حلیة المتقین (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی « اثر علامه محمد باقر مجلسى دربارهى آداب، سنت‏ها و اخلاق اسلامى است به زبان ف...» ایجاد کرد)
 
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
اثر علامه محمد باقر مجلسى دربارهى آداب، سنت‏ها و اخلاق اسلامى است به زبان فارسى ميباشد.
+
کتاب «حلیة المتقین» اثر [[علامه مجلسى|علامه محمدباقر مجلسى]] (م، 1110 ق) درباره [[آداب و سنن اسلامی|آداب]]، سنت ها و [[اخلاق]] اسلامى به زبان فارسى می باشد. چنانکه خود مرحوم مجلسی گفته، این کتاب در حقیقت ترجمه [[روایت|روایات]] معتبر [[شیعه]] است. وی کتاب حلیة المتقین را در سال ۱۰۸۱ق، در ۴۴ سالگی نوشته است.
چون مختصرى از مكارم اخلاق در كتاب عين الحياه بيان شده بود، جمعى از علماء از مولف درخواست كردند كه رسالهاى در بيان محاسن آداب كه از طريقهى مستقيمهى ائمه طاهرين به اسناد معتبر به وى رسيده باشد را بر وجه اختصار تحرير و به زبان فارسى بنگارد، لذا اين درخواست سبب تاليف اين كتاب از طريق ايشان گرديد.
+
[[پرونده:Heliyah.jpg|240px|بندانگشتی|حلیة المتقین]]
ساختار و محتواى‏
+
 
آداب و سنن و اخلاق اسلامى در چهارده باب و هر باب را 12 فصل تنظيم شده است. علامه مجلسى باب اول را در بيان آداب جامه و كفش پوشيدن تدوين كرده و در باب‏هاى ديگر به آداب حلى و زيور پوشيدن مردان و زنان، خوردن و آشاميدن، فضيلت تزويج و مجامعت و معاشرت زنان، مسواك كردن و شانه كردن، بوى خوش و گل بوئيدن، حمام رفتن، خواب رفتن و بيدار شدن، حجامت كردن، معاشرت با مردم مجالس از سلام و مصاحفه و معانقه، داخل خانه شدن، پياده رفتن و سوار شدن، و آداب سفرپرداخته است. وى در پايان كتاب خود خاتمهاى را ذكر نموده اند كه در بيان بعضى از آداب متفرقه و فوايد نافعه مى باشد.
+
== مؤلف ==
علامه مجلسى محدثى اخبارى مسلك بوده است و در اسناد روايات به گونه خاصى عقيده داشته است. و اين كتاب ايشان نيازمند سامان دهى و تهذيب جدى مى‏باشد. ما نمى‏توانيم به عنوان اخبار شيعى مطالب اين كتب را بدون بررسى اسانيد به معصومين عليهم السلام مستند كنيم. اصولاً كتب روايى شيعه اين گونه هستند كه تمام احاديث آنان به نحو جمعى مورد تأييد نيستند، بلكه بعد از تحقيق در سلسله سند آنان و تأئيد آنان به عنوان حديث صحيح، مورد استناد قرار مى‏گيرند. و اين شيوه عمل، در كتب اخباريون و از جمله علامه مجلسى شديدتر و دقيق‏تر، لازم و رايج مى‏باشد. و بالاخره متن حديث نيز نبايد مخالف قرآن و عقل باشد. يعنى سند صحيح به همراه مضامين درست، نشانگر درستى يك حديث است. در عين حال رواياتى كه مثلا در باب احكام زناشويى و مسائل جنسى نقل شده است بعضاً اشكال خاصى ندارند و در علوم امروز هم مورد تأكيد هستند( مثل ملاعبه قبل از آميزش و...) و در مورد روايت اول، روايات صحيح و مخالف آن زياد داريم كه خود ائمه( ع) هر گاه قصد همبستر شدن با كنيزان خود را داشتند، پرده‏ها را مى‏انداختند و محيط را خلوت مى‏كردند.
+
محمدباقر بن محمدتقى بن مقصودعلى مجلسى (۱۰۳۷- ۱۱۱۰ ق)، مشهور به [[علامه مجلسى]] و مجلسى ثانى، [[فقیه]]، [[محدث]]، متکلم و شاعر [[تخلص|متخلص]] به مشتاق، [[شیخ‎ الاسلام]] [[اصفهان]] و از دانشمندان بزرگ اواخر حکومت [[صفویه|صفوی]] است. پدر او مولی [[محمدتقی مجلسی|محمدتقی]] (مجلسی بزرگ) یکی از مفاخر و بزرگان و اعلام [[شیعه]] بود. کتاب [[بحارالأنوار (کتاب)|بحار الأنوار]] او، گسترده‌ترین کتاب حدیثی شیعه است که در طول چهل سال تدوین شده است. از دیگر آثار ایشان، [[حیاة القلوب (کتاب)|حیاة القلوب]] و [[زاد المعاد (کتاب)|زاد المعاد]] را می توان نام برد. از جمله اساتید ایشان، [[ملا صالح مازندرانی]]، [[فیض کاشانی]]، و [[ملا خلیل قزوینی]] ذکر شده است.
رواياتى كه در مورد حقوق زن و مرد نسبت به هم هستند را بايد يك جا ملاحظه كرد تا مضمون مورد نظر روايات بيشتر دست يافتنى باشد، ما احاديثى در تكميل حديث بند دوم داريم كه بايد در جاى خود به آنان رجوع شود و كتاب نظام حقوق زن در اسلام اثر استاد شهيد مرتضى مطهرى بهتر و جامعتر اين حوزه را ترسيم كرده است.
+
 
نسخه شناسى‏
+
== انگیزه نگارش ==
اين نسخه توسط انتشارات نسيم حيات، چاپ دوم در سال 1382 ش در شهر قم به چاپ رسيده است.
+
چون مختصرى از مکارم اخلاق در کتاب [[عین الحیاة (کتاب)|عین الحیاة]] بیان شده بود، جمعى از علماء از مؤلف درخواست کردند که رساله اى در بیان محاسن آداب که از طریقه مستقیمه [[ائمه اطهار|ائمه طاهرین]] به اسناد معتبر به وى رسیده باشد را بر وجه اختصار تحریر و به زبان فارسى بنگارد، لذا این درخواست سبب تألیف این کتاب از طریق ایشان گردید.حیاة
فهرست مطالب كتاب در ابتداى كتاب به چاپ رسيده است.
+
 
منابع مقاله‏
+
== ساختار و محتواى کتاب ==
برگرفته از متن كتاب و كتاب زن در اسلام، نوشته شهيد مرتضى مطهرى.
+
در این کتاب [[آداب و سنن]] و [[اخلاق]] اسلامى در چهارده باب و هر باب در ۱۲ فصل تنظیم شده است. [[علامه مجلسى]] باب اول را در بیان آداب جامه و کفش پوشیدن تدوین کرده و در باب هاى دیگر به آداب حلى و زیور پوشیدن مردان و زنان، خوردن و آشامیدن، فضیلت [[ازدواج|تزویج]] و مجامعت و معاشرت زنان، مسواک کردن و شانه کردن، بوى خوش و گل بوئیدن، حمام رفتن، خواب رفتن و بیدار شدن، [[حجامت]] کردن، معاشرت با مردم مجالس از [[سلام]] و مصاحفه و معانقه، داخل خانه شدن، پیاده رفتن و سوار شدن، و آداب سفر پرداخته است. وى در پایان کتاب خود خاتمه اى را ذکر نموده اند که در بیان بعضى از آداب متفرقه و فواید نافعه مى باشد.
 +
 
 +
[[علامه مجلسى]] محدثى [[اخباریان|اخبارى]] مسلک بوده است و در اسناد روایات به گونه خاصى عقیده داشته است. و این کتاب ایشان نیازمند ساماندهى و تهذیب جدى مى باشد. ما نمى توانیم به عنوان اخبار [[شیعه|شیعى]] مطالب این کتب را بدون بررسى اسانید به [[معصوم|معصومین]] علیهم السلام مستند کنیم. اصولاً کتب روایى شیعه این گونه هستند که تمام [[حدیث|احادیث]] آنان به نحو جمعى مورد تأیید نیستند، بلکه بعد از تحقیق در سلسله [[سند حدیث|سند]] آنان و تأیید آنان به عنوان [[حدیث صحیح]]، مورد استناد قرار مى گیرند. و این شیوه عمل، در کتب [[اخباریان|اخباریون]] و از جمله علامه مجلسى شدیدتر و دقیق تر، لازم و رایج مى باشد. و بالاخره متن حدیث نیز نباید مخالف [[قرآن]] و [[عقل]] باشد. یعنى سند صحیح به همراه مضامین درست، نشانگر درستى یک حدیث است.  
 +
 
 +
در عین حال روایاتى که مثلا در باب [[احكام|احکام]] زناشویى و مسائل جنسى نقل شده است بعضاً اشکال خاصى ندارند و در علوم امروز هم مورد تأکید هستند (مثل ملاعبه قبل از آمیزش و...). روایاتى که در مورد حقوق زن و مرد نسبت به هم هستند را باید یک جا ملاحظه کرد تا مضمون مورد نظر روایات بیشتر دست یافتنى باشد.
 +
 
 +
== ترجمه و تلخیص‌ کتاب ==
 +
«حلية المتقین»، ترجمه‌ها و تلخیص‌های بسیاری دارد؛ از جمله:
 +
 
 +
# تلخیص، فصل‌بندی و تنظیم محمدباقر فشارکی (متوفای ۱۳۱۵ق) با عنوان «آداب الشریعة».
 +
# تلخیص [[حاج شیخ عباس قمی|شیخ عباس قمی]] با نام مختصر الابواب فی السنن و الآداب.
 +
# ترجمه به عربی، اثر علی عبدالحسین شبستری.
 +
# ترجمه به عربی، توسط خلیل رزق‌ عاملی در سال ۱۹۹۴م در بیروت و چاپ دوباره با تحقیق جدید، در سال ۱۹۹۶م.
 +
# ترجمه به اردو، اثر سید مقبول احمد دهلوی در ۱۳۳۸ با نام تهذیب اسلام.
 +
 
 +
==متن کتاب==
 +
[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/87318/%D8%AD%D9%84%D9%8A%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AA%D9%82%D9%8A%D9%86--%D9%85%D9%86%D8%A8%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D9%83%D8%AA%D8%B1%D9%88%D9%86%D9%8A%D9%83%D9%8A/&from=search&&query=%D8%AD%D9%84%D9%8A%D8%A9%20%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AA%D9%82%D9%8A%D9%86&count=20&execute=true '''حلية المتقین''']
 +
 
 +
== منابع ==
 +
 
 +
* مركز تحقيقات كامپيوترى علوم اسلامى‏، نرم افزار مجموعه آثار مجلسیین.
 +
* [[ویکی شیعه]].

نسخهٔ ‏۵ نوامبر ۲۰۱۹، ساعت ۰۶:۵۶

کتاب «حلیة المتقین» اثر علامه محمدباقر مجلسى (م، 1110 ق) درباره آداب، سنت ها و اخلاق اسلامى به زبان فارسى می باشد. چنانکه خود مرحوم مجلسی گفته، این کتاب در حقیقت ترجمه روایات معتبر شیعه است. وی کتاب حلیة المتقین را در سال ۱۰۸۱ق، در ۴۴ سالگی نوشته است.

حلیة المتقین

مؤلف

محمدباقر بن محمدتقى بن مقصودعلى مجلسى (۱۰۳۷- ۱۱۱۰ ق)، مشهور به علامه مجلسى و مجلسى ثانى، فقیه، محدث، متکلم و شاعر متخلص به مشتاق، شیخ‎ الاسلام اصفهان و از دانشمندان بزرگ اواخر حکومت صفوی است. پدر او مولی محمدتقی (مجلسی بزرگ) یکی از مفاخر و بزرگان و اعلام شیعه بود. کتاب بحار الأنوار او، گسترده‌ترین کتاب حدیثی شیعه است که در طول چهل سال تدوین شده است. از دیگر آثار ایشان، حیاة القلوب و زاد المعاد را می توان نام برد. از جمله اساتید ایشان، ملا صالح مازندرانی، فیض کاشانی، و ملا خلیل قزوینی ذکر شده است.

انگیزه نگارش

چون مختصرى از مکارم اخلاق در کتاب عین الحیاة بیان شده بود، جمعى از علماء از مؤلف درخواست کردند که رساله اى در بیان محاسن آداب که از طریقه مستقیمه ائمه طاهرین به اسناد معتبر به وى رسیده باشد را بر وجه اختصار تحریر و به زبان فارسى بنگارد، لذا این درخواست سبب تألیف این کتاب از طریق ایشان گردید.حیاة

ساختار و محتواى کتاب

در این کتاب آداب و سنن و اخلاق اسلامى در چهارده باب و هر باب در ۱۲ فصل تنظیم شده است. علامه مجلسى باب اول را در بیان آداب جامه و کفش پوشیدن تدوین کرده و در باب هاى دیگر به آداب حلى و زیور پوشیدن مردان و زنان، خوردن و آشامیدن، فضیلت تزویج و مجامعت و معاشرت زنان، مسواک کردن و شانه کردن، بوى خوش و گل بوئیدن، حمام رفتن، خواب رفتن و بیدار شدن، حجامت کردن، معاشرت با مردم مجالس از سلام و مصاحفه و معانقه، داخل خانه شدن، پیاده رفتن و سوار شدن، و آداب سفر پرداخته است. وى در پایان کتاب خود خاتمه اى را ذکر نموده اند که در بیان بعضى از آداب متفرقه و فواید نافعه مى باشد.

علامه مجلسى محدثى اخبارى مسلک بوده است و در اسناد روایات به گونه خاصى عقیده داشته است. و این کتاب ایشان نیازمند ساماندهى و تهذیب جدى مى باشد. ما نمى توانیم به عنوان اخبار شیعى مطالب این کتب را بدون بررسى اسانید به معصومین علیهم السلام مستند کنیم. اصولاً کتب روایى شیعه این گونه هستند که تمام احادیث آنان به نحو جمعى مورد تأیید نیستند، بلکه بعد از تحقیق در سلسله سند آنان و تأیید آنان به عنوان حدیث صحیح، مورد استناد قرار مى گیرند. و این شیوه عمل، در کتب اخباریون و از جمله علامه مجلسى شدیدتر و دقیق تر، لازم و رایج مى باشد. و بالاخره متن حدیث نیز نباید مخالف قرآن و عقل باشد. یعنى سند صحیح به همراه مضامین درست، نشانگر درستى یک حدیث است.

در عین حال روایاتى که مثلا در باب احکام زناشویى و مسائل جنسى نقل شده است بعضاً اشکال خاصى ندارند و در علوم امروز هم مورد تأکید هستند (مثل ملاعبه قبل از آمیزش و...). روایاتى که در مورد حقوق زن و مرد نسبت به هم هستند را باید یک جا ملاحظه کرد تا مضمون مورد نظر روایات بیشتر دست یافتنى باشد.

ترجمه و تلخیص‌ کتاب

«حلية المتقین»، ترجمه‌ها و تلخیص‌های بسیاری دارد؛ از جمله:

  1. تلخیص، فصل‌بندی و تنظیم محمدباقر فشارکی (متوفای ۱۳۱۵ق) با عنوان «آداب الشریعة».
  2. تلخیص شیخ عباس قمی با نام مختصر الابواب فی السنن و الآداب.
  3. ترجمه به عربی، اثر علی عبدالحسین شبستری.
  4. ترجمه به عربی، توسط خلیل رزق‌ عاملی در سال ۱۹۹۴م در بیروت و چاپ دوباره با تحقیق جدید، در سال ۱۹۹۶م.
  5. ترجمه به اردو، اثر سید مقبول احمد دهلوی در ۱۳۳۸ با نام تهذیب اسلام.

متن کتاب

حلية المتقین

منابع

  • مركز تحقيقات كامپيوترى علوم اسلامى‏، نرم افزار مجموعه آثار مجلسیین.
  • ویکی شیعه.