غلام ترکی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۸ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
او همان «اسلم ترکی» یا « واضح ترکی» از شهدای [[کربلا]] و غلام حضرت [[سیدالشهدا]] علیه السلام بود.
+
غلام ترکی همان «اسلم ترکی» یا «واضح ترکی» از [[شهدای کربلا]] و غلام حضرت [[سیدالشهدا]] علیه السلام بود. او غلامی ترک زبان بود. مردی شجاع و از قاریان [[قرآن]] که با جنادة بن حارث به سپاه [[امام حسین علیه السلام|امام حسین]] علیه السلام پیوست.
  
== صفات غلام ==
+
==مبارزه واضح در روز عاشورا==
  
« واضح ترکی» غلامی ترک زبان بود. مردی شجاع و از قاریان قرآن که با جنادة بن حارث به سپاه امام حسین علیه السلام پیوست.
+
گزارشگران واقعه [[کربلا]] درباره او گفته‌اند: [[روز عاشورا]] در برابر سپاه [[کوفه]] ایستاده بود و پیاده با شمشیر مبارزه می کرد و چنین رجز می‌خواند:
  
== رجز غلام ترک ==
+
اَلْبَحْرُ مِنْ ضَرْبِی وَطَعْنِی یصْطَلِی *** وَالْجَوُّ مِنْ سَهْمِی وَ نَبْلی یمْتَلِی
  
گزارشگران واقعه کربلا درباره او گفته‌اند:
+
إذا حُسامِی فی یمینی ینْجَلِی *** ینْشَقُّ قَلْبُ الْحاسِدِ الْمُبَجَّلِی
  
روز عاشورا در برابر سپاه کوفه ایستاده بود و پیاده با شمشیر مبارزه می کرد و رجز می‌خواند:
+
«دریا از فرود آمدن نیزه و تیغ شمشیرم آتش می‌گیرد و آسمان از تیرهایم پر می‌شود. آن هنگام که شمشیر در دستم بدرخشد، قلب حسودان شکافته می‌گردد».<ref> خوارزمی، مقتل الحسین، ج۲، ص۲۴.</ref>
 
 
« دریا از فرود آمدن نیزه و تیغ شمشیرم آتش می‌گیرد و آسمان از تیرهایم پر می‌شود. آن هنگام که شمشیر در دستم بدرخشد، قلب حسودان شکافته می‌گردد.»
 
 
 
==مبارزه واضح در روز عاشورا==
 
 
 
واضح در روز عاشورا عده‌ی زیادی (هفتاد نفر) را به هلاکت رساند و آن گاه که از شدت جراحت بر زمین افتاد، از امام کمک خواست. امام به بالین او آمد و صورت بر صورتش نهاد.
 
 
 
او در حالی که جان می داد به خود بالید که:« چه کسی همانند من است؟! پسر رسول خدا صورتش را بر صورتم نهاده است!» و پس از این کلمات جان داد.  
 
  
 +
واضح در روز عاشورا عده‌ی زیادی (هفتاد نفر) را به هلاکت رساند و آن گاه که از شدت جراحت بر زمین افتاد، از امام کمک خواست. امام به بالین او آمد و صورت بر صورتش نهاد. او در حالی که جان می داد به خود بالید که: «چه کسی همانند من است؟! پسر [[پیامبر اسلام|رسول خدا]] صورتش را بر صورتم نهاده است!» و پس از این کلمات جان داد.<ref> مرحوم محمد باقر مجلسی، بحارالانوار، ج۴۵، ص۳۰.</ref>
 +
==پانویس==
 +
{{پانویس}}
 +
==منابع==
  
==منابع==
+
*مرحوم محمد باقر مجلسی، [[بحارالأنوار (کتاب)|بحارالانوار]].
 +
*خوارزمی، [[مقتل الحسين عليه‌السلام (خوارزمی) (کتاب)|مقتل الحسین (علیه السلام)]].
 +
*جواد محدثی، [[فرهنگ عاشورا (کتاب)|فرهنگ عاشورا]].
 +
*واضح ترکی و شهادت در کربلا، [http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=%D9%88%D8%A7%D8%B6%D8%AD+%D8%AA%D8%B1%DA%A9%DB%8C+%D9%88+%D8%B4%D9%87%D8%A7%D8%AF%D8%AA+%D8%AF%D8%B1+%DA%A9%D8%B1%D8%A8%D9%84%D8%A7&SSOReturnPage=Check&Rand=0 دانشنامه رشد]، بازیابی:۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۳.
  
* جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، صفحه 967.
 
*واضح ترکی و شهادت در کربلا ،[http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=%D9%88%D8%A7%D8%B6%D8%AD+%D8%AA%D8%B1%DA%A9%DB%8C+%D9%88+%D8%B4%D9%87%D8%A7%D8%AF%D8%AA+%D8%AF%D8%B1+%DA%A9%D8%B1%D8%A8%D9%84%D8%A7&SSOReturnPage=Check&Rand=0 دانشنامه رشد]، بازیابی:31 اردیبهشت 1393.
 
 
[[رده:شهدای کربلا]]
 
[[رده:شهدای کربلا]]
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۷ مارس ۲۰۲۰، ساعت ۱۲:۰۰

غلام ترکی همان «اسلم ترکی» یا «واضح ترکی» از شهدای کربلا و غلام حضرت سیدالشهدا علیه السلام بود. او غلامی ترک زبان بود. مردی شجاع و از قاریان قرآن که با جنادة بن حارث به سپاه امام حسین علیه السلام پیوست.

مبارزه واضح در روز عاشورا

گزارشگران واقعه کربلا درباره او گفته‌اند: روز عاشورا در برابر سپاه کوفه ایستاده بود و پیاده با شمشیر مبارزه می کرد و چنین رجز می‌خواند:

اَلْبَحْرُ مِنْ ضَرْبِی وَطَعْنِی یصْطَلِی *** وَالْجَوُّ مِنْ سَهْمِی وَ نَبْلی یمْتَلِی

إذا حُسامِی فی یمینی ینْجَلِی *** ینْشَقُّ قَلْبُ الْحاسِدِ الْمُبَجَّلِی

«دریا از فرود آمدن نیزه و تیغ شمشیرم آتش می‌گیرد و آسمان از تیرهایم پر می‌شود. آن هنگام که شمشیر در دستم بدرخشد، قلب حسودان شکافته می‌گردد».[۱]

واضح در روز عاشورا عده‌ی زیادی (هفتاد نفر) را به هلاکت رساند و آن گاه که از شدت جراحت بر زمین افتاد، از امام کمک خواست. امام به بالین او آمد و صورت بر صورتش نهاد. او در حالی که جان می داد به خود بالید که: «چه کسی همانند من است؟! پسر رسول خدا صورتش را بر صورتم نهاده است!» و پس از این کلمات جان داد.[۲]

پانویس

  1. خوارزمی، مقتل الحسین، ج۲، ص۲۴.
  2. مرحوم محمد باقر مجلسی، بحارالانوار، ج۴۵، ص۳۰.

منابع

11.jpg
واقعه عاشورا
قبل از واقعه
شرح واقعه
پس از واقعه
بازتاب واقعه
وابسته ها