آخوند خراسانی: تفاوت بین نسخهها
(←صفات اخلاقی آخوند) |
(←محمدكاظم خراسانی (آخوند خراسانی)) |
||
سطر ۳: | سطر ۳: | ||
==محمدكاظم خراسانی (آخوند خراسانی)== | ==محمدكاظم خراسانی (آخوند خراسانی)== | ||
− | در سال 1255 در [[مشهد]]، در یك خانواده غیرمعروف متولد شد و در 22 سالگی به [[تهران]] مهاجرت كرد و مدت كوتاهی تحصیل [[فلسفه]] كرد، سپس به [[نجف]] رفت دو سال درس [[شیخ مرتضی انصاری]] را درك كرده است، اما بیشتر تحصیلاتش نزد میرزای شیرازی بوده است. میرزای شیرازی در سال 1291 [[سامرا]] را محل اقامت خود قرار داد ولی آخوند خراسانی از [[نجف]] دور نشد و خودش مستقلاً حوزه درس تشكیل داد او از مدرسین بسیار موفق است، در حدود هزار و دویست شاگرد از محضرش استفاده میكردند و در حدود دویست نفر آنان، خود مجتهد بودند. | + | در سال 1255 در [[مشهد]]، در یك خانواده غیرمعروف متولد شد و در 22 سالگی به [[تهران]] مهاجرت كرد و مدت كوتاهی تحصیل [[فلسفه]] كرد، سپس به [[نجف]] رفت دو سال درس [[شیخ مرتضی انصاری]] را درك كرده است، اما بیشتر تحصیلاتش نزد [[میرزای شیرازی]] بوده است. میرزای شیرازی در سال 1291 [[سامرا]] را محل اقامت خود قرار داد ولی آخوند خراسانی از [[نجف]] دور نشد و خودش مستقلاً حوزه درس تشكیل داد او از مدرسین بسیار موفق است، در حدود هزار و دویست شاگرد از محضرش استفاده میكردند و در حدود دویست نفر آنان، خود مجتهد بودند. |
− | فقها عصر اخیر، نظیر مرحوم آقا سید ابوالحسن | + | فقها عصر اخیر، نظیر مرحوم آقا [[سید ابوالحسن اصفهانی]]، مرحوم حاج [[شیخ محمدحسین اصفهانی]]، مرحوم [[حاج آقا حسین بروجردی]]، مرحوم [[حاج آقا حسین قمی]]، و مرحوم آقا [[ضیاءالدین عراقی]] همه از شاگردان او بودهاند شهرت بیشتر آخوند خراسانی، در [[علم اصول]] است كتاب [[كفایهالاصول]] او، یك كتاب درسی مهم است، و حواشی زیادی بر آن نوشته شده است آرا اصولی آخوند خراسانی، همواره در حوزههای علمیه نقل میشود و مورد توجه است. آخوند خراسانی همان كسی است كه فتوی به ضرورت [[مشروطیت]] داد. مشروطیت ایران، رهین اوست او در سال 1329 هجری قمری درگذشت.<ref>آشنایی با علوم اسلامی، ص310.</ref> |
==صفات اخلاقی آخوند== | ==صفات اخلاقی آخوند== |
نسخهٔ ۱۴ دسامبر ۲۰۱۵، ساعت ۱۲:۰۳
آخوند مولی محمدکاظم خراسانی معروف به آخوند خراسانی بود. ایشان از مراجع تقلید و دانشمندان بزرگ شیعه و از رهبران بزرگ انقلاب مشروطیت در عصر خودش بود. یکی از آثار علمی ایشان کتاب کفایة الاصول در اصول فقه است.
محتویات
محمدكاظم خراسانی (آخوند خراسانی)
در سال 1255 در مشهد، در یك خانواده غیرمعروف متولد شد و در 22 سالگی به تهران مهاجرت كرد و مدت كوتاهی تحصیل فلسفه كرد، سپس به نجف رفت دو سال درس شیخ مرتضی انصاری را درك كرده است، اما بیشتر تحصیلاتش نزد میرزای شیرازی بوده است. میرزای شیرازی در سال 1291 سامرا را محل اقامت خود قرار داد ولی آخوند خراسانی از نجف دور نشد و خودش مستقلاً حوزه درس تشكیل داد او از مدرسین بسیار موفق است، در حدود هزار و دویست شاگرد از محضرش استفاده میكردند و در حدود دویست نفر آنان، خود مجتهد بودند.
فقها عصر اخیر، نظیر مرحوم آقا سید ابوالحسن اصفهانی، مرحوم حاج شیخ محمدحسین اصفهانی، مرحوم حاج آقا حسین بروجردی، مرحوم حاج آقا حسین قمی، و مرحوم آقا ضیاءالدین عراقی همه از شاگردان او بودهاند شهرت بیشتر آخوند خراسانی، در علم اصول است كتاب كفایهالاصول او، یك كتاب درسی مهم است، و حواشی زیادی بر آن نوشته شده است آرا اصولی آخوند خراسانی، همواره در حوزههای علمیه نقل میشود و مورد توجه است. آخوند خراسانی همان كسی است كه فتوی به ضرورت مشروطیت داد. مشروطیت ایران، رهین اوست او در سال 1329 هجری قمری درگذشت.[۱]
صفات اخلاقی آخوند
عبادت و زهد
آخوند از ابتدای جوانی تا آخر عمرش، هر روز پیش از طلوع آفتاب به زیارت آفتاب نجف، حرم حضرت علی علیه السلام مشرف می شد. آنگاه به مسجد هندی می رفت و درس می گفت. شبها پس از اقامه نماز جماعت در صحن حرم برای برخی از شاگردان ممتازش در منزل خود درس خصوصی داشت. نمازهای مستحبی اش حتی در سنین پیری ترك نشد. در ماه رمضان نیز برای طلبه ها سخنرانی می كرد.
در اواخر عمر، زیارت را - شاید به خاطر پیری - طول نمی داد. یكی از مریدانش به وی گفت: شما كمی بیشتر در حرم بمانید تا همه زایران متوجه آداب زیارت شما بشوند. آخوند دست به ریش خود گرفت و گفت: در این آخر عمر با این ریش سفید به خدا شرك بورزم و خودنمایی كنم؟!
یكی از همسایگان آخوند می گفت: ناله سوزناك و صدای گریه آخوند در نیمه های شب، قلب هر سنگدلی را می لرزاند.
آخوند به تمیزی سر و وضع و لباس اهمیت فراوانی می داد. همراه سه فرزند كه همگی آنها متاهل بودند، در یك خانه زندگی می كرد. این چهار خانواده، چهار اتاق داشتند. روزی یكی از پسرانش از تنگی جا به پدر شكایت كرد. پدر گفت: اگر قرار باشد كه خانه های این شهر را بین نیازمندان بخش كنند، به ما بیش از این نمی رسد.
دستگیری نیازمندان
یكی از سخنرانان مذهبی كربلا كه از مخالفان مشروطه بود و همه جا علیه آخوند صحبت می كرد، به علت بدهی تصمیم گرفت خانه اش را بفروشد. مشتری خرید خانه را مشروط به امضا و اجازه آخوند قرار داد. گرچه روی دیدن آخوند را نداشت اما شرمنده و ناچار نزد آخوند رفت و از او خواست تا به این معامله راضی شود. آخوند چند كیسه لیره به او داد و گفت: شما جزو علمایید، من راضی نیستم كه در گرفتاری باشید. با این پول، بدهی خود را بدهید و خانه را نفروشید. هرگاه به مشكلی برخوردید نزد من بیایید. واعظ كربلا از رفتار آخوند متنبه گشت و از آن پس، از مریدان او شد.
آثار و تالیفات
از تالیفات او میتوان كتب زیر را نام برد:
- كتاب الاجاره
- الاجتهاد والتقلید
- التكلمه للتبصره
- حاشیه بر اسفار ملاصدرا
- حاشیه بر رسائل شیخ مرتضی انصاری
- حاشیه بر مكاسب شیخ
- القضا والشهادات
- كفایه الاصول در دو جلد
و مشهورتر از همه تالیفات او، این كتاب آخری است كه در تمام اقطار در نهایت اشتهار میباشد. دانشمندان حاشیهها و تعلیقههای متعددی بر آن افزودهاند كه از مشهورترین آنها، حاشیه شیخ محمدحسین اصفهانی، شیخ محمدعلی قمی، شیخ عبدالحسین آل شیخ و میرزا ابوالحسن مشكینی است كه هر كدام در كشف معضلات و ابراز حقایق آن كتاب، تلاش فراوانی نمودهاند كه در روشنگری مطالب آن كتاب مفید میباشد و تاسیس چند مدرسه علمیه را در نجف اشرف، در سری كارهای علمی و تربیت علما او میتوان ذكر كرد.
در عرصه سیاست
آخوند ملا محمدكاظم خراسانی شاگرد و تربیت یافته مكتب میرزای شیرازی، از كسانی بود که همراه با دیگر اساتید علم، مانند: آیت الله شیخ عبدالله مازندرانی و برخی دیگر از علما احكام روشن و فتاوای صریح در مورد خلع محمدعلی شاه قاجار از سلطنت و تشیید مبانی حكومت الهی و وجوب وحدت میان امت اسلامی، صادر نمودند و مشروطیت را كه خود گامی به جلو در راه استواری عدالت بود، به وجود آوردند. هر چند از این مشروطیت عوامل نفوذی و مامورین استعمار و استثمار سوء استفادهها كردند و نتایج ناروایی از آن گرفتند، ولی اساس كار و آن هسته اولیه و نقطه مركزی كار، بر اساس قویم و نیت پاك و اقدام الهی استوار بود.
مبارزه با اومانیسم و لامذهبی
بحث و گفتگو از مشروطیت و دقایقی كه منجر به جداشدن نیروی روحانیت گردید، یك بحث تاسف آور و خارج از عهده امروزین نگارنده است و اكنون چندان نیز مفید فایده نمیبیند، ولی موضوعی كه امروز نیز مطرح است، موضوع روشنفكری و خودرایی و صاحبرای و نظربودن در برابر احكام قطعی خدا و اوامر مذهب است كه نمونهاش در روزگار مشروطیت، سیاستمدار معروف، سید حسن تقیزاده و ملكم خان و دار و دسته آنان بود، كه معتقد بودند: ایرانی باید از نظر روحی و جسمی و آداب اخلاق، پوشش، كوشش و صد در صد اروپایی و فرنگی باشد و مفهوم روشن این سخن، مبارزه با تمام مبادی اخلاق و آداب و رسوم و فرایض اسلامی بود كه با روش فرنگی مغایرت پیدا میكرد و تقیزاده از جمله كسانی بود كه وارد مجلس شورای ملت اسلام آن روز گردید، و این طرز فكر را القا و تبلیغ و تقنین میكرد و حزبی به نام حزب دموكرات تشكیل داد كه باعث هیجانهای شدید سیاسی گردید بدین جهت مجتهد عالی مقام، آخوند ملا محمدكاظم خراسانی و همرزم او آیت الله شیخ عبدالله مازندرانی كه همیشه پاسدار استقلال احكام بودند، تلگراف زیر را دایر بر اخراج او از مجلس و تبعید او از كشور صادر نمودند:
از قصر شیرین به تهران: چون ضدیت مسلم سیاسی سید حسن تقیزاده كه تاكنون جدا آن را تعقیب نموده است، با اسلامیت مملكت و قوانین شریعت مقدسه برخود و اعیان ثابت شده است و از مكنونات فاسدهاش علنا پرده برداشته است، لذا از عضویت مجلس مقدس ملی و قابلیت امانت نوعیه لازمه آن مقام منیع، بالكلیه خارج قانونا و شرعا منعزل است، منعش از دخول در مجلس ملی و مداخله در امور مملكت و ملت بر عموم آقایان علما و اولیا امور و امنا دارالشوری كبری و قاطبه امرا و سرداران عظام و آحاد عساكر معظمه ملیه و طبقات ملت ایران ایدهم الله تعالی بنصره العزیز، واجب و تبعیدش از مملكت ایران فوراً لازم، و اندك مسامحه و تهاون حرام و دشمنی با صاحب شریعت علیهم السلام است به جای او فرد امین دینپرست و وطنپرور، ملتخواه صحیح المسلك انتخاب فرموده، او را مفسد و فاسد مملكت شناسند، و به ملت غیور آذربایجان و سایر انجمن های ایالتی و ولایتی هم این حكم الهی عز اسمه را اخطار فرمایند، و هر كسی از او همراهی كند، در همین حكم است، ولاحول و لاقوه الا بالله العلی العظیم و به جمیع ما رقم قد صدرالحكم من الاحقر عبدالله مازندرانی، قدر صدر الحكم من الاحقر الجانی، محمدكاظم خراسانی بذلك.
پس از انتشار این حكم تلگرافی، مجلس شورای ایران ترتیبات اخراج او را به منظور تبعید از تهران صادر كرد تقیزاده به تبریز آمد و مدتی در آن جا اقامت كرد و عاقبت به استانبول رفته و متعاقباً به وطن ایدهآل خویش كه همان اروپا باشد، رهسپار شد.[۲]
تلگراف آخوند خراسانی به آیت الله انگجی: پس از صدور حكم فساد رای سیاسی تقیزاده، و مغایرت او با احكام مقدسه اسلام، معروف شد كه تقیزاده از سوی مرجعیت اسلام تكفیر شده است عدهای از دوستان و طرفداران او شروع به نامه پراكنی و ایجاد جو مصنوعی نمودند و آیت الله خراسانی، محض جلوگیری از اتلاف وقت مسلمانان در اموری كه ضرورت ندارد، تلگرافی در پاسخ این همه نامهها به آیت الله انگجی (مرحوم میرزا ابوالحسن انگجی، جد بزرگوار حجت الاسلام والمسلمین سید علی انگجی معروف كه در مسجد ملك تهران اقامه جماعت میفرمایند) كه یكی از وزنههای بزرگ روحانیت آذربایجان بود، صادر نمودند كه متن تلگراف چنین است: از قصر شیرین به تبریز، عدد كلمات 98، تاریخ اصل مطلب 5 شوال 1328.
جناب مستطاب شریعتمدار كهف الانام ثقه الاسلام آقای حاج میرزا ابوالحسن انگجی دام تاییده: در خصوص حكمی كه از این خادمان شرع انور درباره آقا سید حسن تقیزاده صادر شده بود، مكاتیب و سؤالاتی از تبریز رسیده، لازم است جناب مستطاب عالی به عموم علما و قاطبه مسلمین اعلام فرمائید حكم مزبور تكفیر نبوده و نسبت تكفیر بیاصل است، فقط حكم به عدم جواز مداخله در امور نوعیه مملكت و عدم لیاقت عضویت مجلس محترم ملی و لزوم خروجش بوده، لاغیر البته زاید بر مدلول حكم اثری مترتب نشود.[۳]
این نوع دقت و موشكافی در مورد یك فرد سیاسی، از دیانت و اعتقاد عمیق ایمانی و الهی آن مردان بزرگ الهی سرچشمه میگیرد كه در مورد حفظ اساس تشكیلات اسلامی، آن چنان دلسوزی و مراقبت نشان میدهند و در این راه جان خویش را به مخاطره میافكنند، ولی در حفظ آبرو و حیثیت و شئون یك فرد مسلمان ناسالم هم این قدر تلاش و كوشش دارند تا مبادا افزون بر حكم الهی آثاری بر او مترتب سازند كه فردا در پیشگاه عدل الهی مورد مؤاخذه قرار گیرند. ولی ای كاش این همه دقت و ریزبینی، و این همه تعهد و مسئولیت در برابر قوانین الهی را دیگران نیز بتوانند درك كنند و مورد بررسی و دقت قرار دهند و دست از توطئهها و نقشهكشیها در مورد چنین رجال الهی و خدمتگزاران شریعت آسمانی بردارند و با این مردان راستین و صادق از صفا و وفا، نه از راه غدر و جفا رفتار نمایند.
وفات
ملا محمد کاظم خراسانی در 20 ذی الحجه سال 1329 هـ.ق، پس از عمری تلاش و كوشش در راه خدا به لقاءالله پیوست رحمت و پیکر مطهرش در حرم علوی مدفون شد [۴]
پانویس
- ↑ آشنایی با علوم اسلامی، ص310.
- ↑ اوراق تازه یاب مشروطیت و نقش تقیزاده، به كوشش ایرج افشار، ص 208.
- ↑ اوراق تازه یاب مشروطیت، ص 217.
- ↑ اتحادیه بین المللی حوزه ها و مدارس علمیه، بخش تقویم علما، بازیابی:7 مهر 1393
منابع
- عقيقي بخشايشي، تلخيص از كتاب فقهاي نامدار شيعه، صفحه 393.
- آخوند خراسانی، محمدكاظم، پایگاه اطلاع رسانی حوزه، بازیابی: 20 فروردین 1393.
- اتحادیه بین المللی حوزه ها و مدارس علمیه، بخش تقویم علما، بازیابی:7 مهر 1393