جامعیت مقاله متوسط
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

یوم الترویه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (مهدی موسوی صفحهٔ يوم الترويه را به یوم الترویه منتقل کرد)
 
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{خوب}}
 
{{خوب}}
  
روز هشتم [[ذى الحجه]] است، از آنجا كه در گذشته حاجیان آب مورد نیاز خود را براى توقف در منا، از [[مكه]] برمى گرفتند و به این كار تروّى مى گفتند، این روز به اسم ترویه نامیده شده است.<ref> لسان العرب، ج 14، ص 347 ماده «روى».</ref>
+
«روز ترویه» روز هشتم [[ذى الحجه]] است، و از آنجا که در گذشته حاجیان آب مورد نیاز خود را براى وقوف در [[منا]] و [[عرفات]]، از [[مکه]] برمى گرفتند و به این کار «تروّى» مى گفتند، این روز به اسم «ترویه» نامیده شده است.<ref> لسان العرب، ج ۱۴، ص ۳۴۷ ماده «روى».</ref>
  
==پانویس ==
+
این روز، از روزهای مهم ذی الحجه است و براساس روایتی از [[امام صادق|امام جعفرصادق]] علیه‌السلام، [[روزه]] گرفتن در آن [[کفاره]] شصت سال آدمی است.<ref>الاقبال بالاعمال الحسنة سید بن طاووس، ج ۲، ص ۴۹.</ref> در این روز حاجیان خانه خدا، مراسم [[حج تمتع]] و [[روز حج اکبر|حج اکبر]] را آغاز می‌کنند. اعمال [[حج]] عبارتند از:
 +
 
 +
#مُحرم شدن: پوشیدن لباس ویژه [[احرام]] و نیت حج نمودن؛ بهترین زمان محرم شدن، روز هشتم ذی الحجه است که در مکه معظمه انجام می‌گیرد که اگر در [[مسجدالحرام]] باشد، افضل خواهد بود.
 +
#وقوف در عرفات: حضور در [[عرفات]]، از ظهر روز نهم ذی الحجه تا غروب شرعی.
 +
#وقوف در مشعر: بیتوته در [[مشعر الحرام|مشعرالحرام]]، واقع در [[مزدلفه]] از شب دهم ذی الحجه تا طلوع فجر روز دهم.
 +
#انجام واجبات [[منا|مِنی]] در روز دهم ذی الحجه: واجبات منی عبارتند از: رمی [[جمره عقبه‌‌|جمره عقبه]]، قربانی کردن حیوان [[حلال|حلال‌]]<nowiki/>گوشت؛ گوسفند، گاو و شتر، حلق و تقصیر؛ تراشیدن و کوتاه کردن موی سر.
 +
#اعمال واجب مکه: پس از بازگشت از عرفات و منی به مکه معظمه، چند عمل را باید در آن انجام دهد: [[طواف]] واجب خانه خدا، خواندن دو [[رکعت|رکعت]] نماز طواف و [[سعی بین صفا و مروه|سعی بین صفا و مروه]].
 +
#طواف نساء.
 +
#خواندن دو رکعت نماز طواف نساء در پشت [[مقام ابراهیم|مقام حضرت ابراهیم]] علیه‌السلام.
 +
#بیتوته در منی، در شب‌های یازدهم و دوازدهم [[ذی الحجه]].
 +
#رمی جمرات سه‌گانه ([[جمره اولىٰ‌‌‌‌‌‌‌‌|جمرة الاولی]]، [[جمره وسطىٰ‌‌‌|جمرة الوسطی]] و [[جمره عقبه‌‌|جمرة العقبه]]) در روزهای یازدهم و دوازدهم ذی الحجه.
 +
 
 +
شایان ذکر است که علاوه بر واجبات حج که اختصاراً بیان گردید، [[مستحب|مستحبات]] و [[دعا|ادعیه]] فراوانی نیز وارد شده‌اند که به خاطر رعایت اختصار، از ذکر آن‌ها صرفنظر کردیم. همچنین مسایل فرعی فقهی فراوانی درباره [[حج تمتع]] وجود دارد و برخی از اعمال اعم از واجب و مستحب میان زن و مرد حج‌گذار تفاوت‌هایی است که تمامی آن‌ها در مناسک حج فقهای عظام به طور تفصیلی بیان شده است.<ref>طالبین را برای فرعیات فقهی و احکام شرعی حج، به رساله‌های عملیه و مناسک حج مراجع تقلید شیعیان، و برای ادعیه و مناجات ایام حج، به کتاب "[[اقبال الاعمال (کتاب)|الاقبال]]" سید بن طاووس، "المراقبات" میرزا جواد ملکی تبریزی و دیگر کتب ادعیه ارجاع می‌دهیم.</ref>
 +
==پانویس==
 
<references />
 
<references />
 
 
==منابع==
 
==منابع==
 +
* مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام
 +
*محمد محمدحسن شرّاب ،فرهنگ اعلام جغرافیایى، تاریخى در حدیث و سیره نبوى، ترجمه حمیدرضا شیخی.
  
محمد محمدحسن شرّاب ،''فرهنگ اعلام جغرافیایى، تاریخى در حدیث و سیره نبوى''، ترجمه حمیدرضا شیخی(مطلب نقل شده از جمله اضافات محمدرضا نعمتى  بر این کتاب است)
+
منابع بیشتر:
 +
* [http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/31855/%D9%81%D9%8A%D8%B6-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%81%D9%8A-%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%87%D9%88%D8%B1-%D9%88-%D9%88%D9%82%D8%A7%D9%8A%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%8A%D8%A7%D9%85/preview/31084/%D9%85%D8%AD%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%8A-%D8%AF%D9%8A%D8%AC%D9%8A%D8%AA%D8%A7%D9%84%D9%8A/&sa=false&#!page=49 وقایع الایام شیخ عباس قمی، ۸ ذی الحجه].
 
[[رده:حج]]
 
[[رده:حج]]
 
[[رده:روزهای خاص]]
 
[[رده:روزهای خاص]]
 
[[رده: مقاله های مهم]]
 
[[رده: مقاله های مهم]]
 
 
{{سنجش کیفی
 
{{سنجش کیفی
 
|سنجش=شده
 
|سنجش=شده

نسخهٔ کنونی تا ‏۹ ژوئیهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۰۵:۰۹


«روز ترویه» روز هشتم ذى الحجه است، و از آنجا که در گذشته حاجیان آب مورد نیاز خود را براى وقوف در منا و عرفات، از مکه برمى گرفتند و به این کار «تروّى» مى گفتند، این روز به اسم «ترویه» نامیده شده است.[۱]

این روز، از روزهای مهم ذی الحجه است و براساس روایتی از امام جعفرصادق علیه‌السلام، روزه گرفتن در آن کفاره شصت سال آدمی است.[۲] در این روز حاجیان خانه خدا، مراسم حج تمتع و حج اکبر را آغاز می‌کنند. اعمال حج عبارتند از:

  1. مُحرم شدن: پوشیدن لباس ویژه احرام و نیت حج نمودن؛ بهترین زمان محرم شدن، روز هشتم ذی الحجه است که در مکه معظمه انجام می‌گیرد که اگر در مسجدالحرام باشد، افضل خواهد بود.
  2. وقوف در عرفات: حضور در عرفات، از ظهر روز نهم ذی الحجه تا غروب شرعی.
  3. وقوف در مشعر: بیتوته در مشعرالحرام، واقع در مزدلفه از شب دهم ذی الحجه تا طلوع فجر روز دهم.
  4. انجام واجبات مِنی در روز دهم ذی الحجه: واجبات منی عبارتند از: رمی جمره عقبه، قربانی کردن حیوان حلال‌گوشت؛ گوسفند، گاو و شتر، حلق و تقصیر؛ تراشیدن و کوتاه کردن موی سر.
  5. اعمال واجب مکه: پس از بازگشت از عرفات و منی به مکه معظمه، چند عمل را باید در آن انجام دهد: طواف واجب خانه خدا، خواندن دو رکعت نماز طواف و سعی بین صفا و مروه.
  6. طواف نساء.
  7. خواندن دو رکعت نماز طواف نساء در پشت مقام حضرت ابراهیم علیه‌السلام.
  8. بیتوته در منی، در شب‌های یازدهم و دوازدهم ذی الحجه.
  9. رمی جمرات سه‌گانه (جمرة الاولی، جمرة الوسطی و جمرة العقبه) در روزهای یازدهم و دوازدهم ذی الحجه.

شایان ذکر است که علاوه بر واجبات حج که اختصاراً بیان گردید، مستحبات و ادعیه فراوانی نیز وارد شده‌اند که به خاطر رعایت اختصار، از ذکر آن‌ها صرفنظر کردیم. همچنین مسایل فرعی فقهی فراوانی درباره حج تمتع وجود دارد و برخی از اعمال اعم از واجب و مستحب میان زن و مرد حج‌گذار تفاوت‌هایی است که تمامی آن‌ها در مناسک حج فقهای عظام به طور تفصیلی بیان شده است.[۳]

پانویس

  1. لسان العرب، ج ۱۴، ص ۳۴۷ ماده «روى».
  2. الاقبال بالاعمال الحسنة سید بن طاووس، ج ۲، ص ۴۹.
  3. طالبین را برای فرعیات فقهی و احکام شرعی حج، به رساله‌های عملیه و مناسک حج مراجع تقلید شیعیان، و برای ادعیه و مناجات ایام حج، به کتاب "الاقبال" سید بن طاووس، "المراقبات" میرزا جواد ملکی تبریزی و دیگر کتب ادعیه ارجاع می‌دهیم.

منابع

  • مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام
  • محمد محمدحسن شرّاب ،فرهنگ اعلام جغرافیایى، تاریخى در حدیث و سیره نبوى، ترجمه حمیدرضا شیخی.

منابع بیشتر: