شهيد غلامحسين حقانى: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(اضافه کردن رده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{بخشی از یک کتاب}}
+
==ولادت==
  
«رايت تبليغ»
+
یکی از روزهای سال 1320 ه.ش<ref>. روزنامه جمهوری اسلامی مورخه 1360/7/6، ص 12، تاریخ ولادت را 1310 ه.ش نوشته است.</ref> در خانواده ای روحانی، فرزندی متولد شد، نام وی را غلامحسین نهادند.غلامحسین دوران کودکی را در قم آغاز و سپس همراه خانواده به تهران کوچ نمود.<ref>. شهدای روحانیت توسط منافقین و مزدوران استکبار جهانی، دفتر ششم، 1369 ه.ش، دفتر تبلیغات اسلامی [[حوزه علمیه]] [[قم]]، ص 58.</ref>
  
'''ولادت '''
+
==تحصیلات ==
 +
ایشان تحصیلات ابتدایی را در [[تهران]] آغاز و به پایان رساند و درس‌های حوزوی را در محضر پدر بزرگوارش آغاز کرد، سپس برای ادامه تحصیلات دینی وارد مدرسه آیت الله مجتهدی شد<ref>. همان.</ref> و پله های ترقی را به سرعت پشت سر گذاشت و در شبی خجسته، در آستانه میلاد [[حضرت فاطمه]] زهرا سلام الله علیها، عمامه گذاری نمود.<ref>. روزنامه جمهوری اسلامی 6 مهرماه 1360، ص 12 به اشتباه 1355 نقل کرده است. منابعی که درست نقل کرده چنین است:شهدای روحانیت در یکصد ساله اخیر ج 1، ص 548 و پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.</ref>
  
سال 1320 هـ.ش(1) شهر مقدس [[قم]](2)، در تاريخ خود، هميشه درخشيده و مايه مباهات تاريخ تشيع بوده است و اينك باز هم در آستانه يك درخشش نو واقع گرديده است. در يكى از روزهاى سال 1320 هـ.ش(3) در خانواده اى روحانى، فرزندى متولد شد، كه نام زيبايى را بر او نهادند، «غلامحسين» و او هم بعدها به اسم خود مصداق واقعى بخشيد. غلامحسين دوران كودكى را در قم آغاز و سپس همراه خانواده به تهران كوچ نمود.(4)
+
خانواده معظم شهید حقانی می نویسند که:ایشان از هوش سرشاری برخوردار بود به گونه ای که سال پنجم و ششم را در تهران به طور جهشی خواند و بعد از پایان تحصیلات ابتدایی، دروس حوزه را در محضر پدر بزرگوارش و همچنین در مدرسه مجتهدی آغاز کرد. سیزده سال بیش نداشت که برای ادامه تحصیلات خویش وارد شهر [[قم]] شد و بعد از گذشت چند سال از اشتغال به دروس حوزه، همزمان تحصیلات دبیرستان خود را زیر نظر شهید دکتر بهشتی در مدرسه دین و دانش به پایان رسانید. قابل تذکر است که بازگشت به دروس کلاسیک به نقل از خود ایشان، راهیابی به مدارس و دانشگاه‌ها جهت تبلیغ [[دین]] و ارشاد و روشنگری دانشجویان در مسائل اجتماعی و سیاسی آن وقت بود. 1335 ه.ش.
  
'''تحصيلات '''
+
غلامحسین پس از طی مراحل اولیه تحصیلات جدید و حوزوی در تهران، به شهر مقدس قم عزیمت نمود<ref>. همان.</ref> و در محضر بزرگان این شهر شگردی نمودند. شهید حقانی در 1340 ازدواج نمود که ثمره این ازدواج 6 فرزند می باشد.<ref>. همان، ص 96.</ref>
  
* 1- تهران: تحصيلات ابتدايى را در [[تهران]] آغاز و به پايان رساند و درس‌هاى حوزوى را در محضر پدر بزرگوارش آغاز كرد، سپس براى ادامه تحصيلات دينى وارد مدرسه آيت  الله مجتهدى شد(5) و پله هاى ترقى را به سرعت پشت  سر گذاشت و در شبى خجسته، در آستانه ميلاد [[حضرت فاطمه]] زهرا سلام الله علیها، عمامه گذارى نمود.(6)
+
==استادان شهید حقانی==
  
خانواده معظم شهيد حقانى مى نويسند كه: ايشان از هوش سرشارى برخوردار بود به گونه اى كه سال پنجم و ششم را در تهران به طور جهشى خواند و بعد از پايان تحصيلات ابتدايى، دروس حوزه را در محضر پدر بزرگوارش و همچنين در مدرسه مجتهدى آغاز كرد. سيزده سال بيش نداشت كه براى ادامه تحصيلات خويش وارد شهر [[قم]] شد و بعد از گذشت چند سال از اشتغال به دروس حوزه، همزمان تحصيلات دبيرستان خود را زير نظر شهيد دكتر بهشتى در مدرسه دين و دانش به پايان رسانيد. قابل تذكر است كه بازگشت به دروس كلاسيك به نقل از خود ايشان، راهيابى به مدارس و دانشگاه‌ها جهت تبليغ [[دين]] و ارشاد و روشنگرى دانشجويان در مسائل اجتماعى و سياسى آن وقت بود. 1335 هـ.ش .
+
'''در تهران:'''
  
* 2- قم: شهر مقدس [[قم]] كودكى را كه سال‌ها پيش از آن، شاهد تولدش بود، اكنون مأمن و جايگاه رشد و ترقى و تعالى او گرديد. غلامحسين پس از طى مراحل اوليه تحصيلات جديد و حوزوى در تهران، به شهر مقدس قم عزيمت نمود(7) و در محضر بزرگان اين شهر زانوى شاگردى به زمين زد پس از سال‌ها تحصيل تا رسيدن به مقام اجتهاد، چون گلى معطر شكفته شد و جامعه را از عطر معنويت بهره مند ساخت. 1340 هـ.ش . شهيد حقانى در اين سال ازدواج نمود كه ثمره اين ازدواج 6 فرزند مى باشد.(8)
+
* 1- پدر بزرگوارش حجت الاسلام حاج شیخ محمد حقانی سال‌های اول تحصیل.<ref>. روزنامه کیهان، 7 تیرماه 1372، ص 6.</ref>
  
'''استادان شهيد حقانى '''
+
* 2- آیت الله مجتهدی.<ref>. روزنامه جمهوری اسلامی، 6 مهرماه 1360، ص 12.</ref>
  
'''<I>در تهران :</I>'''
+
'''در قم:'''
  
* 1- پدر بزرگوارش حجت  الاسلام حاج شيخ محمد حقانى سال‌هاى اول تحصيل.(9)
+
* 3- [[امام خمینی]].<ref>. پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.</ref>
  
* 2- آيت  الله مجتهدى.(10)
+
* 4- آیت الله محقق داماد.<ref>. همان.</ref>
  
'''<I>در قم :</I>'''
+
* 5- آیت الله حائری.<ref>. همان.</ref>
  
* 3- [[امام خمينى]].(11)
+
* 6- آیت الله حاج شیخ عباسعلی شاهرودی.<ref>. همان.</ref>
  
* 4- آيت  الله محقق داماد.(12)
+
* 7- شهید استاد مطهری.<ref>. شهدای روحانیت، دفتر ششم، ص 58.</ref>
  
* 5- آيت  الله حائرى.(13)
+
==تألیفات شهید غلامحسین حقانی ==
  
* 6- آيت  الله حاج شيخ عباسعلى شاهرودى.(14)
+
این روحانی دانشمند، جزوات بسیاری نوشت و بدون ذکر نام مؤلف از طریق مؤسسه در راه حق منتشر ساخت.<ref>. پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.</ref> در سال 1344 ه.ش<ref>. اسلام پیشرو نهضت‌ها، محمد مصطفوی کرمانی، غلامحسین حقانی تهرانی، 1344 ش. در کتاب شهدای روحانیت شیعه در یکصد ساله اخیر به اشتباه 13.</ref> کتاب «اسلام پیشرو نهضت‌ها» را به همراه آقای محمد مصطفوی<ref>. شهید معظم محمد مصطفوی کرمانی در حمله به هواپیمای حامل ایشان به همراه شهید محلاتی و تنی چند از عزیزان کشور به لقاءالله پیوستند.</ref> کرمانی تألیف و منتشر ساخت. شهید استاد دکتر مفتح بر این کتاب مقدمه ای نوشت که گوشه ای از آن چنین است:کتاب اسلام پیشرو نهضت‌ها پنجمین نشریه جلسات (علمی اسلام‌شناسی) است، که برای تأمین همان هدف تألیف شده است. نویسندگان دانشمند این کتاب آقایان حقانی و مصطفوی از فضلای حوزه علمیه قم می باشند، و در تالیف و تحقیق مطالب کتاب زحمت فراوان کشیده اند تا اثری نفیس به جامعه جوانان تقدیم دارند. تاریخ مقدمه 1344/2/7 ه.ش.<ref>. همان، مقدمه کتاب.</ref> شهید حقانی کتاب‌های دیگری نوشت که هنوز منتشر نشده است.<ref>. پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 94.</ref>
  
* 7- شهيد استاد مطهرى.(15)
+
==مبارزات ==
  
'''تأليفات '''
+
شهید حقانی از شاگردان [[امام خمینی]] بود و همانند دیگر شاگردان برجسته آن استاد درس مبارزه را از وی آموخت. وی چندین بار در شهرهای شیراز، کرمان، بندرعباس توسط ساواک تحت تعقیب و پیگیری قرار گرفته و دستگیر شد.<ref>. شهدای روحانیت شیعه در یکصد ساله اخیر، ج 1، ص 549.</ref> او از سال 1342 که نهضت اسلامی به رهبری امام شروع گردید، همگام با دیگر عالمان [[قم]] و سراسر کشور علیه رژیم پهلوی، مبارزه آشتی ناپذیری را آغاز کرد.<ref>. شهدای روحانیت توسط منافقین، دفتر ششم، ص 58.</ref> این روحانی شجاع برای اولین بار بعد از یک سخنرانی افشاگرانه که در یکی از مساجد شیراز انجام داد، توسط مأموران ساواک دستگیر گردید.<ref>. روزنامه جمهوری اسلامی، 6 مهرماه 1360، ص 12.</ref>
  
اين روحانى دانشمند، جزوات بسيارى نوشت و بدون ذكر نام مؤلف از طريق مؤسسه در راه حق منتشر ساخت.(16) در سال 1344 هـ.ش(17) كتاب «اسلام پيشرو نهضت‌ها» را به همراه آقاى محمد مصطفوى(18) كرمانى تأليف و منتشر ساخت. شهيد استاد دكتر مفتح بر اين كتاب مقدمه اى نوشت كه گوشه اى از آن چنين است: كتاب اسلام پيشرو نهضت‌ها پنجمين نشريه جلسات (علمى اسلام‌شناسى) است، كه براى تأمين همان هدف تأليف شده است. نويسندگان دانشمند اين كتاب آقايان حقانى و مصطفوى از فضلاى حوزه علميه قم مى باشند، و در تاليف و تحقيق مطالب كتاب زحمت فراوان كشيده اند تا اثرى نفيس به جامعه جوانان تقديم دارند. تاريخ مقدمه 1344/2/7 هـ.ش.(19) شهيد حقانى كتاب‌هاى ديگرى نوشت كه هنوز منتشر نشده است.(20)
+
این شهید بزرگوار در سال 1354 نیز به خاطر ادامه مبارزه دستگیر و تحت شدیدترین شکنجه ها قرار گرفت،<ref>. شهدای روحانیت توسط منافقین، دفتر ششم، ص 59.</ref> به گونه ای که بر اثر شکنجه نزدیک به [[مرگ]] رسید. او با این شکنجه ها مقاومت خود را آشکار ساخت و اسرار مبارزان در نزد او مکتوم ماند.
 
 
'''مبارزات '''
 
 
 
شهيد حقانى از شاگردان [[امام خمينى]] بود و همانند ديگر شاگردان برجسته آن استاد درس مبارزه را از وى آموخت. وى چندين بار در شهرهاى شيراز، كرمان، بندرعباس توسط ساواك تحت تعقيب و پيگيرى قرار گرفته و دستگير شد.(21) او از سال 1342 كه نهضت اسلامى به رهبرى امام شروع گرديد، همگام با ديگر عالمان [[قم]] و سراسر كشور عليه رژيم پهلوى، مبارزه آشتى ناپذيرى را آغاز كرد.(22) اين روحانى شجاع براى اولين بار بعد از يك سخنرانى افشاگرانه كه در يكى از مساجد شيراز انجام داد، توسط مأموران ساواك دستگير گرديد.(23)
 
 
 
اين شهيد بزرگوار در سال 1354 نيز به خاطر ادامه مبارزه دستگير و تحت شديدترين شكنجه ها قرار گرفت،(24) به گونه اى كه بر اثر شكنجه نزديك به [[مرگ]] رسيد. او با اين شكنجه ها مقاومت خود را آشكار ساخت و اسرار مبارزان در نزد او مكتوم ماند.
 
  
 
'''زندان '''
 
'''زندان '''
  
شهيد حقانى در سال 1350 هـ.ش در شيراز دستگير(25) و به چند ماه زندان محكوم گرديد.(26) در سال 1354 ش مجدداً دستگير و به 12 سال حبس محكوم شد كه 7 ماه آن را در زندان كميته گذراند. 4 ماه آن، مرتباً با شكنجه همراه بود. او 6 ماه در زندان اوين بدون ملاقات و 11 ماه در زندان قصر محبوس بود.(27) در ايام زندان در اثر، شكنجه پيراهن اين شهيد عزيز پاره و خونى شده بود، بعد از رهايى از زندان در اوايل انقلاب، روزى به خانواده خود سفارش مى كند كه آن پيراهن خونى را با همان هيئت به هنگام مرگ با وى دفن كنند.
+
شهید حقانی در سال 1350 ه.ش در شیراز دستگیر<ref>. شهدای روحانیت در یکصد ساله اخیر، ج 1، ص 549 و پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 94.</ref> و به چند ماه زندان محکوم گردید.<ref>. همان.</ref> در سال 1354 ش مجدداً دستگیر و به 12 سال حبس محکوم شد که 7 ماه آن را در زندان کمیته گذراند. 4 ماه آن، مرتباً با شکنجه همراه بود. او 6 ماه در زندان اوین بدون ملاقات و 11 ماه در زندان قصر محبوس بود.<ref>. همان.</ref> در ایام زندان در اثر، شکنجه پیراهن این شهید عزیز پاره و خونی شده بود، بعد از رهایی از زندان در اوایل انقلاب، روزی به خانواده خود سفارش می کند که آن پیراهن خونی را با همان هیئت به هنگام مرگ با وی دفن کنند.
 
 
شهيد حقانى در ايام زندان از فعاليت‌هاى سياسى مذهبى خود غافل نبود به گونه اى كه يك بار شخصى يهودى را در زندان ارشاد مى كند.(28) وى در اوج مبارزات و فشارهاى ملت عليه رژيم سرسپرده پهلوى، همراه تعدادى ديگر از زندانيان آزاد شد و به فعاليت‌هاى خود ادامه داد.
 
 
 
'''هم بندان شهيد حقانى'''(29)
 
 
 
* 1- مرحوم آيت  الله سيد محمود طالقانى ؛
 
 
 
* 2- آيت  الله مهدوى كنى ؛
 
 
 
* 3- آيت  الله اكبر هاشمى رفسنجانى .
 
 
 
'''ليست فعاليت‌هاى سياسى شهيد حقانى به روايت اسناد'''
 
 
 
* 1- نامه جمعى از علماى تهران از جمله شهيد حقانى به اميرعباس هويدا - نخست وزير - در اعتراض به ادامه تبعيد امام در تاريخ 1343/12/14، در اين نامه تعداد افراد امضاء كننده 58 نفر است.(30)
 
 
 
* 2- نامه فضلاء و محصلان [[حوزه علميه]] [[قم]] از جمله شهيد حقانى به [[امام خمينى]]، در پى انتقال معظم له از تركيه به [[نجف]] اشرف در مهرماه 1344 هـ.ش.(31)
 
 
 
* 3- اعلاميه محصلين حوزه علميه قم از جمله شهيد حقانى در ارتباط با شهداى مدرسه فيضيه در مورخه 1344/11/25 هـ.ش.(32)
 
 
 
* 4- نامه فضلا و محصلان حوزه علميه قم و شهيد حقانى به مراجع ايران و عراق درباره بازداشت جمعى از فضلاى حوزه علميه قم، در فروردين 1345 هـ.ش.(33)
 
 
 
* 5- اعلاميه جمعى از علما و استادان حوزه علميه قم و شهيد حقانى به مناسبت فرارسيدن نيمه [[شعبان]] 1398 هـ.ق با امضاى 39 نفر.(34)
 
 
 
* 6- اعلاميه جمعى از علما و روحانيان حوزه علميه قم و شهيد حقانى درباره حمله مزدوران رژيم شاه به مردم [[مشهد]] و ساير شهرها در مرداد 1357 با امضاى 37 نفر.(35)
 
 
 
* 7- پيام جمعى از فضلاء و استادان [[حوزه علميه]] [[قم]] و شهيد حقانى به كاركنان شركت نفت پس از اعتصاب آن ها از كار و تقدير از آنان در مورخه 1357/9/1 هـ.ش با امضاى 48 نفر.(36)
 
 
 
* 8- نامه جمعى از علما و اساتيد حوزه علميه قم و شهيد حقانى به حضرت آيت  الله  العظمى خويى درباره ملاقات ايشان با فرح ديبا و ابراز نگرانى و تأسف شديد خود از اين عمل و گزارش جنايات رژيم شاه به ايشان در آذر ماه 1357 با امضاى 27 نفر.(37)
 
 
 
* 9- اعلاميه جمعى از فضلا و اساتيد حوزه علميه قم و شهيد حقانى با امضاى 48 نفر در آذر ماه 1357 درباره موضوع قبلى، كه در پايان اعلاميه، خواستار نصرت دين و آگاهى و استقامت بيش از پيش مسلمين و دفع شر اشرار، از درگاه خداوند متعال شده بودند.(38)
 
 
 
* 10- تلگرام جمعى از فضلا و استادان حوزه علميه قم و شهيد حقانى به رئيس جمهور فرانسه والرى ژيسكاردستن، در مورخه 1357/9/18 با امضاى 56 نفر، در اين تلگرام تصريح شده بود كه امام خمينى رهبر 35 ميليون نفر مردم ايران است. احترام به معظم له، احترام به ملت ايران و هر گونه اخطار به ساحت ايشان در واقع توهين به ملت ايران است، و گوشزد كرده بودند كه دولت فرانسه بايد طرفدار ملت ايران باشد نه طرفدار حكومت دژخيم و ضدمردمى.(39)
 
 
 
'''فعاليت‌هاى فرهنگى شهيد حقانى قبل از انقلاب '''
 
 
 
* 1- عضو جلسه علمى اسلام شناسى.(40)
 
 
 
* 2- نشر كتاب اسلام پيشرو نهضت‌ها.
 
 
 
* 3- از بنيانگذاران مؤسسه در راه حق و اصول دين قم.(41)
 
 
 
* 4- تبليغ در مناطق مختلف كشور.
 
 
 
* 5- نشر جزواتى در مؤسسه در راه حق .
 
 
 
'''در آينه خاطرات '''
 
 
 
حجت  الاسلام شيخ محمد حقانى پدر بزرگوار شهيد مى گويد: «او در دوران كودكى اخلاق حميده اى داشت و تا آن جا كه به ياد دارم، غلامحسين در سنى كه [[روزه]] گرفتن براى او واجب نبود در ماه مبارك [[رمضان]] روزه دار بود در آن موقع حجت  الاسلام نبوى امامت جماعت مسجد محل را به عهده داشتند، به خاطر احترامى كه براى او قائل بود، غلامحسين را براى [[افطار]] دعوت مى كرد بايد بگويم كه به [[عبادت]] و بندگى خداوند از همان كودكى دل داده و نمازش حتى الامكان قضا نمى شد».(42)
 
 
 
حجت  الاسلام سيد محمد سجادى دامغانى نقل مى كند: «به همراه چند نفر روحانى براى تبليغات به بندرعباس رفتيم، و به حضور شهيد حقانى كه امام جمعه بندرعباس بود رسيديم تا ترتيب اعزام ما به مناطق مورد نظر، داده شود. شب جهت استراحت در منزل ايشان مانديم و آن شهيد عزيز در مورد وظيفه خطير روحانيت در مقابله با توطئه هاى ضدانقلاب و آگاهى دادن مردم به حفظ وحدت و اتحاد مطالبى را بيان نمودند. پس از آن ترتيب استراحت مهمانان داده شد. نيمه شب بيدار شدم شهيد حقانى را در راهروى منزل كه بسيار تنگ بود مشاهده كردم كه به استراحت پرداخته و در كنار مهمانان بودند او با اين عمل درس [[تواضع]] و فروتنى را به ما آموخت».(43)
 
 
 
'''سفرهاى خارج از كشور'''
 
 
 
* 1- وى سه بار به [[مكه]] معظمه سفر نمود، در اولين سفر از آن جا كه ممنوع الخروج بود ابتدا به [[كربلا]] و [[نجف]] اشرف رفتند و از آن جا به مكه مشرف شدند. به هنگامى كه در نجف اقامت داشتند به خدمت [[امام خمينى]] نيز رسيدند،(44) و رهنمودها و دستورالعمل‌هاى انقلابى را براى بكارگيرى در تشكيلات سياسى خود، از ايشان گرفتند. اين سفر در سال 1345 ش. انجام شد، ضمنا همين مسأله سفر به [[عراق]] به عنوان يكى از جرائم دستگيرى وى در ساواك مطرح شده بود.
 
 
 
* 2- ايشان به زبان تسط كامل داشت از اين رو به همراه در هيئت‌هاى اعزامى به كشورهاى عربستان، سوريه، لبنان، يمن  شمالى و يمن جنوبى سفر كرد و در مجامع عمومى براى ملت‌هاى مسلمان سخنراني‌هاى مفصل ايراد نمود تا آنان را با انقلاب اسلامى ايران آشنا سازد.(45)
 
 
 
'''مشاغل و مسئوليت‌ها پس از انقلاب '''
 
 
 
* 1- مسئول دفتر تبليغات اسلامى حوزه علميه قم.(46)
 
 
 
* 2- نماينده امام و رياست دادگاه و حاكم شرع استان‌هاى هرمزگان و سيستان و بلوچستان.(47)
 
 
 
* 3- امام جمعه بندرعباس.(48)
 
 
 
* 4- عضو شوراى عالى تبليغات اسلامى.(49)
 
 
 
* 5- دبير شوراى هماهنگى تبليغات اسلامى.(50)
 
 
 
* 6- سرپرست سازمان تبليغات اسلامى.(51)
 
 
 
* 7- نماينده مردم بندرعباس در مجلس شوراى اسلامى.(52)
 
 
 
نحوه انتخاب ايشان به عضويت شوراى عالى تبليغات از سوى امام چنين بود كه آيت  الله امامى كاشانى نامه اى به امام مرقوم داشتند و حضرت امام خمينى پاسخ دادند كه متن آن دو نامه چنين است: محضر مقدس حضرت آيت  الله  العظمى امام خمينى دام ظله  العالى .
 
 
 
بعد از تحيت و سلام، خاطر مبارك مستحضر است كه حقير مسئوليت تبليغات اسلامى مستقر در مدرسه [[شهيد مطهرى]] را دارم و كارهايى كه انجام شده است خلاصه اى تقديم مى شود و نظر به اين كه [[حوزه علميه]] قم هم فعاليت تبليغاتى داشته و دارد و نيز تبليغات به خارج از كشور گسترش يافته است، ضرورت داشت شورايى تشكيل شود و كارهايشان هماهنگ و بهتر انجام گردد.
 
 
 
لذا حجج الاسلام آقايان جنتى عضو شوراى نگهبان، محمدجواد باهنر عضو شوراى انقلاب فرهنگى، شرعى نماينده جامعه مدرسين قم، عبايى از دفتر تبليغات قم، حقانى رابط بين شوراى عالى تبليغات و شوراى هماهنگى، از همه شاخه هاى فرهنگى، نهادهاى انقلابى [[قم]] و مدرسه [[شهيد مطهرى]] دعوت نمودم و شورايى عالى به اضافه حقير تشكيل گرديد تا شوراى هماهنگى شاخه هاى فرهنگى اسلامى را تغذيه نمايد. اعضاى شورا اميدوارند از رهنمودهاى پدرانه رهبر عاليقدر بهره مند گردند. ادام  الله ظلكم  العالى. محمد امامى كاشانى .
 
 
 
بسمه تعالى . شوراى مذكور مورد تاييد است و حضرات آقايان مذكور را مى شناسم و مورد اعتماد هستند اميد است در اين مهم كوشش نمايند و تبليغات اسلامى را با همه ابعادش هر چه بهتر و بيشتر گسترش دهند و اشخاصى كه براى اين امر مهم تعيين مى شوند اشخاص ارزشمند مورد اعتماد باشند، توفيق همگان را از خداوند متعال خواستارم . روح  الله  الموسوى  الخمينى.(53)
 
 
 
'''شهيد حقانى در سنگر مجلس '''
 
 
 
روحانى شهيد غلامحسين حقانى در مجلس شوراى اسلامى نقش مؤثرى داشت و بسيار پيش مى آمد كه از خواب و خوراك خود در راه سامان رساندن مسائل و مشكلات آن دوره از مجلس، مى گذشت. ايشان در كميسيون دفاع، معاونت مقام معظم رهبرى حضرت آيت  الله  العظمى خامنه اى و شهيد چمران را بر عهده داشتند.
 
 
 
مقام معظم رهبرى در ديدارى با خانواده شهيد مى فرمايد: «اين شهيد مظلوم، بى  سروصدا و در نهايت [[اخلاص]] در مجلس فعاليت مى كردند و حقيقتا به جاى چهار نفر در كميسيون كار مى كردند و از آن جا كه ما در جبهه حضور داشتيم وظايف بنده و شهيد چمراه را هم ايشان انجام مى داد. بعد از شهادت ايشان كميسيون دفاع حقيقتا بى پدر شد و امور كارها از آن شور و حال به سرعت به كاستى گراييد».
 
 
 
'''روشنگرى شهيد حقانى در مجلس شوراى اسلامى '''
 
 
 
شهيد غلامحسين حقانى نماينده بندرعباس يكى از ناطقين قبل از دستور در يكى از جلسات چنين گفت: مجلس به طور مسلم بايد تابع خط مشى امام باشد و رهنمودهاى امام به طور مرتب الهام بخش ما باشد بعد از پيام‌ها و سخنراني‌هاى امام در چند روز قبل براى ما مقدارى محسوس بود كه مى خواستند جريان انحرافى درست بكنند، امام در آن پيام‌ها، لبه تيز فرمايشات خود را يكى به منافقين ضدخلق و ديگر به مسأله پاكسازى و تصفيه وزارتخانه ها و ادارات متوجه نمودند كه به طور كلى ارتش را هم مى گويد و اگر آن موقع، خوب مراقب بوديم شايد كار به اين جا نمى رسيد. مدارك زيادى را خود من درباره ارتش ارائه دادم و با كمال تأسف كمتر توجه شد، من معتقدم كه هنوز هم عده اى ضدانقلاب در ارتش وجود دارند و متأسفانه گاه گاهى مهره عوض مى كنند و جابه جا مى شوند، وى افزود: (انتقاد از وزارت خارجه و وزارت ارشاد ملى) وزارت خارجه نيز اقدام مؤثرى در زمينه پاكسازى انجام نداده است، مثلا در اين جا مساله امير علايى مطرح شد كه در جريان شهادت مرحوم نواب صفوى دست داشته ولى هيچ عكس  العملى وزارت خارجه نشان نداد، همين طور وزارت ارشاد ملى، من در رابطه با جزيره كيش مى توانم شخصا بر عليه وزارت ارشاد ملى اعلام جرم بكنم كه ميليون ها تومان اموال ملت را عملا در آن جا تلف كرده است و بعد از پيام امام نه تنها ترتيب اثرى در وزارت خانه صورت نگرفته است بلكه در اين روزها باز برخلاف پيام امام از نظر ما افراد ناسالمى را در همان زمينه سركار گذاشته اند و به هر حال مساله كودتا براى ما از اين جهت اهميت دارد كه بايد پيشگيرى كنيم، گرچه به هيچ نحوى در ايران موفق نخواهند شد كه كودتايى را به ثمر برسانند. وى در پايان به مسأله بى هدين (منافقين خلق) اشاره نمود و گفت: اين ها هنوز پس از پيام امام و خواسته مجلس و ديگران، موضع خودشان را روشن نكرده اند و به عقيده من جاى تعجب دارد كه معاون وزارت كشور به اين ها اجازه بحث آزاد مى دهد، بحث آزاد موقعى است كه جاى بحث باشد. گروهى كه بايد پس از اعلام نظر صريح امام موضع خودشان را مشخص مى كردند، اما عكس العمل شديدتر و حركات مذبوحانه اى انجام دادند، بحث با چنين گروهى درست نيست و با كمال تأسف مشاهده مى شود كه در مجلس (كه شايد بيش از يك نفر هم نباشد) مطالبى به نفع آنان گفته مى شود و يا اين كه به يكى از مقامات نامه مى نويسند و خودشان را مى خواهند منتسب به او كنند. آن شخصيت بايد حتما موضع خودش را در برابر پيام امام مشخص كند.(54)
 
 
 
'''شهادت '''
 
 
 
در هفتم تيرماه 1360 هـ.ش شهيد حقانى پس از عمرى تلاش ارزشمند در جنبه هاى مختلفِ سياسى فرهنگى و علمى و خدمت در مسئوليت‌هاى خطير و روشنگرى جامعه به همراه 72 گل لاله پرپر گرديد و خون او بر اوراق تاريخ باقى ماند تا سند مظلوميت انقلاب اسلامى ايران باشد.
 
 
 
آيت  الله جنتى در جمله اى از ايشان چنين تقدير كردند: «سازمان تبليغات اسلامى افتخار دارد كه شهداى بسيار ارزنده اى تقديم اسلام عزيز كرده؛ شهيد باهنر، شهيد حقانى، شهيد شيرازى، شهيد زمانى و شهيد كرمى اللهم تقبل منا انك انت  السميع  العليم».(55)
 
 
 
پى  نوشت
 
 
 
(1). پيشتازان شهادت انقلاب سوم، دفتر انتشارات اسلامى، ص 93.
 
 
 
(2). همان و روزنامه كيهان 7 تيرماه 1372، ص 6. ضمناً قابل ذكر است كه در كتاب شهداى روحانيت در يكصد ساله اخير، تأليف على ربانى خلخالى، ج 1، ص 548.
 
 
 
(3). روزنامه جمهورى اسلامى مورخه 1360/7/6، ص 12، تاريخ ولادت را 1310 هـ.ش نوشته است.
 
 
 
(4). شهداى روحانيت توسط منافقين و مزدوران استكبار جهانى، دفتر ششم، 1369 هـ.ش، دفتر تبليغات اسلامى [[حوزه علميه]] [[قم]]، ص 58.
 
 
 
(5). همان.
 
 
 
(6). روزنامه جمهورى اسلامى 6 مهرماه 1360، ص 12 به اشتباه 1355 نقل كرده است. منابعى كه درست نقل كرده چنين است: شهداى روحانيت در يكصد ساله  اخير ج 1، ص 548 و پيشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.
 
 
 
(7). همان.
 
 
 
(8). همان، ص 96.
 
 
 
(9). روزنامه كيهان، 7 تيرماه 1372، ص 6.
 
 
 
(10). روزنامه جمهورى اسلامى، 6 مهرماه 1360، ص 12.
 
 
 
(11). پيشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.
 
  
(12). همان.
+
شهید حقانی در ایام زندان از فعالیت‌های سیاسی مذهبی خود غافل نبود به گونه ای که یک بار شخصی یهودی را در زندان ارشاد می کند.<ref>. روزنامه جمهوری اسلامی، 6 مهرماه 1360، ص 12.</ref> وی در اوج مبارزات و فشارهای ملت علیه رژیم سرسپرده پهلوی، همراه تعدادی دیگر از زندانیان آزاد شد و به فعالیت‌های خود ادامه داد.
  
(13). همان.
+
'''هم بندان شهید حقانی'''<ref>. سروش، ش 101، 17 مرداد 1360، ص 40.</ref>
  
(14). همان.
+
* 1- مرحوم آیت الله سید محمود طالقانی؛
  
(15). شهداى روحانيت، دفتر ششم، ص 58.
+
* 2- آیت الله مهدوی کنی؛
  
(16). پيشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.
+
* 3- آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی.
  
(17). اسلام پيشرو نهضت‌ها، محمد مصطفوى كرمانى، غلامحسين حقانى تهرانى، 1344 ش. در كتاب شهداى روحانيت شيعه در يكصد ساله اخير به اشتباه 13.
+
==لیست فعالیت‌های سیاسی شهید حقانی به روایت اسناد==
  
(18). شهيد معظم محمد مصطفوى كرمانى در حمله به هواپيماى حامل ايشان به همراه شهيد محلاتى و تنى چند از عزيزان كشور به لقاءالله پيوستند.
+
* 1- نامه جمعی از علمای تهران از جمله شهید حقانی به امیرعباس هویدا - نخست وزیر - در اعتراض به ادامه تبعید امام در تاریخ 1343/12/14، در این نامه تعداد افراد امضاء کننده 58 نفر است.<ref>. اسناد انقلاب اسلامی، ج 3، ص 135.</ref>
  
(19). همان، مقدمه كتاب.
+
* 2- نامه فضلاء و محصلان [[حوزه علمیه]] [[قم]] از جمله شهید حقانی به [[امام خمینی]]، در پی انتقال معظم له از ترکیه به [[نجف]] اشرف در مهرماه 1344 ه.ش.<ref>. همان، ص 175.</ref>
  
(20). پيشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 94.
+
* 3- اعلامیه محصلین حوزه علمیه قم از جمله شهید حقانی در ارتباط با شهدای مدرسه فیضیه در مورخه 1344/11/25 ه.ش.<ref>. همان، ص 194.</ref>
  
(21). شهداى روحانيت شيعه در يكصد ساله اخير، ج 1، ص 549.
+
* 4- نامه فضلا و محصلان حوزه علمیه قم و شهید حقانی به مراجع ایران و عراق درباره بازداشت جمعی از فضلای حوزه علمیه قم، در فروردین 1345 ه.ش.<ref>. همان، ص 197.</ref>
  
(22). شهداى روحانيت توسط منافقين، دفتر ششم، ص 58.
+
* 5- اعلامیه جمعی از علما و استادان حوزه علمیه قم و شهید حقانی به مناسبت فرارسیدن نیمه [[شعبان]] 1398 ه.ق با امضای 39 نفر.<ref>. همان، ص 322.</ref>
  
(23). روزنامه جمهورى اسلامى، 6 مهرماه 1360، ص 12.
+
* 6- اعلامیه جمعی از علما و روحانیان حوزه علمیه قم و شهید حقانی درباره حمله مزدوران رژیم شاه به مردم [[مشهد]] و سایر شهرها در مرداد 1357 با امضای 37 نفر.<ref>. همان، ص 331.</ref>
  
(24). شهداى روحانيت توسط منافقين، دفتر ششم، ص 59.
+
* 7- پیام جمعی از فضلاء و استادان [[حوزه علمیه]] [[قم]] و شهید حقانی به کارکنان شرکت نفت پس از اعتصاب آن ها از کار و تقدیر از آنان در مورخه 1357/9/1 ه.ش با امضای 48 نفر.<ref>. همان، ص 434.</ref>
  
(25). شهداى روحانيت در يكصد ساله اخير، ج 1، ص 549 و پيشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 94.
+
* 8- نامه جمعی از علما و اساتید حوزه علمیه قم و شهید حقانی به حضرت آیت الله العظمی خویی درباره ملاقات ایشان با فرح دیبا و ابراز نگرانی و تأسف شدید خود از این عمل و گزارش جنایات رژیم شاه به ایشان در آذر ماه 1357 با امضای 27 نفر.<ref>. همان، ص 473.</ref>
  
(26). همان.
+
* 9- اعلامیه جمعی از فضلا و اساتید حوزه علمیه قم و شهید حقانی با امضای 48 نفر در آذر ماه 1357 درباره موضوع قبلی، که در پایان اعلامیه، خواستار نصرت دین و آگاهی و استقامت بیش از پیش مسلمین و دفع شر اشرار، از درگاه خداوند متعال شده بودند.<ref>. همان، ص 476.</ref>
  
(27). همان.
+
* 10- تلگرام جمعی از فضلا و استادان حوزه علمیه قم و شهید حقانی به رئیس جمهور فرانسه والری ژیسکاردستن، در مورخه 1357/9/18 با امضای 56 نفر، در این تلگرام تصریح شده بود که امام خمینی رهبر 35 میلیون نفر مردم ایران است. احترام به معظم له، احترام به ملت ایران و هر گونه اخطار به ساحت ایشان در واقع توهین به ملت ایران است، و گوشزد کرده بودند که دولت فرانسه باید طرفدار ملت ایران باشد نه طرفدار حکومت دژخیم و ضدمردمی.<ref>. همان، ص 479.</ref>
  
(28). روزنامه جمهورى اسلامى، 6 مهرماه 1360، ص 12.
+
==فعالیت‌های فرهنگی شهید حقانی قبل از انقلاب ==
  
(29). سروش، ش 101، 17 مرداد 1360، ص 40.
+
* 1- عضو جلسه علمی اسلام شناسی.<ref>. اسلام پیشرو نهضت‌ها.</ref>
  
(30). اسناد انقلاب اسلامى، ج 3، ص 135.
+
* 2- نشر کتاب اسلام پیشرو نهضت‌ها.
  
(31). همان، ص 175.
+
* 3- از بنیانگذاران مؤسسه در راه حق و اصول دین قم.<ref>. پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.</ref>
  
(32). همان، ص 194.
+
* 4- تبلیغ در مناطق مختلف کشور.
  
(33). همان، ص 197.
+
* 5- نشر جزواتی در مؤسسه در راه حق.
  
(34). همان، ص 322.
+
''' شهید غلامحسین حقانی از نگاه دیگران '''
  
(35). همان، ص 331.
+
حجت الاسلام شیخ محمد حقانی پدر بزرگوار شهید می گوید:«او در دوران کودکی اخلاق حمیده ای داشت و تا آن جا که به یاد دارم، غلامحسین در سنی که [[روزه]] گرفتن برای او واجب نبود در ماه مبارک [[رمضان]] روزه دار بود در آن موقع حجت الاسلام نبوی امامت جماعت مسجد محل را به عهده داشتند، به خاطر احترامی که برای او قائل بود، غلامحسین را برای [[افطار]] دعوت می کرد باید بگویم که به [[عبادت]] و بندگی خداوند از همان کودکی دل داده و نمازش حتی الامکان قضا نمی شد».<ref>. روزنامه جمهوری اسلامی، 6 مهرماه 1360، ص 12.</ref>
  
(36). همان، ص 434.
+
حجت الاسلام سید محمد سجادی دامغانی نقل می کند:«به همراه چند نفر روحانی برای تبلیغات به بندرعباس رفتیم، و به حضور شهید حقانی که امام جمعه بندرعباس بود رسیدیم تا ترتیب اعزام ما به مناطق مورد نظر، داده شود. شب جهت استراحت در منزل ایشان ماندیم و آن شهید عزیز در مورد وظیفه خطیر روحانیت در مقابله با توطئه های ضدانقلاب و آگاهی دادن مردم به حفظ وحدت و اتحاد مطالبی را بیان نمودند. پس از آن ترتیب استراحت مهمانان داده شد. نیمه شب بیدار شدم شهید حقانی را در راهروی منزل که بسیار تنگ بود مشاهده کردم که به استراحت پرداخته و در کنار مهمانان بودند او با این عمل درس [[تواضع]] و فروتنی را به ما آموخت».<ref>. دست‌نوشته حجت الاسلام سجادی برای نگارنده.</ref>
  
(37). همان، ص 473.
+
==سفرهای خارج از کشور==
  
(38). همان، ص 476.
+
* 1- وی سه بار به [[مکه]] معظمه سفر نمود، در اولین سفر از آن جا که ممنوع الخروج بود ابتدا به [[کربلا]] و [[نجف]] اشرف رفتند و از آن جا به مکه مشرف شدند. به هنگامی که در نجف اقامت داشتند به خدمت [[امام خمینی]] نیز رسیدند،<ref>. روزنامه جمهوری اسلامی، 6 مهرماه 1360، ص 12.</ref> و رهنمودها و دستورالعمل‌های انقلابی را برای بکارگیری در تشکیلات سیاسی خود، از ایشان گرفتند. این سفر در سال 1345 ش. انجام شد، ضمنا همین مسأله سفر به [[عراق]] به عنوان یکی از جرائم دستگیری وی در ساواک مطرح شده بود.
  
(39). همان، ص 479.
+
* 2- ایشان به زبان تسط کامل داشت از این رو به همراه در هیئت‌های اعزامی به کشورهای عربستان، سوریه، لبنان، یمن شمالی و یمن جنوبی سفر کرد و در مجامع عمومی برای ملت‌های مسلمان سخنرانی‌های مفصل ایراد نمود تا آنان را با انقلاب اسلامی ایران آشنا سازد.<ref>. پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 95 و شهدای روحانیت، دفتر ششم، ص 60.</ref>
  
(40). اسلام پيشرو نهضت‌ها.
+
==مشاغل و مسئولیت‌ها پس از انقلاب ==
  
(41). پيشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.
+
* 1- مسئول دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم.<ref>. روزنامه کیهان، 7 تیر 1372، ص 6.</ref>
  
(42). روزنامه جمهورى اسلامى، 6 مهرماه 1360، ص 12.
+
* 2- نماینده امام و ریاست دادگاه و حاکم شرع استان‌های هرمزگان و سیستان و بلوچستان.<ref>. روزنامه جمهوری اسلامی، 1374/4/11، ص 12.</ref>
  
(43). دست‌نوشته حجت  الاسلام سجادى براى نگارنده.
+
* 3- امام جمعه بندرعباس.<ref>. همان.</ref>
  
(44). روزنامه جمهورى اسلامى، 6 مهرماه 1360، ص 12.
+
* 4- عضو شورای عالی تبلیغات اسلامی.<ref>. همان.</ref>
  
(45). پيشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 95 و شهداى روحانيت، دفتر ششم، ص 60.
+
* 5- دبیر شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی.<ref>. پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 95، این شورا مرکب از سپاه پاسداران جهاد سازندگی، حزب جمهوری اسلامی، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی.</ref>
  
(46). روزنامه كيهان، 7 تير 1372، ص 6.
+
* 6- سرپرست سازمان تبلیغات اسلامی.<ref>. روزنامه جمهوری اسلامی، 11 تیر 1374، ص 12.</ref>
  
(47). روزنامه جمهورى اسلامى، 1374/4/11، ص 12.
+
* 7- نماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی.<ref>. همان.</ref>
  
(48). همان.
 
  
(49). همان.
+
'''شهید حقانی در سنگر مجلس '''
  
(50). پيشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 95، اين شورا مركب از سپاه پاسداران جهاد سازندگى، حزب جمهورى اسلامى، سازمان مجاهدين انقلاب اسلامى.
+
روحانی شهید غلامحسین حقانی در مجلس شورای اسلامی نقش مؤثری داشت و بسیار پیش می آمد که از خواب و خوراک خود در راه سامان رساندن مسائل و مشکلات آن دوره از مجلس، می گذشت. ایشان در کمیسیون دفاع، معاونت مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای و شهید چمران را بر عهده داشتند.
  
(51). روزنامه جمهورى اسلامى، 11 تير 1374، ص 12.
+
مقام معظم رهبری در دیداری با خانواده شهید می فرماید:«این شهید مظلوم، بی سروصدا و در نهایت [[اخلاص]] در مجلس فعالیت می کردند و حقیقتا به جای چهار نفر در کمیسیون کار می کردند و از آن جا که ما در جبهه حضور داشتیم وظایف بنده و شهید چمراه را هم ایشان انجام می داد. بعد از شهادت ایشان کمیسیون دفاع حقیقتا بی پدر شد و امور کارها از آن شور و حال به سرعت به کاستی گرایید».
  
(52). همان.
+
'''روشنگری شهید حقانی در مجلس شورای اسلامی '''
  
(53). صحيفه نور، ج 14، ص 75.
+
شهید غلامحسین حقانی نماینده بندرعباس یکی از ناطقین قبل از دستور در یکی از جلسات چنین گفت:مجلس به طور مسلم باید تابع خط مشی امام باشد و رهنمودهای امام به طور مرتب الهام بخش ما باشد بعد از پیام‌ها و سخنرانی‌های امام در چند روز قبل برای ما مقداری محسوس بود که می خواستند جریان انحرافی درست بکنند، امام در آن پیام‌ها، لبه تیز فرمایشات خود را یکی به منافقین ضدخلق و دیگر به مسأله پاکسازی و تصفیه وزارتخانه ها و ادارات متوجه نمودند که به طور کلی ارتش را هم می گوید و اگر آن موقع، خوب مراقب بودیم شاید کار به این جا نمی رسید. مدارک زیادی را خود من درباره ارتش ارائه دادم و با کمال تأسف کمتر توجه شد، من معتقدم که هنوز هم عده ای ضدانقلاب در ارتش وجود دارند و متأسفانه گاه گاهی مهره عوض می کنند و جابه جا می شوند، وی افزود:(انتقاد از وزارت خارجه و وزارت ارشاد ملی) وزارت خارجه نیز اقدام مؤثری در زمینه پاکسازی انجام نداده است، مثلا در این جا مساله امیر علایی مطرح شد که در جریان شهادت مرحوم نواب صفوی دست داشته ولی هیچ عکس العملی وزارت خارجه نشان نداد، همین طور وزارت ارشاد ملی، من در رابطه با جزیره کیش می توانم شخصا بر علیه وزارت ارشاد ملی اعلام جرم بکنم که میلیون ها تومان اموال ملت را عملا در آن جا تلف کرده است و بعد از پیام امام نه تنها ترتیب اثری در وزارت خانه صورت نگرفته است بلکه در این روزها باز برخلاف پیام امام از نظر ما افراد ناسالمی را در همان زمینه سرکار گذاشته اند و به هر حال مساله کودتا برای ما از این جهت اهمیت دارد که باید پیشگیری کنیم، گرچه به هیچ نحوی در ایران موفق نخواهند شد که کودتایی را به ثمر برسانند. وی در پایان به مسأله بی هدین (منافقین خلق) اشاره نمود و گفت:این ها هنوز پس از پیام امام و خواسته مجلس و دیگران، موضع خودشان را روشن نکرده اند و به عقیده من جای تعجب دارد که معاون وزارت کشور به این ها اجازه بحث آزاد می دهد، بحث آزاد موقعی است که جای بحث باشد. گروهی که باید پس از اعلام نظر صریح امام موضع خودشان را مشخص می کردند، اما عکس العمل شدیدتر و حرکات مذبوحانه ای انجام دادند، بحث با چنین گروهی درست نیست و با کمال تأسف مشاهده می شود که در مجلس (که شاید بیش از یک نفر هم نباشد) مطالبی به نفع آنان گفته می شود و یا این که به یکی از مقامات نامه می نویسند و خودشان را می خواهند منتسب به او کنند. آن شخصیت باید حتما موضع خودش را در برابر پیام امام مشخص کند.<ref>. روزنامه جمهوری اسلامی 23 تیرماه 1359، ص 12.</ref>
  
(54). روزنامه جمهورى اسلامى 23 تيرماه 1359، ص 12.
+
==شهادت ==
  
(55). ذبيح عاشق، ن - شهرام مهر، سازمان تبليغات اسلامى، ص 65، و منذران صادق، اسماعيل محمدى، انتشارات پارسايان، 1376، ص 36.
+
در هفتم تیرماه 1360 ه.ش شهید حقانی پس از عمری تلاش ارزشمند در جنبه های مختلفِ سیاسی فرهنگی و علمی و خدمت در مسئولیت‌های خطیر و روشنگری جامعه به همراه 72 تن به درجه شهادت نائل آمدند.
 +
==پانویس==
 +
{{پانویس}}
  
===منبع===
+
==منبع==
  
اسماعيل محمدى كرمانشاهى , ستارگان حرم، جلد 5
+
*اسماعيل محمدى كرمانشاهى ,"شهيد غلامحسين حقانى" ستارگان حرم، جلد 5
 
[[رده:علمای قرن چهاردهم]]
 
[[رده:علمای قرن چهاردهم]]
 +
[[رده:مبارزان علیه پهلوی]]

نسخهٔ ‏۱۹ دسامبر ۲۰۱۳، ساعت ۰۸:۵۸

ولادت

یکی از روزهای سال 1320 ه.ش[۱] در خانواده ای روحانی، فرزندی متولد شد، نام وی را غلامحسین نهادند.غلامحسین دوران کودکی را در قم آغاز و سپس همراه خانواده به تهران کوچ نمود.[۲]

تحصیلات

ایشان تحصیلات ابتدایی را در تهران آغاز و به پایان رساند و درس‌های حوزوی را در محضر پدر بزرگوارش آغاز کرد، سپس برای ادامه تحصیلات دینی وارد مدرسه آیت الله مجتهدی شد[۳] و پله های ترقی را به سرعت پشت سر گذاشت و در شبی خجسته، در آستانه میلاد حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها، عمامه گذاری نمود.[۴]

خانواده معظم شهید حقانی می نویسند که:ایشان از هوش سرشاری برخوردار بود به گونه ای که سال پنجم و ششم را در تهران به طور جهشی خواند و بعد از پایان تحصیلات ابتدایی، دروس حوزه را در محضر پدر بزرگوارش و همچنین در مدرسه مجتهدی آغاز کرد. سیزده سال بیش نداشت که برای ادامه تحصیلات خویش وارد شهر قم شد و بعد از گذشت چند سال از اشتغال به دروس حوزه، همزمان تحصیلات دبیرستان خود را زیر نظر شهید دکتر بهشتی در مدرسه دین و دانش به پایان رسانید. قابل تذکر است که بازگشت به دروس کلاسیک به نقل از خود ایشان، راهیابی به مدارس و دانشگاه‌ها جهت تبلیغ دین و ارشاد و روشنگری دانشجویان در مسائل اجتماعی و سیاسی آن وقت بود. 1335 ه.ش.

غلامحسین پس از طی مراحل اولیه تحصیلات جدید و حوزوی در تهران، به شهر مقدس قم عزیمت نمود[۵] و در محضر بزرگان این شهر شگردی نمودند. شهید حقانی در 1340 ازدواج نمود که ثمره این ازدواج 6 فرزند می باشد.[۶]

استادان شهید حقانی

در تهران:

  • 1- پدر بزرگوارش حجت الاسلام حاج شیخ محمد حقانی سال‌های اول تحصیل.[۷]
  • 2- آیت الله مجتهدی.[۸]

در قم:

  • 4- آیت الله محقق داماد.[۱۰]
  • 5- آیت الله حائری.[۱۱]
  • 6- آیت الله حاج شیخ عباسعلی شاهرودی.[۱۲]
  • 7- شهید استاد مطهری.[۱۳]

تألیفات شهید غلامحسین حقانی

این روحانی دانشمند، جزوات بسیاری نوشت و بدون ذکر نام مؤلف از طریق مؤسسه در راه حق منتشر ساخت.[۱۴] در سال 1344 ه.ش[۱۵] کتاب «اسلام پیشرو نهضت‌ها» را به همراه آقای محمد مصطفوی[۱۶] کرمانی تألیف و منتشر ساخت. شهید استاد دکتر مفتح بر این کتاب مقدمه ای نوشت که گوشه ای از آن چنین است:کتاب اسلام پیشرو نهضت‌ها پنجمین نشریه جلسات (علمی اسلام‌شناسی) است، که برای تأمین همان هدف تألیف شده است. نویسندگان دانشمند این کتاب آقایان حقانی و مصطفوی از فضلای حوزه علمیه قم می باشند، و در تالیف و تحقیق مطالب کتاب زحمت فراوان کشیده اند تا اثری نفیس به جامعه جوانان تقدیم دارند. تاریخ مقدمه 1344/2/7 ه.ش.[۱۷] شهید حقانی کتاب‌های دیگری نوشت که هنوز منتشر نشده است.[۱۸]

مبارزات

شهید حقانی از شاگردان امام خمینی بود و همانند دیگر شاگردان برجسته آن استاد درس مبارزه را از وی آموخت. وی چندین بار در شهرهای شیراز، کرمان، بندرعباس توسط ساواک تحت تعقیب و پیگیری قرار گرفته و دستگیر شد.[۱۹] او از سال 1342 که نهضت اسلامی به رهبری امام شروع گردید، همگام با دیگر عالمان قم و سراسر کشور علیه رژیم پهلوی، مبارزه آشتی ناپذیری را آغاز کرد.[۲۰] این روحانی شجاع برای اولین بار بعد از یک سخنرانی افشاگرانه که در یکی از مساجد شیراز انجام داد، توسط مأموران ساواک دستگیر گردید.[۲۱]

این شهید بزرگوار در سال 1354 نیز به خاطر ادامه مبارزه دستگیر و تحت شدیدترین شکنجه ها قرار گرفت،[۲۲] به گونه ای که بر اثر شکنجه نزدیک به مرگ رسید. او با این شکنجه ها مقاومت خود را آشکار ساخت و اسرار مبارزان در نزد او مکتوم ماند.

زندان

شهید حقانی در سال 1350 ه.ش در شیراز دستگیر[۲۳] و به چند ماه زندان محکوم گردید.[۲۴] در سال 1354 ش مجدداً دستگیر و به 12 سال حبس محکوم شد که 7 ماه آن را در زندان کمیته گذراند. 4 ماه آن، مرتباً با شکنجه همراه بود. او 6 ماه در زندان اوین بدون ملاقات و 11 ماه در زندان قصر محبوس بود.[۲۵] در ایام زندان در اثر، شکنجه پیراهن این شهید عزیز پاره و خونی شده بود، بعد از رهایی از زندان در اوایل انقلاب، روزی به خانواده خود سفارش می کند که آن پیراهن خونی را با همان هیئت به هنگام مرگ با وی دفن کنند.

شهید حقانی در ایام زندان از فعالیت‌های سیاسی مذهبی خود غافل نبود به گونه ای که یک بار شخصی یهودی را در زندان ارشاد می کند.[۲۶] وی در اوج مبارزات و فشارهای ملت علیه رژیم سرسپرده پهلوی، همراه تعدادی دیگر از زندانیان آزاد شد و به فعالیت‌های خود ادامه داد.

هم بندان شهید حقانی[۲۷]

  • 1- مرحوم آیت الله سید محمود طالقانی؛
  • 2- آیت الله مهدوی کنی؛
  • 3- آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی.

لیست فعالیت‌های سیاسی شهید حقانی به روایت اسناد

  • 1- نامه جمعی از علمای تهران از جمله شهید حقانی به امیرعباس هویدا - نخست وزیر - در اعتراض به ادامه تبعید امام در تاریخ 1343/12/14، در این نامه تعداد افراد امضاء کننده 58 نفر است.[۲۸]
  • 3- اعلامیه محصلین حوزه علمیه قم از جمله شهید حقانی در ارتباط با شهدای مدرسه فیضیه در مورخه 1344/11/25 ه.ش.[۳۰]
  • 4- نامه فضلا و محصلان حوزه علمیه قم و شهید حقانی به مراجع ایران و عراق درباره بازداشت جمعی از فضلای حوزه علمیه قم، در فروردین 1345 ه.ش.[۳۱]
  • 5- اعلامیه جمعی از علما و استادان حوزه علمیه قم و شهید حقانی به مناسبت فرارسیدن نیمه شعبان 1398 ه.ق با امضای 39 نفر.[۳۲]
  • 6- اعلامیه جمعی از علما و روحانیان حوزه علمیه قم و شهید حقانی درباره حمله مزدوران رژیم شاه به مردم مشهد و سایر شهرها در مرداد 1357 با امضای 37 نفر.[۳۳]
  • 7- پیام جمعی از فضلاء و استادان حوزه علمیه قم و شهید حقانی به کارکنان شرکت نفت پس از اعتصاب آن ها از کار و تقدیر از آنان در مورخه 1357/9/1 ه.ش با امضای 48 نفر.[۳۴]
  • 8- نامه جمعی از علما و اساتید حوزه علمیه قم و شهید حقانی به حضرت آیت الله العظمی خویی درباره ملاقات ایشان با فرح دیبا و ابراز نگرانی و تأسف شدید خود از این عمل و گزارش جنایات رژیم شاه به ایشان در آذر ماه 1357 با امضای 27 نفر.[۳۵]
  • 9- اعلامیه جمعی از فضلا و اساتید حوزه علمیه قم و شهید حقانی با امضای 48 نفر در آذر ماه 1357 درباره موضوع قبلی، که در پایان اعلامیه، خواستار نصرت دین و آگاهی و استقامت بیش از پیش مسلمین و دفع شر اشرار، از درگاه خداوند متعال شده بودند.[۳۶]
  • 10- تلگرام جمعی از فضلا و استادان حوزه علمیه قم و شهید حقانی به رئیس جمهور فرانسه والری ژیسکاردستن، در مورخه 1357/9/18 با امضای 56 نفر، در این تلگرام تصریح شده بود که امام خمینی رهبر 35 میلیون نفر مردم ایران است. احترام به معظم له، احترام به ملت ایران و هر گونه اخطار به ساحت ایشان در واقع توهین به ملت ایران است، و گوشزد کرده بودند که دولت فرانسه باید طرفدار ملت ایران باشد نه طرفدار حکومت دژخیم و ضدمردمی.[۳۷]

فعالیت‌های فرهنگی شهید حقانی قبل از انقلاب

  • 1- عضو جلسه علمی اسلام شناسی.[۳۸]
  • 2- نشر کتاب اسلام پیشرو نهضت‌ها.
  • 3- از بنیانگذاران مؤسسه در راه حق و اصول دین قم.[۳۹]
  • 4- تبلیغ در مناطق مختلف کشور.
  • 5- نشر جزواتی در مؤسسه در راه حق.

شهید غلامحسین حقانی از نگاه دیگران

حجت الاسلام شیخ محمد حقانی پدر بزرگوار شهید می گوید:«او در دوران کودکی اخلاق حمیده ای داشت و تا آن جا که به یاد دارم، غلامحسین در سنی که روزه گرفتن برای او واجب نبود در ماه مبارک رمضان روزه دار بود در آن موقع حجت الاسلام نبوی امامت جماعت مسجد محل را به عهده داشتند، به خاطر احترامی که برای او قائل بود، غلامحسین را برای افطار دعوت می کرد باید بگویم که به عبادت و بندگی خداوند از همان کودکی دل داده و نمازش حتی الامکان قضا نمی شد».[۴۰]

حجت الاسلام سید محمد سجادی دامغانی نقل می کند:«به همراه چند نفر روحانی برای تبلیغات به بندرعباس رفتیم، و به حضور شهید حقانی که امام جمعه بندرعباس بود رسیدیم تا ترتیب اعزام ما به مناطق مورد نظر، داده شود. شب جهت استراحت در منزل ایشان ماندیم و آن شهید عزیز در مورد وظیفه خطیر روحانیت در مقابله با توطئه های ضدانقلاب و آگاهی دادن مردم به حفظ وحدت و اتحاد مطالبی را بیان نمودند. پس از آن ترتیب استراحت مهمانان داده شد. نیمه شب بیدار شدم شهید حقانی را در راهروی منزل که بسیار تنگ بود مشاهده کردم که به استراحت پرداخته و در کنار مهمانان بودند او با این عمل درس تواضع و فروتنی را به ما آموخت».[۴۱]

سفرهای خارج از کشور

  • 1- وی سه بار به مکه معظمه سفر نمود، در اولین سفر از آن جا که ممنوع الخروج بود ابتدا به کربلا و نجف اشرف رفتند و از آن جا به مکه مشرف شدند. به هنگامی که در نجف اقامت داشتند به خدمت امام خمینی نیز رسیدند،[۴۲] و رهنمودها و دستورالعمل‌های انقلابی را برای بکارگیری در تشکیلات سیاسی خود، از ایشان گرفتند. این سفر در سال 1345 ش. انجام شد، ضمنا همین مسأله سفر به عراق به عنوان یکی از جرائم دستگیری وی در ساواک مطرح شده بود.
  • 2- ایشان به زبان تسط کامل داشت از این رو به همراه در هیئت‌های اعزامی به کشورهای عربستان، سوریه، لبنان، یمن شمالی و یمن جنوبی سفر کرد و در مجامع عمومی برای ملت‌های مسلمان سخنرانی‌های مفصل ایراد نمود تا آنان را با انقلاب اسلامی ایران آشنا سازد.[۴۳]

مشاغل و مسئولیت‌ها پس از انقلاب

  • 1- مسئول دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم.[۴۴]
  • 2- نماینده امام و ریاست دادگاه و حاکم شرع استان‌های هرمزگان و سیستان و بلوچستان.[۴۵]
  • 3- امام جمعه بندرعباس.[۴۶]
  • 4- عضو شورای عالی تبلیغات اسلامی.[۴۷]
  • 5- دبیر شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی.[۴۸]
  • 6- سرپرست سازمان تبلیغات اسلامی.[۴۹]
  • 7- نماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی.[۵۰]


شهید حقانی در سنگر مجلس

روحانی شهید غلامحسین حقانی در مجلس شورای اسلامی نقش مؤثری داشت و بسیار پیش می آمد که از خواب و خوراک خود در راه سامان رساندن مسائل و مشکلات آن دوره از مجلس، می گذشت. ایشان در کمیسیون دفاع، معاونت مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای و شهید چمران را بر عهده داشتند.

مقام معظم رهبری در دیداری با خانواده شهید می فرماید:«این شهید مظلوم، بی سروصدا و در نهایت اخلاص در مجلس فعالیت می کردند و حقیقتا به جای چهار نفر در کمیسیون کار می کردند و از آن جا که ما در جبهه حضور داشتیم وظایف بنده و شهید چمراه را هم ایشان انجام می داد. بعد از شهادت ایشان کمیسیون دفاع حقیقتا بی پدر شد و امور کارها از آن شور و حال به سرعت به کاستی گرایید».

روشنگری شهید حقانی در مجلس شورای اسلامی

شهید غلامحسین حقانی نماینده بندرعباس یکی از ناطقین قبل از دستور در یکی از جلسات چنین گفت:مجلس به طور مسلم باید تابع خط مشی امام باشد و رهنمودهای امام به طور مرتب الهام بخش ما باشد بعد از پیام‌ها و سخنرانی‌های امام در چند روز قبل برای ما مقداری محسوس بود که می خواستند جریان انحرافی درست بکنند، امام در آن پیام‌ها، لبه تیز فرمایشات خود را یکی به منافقین ضدخلق و دیگر به مسأله پاکسازی و تصفیه وزارتخانه ها و ادارات متوجه نمودند که به طور کلی ارتش را هم می گوید و اگر آن موقع، خوب مراقب بودیم شاید کار به این جا نمی رسید. مدارک زیادی را خود من درباره ارتش ارائه دادم و با کمال تأسف کمتر توجه شد، من معتقدم که هنوز هم عده ای ضدانقلاب در ارتش وجود دارند و متأسفانه گاه گاهی مهره عوض می کنند و جابه جا می شوند، وی افزود:(انتقاد از وزارت خارجه و وزارت ارشاد ملی) وزارت خارجه نیز اقدام مؤثری در زمینه پاکسازی انجام نداده است، مثلا در این جا مساله امیر علایی مطرح شد که در جریان شهادت مرحوم نواب صفوی دست داشته ولی هیچ عکس العملی وزارت خارجه نشان نداد، همین طور وزارت ارشاد ملی، من در رابطه با جزیره کیش می توانم شخصا بر علیه وزارت ارشاد ملی اعلام جرم بکنم که میلیون ها تومان اموال ملت را عملا در آن جا تلف کرده است و بعد از پیام امام نه تنها ترتیب اثری در وزارت خانه صورت نگرفته است بلکه در این روزها باز برخلاف پیام امام از نظر ما افراد ناسالمی را در همان زمینه سرکار گذاشته اند و به هر حال مساله کودتا برای ما از این جهت اهمیت دارد که باید پیشگیری کنیم، گرچه به هیچ نحوی در ایران موفق نخواهند شد که کودتایی را به ثمر برسانند. وی در پایان به مسأله بی هدین (منافقین خلق) اشاره نمود و گفت:این ها هنوز پس از پیام امام و خواسته مجلس و دیگران، موضع خودشان را روشن نکرده اند و به عقیده من جای تعجب دارد که معاون وزارت کشور به این ها اجازه بحث آزاد می دهد، بحث آزاد موقعی است که جای بحث باشد. گروهی که باید پس از اعلام نظر صریح امام موضع خودشان را مشخص می کردند، اما عکس العمل شدیدتر و حرکات مذبوحانه ای انجام دادند، بحث با چنین گروهی درست نیست و با کمال تأسف مشاهده می شود که در مجلس (که شاید بیش از یک نفر هم نباشد) مطالبی به نفع آنان گفته می شود و یا این که به یکی از مقامات نامه می نویسند و خودشان را می خواهند منتسب به او کنند. آن شخصیت باید حتما موضع خودش را در برابر پیام امام مشخص کند.[۵۱]

شهادت

در هفتم تیرماه 1360 ه.ش شهید حقانی پس از عمری تلاش ارزشمند در جنبه های مختلفِ سیاسی فرهنگی و علمی و خدمت در مسئولیت‌های خطیر و روشنگری جامعه به همراه 72 تن به درجه شهادت نائل آمدند.

پانویس

  1. . روزنامه جمهوری اسلامی مورخه 1360/7/6، ص 12، تاریخ ولادت را 1310 ه.ش نوشته است.
  2. . شهدای روحانیت توسط منافقین و مزدوران استکبار جهانی، دفتر ششم، 1369 ه.ش، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ص 58.
  3. . همان.
  4. . روزنامه جمهوری اسلامی 6 مهرماه 1360، ص 12 به اشتباه 1355 نقل کرده است. منابعی که درست نقل کرده چنین است:شهدای روحانیت در یکصد ساله اخیر ج 1، ص 548 و پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.
  5. . همان.
  6. . همان، ص 96.
  7. . روزنامه کیهان، 7 تیرماه 1372، ص 6.
  8. . روزنامه جمهوری اسلامی، 6 مهرماه 1360، ص 12.
  9. . پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.
  10. . همان.
  11. . همان.
  12. . همان.
  13. . شهدای روحانیت، دفتر ششم، ص 58.
  14. . پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.
  15. . اسلام پیشرو نهضت‌ها، محمد مصطفوی کرمانی، غلامحسین حقانی تهرانی، 1344 ش. در کتاب شهدای روحانیت شیعه در یکصد ساله اخیر به اشتباه 13.
  16. . شهید معظم محمد مصطفوی کرمانی در حمله به هواپیمای حامل ایشان به همراه شهید محلاتی و تنی چند از عزیزان کشور به لقاءالله پیوستند.
  17. . همان، مقدمه کتاب.
  18. . پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 94.
  19. . شهدای روحانیت شیعه در یکصد ساله اخیر، ج 1، ص 549.
  20. . شهدای روحانیت توسط منافقین، دفتر ششم، ص 58.
  21. . روزنامه جمهوری اسلامی، 6 مهرماه 1360، ص 12.
  22. . شهدای روحانیت توسط منافقین، دفتر ششم، ص 59.
  23. . شهدای روحانیت در یکصد ساله اخیر، ج 1، ص 549 و پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 94.
  24. . همان.
  25. . همان.
  26. . روزنامه جمهوری اسلامی، 6 مهرماه 1360، ص 12.
  27. . سروش، ش 101، 17 مرداد 1360، ص 40.
  28. . اسناد انقلاب اسلامی، ج 3، ص 135.
  29. . همان، ص 175.
  30. . همان، ص 194.
  31. . همان، ص 197.
  32. . همان، ص 322.
  33. . همان، ص 331.
  34. . همان، ص 434.
  35. . همان، ص 473.
  36. . همان، ص 476.
  37. . همان، ص 479.
  38. . اسلام پیشرو نهضت‌ها.
  39. . پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 93.
  40. . روزنامه جمهوری اسلامی، 6 مهرماه 1360، ص 12.
  41. . دست‌نوشته حجت الاسلام سجادی برای نگارنده.
  42. . روزنامه جمهوری اسلامی، 6 مهرماه 1360، ص 12.
  43. . پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 95 و شهدای روحانیت، دفتر ششم، ص 60.
  44. . روزنامه کیهان، 7 تیر 1372، ص 6.
  45. . روزنامه جمهوری اسلامی، 1374/4/11، ص 12.
  46. . همان.
  47. . همان.
  48. . پیشتازان شهادت در انقلاب سوم، ص 95، این شورا مرکب از سپاه پاسداران جهاد سازندگی، حزب جمهوری اسلامی، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی.
  49. . روزنامه جمهوری اسلامی، 11 تیر 1374، ص 12.
  50. . همان.
  51. . روزنامه جمهوری اسلامی 23 تیرماه 1359، ص 12.


منبع

  • اسماعيل محمدى كرمانشاهى ,"شهيد غلامحسين حقانى" ستارگان حرم، جلد 5