اکتحال
پرش به ناوبری
پرش به جستجو
«اِکتحال» به معنی سُرمهکشیدن، یکی از دستورات مستحبى و از سنتهای مؤکد اسلام است که هم جنبه پیشگیرى دارد و هم به عنوان درمان برخى بیمارىها معرفى شده است. سرمهکشیدن از آداب زینت و یکی از اعمال پسندیده در شریعت است که براى تمام افراد مرد و زن سفارش شده است؛ البته سرمه برای زن -مانند سایر زینتها- در مقابل نامحرم حرام است.
تأکید بر سنت اکتحال در روایات
- شیخ طبرسى در کتاب «مکارم الاخلاق» در بیان آداب پیامبر اسلام صلى الله علیه وآله مى گوید: «و کان لایفارقه فی اسفاره قارورة الدُهن و المکحلة والمقراض و المرآة و السواک و المشط»؛ پیامبر اکرم همیشه شش چیز در سفر همراه داشت: شیشه کوچکى از روغن و کِرِم، سرمه دان، قیچى، آینه، مسواک و شانه.[۱]
- در کتاب «دعائم الاسلام» از پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله نقل شده است: «انه امر بالاکتحال بالاثمِد و قال صلى الله علیه وآله: علیکم به فانه مذهبة لِلْقَذى»[۲] مصفاة للبصر»؛ پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله سفارش کردند که مسلمانان با «اِثمِد»[۳] سرمه بکشند. و ضمن تأکید بر این نوع از سرمه، فرمودند: سرمه به اثمد خار و خاشاک (و آشغالهاى داخل چشم) را خارج نموده و چشم را پاک مى کند.[۴]
- امام باقر علیه السلام فرمودند: «الاکتحال بالاثمد ینبت الاشفار و یحدّ البصر و یعین على طول السجود»؛ سرمه کشیدن با اثمد موجب رشد مژه ها مى شود و چشم را تیزبین مى کند و به عبادت و شب زنده دارى کمک مى نماید.[۵] نکته جالب این که طبق این روایت، سرمه علاوه بر آثار مادى اثر معنوى نیز دارد.
- امام صادق علیه السلام فرمودند: «الکحل ینبت الشَعر و یجفّف الدِّمعه و یعذِبُ الریق و یجلو البصر»؛ سرمه (چهار فایده دارد): به رشد موها کمک مى کند، از ریزش اشک زیاد (از حدّ معمول) جلوگیرى مى نماید، آب دهان را گوارا مى سازد و چشم را جلا مى دهد.[۶]
- امام رضا علیه السلام فرمودند: «مَنْ أَصَابَهُ ضَعْفٌ فِی بَصَرِهِ فَلْیکتَحِلْ بِسَبْعَةِ مَرَاوِدَ عِنْدَ مَنَامِهِ مِنَ الْإِثْمِدِ».[۷] هرکس چشمش ضعیف شده، هنگام خوابش هفت بار به پلک های پایینش سرمه اثمد بکشد. روایت مجمل است و مبینش روایات دیگر است که وقتی میخواهی سرمه بکشی، پلک پایینِ چشم راست چهار بار و پلک پایین چشم چپ سه مرتبه بکش.
- در کتاب مفاتیح الجنان، در باب اعمال شب و روز آمده است: هنگام خواب هفت میل سرمه بکش، چهار میل در چشم راست و سه میل در چشم چپ، و در وقت سرمه کشیدن این دعا را بخوان: «اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُک بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ اَنْ تُصَلِىَّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تَجْعَلَ النُّورَ فى بَصَرى وَالْبَصیرَةَ فى دینى وَالْیقینَ فى قَلْبى وَالاِْ خْلاصَ فى عَمَلى وَالسَّلامَةَ فى نَفْسى وَالسَّعَةَ فى رِزْقى وَالشُکرَ لَک اَبَدا ما اَبْقَیتَنى اِنَّک عَلى کلِّ شَىْءٍ قَدیرٌ»؛ خدایا به حق محمّد و خاندان محمّد از تو مى خواهم که بر محمّد و خاندان محمّد درود فرستى و قرار دهى روشنایى را در چشمم و بینش را در دینم و یقین را در قلبم و اخلاص را در عملم و سلامت را در نهادم و گستردگى را در روزى ام و سپاسگذارى در برابرت را همواره تا زنده ام دارى، تو بر هر چیز توانایى.
پانویس
- ↑ مستدرک الوسائل، جلد اوّل، ابواب آداب الحمام، باب ۲۹، حدیث۲.
- ↑ «قذى» (بر وزن قضا) به گفته مقاییس اللغة، مفهومى برخلاف صفا و خلوص دارد و به همین جهت به شىء آلوده اى که در آب بیفتد و آن را خراب کند «قذى» مى گویند. و نیز به چیزهاى که در چشم مى افتد و چشم را ناراحت مى کند «قذى» گفته مى شود.
- ↑ إثمد یعنی سنگ سیاه سرمهی اصفهان.
- ↑ مستدرک الوسائل، جلد اوّل، ابواب آداب الحمام، باب ۳۰، حدیث اوّل.
- ↑ مکارم الاخلاق، صفحه ۴۹ به نقل از بحارالانوار، جلد ۷۳، صفحه ۹۶.
- ↑ خصال، جلد ۱، صفحه ۱۶، به نقل از بحارالانوار، جلد۷۳، صفحه ۹۴.
- ↑ بحارالانوار، محمدباقر مجلسی، ج۷۳، ص۹۵.
منابع
- "آداب و فضیلت سرمه کشیدن"، ابوالقاسم عليان نژادى، پایگاه اطلاعرسانی آیتالله مکارم شیرازی، بخش مقالات فقهی.
- "اکتحال"، اصطلاحنامه جامع علوم اسلامی، بازیابی: ۵ اسفند ۹۲.
- "اکتحال - طب المعصومين"، سایت مدرسه فقاهت.