شهادت امام سجاد علیه السلام
|
تقویم هجری قمری |
| روز واقعه:12 محرم |
| سال 95 هجری قمری |
شیخ مفید و شیخ کلینی شهادت امام سجاد علیهالسلام را در سال ۹۵ هجری نوشتهاند؛[۱] گرچه برخی دیگر از محدثان و سیرهنویسان، سال ۹۴ هجری را ذکر کردهاند.[۲] امام صادق علیهالسلام در این رابطه فرمود: علی بن الحسین علیهالسلام در ۵۷ سالگی در سال ۹۵ هجری وفات یافت و بعد از پدرش امام حسین علیهالسلام ۳۵ سال زندگی کرد.[۳]
در روز شهادت حضرت سجاد علیه السلام نیز اتفاق نظر وجود ندارد؛ قول مشهور، آن را دوازدهم محرم و برخی بیست و دوم یا بیست و پنجم همین ماه ذکر کرده اند. کفعمی در «المصباح» می نویسد: آن حضرت روز شنبه بیست و دوم محرم سال ۹۵ هجری با زهری که به دستور هشام بن عبدالملک بدو خوراندند مسموم شد. مشهور بین اصحاب این است که ولید بن عبدالملک به تحریک برادرش هشام بن عبدالملک (لعنة الله علیهما) امام را مسموم کرد.
امام سجاد علیه السلام هنگام وفات، اندک زمانی از هوش رفت و چون به هوش آمد، سوره واقعه و سوره فتح را خواند و بعد این آیه را تلاوت فرمود: «الْحَمْدُ لِلهِ الَّذي صَدَقَنا وَعْدَهُ وَ أَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّةِ حَيْثُ نَشاءُ فَنِعْمَ أَجْرُ الْعامِلينَ»؛[۴] «سپاس خدایی را که وعده خویش را درباره ما راست فرمود و بهشت را میراث ما کرد تا هر جا که خواهیم جای گیریم، پس نیکوست پاداش عمل کنندگان». سپس دیده بر هم گذاشت و بسرای باقی شتافت.
محمد بن سعد به سند خود از امام باقر علیه السلام آورده است که: امام سجاد علیه السلام وصیت کرد که او را در کفنی از جنس پنبه بپیچند و در حنوط او مُشک نیامیزند.[۵]
به هنگام تشییع و تدفین حضرت سجاد علیه السلام، انبوهی از مردم گرد آمدند که مدینه مانند آن را کمتر دیده بود. مدفن آن حضرت، قبرستان بقیع و در کنار عموی بزرگوارش امام حسن علیه السلام و فرزندش امام باقر علیه السلام و نوهاش امام صادق علیه السلام است.
پانویس
منابع




