مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

مسلم ملکوتی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
(آرشیو عکس و تصویر)
سطر ۱۰۱: سطر ۱۰۱:
 
پرونده:مسلم ملکوتی (3).jpg|سید روح الله موسوی مصطفوی خمینی و مسلم ملکوتی
 
پرونده:مسلم ملکوتی (3).jpg|سید روح الله موسوی مصطفوی خمینی و مسلم ملکوتی
 
پرونده:مسلم ملکوتی (4).jpg|علی صیاد شیرازی و مسلم ملکوتی
 
پرونده:مسلم ملکوتی (4).jpg|علی صیاد شیرازی و مسلم ملکوتی
پرونده:محمد فاضل لنكرانی (999).jpg|از راست: ابراهیم امینی، سید مهدی حسینی روحانی، ناصر مکارم شیرازی، ناشناس، محمد محمدی دعوی سرایی (محمدی گیلانی)، ناشناس، سید ابوالفضل موسوی تبریزی، مسلم ملکوتی، محمد صادق صادقی گیوی (خلخالی)،  سید رضا بهاء الدینی، احمد بیگدلی آذری قمی، محمد موحدی (فاضل لنکرانی)، محسن حرم پناهی و ناشناسان
+
پرونده:محمد فاضل لنكرانی (999).jpg|از راست: [[ابراهیم امینی]]، [[سید مهدی روحانی|سید مهدی حسینی روحانی]]، [[ناصر مکارم شیرازی]]، ناشناس، محمد محمدی گیلانی، ناشناس، سید ابوالفضل موسوی تبریزی، مسلم ملکوتی، محمد صادق صادقی گیوی (خلخالی)،  [[سید رضا بهاءالدینی]]، احمد بیگدلی آذری قمی، محمد موحدی (فاضل لنكرانی[[محسن حرم پناهی]] و ناشناسان
 
پرونده:مسلم ملکوتی (44).jpg|از راست: سید روح الله خاتمی، علی اکبر فیض آلنی (مشکینی)، مسلم ملکوتی، حسین علی منتظری و سید جلال الدین طاهری
 
پرونده:مسلم ملکوتی (44).jpg|از راست: سید روح الله خاتمی، علی اکبر فیض آلنی (مشکینی)، مسلم ملکوتی، حسین علی منتظری و سید جلال الدین طاهری
 
پرونده:ابوالقاسم خزعلی (13).jpg|مسلم ملکوتی در جمع اعضای اولین دوره خبرگان رهبری
 
پرونده:ابوالقاسم خزعلی (13).jpg|مسلم ملکوتی در جمع اعضای اولین دوره خبرگان رهبری

نسخهٔ ‏۱۳ دسامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۱:۵۵

۲۲۰px
نام کامل مسلم‌ ملکوتی
زادروز ۱۳۰۳ شمسی
زادگاه تبریز
وفات ۱۳۹۳ شمسی
مدفن قم، حرم حضرت معصومه

Line.png

اساتید

امام‌ خمینی، علامه‌ طباطبایی، سید ابوالقاسم‌ خویی‌، سید محسن‌ حکیم‌،...

شاگردان

سید ابوالقاسم حصاری ارموی، شیخ محمود لطیفی،...

آثار

الربا فی‌ التشریع‌ الاسلامی‌، المحاکمات‌، شرح‌ کفایة‌ الاصول‌، حاشیه‌ بر اسفار اربعه، الفرق‌ بین‌ الدین‌ والعلم‌ والفلسفه‌، مناسک‌ حج‌،...


این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon-computer.png
محتوای فعلی مقاله یکی از پایگاه های معتبر متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

آیت الله‌ مسلم‌ ملکوتی (۱۳۰۳- ۱۳۹۳ ش)، از روحانیان و اساتید برجسته حوزه علمیه و از شاگردان امام خمینی و علامه طباطبایی بود. او پیش‌ از انقلاب‌ به عضویت‌ در جامعه‌ مدرسین‌ حوزه علمیه قم در آمد و نیز به مبارزه و افشاگری علیه رژیم پهلوی پرداخت. آیت الله‌ ملکوتی‌ در سال‌ ۱۳۶۰، توسط امام‌ خمینی‌ به‌ عنوان‌ امام‌ جمعه‌ تبریز برگزیده شد و همچنین‌ به‌ نمایندگی‌ از طرف‌ مردم‌ آذربایجان‌ شرقی‌، در دوره اول‌ و دوم‌ مجلس‌ خبرگان‌ رهبری‌ عضویت‌ داشت‌.

تحصیل‌ و استادان‌

میرزا مسلم‌ ملکوتی‌، در پانزدهم‌ خرداد سال‌ ۱۳۰۳ در حومه شهرستان‌ سراب‌، واقع‌ در ۱۳۰ کیلومتری‌ تبریز به‌ دنیا آمد.

وی‌، با فراگرفتن‌ قرآن‌ مجید در زادگاه‌ خود به‌ سراب‌ آمد و در آنجا به‌ فراگیری‌ کتاب‌های‌ متداول‌ ادبی‌ حوزه‌ علمیه‌، همانند جامع‌ المقدمات‌، سیوطی، مغنی‌، مطوّل‌، منطق‌ و اصول‌ فقه‌ پرداخت‌ و در هفده‌ سالگی‌ برای‌ ادامه تحصیل‌، به‌ تبریز رفت‌.

در حوزه‌ علمیه‌ تبریز، به‌ مدت‌ چهار سال‌ اقامت‌ داشت‌ و از محضر استادان‌ گرانمایه‌ آن‌ دیار همچون‌ آیت الله‌ سید مهدی‌ انگجی‌، آیت الله‌ میرزا فتاح‌ شهیدی‌ و آیت الله‌ میرزا محمود دوزدوزانی‌ بهره‌ برد و کتاب‌های‌ شرح‌ لمعه‌، رسائل‌، مکاسب‌ و کفایة‌ الاصول‌ را به‌ پایان‌ رساند. ایشان‌ در طی‌ این‌ سال‌ها، کتاب‌هایی‌ را که‌ پیش‌تر فراگرفته‌ بود، به‌ طلابی‌ که‌ تازه‌ وارد حوزه‌ شده‌ بودند، تدریس‌ می‌کرد.

با اتمام‌ دوره‌ سطح‌، در سال‌ ۱۳۲۱ به‌ منظور ادامه تحصیل‌ و بهره‌گیری‌ از محضر عالمان‌ و دانشمندان‌ قم‌، بدانجا روانه‌ شد. از نخستین‌ روزهای‌ سکونت‌ در شهر قم‌، به‌ جدّ و جهد در درس‌ بزرگان‌ حوزه‌ علمیه‌ حاضر شد و در علوم‌ معقول‌ و منقول‌، از محضر بزرگانی‌ چون‌ امام‌ خمینی و علامه‌ طباطبایی بهره‌ برد. سپس‌ به‌ حوزه‌ علمیه‌ مشهد عزیمت‌ کرد و ضمن‌ انس‌ با آستان‌ ملکوتی‌ علی‌ بن‌ موسی‌ الرضا علیه السلام از درس‌ بزرگان‌ آن‌ دیار، همچون‌ آیت الله‌ میرزا مهدی‌ اصفهانی‌ استفاده‌ نمود.

شوق‌ فراگیری‌ علوم‌ دینی‌، آیت الله‌ ملکوتی‌ را در سال‌ ۱۳۳۴ به‌ سمت‌ نجف‌ اشرف‌ کشاند. انوار علوی‌ چنان‌ بر سر ایشان‌ سایه‌ افکند که‌ توانست‌ در آن‌ دیار، به‌ درس‌ بزرگانی‌ چون‌ آیت الله‌ سید ابوالقاسم‌ خویی‌ و آیت الله‌ سید محسن‌ حکیم‌ راه‌ یابد و کسب‌ فیض‌ نماید؛ همچنین‌ در این‌ مدت‌ از تربیت‌ شاگردان‌ ممتاز در فقه‌، اصول‌، فلسفه‌، کلام‌، ریاضی‌ و... غافل‌ نماند.

اقامت‌ دوازده‌ ساله‌ ایشان‌ در نجف‌، در سال‌ ۱۳۴۶ به‌ پایان‌ رسید و ایشان‌ برای‌ سپری‌ کردن‌ اوقات‌ فراغت‌ در تابستان‌، به‌ ایران‌ آمد. با به‌ پایان‌ رسیدن‌ تابستان‌، بار دیگر قصد نجف‌ اشرف‌ نمود؛ اما درگیری‌های‌ آن‌ روز دولت‌ ایران‌ و عراق‌ که‌ به‌ ناامن‌ شدن‌ مرزها انجامیده‌ بود، او را از تصمیم‌ خود بازداشت‌ و دیگر باز، عازم‌ شهر مقدس‌ قم‌ شد.

آیت الله‌ ملکوتی‌، با ورود به‌ شهر قم‌، تدریس‌ فقه‌ و اصول‌ را آغاز کرد که‌ با استقبال‌ فراوان‌ طلاب‌ مستعد روبرو شد و نیز ایشان‌ در کنار آن‌ به‌ تدریس‌ فلسفه‌ می‌پرداخت‌.

فعالیت‌های‌ علمی‌

تدریس‌:

آیت الله‌ مسلم‌ ملکوتی‌ طبق‌ سنت‌ حوزه‌های‌ علمیه‌، همزمان‌ با تحصیل‌، به‌ تدریس‌ دروس‌ به‌ طلاب‌ بعد از خود می‌پرداخت‌ و در فقه‌ و اصول‌، فلسفه‌، کلام‌، هیأت‌، ریاضی‌ و... صاحب‌ شاگردانی‌ زبده‌ بود و سه‌ حوزه‌ قم‌، نجف‌ و مشهد خاطره سال‌ها تدریس‌ ایشان‌ را در ذهن‌ دارد. سید ابوالقاسم حصاری ارموی و حاج شیخ محمود لطیفی از جمله شاگردان آیت‌الله ملکوتی هستند.

تألیفات‌:

  • ۱. الربا فی‌ التشریع‌ الاسلامی‌؛
  • ۲. مسجد، مسجد شد (تاریخ‌ کامل‌ آذربایجان‌)؛
  • ۳. المحاکمات‌ (نقد و بررسی‌ نظریات‌ مرحوم‌ میرزای‌ نایینی‌ و مقایسه‌ آن‌ با نظریات‌ دیگر علما)؛
  • ۵. یک‌ دوره‌ اصول‌ مدون‌؛
  • ۷. حاشیه‌ بر شفا؛
  • ۸. الامن‌ العالم‌ فی‌ الاسلام‌ او الامر بالمعروف‌ و النهی‌ عن‌ المنکر؛
  • ۱۰. المنافقون‌ فی‌ القرآن‌ والسنة‌ والتاریخ‌؛
  • ۱۱. الفرق‌ بین‌ الدین‌ والعلم‌ والفلسفه‌؛
  • ۱۲. رساله توضیح‌ المسائل‌؛
  • ۱۴. مقتل‌ الامام‌ الحسین‌ علیه السلام؛
  • ۱۶. کتاب الصلوة‌؛
  • ۱۷. الحدود والدیات‌؛
  • ۱۸. رقبات‌ موقوفه‌ طبق‌ وقف‌‌نامه‌.

فعالیت‌های‌ اجتماعی و سیاسی‌

زندگی‌ آیت الله‌ ملکوتی‌ همچون‌ بسیاری‌ دیگر از علمای‌ راستین‌ با مبارزات‌ و فعالیت‌های‌ سیاسی‌ بسیاری‌ همراه‌ بود. در زمان‌ سلطه‌ حکومت‌ ستم‌شاهی‌، ایشان‌ لحظه‌ای‌ از مبارزه‌ با آن‌ رژیم‌ سرباز نزد و حتی‌ دیگران‌ را به‌ فعالیت‌ و مبارزه‌ بر ضد شاه‌ تشویق‌ می‌کرد. آیت الله‌ مسلم‌ ملکوتی‌ با تأسیس‌ کتابخانه‌ و صندوق‌ قرض‌ الحسنه‌ المهدی‌ در شهر سراب‌، زادگاه‌ خود، بر آن‌ شد که‌ با جذب‌ جوانان‌ متدین‌، آن‌ها را برای‌ مبارزه‌ بر ضد رژیم‌ شاه‌ منسجم‌ و متشکل‌ سازد و در ضمن‌، مبانی‌ اعتقادات‌ آن‌ها را نیز تقویت‌ کند.

از فعالیت‌های‌ دیگر ایشان‌ در پیش‌ از انقلاب‌، عضویت‌ در جامعه‌ مدرسین‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ بود. در آن‌ روزگار، جلسات‌ جامعه‌ مدرسین‌ به‌ صورت‌ مخفی‌ و در خانه افراد عضو، برگزار می‌شد. آیت الله‌ ملکوتی‌ با حضور مستمر در جلسات‌ جامعه‌ مدرسین‌، امضای‌ نامه‌های‌ آن‌ مرکز در حمایت‌ از نهضت‌ امام‌ خمینی و تبادل‌ نظر با گروه‌ها و جناح‌های‌ سیاسی‌ برای‌ وحدت‌ هر چه‌ بیشتر، نام‌ خود را در شمار یاران‌ باوفای‌ انقلاب‌ و امام‌ رقم‌ می‌زد. افشاگری‌های‌ ایشان‌ در آن‌ سال‌ها، باعث‌ شده‌ بود که‌ ساواک‌ بارها ایشان‌ را در قم‌ و آذربایجان‌ تحت‌ تعقیب‌ قرار دهد. حضرت‌ آیت الله‌ ملکوتی‌، در سال‌های‌ مبارزه‌ بر ضد رژیم‌ با تبعیت‌ و پیروی‌ محض‌ از فرمان‌های‌ حضرت‌ امام‌ خمینی‌ در برابر گروه‌ها و دسته‌های‌ انحرافی‌ و التقاطی‌ ایستاد و بر اسلامی‌ بودن‌ حرکت‌، پافشاری‌ نمود.

فعالیت‌های‌ سیاسی‌ ایشان‌ به‌ پیش‌ از انقلاب‌ محدود نشد. با پیروزی‌ انقلاب‌ شکوهمند اسلامی‌ ایران‌ در بهمن‌ ۱۳۵۷، حضور سبز و پرصلابت‌ ایشان‌ در عرصه‌های‌ گوناگون‌ انقلاب‌ به‌ بسیاری‌ از مبارزان‌، امید می‌بخشید. ایشان‌ با شرکت‌ مستمر در دفتر استفتائات‌ امام‌ به‌ مستحکم‌ کردن‌ پیوند امام‌ و امت‌ و نیز به‌ حل‌ مشکلات‌ فقهی‌ مردم‌ می‌پرداخت‌ و نیز به‌ نمایندگی‌ از طرف‌ امام‌ برای‌ حل‌ مشکلات‌ مردم‌ آذربایجان‌ و زنجان‌، به‌ آن‌ دیار شتافت‌.

با شهادت‌ آیت الله‌ مدنی‌، امام‌ جمعه‌ تبریز در سال‌ ۱۳۶۰، امام‌ خمینی‌ آیت الله‌ ملکوتی‌ را به‌ نمایندگی‌ خود در آذربایجان‌ و نیز به‌ عنوان‌ امام‌ جمعه‌ تبریز برگزید. تبریز در آن‌ سال‌ها دست‌ خوش‌ نزاع‌ها و تحریک‌ گروهک‌های‌ ضدنظام‌ برای‌ ایجاد یأس‌ از انقلاب‌ اسلامی‌ بود. آیت الله‌ ملکوتی‌ با افشای‌ این‌ دسیسه‌ها و دعوت‌ مردم‌ و گروه‌های‌ هوادار انقلاب‌ به‌ وحدت‌ و یکپارچگی‌، دشمنان‌ را از رسیدن‌ به‌ اهداف‌ خود مأیوس‌ نمود.

ایشان‌ بارها و بارها در خطبه‌های‌ نماز جمعه‌ و دیگر سخنرانی‌ها، مردم‌ را به‌ حضور پرشور در جبهه‌های‌ جنگ‌ و کمک‌ به‌ رزمندگان‌ دلیر اسلام‌ فراخواند و خود نیز از حمایت‌ مادی‌ و معنوی‌ رزم‌‌آوران‌ دفاع‌ مقدس‌ دریغ‌ نورزید. همچنین‌ آیت الله‌ ملکوتی‌ در دوره اول‌ و دوم‌ مجلس‌ خبرگان‌ رهبری‌، به‌ نمایندگی‌ از طرف‌ مردم‌ آذربایجان‌ شرقی‌ عضویت‌ داشت‌ و خدمات‌ شایانی‌ را در این‌ عرصه‌ نیز به‌ انجام‌ رساند.

آیت الله‌ ملکوتی‌ در سال‌ ۱۳۷۳، با دعوت‌ برخی‌ بزرگان‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ و نیز موافقت‌ مقام‌ معظم‌ رهبری‌، از تبریز به‌ قم‌ آمد و با بر پا کردن‌ درس‌ خارج‌ فقه‌ و اصول‌، بسیاری‌ از طلاب‌ علوم‌ دینی‌ را شیفته درس‌ خویش‌ ساخت‌ و بدین‌ وسیله‌، سیره علما و دانشمندان‌ این‌ حوزه‌ سترگ‌ را پاس‌ داشت‌.

وفات

مرحوم آیت الله‌ مسلم‌ ملکوتی‌، سرانجام در سال ۱۳۹۳ شمسی در تهران دار فانی را وداع گفت و پیکر مطهر ایشان پس از انتقال به قم و اقامه نماز توسط آیت‌الله سبحانی، در حرم حضرت معصومه (علیهاالسلام) به خاک سپرده شد.

منابع

آرشیو عکس و تصویر