آیه 1 سوره کوثر

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ آوریل ۲۰۱۶، ساعت ۰۷:۵۳ توسط Quran (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{قرآن در قاب|بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ ا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مشاهده آیه در سوره

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ

مشاهده آیه در سوره


<<1 آیه 1 سوره کوثر 2>>
سوره : سوره کوثر (108)
جزء : 30
نزول : مکه

ترجمه های فارسی

ما تو را کوثر (یعنی عطای بسیار چون کثرت فرزند) بخشیدیم.

بی تردید ما به تو خیر فراوان [که برکت در نسل است و از فاطمه ریشه می گیرد] عطا کردیم.

ما تو را [چشمه‌] كوثر داديم،

ما كوثر را به تو عطا كرديم.

ما به تو کوثر [= خیر و برکت فراوان‌] عطا کردیم!

ترجمه های انگلیسی(English translations)

Indeed We have given you abundance.

Surely We have given you Kausar,

Lo! We have given thee Abundance;

To thee have We granted the Fount (of Abundance).

معانی کلمات آیه

«الْکَوْثَرَ»: مبالغه در کثرت است، یعنی خیر و خوبی بی‌نهایت فراوان.

نزول

ابن جریج و ابوایوب گویند: هنگامى که ابراهیم فرزند رسول خدا صلى الله علیه و آله وفات یافت، مشرکین که به یکدیگر می‌رسیدند، مى گفتند: محمد دیشب ابتر شده است سپس این سوره نازل گردید.[۱]

تفسیر آیه

تفسیر نور (محسن قرائتی)


{{{1}}}

تفسیر اثنی عشری (حسینی شاه عبدالعظیمی)



بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ‌

إِنَّا أَعْطَيْناكَ الْكَوْثَرَ «1»

إِنَّا أَعْطَيْناكَ الْكَوْثَرَ: به درستى كه ما عطا فرموديم تو را خير بسيار.

بيان- وجوه در كوثر:

1- علم و عمل.

2- نبوت.

3- قرآن.

4- شرف دارين.

5- شفاعت.

6- ذريه طيبه آن حضرت از حضرت فاطمه زهرا سلام اللّه عليها يعنى اى پيغمبر، اندوهگين مباش كه ما تو را كثرت نسل دهيم در عقب كه در زمين هيچ بقعه و خطّه‌اى نماند كه فرزندان تو در آنجا نباشند و اين معروف و مشهور است كه بعد از شهادت امام مظلوم حضرت سيد شهداء ابا عبد اللّه الحسين عليه السّلام به غير حضرت سيد سجاد ذكور از اهل بيت او كسى نمانده بود. حق سبحانه و تعالى انجاز وعده خود فرمود از نسل او عالم را پر گردانيد و اولاد امجاد او را از حد و حصر متجاوز نمود.

جلد 14 - صفحه 363

7- مراد كوثر نهرى است در بهشت چنانچه در امالى ابن عباس [نقل كند] بعد از نزول اين سوره حضرت امير المؤمنين عليه السّلام عرض كرد يا رسول اللّه كوثر چيست؟ فرمود آن نهرى است كه خدا به من كرامت فرموده و فرمود يا على كوثر نهرى است كه جارى مى‌شود زير عرش خدا. آب آن از شير سفيدتر و از عسل شيرين‌تر و از كره نرم‌تر، ريگ‌هاى از زبرجد و ياقوت و مرجان گياه آن زعفران و خاك آن مشك. پس از آن دست مبارك بر پشت او زد، فرمود: يا على! آن نهر براى تو و محبين تو است، بعد از من. «1» و اين روايت مسلم بين الفريقين است‌ «2».

و شبهه‌اى نيست كه كوثر به معنى خير بسيار باشد. بنابراين اين شامل تمام اقوال مذكوره خواهد بود، از كثرت امت و اعطاء مزيت رفعت و منزلت و انواع خير دنيا و آخرت.


تفسیر روان جاوید (ثقفى تهرانى)


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ‌

إِنَّا أَعْطَيْناكَ الْكَوْثَرَ «1» فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَ انْحَرْ «2» إِنَّ شانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ «3»

ترجمه‌

همانا ما عطا كرديم بتو خير كثير را

پس نماز بخوان براى پروردگارت و بلند نما دستت را در تكبيرات مقابل قبله‌

همانا دشمن تو دم بريده و مقطوع النّسل است.

تفسير

خداوند منّان در اين سوره مباركه منّت نهاده است بر پيغمبر خود و ميفرمايد همانا ما عطا نموديم بتو كوثر را كه آن موضوع براى مبالغه در كثرت است و در خير كثير استعمال ميشود و در روايات متعدّده بنهرى كه جارى از زير عرش است در بهشت و آبش از شير سفيدتر و از عسل شيرين‌تر و از سر شير گواراتر و مخصوص به پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم و امير المؤمنين عليه السّلام و دوستان او است و بحوض كوثر كه آن هم مخصوص است به پيغمبر و ساقى آن امير المؤمنين و ائمه طاهرين ميباشند و بايد دوستان خودشان را از آن مشروب نمايند و دشمنان خودشان را مطرود تفسير شده و عامّه و خاصّه نقل نموده‌اند كه هر كه از آن بنوشد داخل در بهشت شود و جمعى را از آن تشنه برانند و پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم عرضه دارد پروردگارا اينها امّت منند و خطاب رسد كه تو نميدانى آنها بعد از تو چه كردند و چه بدعتها گذاردند و در بعضى از روايات ذكر شده كه آن نهرى است در بهشت خداوند آنرا عوض از پسر به پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم كرامت فرموده و در مجمع از امام صادق عليه السّلام نقل نموده كه مراد شفاعت است و مفسرين آنرا بعلم و عمل و نبوّت و كتاب و شرف دارين و ذريّه طاهره و مطلق خير كثير تفسير نموده‌اند و بنظر حقير ظاهر آيه شريفه همان مطلق خير كثير است و آنچه در روايات ذكر شده مصاديق حقيقيّه معنويّه است كه مخفى از انظار عامّه بوده و براى تنبّه مردم بآن پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم و ائمه‌

جلد 5 صفحه 444

اطهار عليهم السلام ذكر فرموده‌اند و مفسرين هم هر يك بنظر خودشان مصداقى از مصاديق جليّه را بيان نموده‌اند و با عموم لفظ و شمول آن نسبت بتمام معانى مذكوره وجهى براى تخصيص ببعض نيست چون آنچه ذكر شده از مصاديق خير كثير است ولى آيه اخيره كه خداوند ميفرمايد بحبيب خود همانا دشمن تو او ابتر و دم بريده و مقطوع النّسل و بى‌ثمر و عقب و بى‌باقيات صالحات است و آنچه در شأن نزول اين سوره قمّى ره و ابن عباس نقل نموده‌اند كه يكى از مشركين مكّه پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم را ابتر خواند بعد از فوت پسرش از حضرت خديجه پس اين سوره نازل شد قرينه و دليل است بر آنكه مراد همان ذريّه طاهره است چون اين معنى مناسب و مقابل با ابتر بودن آن مشرك و معاند است و چون اقرب ذريّه طاهره به پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم و اصل ايشان حضرت زهراء عليها السلام است بنظر حقير متعيّن به اراده از خير كثير ميباشد و اين يكى از معجزات بزرگ قرآن است كه در صدر اسلام قبل از ولادت حضرت زهرا ظاهرا خداوند خبر داده كه ما مقدّر نموديم براى تو دخترى را كه از او نسل تو در عالم منتشر گردد بطوريكه هيچ نسبى بپايه شهرت نسب تو نرسد و دشمن تو بى‌عقب بماند و همين طور هم شده چون نه از عاص كه در روايت ابن عباس ذكر شده نسلى مشهود ميباشد و نه از عمرو بن عاص كه قمّى ره نقل نموده اثرى ظاهر است و خداوند پيغمبر خود را امر فرموده كه بشكرانه اين نعمت نماز بخواند و دو دست مبارك را در تكبيرات نماز اعمّ از تكبيرة الاحرام و غيرها بطوريكه كف‌ها رو بقبله باشد بلند نمايد تا محاذى با صورت گردد چنانچه در روايات معتبره بآن تصريح شده و يكى از معانى نحر به پيش سينه رسيدن و بآن مقابل قبله شدن است ولى اهل سنت اين آيه را بنماز عيد و قربانى شتر تفسير نموده‌اند و ظاهرا گول تبادر بدوى و انحر را خورده‌اند و غافل از تخصيص بدون مخصّص فصلّ لربّك شده‌اند و بعضى از مفسرين ما هم تبعيّت نموده‌اند در ثواب الاعمال و مجمع از امام صادق عليه السّلام نقل نموده كه كسيكه قرائت نمايد سوره انا اعطيناك الكوثر را در نمازهاى واجب و مستحبّ خود خداوند در روز قيامت او را از حوض كوثر سيراب نمايد و در پناه پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم در زير درخت طوبى او را جاى دهد انشاء اللّه تعالى و الحمد للّه رب العالمين.

جلد 5 صفحه 445

اطیب البیان (سید عبدالحسین طیب)


بِسم‌ِ اللّه‌ِ الرَّحمن‌ِ الرَّحِيم‌ِ

إِنّا أَعطَيناك‌َ الكَوثَرَ «1»

اختلاف‌ كردند ‌در‌ مراد ‌از‌ كوثر بسياري‌ گفتند و اخبار زيادي‌ ‌هم‌ داريم‌ ‌که‌ نهري‌ ‌است‌ ‌در‌ بهشت‌، و ‌از‌ حضرت‌ رسالت‌ پرسيدند: كوثر چيست‌!‌-‌ فرمود:

نهر ‌في‌ الجنة أشد بياضا ‌من‌ اللبن‌ و أحلي‌ ‌من‌ العسل‌ و ألين‌ ‌من‌ الزبد حصاه‌ الزبرجد و الياقوت‌

جلد 18 - صفحه 243

و المرجان‌ حشيشه‌ الزعفران‌ ترابه‌ المسك‌ الاذفر قواعده‌ تحت‌ العرش‌‌-‌ ‌الي‌ ‌أن‌ ‌قال‌ لعلي‌: ‌هذا‌ لي‌ و لك‌ و لمحبيك‌ بعدي‌).

و اخبار ‌در‌ وصف‌ ‌اينکه‌ نهر بسيار ‌است‌ ‌حتي‌ دارد بعدد ستارگان‌ آسمان‌ ليوان‌ ‌در‌ اطرافش‌ هست‌ و ساقي‌ ‌آن‌ امير المؤمنين‌ ‌است‌ دوستانش‌ ‌را‌ آب‌ ميدهد و دشمنانش‌ ‌را‌ دفع‌ ميكند و بعضي‌ گفتند: مراد خير كثير ‌است‌، بعضي‌ گفتند: نبوت‌ و كتاب‌ ‌است‌، بعضي‌ گفتند: كثرت‌ اصحاب‌ و اشياع‌ ‌است‌، بعضي‌ گفتند: كثرت‌ نسل‌ و ذريه‌ ‌است‌ بعضي‌ گفتند: قرآن‌ ‌است‌، بعضي‌ گفتند: شفاعت‌ ‌است‌.

اقول‌: ‌در‌ ‌آيه‌ شريفه‌ متعلق‌ ‌را‌ بيان‌ نفرموده‌ و باطلاق‌ بيان‌ كرده‌ شامل‌ تمام‌ مصاديق‌ ميشود آنچه‌ خير ‌است‌ ‌در‌ دنيا و آخرت‌ كثير ‌آن‌ خاص‌ پيغمبر ‌است‌ علم‌ علمه‌ علم‌ ‌ما ‌کان‌ و ‌ما ‌يکون‌ ‌الي‌ انقضاء خلقه‌، اخلاق‌: إِنَّك‌َ لَعَلي‌ خُلُق‌ٍ عَظِيم‌ٍ عبادت‌ باندازه‌اي‌ ‌که‌ ‌آيه‌ نازل‌ شد: بِسم‌ِ اللّه‌ِ الرَّحمن‌ِ الرَّحِيم‌ِ طه‌ ما أَنزَلنا عَلَيك‌َ القُرآن‌َ لِتَشقي‌، بذل‌ احسان‌ ساير كمالات‌، كثرت‌ ذريه‌ ‌که‌ خاص‌ بسادات‌ نيست‌ بلكه‌ اكثر شيعه‌ ‌از‌ طرف‌ يكي‌ ‌از‌ امهات‌ و جدّات‌ امي‌ سيده‌ بوده‌ ‌اينکه‌ ‌هم‌ داخل‌ ‌در‌ ذريه‌ ‌است‌ بلكه‌ ‌بر‌ فرض‌ ‌که‌ تمام‌ امهات‌ و جدّات‌ ‌غير‌ سيده‌ باشند لكن‌ ‌آنها‌ ‌از‌ طرف‌ امهات‌ و جدات‌ ‌خود‌ يكي‌ سيده‌ ‌باشد‌ جزو ذريه‌ ميشوند، كثرت‌ امت‌ زيرا امت‌ ‌آن‌ حضرت‌ ‌تا‌ دامنه‌ قيامت‌ باقي‌ ‌است‌ دوره‌ ظهور بقية اللّه‌ و رجعت‌ ائمه‌ هدي‌، كثرت‌ شفاعت‌ ‌حتي‌ دارد ‌که‌ ميفرمايد:

وَ لَسَوف‌َ يُعطِيك‌َ رَبُّك‌َ فَتَرضي‌ ضحي‌ ‌آيه‌ 5. ‌از‌ ‌آن‌ حضرت‌ ‌است‌ ‌که‌ فرمود: ‌تا‌ دو نفر ‌از‌ شيعيان‌ امت‌ ‌من‌ ‌در‌ محشر باقي‌ باشند ‌من‌ راضي‌ نميشوم‌ بلكه‌ تمام‌ بهشت‌ ‌در‌ تحت‌ فرمان‌ ‌او‌ ‌است‌. بالجمله‌ چيزي‌ ‌از‌ رحمت‌ و نعمت‌ و تفضل‌ و كمال‌ و مقام‌ ‌در‌ دستگاه‌ الهي‌ ‌در‌ حق‌ پيغمبر و آل‌ ‌او‌ فروگذار نشده‌. آنچه‌ خوبان‌ همه‌ دارند تو تنها داري‌.

‌که‌ ‌از‌ حضرت‌ صادق‌ ‌است‌ فرمود: نزّلونا ‌عن‌ الربوبية و قولوا ‌في‌ حقنا ‌ما شئتم‌ بلكه‌ آنچه‌ خداوند بأئمه‌ طاهرين‌ و صديقه‌ طاهره‌ و مؤمنين‌ ‌تا‌ قيامت‌ تفضل‌ فرموده‌ و ميفرمايد تمام‌ تفضل‌ ‌به‌ پيغمبر ‌است‌ و اعطاء باو ‌است‌ بلكه‌ چيزهايي‌ خداوند ‌به‌ پيغمبرش‌ عنايت‌ فرموده‌ ‌از‌ اسرار غيبي‌ ‌که‌ ‌در‌ خور فهم‌ بشر نيست‌ و چه‌ كوثري‌ ‌است‌ بالاتر و بيشتر ‌از‌ ‌اينکه‌ مگر آنچه‌ ‌از‌ حد ممكن‌ خارج‌ ‌است‌ و خاص‌ واجب‌ الوجود ‌است‌.

244

برگزیده تفسیر نمونه


]

(آیه 1)- ما به تو خیر فراوان دادیم! روی سخن در تمام این سوره به پیغمبر اکرم صلّی اللّه علیه و آله است- مانند سوره و الضحی و سوره الم نشرح- و یکی از اهداف مهم هر سه سوره تسلّی خاطر آن حضرت در برابر انبوه حوادث دردناک و زخم زبانهای مکرر دشمنان است.

نخست می‌فرماید: «ما به تو کوثر [- خیر و برکت فراوان] عطا کردیم» (انا اعطیناک الکوثر).

«کوثر» در این که منظور از «کوثر» در اینجا چیست؟ در روایتی آمده است که وقتی این سوره نازل شد پیغمبر اکرم صلّی اللّه علیه و آله بر فراز منبر رفت و این سوره را تلاوت فرمود، اصحاب عرض کردند: این چیست که خداوند به تو عطا فرموده؟

گفت: نهری است در بهشت، سفیدتر از شیر، و صافتر از قدح (بلور) در دو طرف آن قبّه‌هایی از درّ و یاقوت است».

بعضی آن را به نبوت تفسیر کرده، و بعضی دیگر به قرآن، و بعضی به کثرت اصحاب و یاران، و بعضی به کثرت فرزندان و ذرّیّه که همه آنها از نسل دخترش فاطمه زهرا علیها السّلام به وجود آمدند.

بعضی نیز آن را به «شفاعت» تفسیر کرده‌اند.

ولی ظاهر این است که «کوثر» مفهوم وسیع و گسترده‌ای دارد که هر یک از

ج5، ص599

آنچه در بالا گفته شد یکی از مصداقهای روشن آن است، و مصداقهای بسیار دیگری نیز دارد که ممکن است به عنوان تفسیر مصداقی برای آیه ذکر شود.

فراموش نباید کرد این سخن را خداوند زمانی به پیامبرش می‌گوید که آثار این خیر کثیر هنوز ظاهر نشده بود، این خبری بود از آینده نزدیک و آینده‌های دور، خبری بود اعجازآمیز و بیانگر حقانیت دعوت رسول اکرم صلّی اللّه علیه و آله.

سایرتفاسیر این آیه را می توانید در سایت قرآن مشاهده کنید:

تفسیر های فارسی

ترجمه تفسیر المیزان

تفسیر خسروی

تفسیر عاملی

تفسیر جامع

تفسیر های عربی

تفسیر المیزان

تفسیر مجمع البیان

تفسیر نور الثقلین

تفسیر الصافی

تفسیر الکاشف

پانویس

  1. تفاسیر ابن المنذر و طبرانى.

منابع