيد و ارتباط روحى و معنوى با آنان داشت. از اين رو، گاهى مشكلات مادى و معنوى خود را با [[توسل به اهل بیت علیهم السلام|توسل]] به خاندان عصمت و طهارت رفع مى ساخت.
  
 
==وفات==
 
==وفات==
  
عالم فرزانه آيت الله شيخ عبدالنبى عراقى، پس از عمرى زهد و پارسايى، تلاش و كوشش و تبليغ و ترويج فرهنگ ناب تشيع در [[رجب]] 1385 مطابق با آبان 1344 چشم از جهان فروبست و به سوى ديار باقى شتافت. و در جوار كريمه [[اهل بيت]] [[حضرت معصومه]] سلام الله علیها به خاك سپرده شد.
+
مرحوم آيت الله شيخ عبدالنبى عراقى، پس از عمرى تلاش و تبليغ و ترويج فرهنگ ناب تشيع، در ماه [[رجب]] 1385 قمری (مطابق با آبان 1344) چشم از جهان فروبست و پیکر مطهر ایشان در جوار كريمه اهل بيت [[حضرت معصومه]] سلام الله علیها به خاك سپرده شد.
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
  
 
==منابع==
 
==منابع==
  
ناصر باقرى بيدهندى، ستارگان حرم، جلد 10
+
* ناصر باقرى بيدهندى، [[ستارگان حرم (کتاب)|ستارگان حرم]]، جلد 10.
  
 
[[رده:علمای قرن چهاردهم]]
 
[[رده:علمای قرن چهاردهم]]
 
[[رده:فقیهان]]
 
[[رده:فقیهان]]
 
[[رده:متکلمان]]
 
[[رده:متکلمان]]

نسخهٔ ‏۲۷ نوامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۰:۱۷

حاج شيخ عبدالنبى اراكى که به عراقی نیز شهرت دارند. از فقهای شیعه قرن چهاردهم و اساتید حوزه نجف و قم بوده است. او آثاری در فقه و کلام داشته است.

تحصيل و استادان

عبدالنبى اراكى به سال 1307 قمری، در اراك ديده به جهان گشود. وی ادبيات را نزد ميرزا محمود، از بستگان پدرى خود و نزد مرحوم ميرزا هاشم و ميرزا رضى و ... فرامى گيرد. عبدالنبى سپس به شهر همدان هجرت مى كند و به مدت دو سال، در مدرسه مرحوم آخوند در اين شهر - واقع در سر گذر - به تحصيل خود ادامه مى دهد. آن گاه به زادگاه خود اراك بازمى گردد و حدود چهار سال در درس اساتيد مشهور شهر خود شركت مى كند.

در بيست سالگى، دروس سطح را به اتمام مى رساند و درس خارج را آغاز مى نمايد. حدود دو سال در مجلس درس بزرگانى چون: آقا نورالدين عراقى، ميرزا محمد عليخان و ميرزا ابوالحسن، زانوى ادب مى زند و در اين مدت كوتاه، بهره وافر از محضر آنان مى برد. سال 1327، جهت تكميل اندوخته ها و طى مدارج علمى بالاتر، رهسپار نجف اشرف مى گردد و در حوزه نجف، گذشته از اين كه علوم رياضى و هيئت و نجوم را نزد شيخ شمس الدين بخارايى مى آموزد، و در درس مراجع و علماى بزرگ حوزه هم شركت مى جويد.

آيت الله اراكى در خصوص اساتيد خود مى نويسد: «حقير از اول تحصيلم كه كتاب به دست گرفتم تا موقعى كه فارغ شدم، بيست و هشت استاد ديدم و بيست و هشت شيخ دارم. رحمة الله عليهم اجمعين».[۱]

برخی اساتيد شیخ اراكى در نجف عبارتند از:

  • شيخ على قوچانى.
  • شيخ مهدى مازندرانى.
  • آيت الله شيخ على گون‌آبادى.

آيت الله اراكى سه سال پس از جنگ جهانى، به جهت فوت پدر به ايران بازگشت و در زادگاه خود پنج ماه توقف كرد و به اقامه نماز جماعت، قضاوت و تدريس پرداخت. سپس مجدداً به نجف بازگشت و در مجموع، چهل و پنج سال در آن جا اقامت گزيد. در اين مدت وى علاوه بر بهره جستن از درس اساتيد قبلى خود، به تدريس خارج فقه و اصول هم پرداخت و شاگردان بسيارى را تحت تربيت و تعليم قرار داد.

در اين زمينه خود ايشان مى نويسد: «مدت چهل و پنج سال در مجموع دو سفر در نجف بودم و بحمدالله گوى سبقت در تدريس خارج را در آن جا ربودم و بر معاصرين تقدم جستم... و در نجف در عصر اساتيد، معضلات فقه آل محمد صلی الله علیه و آله به دست حقير حل شد؛ چنانچه «رساله اعلام العامة فى صحة الحج مع ابناء العامة» و «رساله ايقاظ البشر فى اجزاء اضطرارى المشعر» و «رساله ارشاد الامة فى عدم اجزاء صلاة الجمعة» تماماً طبع نجف، شواهد دعوايم بوده كه اساتيد و معاصرين عموماً به فتواى حقير رجوع نمودند».

اساتید اجازه روایت و اجتهاد:

آيت الله شيخ عبدالنبى اراكى، از بزرگان ذيل اجازه نقل روايت داشته است:

  • شيخ مهدى مازندرانى (مورخ 1339).
  • سيد عبدالغفار مازندرانى (مورخ 1344).
  • شيخ ضياءالدين عراقى، (مورخ 1341).
  • شيخ محمدكاظم شيرازى، (مورخ 1334).
  • شيخ محمدحسين اصفهانى - صاحب الكرامات الباهرة - (مورخ 1352).

علاوه بر این، ايشان از بزرگان ذيل كه هر يك از مراجع يا فقهاى نامدار زمان خويش بوده اند، جواز اجتهاد نيز دريافت كرده بودند:

  • آيت الله آقا ضياء عراقى.
  • آيت الله شيخ مهدى مازندرانى.
  • آيت الله كاظم شيرازى.
  • آيت الله شيخ على خراسانى.
  • آيت الله سيد ابوالحسن اصفهانى.[۶]

تدريس و شاگردان

آيت الله شيخ عبدالنبى اراكى در سال 1340، به قصد زيارت امام رضا علیه السلام به ايران بازگشت و به اتفاق مرحوم آيت الله حائرى، مؤسس حوزه علميه قم رهسپار مشهد گرديد. به هنگام مراجعت، مرحوم حائرى از ايشان براى اقامت در قم دعوت مى كنند؛ ولى ايشان بنا به دعوت متولى مدرسه سپهدار، راهى زادگاه خود مى گردد و در آن جا به مدت يك سال به تدريس مشغول مى شود.[۷] و در رأس علماى اراك قرار مى گيرد.

وى به سال 1346 بنا به دعوت مرحوم آيت الله سيد ابوالحسن اصفهانى جهت تدريس در حوزه نجف، به عتبات هجرت مى كند و در مسجد هندى به تدريس مى پردازد. اين امر همچنان ادامه مى يابد تا در سال 1366 كه فرزند ايشان (آقا نورالدين) مريض مى شود و طبق دستور اطباى نجف، به ايران بازمى‌گردد؛ اما اين بار در قم رحل اقامت مى افكند و در مسجد عشقعلى به اقامه جماعت و تدريس اشتغال مى ورزد و پس از آن در مسجدِ واقع در خيابان اعتضادالدوله، امامت و تدريس مى نمايد.

آيت الله اراكى علاوه بر آگاهى به فقه و اصول و كلام، در علوم غريبه و تعبير خواب نيز مهارت داشت.

آيت الله عبدالنبى اراكى، به تربيت شاگردانى پرداخته كه هر يك از آنان در نشر و تبليغ مبانى تفكر شيعى، نقش بسزايى داشتند؛ از ميان اين شاگردان مى توان به افراد ذيل اشاره كرد:

  • سيد محمدعلى كاظمينى بروجردى؛ مؤلف كتب بسيار؛ از جمله: «نهاية المقال لابناء الامام و نهاية الكلام فى حق رسول الاسلام»؛ «گنجينه معارف»؛ «اسلام از نظر ديگران»؛ «جواهر الولاية».
  • سيد شفيع واحدى رشتى.
  • محمدحسين آل طاهر خمينى. وى «رسالة الهداية فى كون الشهادة بالولاية فى الاذان والاقامة جزء كسائر الاجزاء» را از بحث آقاى اراكى نوشته و در قم به چاپ رسيده است.
  • سيد على‌اكبر موسوى (داماد معظم‌له).
  • شيخ قدرت الله وجدانى فخر (داماد معظم‌له).
  • سيد محمدعلى روحانى قمى (تقريركننده بحث معظم‌له).
  • ميرزا على‌اصغر باقرى همدانى.
  • ميرزا نصرت بناربانى.
  • ميرزا على‌اكبر فقيهى.
  • شيخ ابوالقاسم نحوى.
  • ميرزا محمود اراكى (مقرر بحث ايشان).
  • سيد ابوالفضل نبوى قمى (تقريركننده بحث ايشان).
  • شيخ حسين ناصرى كرمانى.
  • ميرزا محمدتقى همدانى.

آيت الله عبدالنبى اراكى در تحصيل علوم اسلامى تا بدان رتبه راه يافت كه خود اجازه اجتهاد به برخى از افراد صادر نمود. از ميان آنان مى توان به افراد ذيل اشاره داشت:

  • سيد مهدى حسينى لاجوردى.
  • شهيد محمدعلى قاضى طباطبائى.
  • سيد محمدعلى كاظمينى بروجردى.
  • شيخ على‌اصغر باقرى همدانى.

آثار و تأليفات

آيت الله شيخ عبدالنبى اراكى را بايد در زمره آن دسته از بزرگان حوزه قرار داد كه در كنار تدريس و تربيت طلاب، فراوان به تأليف كتاب نيز مى پرداخته اند.[۸] از ايشان بيش از يكصد جلد كتاب در زمينه هاى مختلف فقه، اصول، اخلاق و انسان شناسى به جاى مانده كه حدود 30 جلد از آنها به چاپ رسيده است. برخى از آثار وى به قرار ذيل است:

  • 2- «معالم الزلفى»، در شرح كتاب «عروة الوثقى»، كه 25 جلد مى باشد و تاكنون يك جلد آن چاپ شده است.
  • 3- «افاضة القدير» در طهارت عصير.
  • 4- «انيس المقلدين»، رساله عمليه، طبع قم، 1372.
  • 5- «غوالى اللئالى»؛ در فروع علم اجمالى - اين كتاب، تقريرات بحث ايشان به قلم مرحوم آقا ميرزا محمود اراكى است كه در سال 1369 چاپ شده و يك صد و پنجاه و هشت فرع دارد.
  • 6- «روح الايمان»؛ در يك جلد كه در سال 1350 در نجف و در قم نيز طبع شد. اين كتاب در روانشناسى و نفسانيات انسان است و حقيقت ايمان را آن طورى كه دين مقدس اسلام دستور داده، معرفى مى نمايد.
  • 7- «اعلام العامة فى صحة الحج مع ابناء العامة»، كه در سال 1354 به طبع رسيده است.
  • 8- «كتاب المحاكمات»؛ دو جلد است. اين اثر، به نقد و بررسى آراء و نظريات مرحوم ميرزای نايينى، و مقايسه آن با آراى برخى علماى ديگرى مى پردازد. به قلم استاد آيت الله ملكوتى است.
  • 9- «رسالة زيارت عاشورا»؛ به «نام كنز مخفى» در سال 1372 در تهران چاپ شده كه فعلاً كمياب است.
  • 10- «حاشيه بر وسيله»؛
  • 12- «حاشية فتوائيه بر عروه»؛
  • 13- «كتاب طهارة»؛
  • 14- «كتاب صلوة»؛
  • 15- «كتاب بيع»؛
  • 16- «كتاب الخيارات»؛
  • 17- «رساله فى قبول توبة المرتد مطلقا»؛
  • 18- «رسالة فارسية و شرائط المراجع العامة»؛
  • 19- «رسالة فى الحيض».
  • 20- «رسالة درر المنظومة فى الحقائق»؛ در «خزائن نبويه»، جلد اول، ص 171 درباره اين كتاب مى گويد: «در «دررالمنظومه» سى و نه دليل اقامه نمودم بر وجود امام زمان روحى له الفداه.» و در ص 172 مى نويسد: «در «درر المنظومه» حدود صد دليل عقلى و نقلى اقامه نمودم بر رسالت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله».
  • 21- «ارشاد الامّة فى عدم اجزاء صلاة الجمعة» كه در سال 1356 در نجف به طبع رسيده است.
  • 22- «رسالة فى قاعدة لاضرر» و رساله ديگرى در اين قاعده.
  • 23- «كتاب الاقرار».
  • 24- «رسالة فى النفاس».
  • 25- «رسالة فى الرضاع».
  • 26- «رسالة فى الاستحاضة».
  • 27- «رسالة فى حكم تلقيح النسوان».
  • 28- «رسالة منية الطالب فى لزوم القيام عند ذكر الغائب روحى له الفداه».
  • 29- «رسالة فى حكم راديو».
  • 30- «رسالة الثانوية».
  • 31- «رسالة فى حكم سترالنسوان».
  • 32- «رسالة فى الدرهم و الدينار الشرعى».
  • 33- «رسالة فى مناسك الحج على نمط مخصوص».
  • 34- «رسالة فى حكم حلق اللحية».
  • 35- «رسالة فى صلوة ذوى الاعذار».
  • 36- «رسالة فى اعجاز القرآن».
  • 37- «رسالة غريبة فى حقيقة النفس».
  • 38- «رسالة فى فضيلة العلم و بيان المراد منه».
  • 39- «رسالة فى الدعاء سيفى».
  • 40- «رسالة فى الهيئة و رسالة الحساب».
  • 41- «كتاب فى شرح الفية ابن مالك».
  • 42- «كتاب درر المنطقيه».
  • 43- «كتاب اعتقادات الاثنى عشريه فى الكلام». اين كتاب در كتابخانه مدرسه فيضيه موجود است.
  • 44- «رسالة فى نبذة من الآيات والاخبار».
  • 45- «رسائل متفرقة فى الفقه والاصول».
  • 46- «كتاب شهاب العتيد فى ردّ ابن ابى الحديد».
  • 47- «كتاب الحاشية على المكاسب الشيخ».
  • 48- «حاشية صغير على المكاسب».
  • 49- «كتاب تحف العقول»؛ كه سه جلد و يك دوره اصول است.
  • 50- «كتاب نهاية المأمول فى شرح كفاية الاصول»؛ اين كتاب دو جلد و هر جلد آن معادل صلوة جواهر است.
  • 51- «حاشية على الكفاية».
  • 52- «رسالة فى شرح عدة اشعار حكماء و عرفاء».
  • 53- «حاشية استدلالية»؛ حاشيه بر جلد اول عروه.
  • 54- «حاشية على تقريرات استاد النائينى فى دورة الاصول».
  • 55- «كتاب فوائد قميه»؛ تقرير بحث ايشان است و در 1373 در قم طبع شده است.
  • 56- «رسالة الهداية فى ان الشهادة بالولاية جزء فى الاذان والاقامة».
  • 58- «حاشيه بر جلد دوم عروة».
  • 59- «رسالة فى اربعين حديث».
  • 60- رسالة فى كون المنجزات من الاصل».
  • 61- «رسالة فى ارث الزوج والزوجة».
  • 62- «رسالة فى الجبر والتفويض».
  • 63- «رسالة فى اليد المضمونة».
  • 64- «رسالة فى المعاد».
  • 65- «رسالة فى اثبات الحجة علیهم السلام».
  • 66- «رسالة فى الترتب».
  • 67- «رسالة فى البرزخ».
  • 68- «رسالة فى الاجتهاد والتقليد».
  • 69- «رسالة فى اثبات الصانع».
  • 70- «رسالة فى الولاية».
  • 71- «رسالة فى اتصال اجازات المشايخ بالمعصومين».
  • 72- «رسالة فى الرسالة».
  • 73- «رسالة فى شرعية افعال الصبى».
  • 74- «رسالة فى جبل قاف و اسراره المكنونة».
  • 75- «رسالة فى اليد المسموعة».
  • 76- «رسالة فى حقيقة الانسان».
  • 77- «رسالة فى الحسن والقبح».
  • 78- «رسالة فى حكم النسوان عند الاجانب».
  • 79- «رسالة فى حكم تلقيح النسوان».
  • 80- «رسالة فى شرح بعض اشعار العرفاء».
  • 81- «روح الايمان»؛ در كلام و حقيقت انسان. طبع نجف، خرداد 1350. وى در كشكول مى نويسد: «فانه كتاب لم يسبق مثله فى الاسلام كتاب كريم».
  • 82- «ايقاظ البشر فى اجزاء اضطرارى المشعر»؛ طبع نجف، 1355.
  • 83- «منهج الرشاد فى الاصول الدين»؛ رساله عمليه است. طبع تهران، 1375.
  • 84- «ذخيرة العباد»؛ رساله عمليه است. چاپ قم، 1368.

ویژگی‌ها و فضايل اخلاقى

آيت الله شيخ عبدالنبى اراكى، روحى لطيف و الهى داشت كه در اثر زهد و پارسايى و شب زنده دارى به آن نائل شده بود. سيد محمدعلى روحانى قمى، يكى از شاگردان وى، نقل كرده است كه: هيچ فجرى طلوع نكرد كه او در خواب باشد. به هر مسجدى كه وارد مى شد، نماز تحيت مسجد را به جاى مى آورد.

شيخ قدرت الله وجدانى فخر، داماد معظم‌له، در زمينه خصوصيات اخلاقى او مى گويد: آن چه كه من بدست آوردم، شخصى بود دور و گريزان از دنيا؛ به طورى كه بود و نبود آن، نسبت به شخص او مساوى بود. از برنامه هاى مريدبازى و جلب اشخاص به سوى خود، كاملاً پرهيز داشت و همواره متكى به خداوند و مخالف با هواى نفس بود. اكثر شب ها را به عبادت و مناجات بسر مى برد.

معظم‌له در پرورش طلاب، نقش مؤثرى داشت و با آنان نهايت رفاقت را از خود نشان مى داد. وى براى وقت خويش بسيار ارزش قائل بود و در زمره افرادى است كه از عمر خود، حداكثر استفاده را برد و همواره اشتغال به تدريس و تحقيق و تأليف داشت.

داماد دیگر ايشان، سيد على‌اكبر موسوى مى گوید: راز موفقيت معظم‌له پشتكار ايشان بود. هميشه يا مطالعه مى كرد، يا مى نوشت، يا تدريس مى نمود. ايشان تا آخر عمر از نويسندگى دست برنداشت و كتاب «معالم الزلفى» را در حال بيمارى نوشت. در ماه مبارك رمضان ختومات قرآن متعدد داشت.

ايشان به ائمه اطهار علیهم السلام عشق مى ورزيد و ارتباط روحى و معنوى با آنان داشت. از اين رو، گاهى مشكلات مادى و معنوى خود را با توسل به خاندان عصمت و طهارت رفع مى ساخت.

وفات

مرحوم آيت الله شيخ عبدالنبى عراقى، پس از عمرى تلاش و تبليغ و ترويج فرهنگ ناب تشيع، در ماه رجب 1385 قمری (مطابق با آبان 1344) چشم از جهان فروبست و پیکر مطهر ایشان در جوار كريمه اهل بيت حضرت معصومه سلام الله علیها به خاك سپرده شد.

پانویس

  1. خزائن نبويه، ج 1، ص 378.
  2. همان، ص 181.
  3. همان، ص 189.
  4. همان، ص 256.
  5. همان، ص 241 و ج 2، ص 217.
  6. خزائن نبويه، ج 2، ص 131.
  7. همان، ج 1، ص 241.
  8. همان، ص 41 و 3.

منابع