جواهر العقدین فی فضل الشرفین (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(رده)
 
سطر ۱: سطر ۱:
 
[[پرونده:Javaher-s.jpg|بندانگشتی|جواهر العقدين فی فضل الشرفين]]
 
[[پرونده:Javaher-s.jpg|بندانگشتی|جواهر العقدين فی فضل الشرفين]]
  
'''«جواهر العقدین فی فضل الشرفین»''' تألیف علی بن عبدالله سمهودی (م، ۹۱۱ هجری) است. این کتاب درباره دو موضوع مستقل شرافت علم و شرافت نسب [[پیامبر اسلام|رسول خدا]] صلی الله علیه وآله و خاندانش سخن مى‌گوید.  
+
'''«جواهر العقدین فی فضل الشرفین»''' تألیف علی بن عبدالله سمهودی (م ۹۱۱ هجری) است. این کتاب درباره دو موضوع مستقل شرافت علم و شرافت نسب [[پیامبر اسلام|رسول خدا]] صلی الله علیه وآله و خاندانش سخن مى‌گوید.  
  
 
==محتوای کتاب==
 
==محتوای کتاب==
سطر ۴۱: سطر ۴۱:
  
 
* ویکی نور
 
* ویکی نور
 +
[[رده:کتاب‌های فضایل اهل البیت (ع)]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۳۵

جواهر العقدين فی فضل الشرفين

«جواهر العقدین فی فضل الشرفین» تألیف علی بن عبدالله سمهودی (م ۹۱۱ هجری) است. این کتاب درباره دو موضوع مستقل شرافت علم و شرافت نسب رسول خدا صلی الله علیه وآله و خاندانش سخن مى‌گوید.

محتوای کتاب

قسم اول کتاب که جلد نخست به آن اختصاص دارد، به بیان فضیلت دانش و دانشمندان مى‌پردازد و قسم دوم مشتمل بر جلد دوم و سوم به صورت گسترده درباره فضائل اهل بیت نبوى است و در پانزده فصل، ویژگى‌هاى اهل بیت را مى شمرد. مباحثى مانند تطهیر اهل بیت، تمسک به اهل بیت و وجوب محبت ایشان بر اساس آیات قرآن، از جمله مباحثى است که در قسم دوم آمده است.

اطلاعات مربوط به هر یک از ائمه در عناوین مختلف پراکنده شده و گاه درباره یک امام مانند قیام و شهادت امام حسین(ع) تفصیل بیشترى آمده است. مؤلف همچنین در عنوان مربوط به رفتارهاى اخلاقى ائمه مواردى را از رفتارها و سخنان ایشان نقل مى‌کند.

مؤلف بر اساس اعتقاد غیر شیعى‌اش، آیه تطهیر را درباره همسران پیامبر اکرم و ساکنان خانه آن حضرت مى‌داند و آن را مختص پنج تن نمى بیند، و درباره حدیث "من کنت مولاه" معتقد است که ربطى به خلافت حضرت على(ع) ندارد، چنانکه تقدم آن حضرت بر شیخین (ابوبکر و عمر) را ثابت نمى‌کند. در این موارد از کتاب به برداشت شیعیان با عنوان رافضه انتقاد شده است.

بخشى از کتاب «جواهر الشرفین» به امام حسین(ع) اختصاص دارد و درباره شهادت آن حضرت و رخدادهاى پس از شهادت مانند سرنوشت سرِ مقدس آن حضرت و برخى حوادث غیر طبیعى، گزارشهایى را گرد آورده است.

شیوه کتاب، سبک حدیثى است و مؤلف با یاد از منابع خویش به ذکر احادیث و اقوال مختلف در موضوع مورد نظر می‌پردازد و پس از آن با واژه "قلتُ" نظر خود را درباره موضوع مورد بحث اظهار مى‌کند.

اهمیت کتاب

وجود نسخه‌هاى بسیار از «جواهر العقدین» نشان از رواج و اهمیت آن دارد و نویسندگان شیعى و اهل سنت، مطالبى را از این کتاب نقل کرده‌اند، مانند: شبراوى (م، ۱۱۷۱) در «الاتحاف بحب الاشراف»، قندوزى (م، ۱۲۹۴) در «ینابیع الموده»، شبلنجى (م، بعد ۱۳۰۰) در «نور الابصار»، میر حامد حسین (م، ۱۳۰۶) در «عبقات الانوار» و محدث نورى (م، ۱۳۲۰) در «نجم الثاقب» از آن نقل مى کنند.

منابع کتاب

دسته‌اى از منابع این اثر، حدیثى و دسته‌اى دیگر منابع تاریخى است، مانند:

منابع

  • ویکی نور