هندوشاه نخجوانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی '{{مدخل دائرة المعارف|اثر آفرینان}} '''''نخجوانی، هندوشاه قرن: 8 (ز 724 ق) نویسنده،...' ایجاد کرد)
 
سطر ۷: سطر ۷:
 
(ز 724 ق)
 
(ز 724 ق)
  
نویسنده، ادیب و شاعر. اصل وى از [[نخجوان]] بود و در همان جا نشو و نما یافت. تحصیلات خود را در مدرسه‌ى مستنصریه‌ى [[بغداد]] به پایان رساند و نیز نزد شمس‌الدین محمد كیشى درس خواند. هندوشاه مدتى به خدمت خاندان جوینى درآمد و در 674 ق به نیابت از برادر خود، سیف‌الدوله چندى بر كاشان حكمرانى نمود و در آنجا مدرسه‌اى ساخت و كتابهاى بسیارى [[وقف]] نمود.
+
نویسنده، ادیب و شاعر. اصل وى از [[نخجوان]] بود و در همان جا نشو و نما یافت. تحصیلات خود را در مدرسه ‌ى مستنصریه ‌ى [[بغداد]] به پایان رساند و نیز نزد شمس‌ الدین محمد كیشى درس خواند. هندوشاه مدتى به خدمت خاندان جوینى درآمد و در 674 ق به نیابت از برادر خود، سیف‌ الدوله چندى بر كاشان حكمرانى نمود و در آنجا مدرسه ‌اى ساخت و كتابهاى بسیارى [[وقف]] نمود.
  
 
وى مدتى نیز در دستگاه اتابك نصرةالدین احمد بن یوسف شاه، از اتابكان لر بسر برد و كتاب «تجارب‌السلف» را به نام او تألیف كرد. این كتاب در 724-723 ق تألیف شده است و موضوع آن تاریخ خلفا و وزراى [[اسلام]] تا انقراض خلافت عباسى مى‌باشد.
 
وى مدتى نیز در دستگاه اتابك نصرةالدین احمد بن یوسف شاه، از اتابكان لر بسر برد و كتاب «تجارب‌السلف» را به نام او تألیف كرد. این كتاب در 724-723 ق تألیف شده است و موضوع آن تاریخ خلفا و وزراى [[اسلام]] تا انقراض خلافت عباسى مى‌باشد.
  
هندوشاه در تألیف «تجارب‌السلف» از «منیة الفضلاء فى تواریخ الخلفاء والوزراء» صفى‌الدین ابن طقطقى استفاده مستقیم نموده با این تفاوت كه قسمت‌هایى از آن را حذف كرده و مطالبى از كتب معروف دیگر عربى و فارسى بر آن افزوده است. از دیگر آثار وى: «صحاح العجم» یا «صحاح الفرس» در لغت؛ «موارد الادب»؛ «دیوان» شعر. در «ایضاح‌المكنون» تاریخ فوت او 730 ق ذكر شده در صورتى كه در «هدیةالعارفین» 730 ق تاریخ اتمام كتاب «موارد الادب» بیان گریده است.
+
هندوشاه در تألیف «تجارب ‌السلف» از «منیة الفضلاء فى تواریخ الخلفاء والوزراء» صفى‌ الدین ابن طقطقى استفاده مستقیم نموده با این تفاوت كه قسمت‌هایى از آن را حذف كرده و مطالبى از كتب معروف دیگر عربى و فارسى بر آن افزوده است. از دیگر آثار وى: «صحاح العجم» یا «صحاح الفرس» در لغت؛ «موارد الادب»؛ [[دیوان (شعر)]]. در «ایضاح‌ المكنون» تاریخ فوت او 730 ق ذكر شده در صورتى كه در «هدیةالعارفین» 730 ق تاریخ اتمام كتاب «موارد الادب» بیان گریده است.
  
 
==منابع==
 
==منابع==
 
* [[انجمن مفاخر فرهنگی]]، [[اثرآفرینان]]، ج6، ص150.
 
* [[انجمن مفاخر فرهنگی]]، [[اثرآفرینان]]، ج6، ص150.
  
 +
{{شعر فارسی}}
 +
[[رده:شعرای پارسی گو]]
 +
[[رده:شعرای پارسی گوی قرن هشتم]]
 
[[رده:ادیبان]]
 
[[رده:ادیبان]]
[[رده:شعرا]]
 

نسخهٔ ‏۲۷ اکتبر ۲۰۱۳، ساعت ۰۷:۳۹

Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


نخجوانی، هندوشاه

قرن: 8

(ز 724 ق)

نویسنده، ادیب و شاعر. اصل وى از نخجوان بود و در همان جا نشو و نما یافت. تحصیلات خود را در مدرسه ‌ى مستنصریه ‌ى بغداد به پایان رساند و نیز نزد شمس‌ الدین محمد كیشى درس خواند. هندوشاه مدتى به خدمت خاندان جوینى درآمد و در 674 ق به نیابت از برادر خود، سیف‌ الدوله چندى بر كاشان حكمرانى نمود و در آنجا مدرسه ‌اى ساخت و كتابهاى بسیارى وقف نمود.

وى مدتى نیز در دستگاه اتابك نصرةالدین احمد بن یوسف شاه، از اتابكان لر بسر برد و كتاب «تجارب‌السلف» را به نام او تألیف كرد. این كتاب در 724-723 ق تألیف شده است و موضوع آن تاریخ خلفا و وزراى اسلام تا انقراض خلافت عباسى مى‌باشد.

هندوشاه در تألیف «تجارب ‌السلف» از «منیة الفضلاء فى تواریخ الخلفاء والوزراء» صفى‌ الدین ابن طقطقى استفاده مستقیم نموده با این تفاوت كه قسمت‌هایى از آن را حذف كرده و مطالبى از كتب معروف دیگر عربى و فارسى بر آن افزوده است. از دیگر آثار وى: «صحاح العجم» یا «صحاح الفرس» در لغت؛ «موارد الادب»؛ دیوان (شعر). در «ایضاح‌ المكنون» تاریخ فوت او 730 ق ذكر شده در صورتى كه در «هدیةالعارفین» 730 ق تاریخ اتمام كتاب «موارد الادب» بیان گریده است.

منابع

شعر فارسی
Poetry1.jpg
شعرشناسی * شعر * علم عروض * قافیه * تخلص * دیوان * مصراع * بیت * مقفا * قالب * مطلع * تغزل * بحور شعری
قالب‌های شعر *مثنوی * قصیده * غزل * مسمط * مستزاد * ترجیع‌بند * ترکیب‌بند * قطعه * رباعی
سبک‌های شعر فارسی * سبک خراسانی * سبک عراقی * سبک هندی * سبک بازگشت ادبی * شعر نو
شاعران پارسی گو: همه*قرن 4 * قرن 5 * قرن 6 * قرن 7 * قرن 8 * قرن 9 * قرن 10 * قرن 11 * قرن 12 * قرن 13 * قرن 14