اسلم ترکی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز
 
سطر ۱: سطر ۱:
يكى از شهداى [[كربلا]]، وى غلام [[سيدالشهدا]] علیه السلام و ترك زبان بود، تيرانداز و كماندار بود و كاتب [[امام حسين]] علیه السلام به شمار مى رفت. قارى [[قرآن]] و آشنا به عربى بود. برخى نام او را سليمان و سليم هم نوشته اند.<ref>انصارالحسين، ص58.</ref>
+
'''«اسلم تُرکی»''' غلام ترک زبان [[سیدالشهدا]] علیه السلام و یکى از شهداى [[کربلا]] است. برخى نام او را سلیمان و سلیم هم نوشته اند.<ref>انصارالحسین، ص۵۸.</ref> وى تیرانداز و کماندار بود و کاتب [[امام حسین]] علیه السلام به شمار مى رفت. همچنین قارى [[قرآن]] و آشنا به عربى بود.
  
[[روز عاشورا]] كه اذن ميدان گرفت، اين گونه رجز مى خواند: البحر من طعنى و ضربى يصطلى و الجو من سهمى و نبلى يمتلى اذا حسامى فى يمينى ينجلى ينشق قلب الحاسد المبجل.<ref>مقتل خوارزمى، ج2، ص24.</ref> دريا از ضربت نيزه و شمشيرم مى جوشد و آسمان از تيرم پر مى شود، آن‌گاه كه تيغ در كفم آشكار شود، قلب حسود متكبر را مى شكافد. وى دلاورانه جنگيد و بر زمين افتاد. به سپاه كفر حمله كرد و عده زيادي را به جهنم فرستاد كه بعضي از مورخين تعداد كشتگان او را هفتاد نفر بحساب آورده اند.
+
[[روز عاشورا]] که اذن میدان گرفت، این گونه [[رجزهای یاران ابا عبدالله علیه السلام|رجز]] مى خواند:  
  
امام به بالين او آمد و گريست و چهره بر چهره اش نهاد. اسلم، چشم گشود و حسين علیه السلام را بر بالين خود ديد، تبسمى كرد.<ref>[[بحارالانوار]]، ج45، ص30، عوالم ([[امام حسين]] علیه السلام)، ص273.</ref> و فرياد زد: من مثلي و ابن رسول الله واضع خده علي خدي.
+
البحر من طعنى و ضربى یصطلى * و الجو من سهمى و نبلى یمتلى
  
«كيست مثل من كه پسر پيغمبر صورت بر صورتم نهاده» با گفتن اين جمله از شوق، جان به جان آفرين تسليم كرد.<ref>ابصارالعين، ص53- نفس المهموم، ص294 - بحار 30:45.</ref> يكجا رخ غلام و پسر بوسه داد و گفت: در [[دين]] ما سيه نكند فرق با سفيد.
+
اذا حسامى فى یمینى ینجلى * ینشق قلب الحاسد المبجل<ref>مقتل خوارزمى، ج۲، ص۲۴.</ref>  
  
 +
دریا از ضربت نیزه و شمشیرم مى جوشد و آسمان از تیرم پر مى شود، آن‌گاه که تیغ در کفم آشکار شود، قلب حسود متکبر را مى شکافد.
 +
 +
اسلم دلاورانه جنگید و به سپاه [[کفر|کفر]] حمله کرد و عده زیادی را به [[جهنم]] فرستاد، که بعضی از مورخین تعداد کشتگان توسط او را هفتاد نفر بحساب آورده اند. سرانجام وقتی بر زمین افتاد، امام به بالین او آمد و گریست و چهره بر چهره اش نهاد. اسلم، چشم گشود و حسین علیه السلام را بر بالین خود دید، تبسمى کرد<ref>بحارالانوار، ج۴۵، ص۳۰؛ عوالم (امام حسین علیه السلام)، ص۲۷۳.</ref> و گفت: «مَن مثلی و ابن رسول الله واضع خدّه علی خدّی»؛ کیست مثل من که پسر پیغمبر صورت بر صورتم نهاده. با گفتن این جمله از شوق، جان به جان آفرین تسلیم کرد.<ref>ابصارالعین، ص۵۳- نفس المهموم، ص۲۹۴ - بحار ۳۰:۴۵.</ref>
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
 
 
 
==منابع==
 
==منابع==
* جواد محدثی، فرهنگ عاشورا.
+
*[[فرهنگ عاشورا (کتاب)|فرهنگ عاشورا]]، جواد محدثی.
* [http://www.valiasr-aj.com/sarallah/include/VIEW.php?bankname=LIBLIST&RADIF=0000027906 موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف]، بازیابی: 1 اسفند ماه 1392.
+
*[http://www.valiasr-aj.com/sarallah/include/VIEW.php?bankname=LIBLIST&RADIF=0000027906 مؤسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه]، بازیابی: ۱ اسفند ماه ۱۳۹۲.
 
 
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}
[[رده:شهدای کربلا]]
+
[[رده:اصحاب امام حسین علیه السلام]][[رده:شهدای کربلا]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۰ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۱۳

«اسلم تُرکی» غلام ترک زبان سیدالشهدا علیه السلام و یکى از شهداى کربلا است. برخى نام او را سلیمان و سلیم هم نوشته اند.[۱] وى تیرانداز و کماندار بود و کاتب امام حسین علیه السلام به شمار مى رفت. همچنین قارى قرآن و آشنا به عربى بود.

روز عاشورا که اذن میدان گرفت، این گونه رجز مى خواند:

البحر من طعنى و ضربى یصطلى * و الجو من سهمى و نبلى یمتلى

اذا حسامى فى یمینى ینجلى * ینشق قلب الحاسد المبجل[۲]

دریا از ضربت نیزه و شمشیرم مى جوشد و آسمان از تیرم پر مى شود، آن‌گاه که تیغ در کفم آشکار شود، قلب حسود متکبر را مى شکافد.

اسلم دلاورانه جنگید و به سپاه کفر حمله کرد و عده زیادی را به جهنم فرستاد، که بعضی از مورخین تعداد کشتگان توسط او را هفتاد نفر بحساب آورده اند. سرانجام وقتی بر زمین افتاد، امام به بالین او آمد و گریست و چهره بر چهره اش نهاد. اسلم، چشم گشود و حسین علیه السلام را بر بالین خود دید، تبسمى کرد[۳] و گفت: «مَن مثلی و ابن رسول الله واضع خدّه علی خدّی»؛ کیست مثل من که پسر پیغمبر صورت بر صورتم نهاده. با گفتن این جمله از شوق، جان به جان آفرین تسلیم کرد.[۴]

پانویس

  1. انصارالحسین، ص۵۸.
  2. مقتل خوارزمى، ج۲، ص۲۴.
  3. بحارالانوار، ج۴۵، ص۳۰؛ عوالم (امام حسین علیه السلام)، ص۲۷۳.
  4. ابصارالعین، ص۵۳- نفس المهموم، ص۲۹۴ - بحار ۳۰:۴۵.

منابع

11.jpg
واقعه عاشورا
قبل از واقعه
شرح واقعه
پس از واقعه
بازتاب واقعه
وابسته ها