علی بن حسن زواره ای: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (صفحه‌ای جدید حاوی ' <keywords content='کلید واژه: علی بن حسين زوارە، ' /> '''کلید واژه: علی بن حسين زوارە، ''' '''م...' ایجاد کرد)
 
جز (مهدی موسوی صفحهٔ علی بن حسن زواره را به علی بن حسن زواره ای منتقل کرد)
 
(۶ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
'''منبع:''' پایگاه شعائر
+
'''علی بن حسن زواره‌ای''' از دانشمندان به نام قرن دهم هجری است که در عهد شاه اسماعیل صفوی و فرزندش شاه طهماسب می‌زیست.<ref>زوارى به فتح زاء نسبت است به زواره و چند جاى به این نام است: یکی از آنها دهی است نزدیک اردستان و دیگری قصبه‌ای معروف از نواحی [[اصفهان]]، میان اصفهان و [[یزد]].</ref> غالب ارباب تحقیق، مقام علمی زواره‌ای را ستوده‌اند و وی را از دانشمندان نامی قرن دهم هجری یاد کرده‌اند. وی پس از‌ اتمام‌ تحصیلات مقدماتی در زادگاه خود به‌ [[اصفهان|اصفهان‌]] و کاشان‌ رفته‌ و پس از‌ تلمذ‌ نزد اساتید [[حوزه علمیه|حوزه علمیه]] این دو شهر، برای تکمیل تحصیلات خود رهسپار هرات گردیده است.<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4530/25 مؤذنی، علی‌محمد؛ شکرایی، محمد، ص۲۵]</ref> 
  
علی بن حسين زوارە یکی از علما و مفسرين بزرگ قرن دهم هجری است. زوار، از شاگردان غياث‌الدين زواری و مرحوم [[محقق ثانی]] بود که خود در ادبيات عرب و عجم و علم تفسير و [[حديث]] مهارت یافت.
+
==اساتید و شاگردان==
 +
وی ‌از‌ شاگردان [[محقق کرکی]] و سید غیاث‌الدین جمشید زواری و سید امیر عبدالوهاب‌ بن‌ علی‌ حسینی استرآبادی می‌باشد؛ که هر سه شخص از مشاهیر آغاز عهد [[صفویه|صفوی]] بشمار می‌آیند.<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4530/26 همان، ص۲۶]</ref>
  
وی از اساتيد ملا فتح‌الله کاشانی است و شهرت او به واسطه آثار سودمند اوست. از آن جمله است ترجمه الخواص تفسير زواره، ترجمه اعتقادات صدوق، ترجمه احتجاج طبرسی و کتاب مکارم، همچنين ترجمه عدة‌الداعی ابن فهد حلی به نام مفتاح النجاه، تفسير منسوب به [[امام حسن عسکری]] عليه‌السلام، روضه الانوار در شرح [[نهج البلاغه]]، تحفه الدعوات در ادعيه، لوامع الانوار در معرفت [[ائمه اطهار]] علیهم‌السلام، ترجمه کشف الغمه اربلی و مرآه الصفا و مجمع الوری.  
+
طبق آنچه [[روضات الجنات (کتاب)|روضات]] از [[ریاض العلماء (کتاب)|ریاض]] نقل می‌کند، او فاضل، عالم، مفسر، [[فقیه]] و [[محدث]] معروف است و از بزرگان شاگردان سید غیاث‌الدین جمشید زوارى مفسر و شیخ علی بن عبدالعالى‏ است و در تصانیف خویش به [[تصوف]] مایل است و از کتاب لوامع او چنان استفاده می‌شود که از سید امیر عبدالوهاب حسینی استرآبادى روایت دارد و [[ملا فتح الله کاشانی|مولى فتح‌الله کاشانى]] صاحب تفسیر [[منهج الصادقين فى الزام المخالفين (کتاب)|منهج ‌الصادقین]] و غیر آن شاگرد او بوده است.
  
زوارە منسوب به قريه زواره نزديک اردستان اصفهان است که بدان قريه [[سادات]] نيز می‌گويند وفات مرحوم زوارە در اواسط قرن دهم (حدود 960) بوده است.
+
==آثار و تألیفات==
 +
با‌ به‌ قدرت رسیدن شاه طهماسب صفوی و علاقه وافر‌ وی‌ در‌ نشر‌ و تقویت‌ مذهب [[شیعه]]، زواره‌ای به دستور این پادشاه در مقابل کتب معروف [[اهل سنت]] به ترجمه و تألیف کتب‌ شیعی اهتمام می‌ورزد. از این رو بیشتر آثار او ترجمه کتب علمای قبل است:
 +
 
 +
#ترجمة ‌الخواص (تفسیر فارسى معروف به تفسیر زوارى)؛
 +
#شرح [[نهج البلاغة]] به زبان فارسى، معروف به روضة الأبرار؛
 +
#ترجمه [[کشف الغمة (کتاب)|کشف الغمة]]، به نام المناقب؛
 +
#ترجمه [[مکارم الاخلاق (کتاب)|مکارم الأخلاق]]، به ‌نام مکارم الکرام؛
 +
#ترجمه [[عدة الداعى و نجاح الساعی (کتاب)|عدة الداعی]] ابن فهد، به نام مفتاح النجاح؛
 +
#ترجمه [[الاحتجاج (کتاب)|احتجاج طبرسی]]، کشف‌ الاحتجاج؛
 +
#ترجمه وسیلة النجاة؛
 +
#ترجمه [[اعتقادات صدوق (کتاب)|اعتقادات]] شیخ صدوق؛
 +
#کتاب مجمع الهدى؛
 +
#کتاب تحفة الدعوات، در اعمال سال؛
 +
#کتاب لوامع الأنوار إلى معرفة الأئمة الأطهار، به فارسى؛
 +
#ترجمه [[تفسیر منسوب به امام حسن عسکری علیه السلام|تفسیر امام حسن عسکرى]](ع)؛
 +
#رساله مرآت الصفا به فارسى؛<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/29457/1/13 ر.ک: شعرانی، ابوالحسن، مقدمه ص۱۵-۱۳] و [https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4530/30 مؤذنی، علی‌محمد؛ شکرایی، محمد، ص۳۰ تا ۳۲]</ref>
 +
#چهل حدیث، ترجمه «الأربعون» اثر [[شهید اول]]؛
 +
#ترجمه فارسی آداب السفر، از تألیفات [[سید بن طاووس]]؛
 +
#ترجمه فارسی [[مناقب ابن شهر آشوب (کتاب)|مناقب ابن شهرآشوب]]؛
 +
#ترجمة الجعفریة، ترجمه فارسی کتاب جعفریه؛
 +
#طراوة اللطائف فی ترجمة کتاب الطرائف (کتاب الطرائف فی مذاهب الطوائف، اثر [[سید بن طاووس|سید علی بن طاووس حلی]] در موضوع [[امامت]] و احتجاج‌ با [[اهل سنت]] است
 +
#حلیة الموحدین (ترجمه کتاب روضة الواعظین منسوب به ابوالمفاخر محمد بن نعمان شیبانی، معروف‌ به‌ [[شیخ مفید]] است)؛
 +
#خلاصة الروضة (خلاصه [[روضة الشهدا (کتاب)|روضة الشهداء]]، تألیف [[واعظ کاشفی سبزواری|حسین بن علی کاشفی]] است)؛
 +
#عمدة المطالب (ترجمه فارسی کتاب مناقب یا‌ مطالب‌ السئول، تألیف کمال‌الدین‌ محمد‌ بن طلحه شافعی است)؛
 +
#نشر الأمان فی الأمصار و الأوطان (ترجمه کتاب أمان الأخطار، تألیف سید رضی‌الدین علی بن طاووس است).<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4530/31 ر.ک: مؤذنی، علی‌محمد؛ شکرایی، محمد، ص۳۱ و ۳۲]</ref>
 +
 
 +
==پانویس==
 +
<references />
 +
 
 +
==منابع مقاله==
 +
 
 +
#[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/29457 شعرانی، ابوالحسن، مقدمه کتاب کشف الغمة فی معرفة الأئمة (ترجمه زواری)، انتشارات اسلامیه، تهران، چاپ سوم، ۱۳۸۲ش].
 +
#مؤذنی، علی‌محمد؛ شکرایی، محمد، «معرفی ترجمه و شرح نهج البلاغة اثر علی بن حسن زواره‌ای (مفسر قرن دهم هجری) همراه با شرح حال و دیگر آثار نویسنده»، مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، زمستان ۱۳۸۴، شماره ۱۷۶.
 +
 
 +
==منبع==
 +
ویکی نور
 +
[[رده:علمای قرن دهم]]
 +
[[رده:مفسرین قرآن]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ مهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۹:۳۸

علی بن حسن زواره‌ای از دانشمندان به نام قرن دهم هجری است که در عهد شاه اسماعیل صفوی و فرزندش شاه طهماسب می‌زیست.[۱] غالب ارباب تحقیق، مقام علمی زواره‌ای را ستوده‌اند و وی را از دانشمندان نامی قرن دهم هجری یاد کرده‌اند. وی پس از‌ اتمام‌ تحصیلات مقدماتی در زادگاه خود به‌ اصفهان‌ و کاشان‌ رفته‌ و پس از‌ تلمذ‌ نزد اساتید حوزه علمیه این دو شهر، برای تکمیل تحصیلات خود رهسپار هرات گردیده است.[۲]

اساتید و شاگردان

وی ‌از‌ شاگردان محقق کرکی و سید غیاث‌الدین جمشید زواری و سید امیر عبدالوهاب‌ بن‌ علی‌ حسینی استرآبادی می‌باشد؛ که هر سه شخص از مشاهیر آغاز عهد صفوی بشمار می‌آیند.[۳]

طبق آنچه روضات از ریاض نقل می‌کند، او فاضل، عالم، مفسر، فقیه و محدث معروف است و از بزرگان شاگردان سید غیاث‌الدین جمشید زوارى مفسر و شیخ علی بن عبدالعالى‏ است و در تصانیف خویش به تصوف مایل است و از کتاب لوامع او چنان استفاده می‌شود که از سید امیر عبدالوهاب حسینی استرآبادى روایت دارد و مولى فتح‌الله کاشانى صاحب تفسیر منهج ‌الصادقین و غیر آن شاگرد او بوده است.

آثار و تألیفات

با‌ به‌ قدرت رسیدن شاه طهماسب صفوی و علاقه وافر‌ وی‌ در‌ نشر‌ و تقویت‌ مذهب شیعه، زواره‌ای به دستور این پادشاه در مقابل کتب معروف اهل سنت به ترجمه و تألیف کتب‌ شیعی اهتمام می‌ورزد. از این رو بیشتر آثار او ترجمه کتب علمای قبل است:

  1. ترجمة ‌الخواص (تفسیر فارسى معروف به تفسیر زوارى)؛
  2. شرح نهج البلاغة به زبان فارسى، معروف به روضة الأبرار؛
  3. ترجمه کشف الغمة، به نام المناقب؛
  4. ترجمه مکارم الأخلاق، به ‌نام مکارم الکرام؛
  5. ترجمه عدة الداعی ابن فهد، به نام مفتاح النجاح؛
  6. ترجمه احتجاج طبرسی، کشف‌ الاحتجاج؛
  7. ترجمه وسیلة النجاة؛
  8. ترجمه اعتقادات شیخ صدوق؛
  9. کتاب مجمع الهدى؛
  10. کتاب تحفة الدعوات، در اعمال سال؛
  11. کتاب لوامع الأنوار إلى معرفة الأئمة الأطهار، به فارسى؛
  12. ترجمه تفسیر امام حسن عسکرى(ع)؛
  13. رساله مرآت الصفا به فارسى؛[۴]
  14. چهل حدیث، ترجمه «الأربعون» اثر شهید اول؛
  15. ترجمه فارسی آداب السفر، از تألیفات سید بن طاووس؛
  16. ترجمه فارسی مناقب ابن شهرآشوب؛
  17. ترجمة الجعفریة، ترجمه فارسی کتاب جعفریه؛
  18. طراوة اللطائف فی ترجمة کتاب الطرائف (کتاب الطرائف فی مذاهب الطوائف، اثر سید علی بن طاووس حلی در موضوع امامت و احتجاج‌ با اهل سنت است)؛
  19. حلیة الموحدین (ترجمه کتاب روضة الواعظین منسوب به ابوالمفاخر محمد بن نعمان شیبانی، معروف‌ به‌ شیخ مفید است)؛
  20. خلاصة الروضة (خلاصه روضة الشهداء، تألیف حسین بن علی کاشفی است)؛
  21. عمدة المطالب (ترجمه فارسی کتاب مناقب یا‌ مطالب‌ السئول، تألیف کمال‌الدین‌ محمد‌ بن طلحه شافعی است)؛
  22. نشر الأمان فی الأمصار و الأوطان (ترجمه کتاب أمان الأخطار، تألیف سید رضی‌الدین علی بن طاووس است).[۵]

پانویس

  1. زوارى به فتح زاء نسبت است به زواره و چند جاى به این نام است: یکی از آنها دهی است نزدیک اردستان و دیگری قصبه‌ای معروف از نواحی اصفهان، میان اصفهان و یزد.
  2. مؤذنی، علی‌محمد؛ شکرایی، محمد، ص۲۵
  3. همان، ص۲۶
  4. ر.ک: شعرانی، ابوالحسن، مقدمه ص۱۵-۱۳ و مؤذنی، علی‌محمد؛ شکرایی، محمد، ص۳۰ تا ۳۲
  5. ر.ک: مؤذنی، علی‌محمد؛ شکرایی، محمد، ص۳۱ و ۳۲

منابع مقاله

  1. شعرانی، ابوالحسن، مقدمه کتاب کشف الغمة فی معرفة الأئمة (ترجمه زواری)، انتشارات اسلامیه، تهران، چاپ سوم، ۱۳۸۲ش.
  2. مؤذنی، علی‌محمد؛ شکرایی، محمد، «معرفی ترجمه و شرح نهج البلاغة اثر علی بن حسن زواره‌ای (مفسر قرن دهم هجری) همراه با شرح حال و دیگر آثار نویسنده»، مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، زمستان ۱۳۸۴، شماره ۱۷۶.

منبع

ویکی نور