نور الأبصار فی مناقب آل بیت النبی المختار (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی « پرونده:Ketab485.jpg|بندانگشتی|نور الأبصار في مناقب آل بیت النبي المختار صلی ال...» ایجاد کرد)
 
(ویرایش)
سطر ۲: سطر ۲:
  
  
'''نور الابصار فى مناقب آل بيت النبى المختار''' نوشته [[شبلنجی، مؤمن|مؤمن شبلنجى]] يكى از علماى اهل سنت در قرن سيزدهم هجرى است.
+
'''«نور الابصار فى مناقب آل بیت النبى المختار»''' نوشته [[مومن شبلنجی|مؤمن شبلنجى]] یکى از علماى [[اهل سنت]] در قرن سیزدهم هجرى است.
  
==انگيزه نگارش==
+
==انگیزه نگارش==
  
 +
وى در مقدمه کتاب انگیزه تألیف آن را چنین بیان مى‌کند که درد چشمى پیدا کردم و به سیده نفیسه توسل جستم و نذر کردم اگر شفا یافتم کلماتى از بزرگان را در باره مناقب [[اهل البیت|اهل بیت]] پیامبر(ص) جمع آورى نمایم. مدتى نگذشت که شفا حاصل شد و تصمیم گرفتم به وعده ام وفا کنم هر چند خود را اهل این کار نمى دانستم و بضاعتى نداشتم.
  
وى در مقدمه كتاب انگيزه تأليف آن را چنين بيان مى‌كند كه درد چشمى پيدا كردم و به سيده نفيسه توسل جستم و نذر كردم اگر شفا يافتم كلماتى از بزرگان را در باره مناقب اهل بيت پيامبر(ص) جمع آورى نمايم. مدتى نگذشت كه شفا حاصل شد و تصميم گرفتم به وعده ام وفا كنم هر چند خود را اهل اين كار نمى دانستم و بضاعتى نداشتم.
+
شبلنجى در ادامه مقدمه مى گوید کتاب نور الابصار را بر چهار باب و یک خاتمه تنظیم کردم. باب اول در سیره [[پیامبر اسلام|پیامبر]](ص) و [[خلفای نخستین|خلفاى اربعه]]، باب دوم ذکر حسنین ([[امام حسن علیه السلام|حسن]] و [[امام حسین علیه السلام|حسین]]) و باقى [[ائمه اطهار|ائمه اثنا عشر]]، باب سوم در باره گروهى از ذریه پیامبر(ص) که در [[مصر]] مزار و مسجدى به نام آنها وجود دارد و باب چهارم در باره ائمه چهار گانه مذاهب. خاتمه هم در باره چهار نفر از اقطاب.
  
[[شبلنجی، مومن|شبلنجى]]  در ادامه مقدمه مى گويد كتاب نور الابصار را بر چهار باب و يك خاتمه تنظيم كردم. باب اول در سيره پيامبر(ص) و خلفاى اربعه، باب دوم ذكر حسنين و باقى ائمه اثنا عشر، باب سوم در باره گروهى از ذريه پيامبر(ص) كه در مصر مزار و مسجدى به نام آنها وجود دارد و باب چهارم در باره ائمه چهار گانه مذاهب. خاتمه هم در باره چهار نفر از اقطاب.
+
منظور مؤلف از این چهار قطب که در خاتمه کوتاه آخر کتاب در باره آنان سخن گفته عبارتند از احمد رفاعى، عبدالقادر جیلى، احمد بدوى و ابراهیم دسوقى که هر چهار نفر از سادات حسینى و حسنى قرن ششم و هفتم بوده‌اند و از بزرگان مذهب [[شافعی|شافعى]] و [[تصوف|صوفیه]] به شمار مى روند.
 
 
منظور مؤلف از اين چهار قطب كه در خاتمه كوتاه آخر كتاب در باره آنان سخن گفته عبارتند از احمد رفاعى، عبدالقادر جيلى، احمد بدوى و ابراهيم دسوقى كه هر چهار نفر از سادات حسينى و حسنى قرن ششم و هفتم بوده‌اند و از بزرگان مذهب شافعى و صوفيه به شمار مى روند.
 
  
 
==محتوا==
 
==محتوا==
  
 +
مؤلف در باب نخست کتاب اجمالى از زندگى و سخنان پیامبر(ص) را آورده و هنگام ذکر [[حدیث|احادیث]] آن حضرت با رموزى به منابع خود اشاره مى‌کند. سپس به شرح حال بستگان پیامبر(ص) مى‌پردازد. در ادامه این باب شرح مختصرى از احوال سه [[خلیفه]] نخست و شرح مفصل ترى از [[مناقب]]، کلمات و دوران خلافت [[امیرالمومنین|امیرمؤمنان‌]] علیه‌السلام آورده است. باب دوم به اخبار ائمه [[شیعه|شیعه]] از [[امام حسن علیه السلام|حسن بن على]] علیهما‌السلام تا [[امام زمان عجل الله فرجه الشریف|امام دوازدهم]] اختصاص دارد و مؤلف همانند دیگر سنیان دوازده امامى به شرح زندگانى و فضایل این یازده امام می‌پردازد. در باب سوم کتاب به افرادى چون [[حضرت سکینه سلام الله علیها|سکینه]] دختر [[امام حسین علیه السلام|امام حسین‌]] علیه‌السلام، رقیه دختر [[امام علی علیه السلام|علی‌]] علیه‌السلام، [[حضرت زینب سلام الله علیها|حضرت زینب]] علیهاالسلام، فاطمه بنت الحسین(ع)، عایشه دختر [[امام جعفر صادق(ع)|امام صادق(ع)]]، سیده نفیسه از نوادگان [[امام حسن علیه السلام|امام مجتبى]] علیه‌السلام، فاطمه دختر [[امام رضا علیه السلام|امام رضا]] علیه‌السلام و دیگرانى که در مصر مزارهایى منسوب به آنان وجود دارد پرداخته شده است. باب چهارم کتاب در باره چهار پیشواى [[فقه|فقهى]] اهل سنت است.
  
مؤلف در باب نخست كتاب اجمالى از زندگى و سخنان پيامبر(ص) را آورده و هنگام ذكر احاديث آن حضرت با رموزى به منابع خود اشاره مى‌كند. سپس به شرح حال بستگان پيامبر(ص) مى‌پردازد. در ادامه اين باب شرح مختصرى از احوال سه خليفه نخست و شرح مفصل ترى از مناقب، كلمات و دوران خلافت اميرمؤمنان‌ عليه‌السلام آورده است. باب دوم به اخبار ائمه شيعه از حسن بن على عليهما‌السلام تا امام دوازدهم اختصاص دارد و مؤلف همانند ديگر سنيان دوازده امامى به شرح زندگانى و فضايل اين يازده امام می‌پردازد. در باب سوم كتاب به افرادى چون سكينه دختر امام حسين‌ عليه‌السلام، رقيه دختر علی‌ عليه‌السلام، حضرت زينب عليهاالسلام، فاطمه بنت الحسين(ع)، عايشه دختر [[امام جعفر صادق(ع)|امام صادق(ع)]]، سيده نفيسه از نوادگان امام مجتبى، فاطمه دختر امام رضا عليه‌السلام و ديگرانى كه در مصر مزارهايى منسوب به آنان وجود دارد پرداخته شده است. باب چهارم كتاب در باره چهار پيشواى فقهى اهل سنت است.
+
==روش تألیف==
 
 
==روش تأليف==
 
 
 
 
 
[[شبلنجی، مومن|شبلنجى]]  در قسمت مناقب ائمه اهل البيت كه بخش اصلى و حجم بيشتر كتاب را در برگرفته است، بيشتر مطالب را به صورت پيوسته و بدون ذكر منبع و سند آورده است. گاهى هم از منابع خود ياد كرده و راوى اصلى خبر را نام مى برد. مؤلف در ابتداى فصول كتاب گاه با عباراتى چون: «ذَكَ‌ََر جماعة من اهل السير» آغاز كرده و گاه بدون مقدمه به بيان مطالب می‌پردازد. در مجموع مطالب خود را از ديگران نقل كرده است كسانى چون [[ابن صباغ، علی بن محمد|ابن صباغ مالكى]]، ابن خشاب، ابونعيم، [[ابن جوزی، عبدالرحمن بن علی|ابن جوزى]] و... به نظر مى رسد بخشى از مطالب اين كتاب نيز از شيعيانى است كه در باره زندگى دوازده امام تأليفاتى داشته‌اند.
 
 
 
  
== منبع==
+
شبلنجى  در قسمت مناقب ائمه اهل البیت که بخش اصلى و حجم بیشتر کتاب را در برگرفته است، بیشتر مطالب را به صورت پیوسته و بدون ذکر منبع و [[سند حدیث|سند]] آورده است. گاهى هم از منابع خود یاد کرده و راوى اصلى خبر را نام مى برد. مؤلف در ابتداى فصول کتاب گاه با عباراتى چون: «ذکر جماعة من اهل السیر» آغاز کرده و گاه بدون مقدمه به بیان مطالب می‌پردازد. در مجموع مطالب خود را از دیگران نقل کرده است کسانى چون ابن صباغ مالکى، ابن خشاب، ابونعیم، [[سبط بن جوزی|ابن جوزى]] و... به نظر مى رسد بخشى از مطالب این کتاب نیز از شیعیانى است که در باره زندگى دوازده امام تألیفاتى داشته‌اند.
 +
==منبع==
 
ویکی نور
 
ویکی نور

نسخهٔ ‏۸ آوریل ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۵۰

نور الأبصار في مناقب آل بیت النبي المختار صلی الله علیه و آله و سلم


«نور الابصار فى مناقب آل بیت النبى المختار» نوشته مؤمن شبلنجى یکى از علماى اهل سنت در قرن سیزدهم هجرى است.

انگیزه نگارش

وى در مقدمه کتاب انگیزه تألیف آن را چنین بیان مى‌کند که درد چشمى پیدا کردم و به سیده نفیسه توسل جستم و نذر کردم اگر شفا یافتم کلماتى از بزرگان را در باره مناقب اهل بیت پیامبر(ص) جمع آورى نمایم. مدتى نگذشت که شفا حاصل شد و تصمیم گرفتم به وعده ام وفا کنم هر چند خود را اهل این کار نمى دانستم و بضاعتى نداشتم.

شبلنجى در ادامه مقدمه مى گوید کتاب نور الابصار را بر چهار باب و یک خاتمه تنظیم کردم. باب اول در سیره پیامبر(ص) و خلفاى اربعه، باب دوم ذکر حسنین (حسن و حسین) و باقى ائمه اثنا عشر، باب سوم در باره گروهى از ذریه پیامبر(ص) که در مصر مزار و مسجدى به نام آنها وجود دارد و باب چهارم در باره ائمه چهار گانه مذاهب. خاتمه هم در باره چهار نفر از اقطاب.

منظور مؤلف از این چهار قطب که در خاتمه کوتاه آخر کتاب در باره آنان سخن گفته عبارتند از احمد رفاعى، عبدالقادر جیلى، احمد بدوى و ابراهیم دسوقى که هر چهار نفر از سادات حسینى و حسنى قرن ششم و هفتم بوده‌اند و از بزرگان مذهب شافعى و صوفیه به شمار مى روند.

محتوا

مؤلف در باب نخست کتاب اجمالى از زندگى و سخنان پیامبر(ص) را آورده و هنگام ذکر احادیث آن حضرت با رموزى به منابع خود اشاره مى‌کند. سپس به شرح حال بستگان پیامبر(ص) مى‌پردازد. در ادامه این باب شرح مختصرى از احوال سه خلیفه نخست و شرح مفصل ترى از مناقب، کلمات و دوران خلافت امیرمؤمنان‌ علیه‌السلام آورده است. باب دوم به اخبار ائمه شیعه از حسن بن على علیهما‌السلام تا امام دوازدهم اختصاص دارد و مؤلف همانند دیگر سنیان دوازده امامى به شرح زندگانى و فضایل این یازده امام می‌پردازد. در باب سوم کتاب به افرادى چون سکینه دختر امام حسین‌ علیه‌السلام، رقیه دختر علی‌ علیه‌السلام، حضرت زینب علیهاالسلام، فاطمه بنت الحسین(ع)، عایشه دختر امام صادق(ع)، سیده نفیسه از نوادگان امام مجتبى علیه‌السلام، فاطمه دختر امام رضا علیه‌السلام و دیگرانى که در مصر مزارهایى منسوب به آنان وجود دارد پرداخته شده است. باب چهارم کتاب در باره چهار پیشواى فقهى اهل سنت است.

روش تألیف

شبلنجى در قسمت مناقب ائمه اهل البیت که بخش اصلى و حجم بیشتر کتاب را در برگرفته است، بیشتر مطالب را به صورت پیوسته و بدون ذکر منبع و سند آورده است. گاهى هم از منابع خود یاد کرده و راوى اصلى خبر را نام مى برد. مؤلف در ابتداى فصول کتاب گاه با عباراتى چون: «ذکر جماعة من اهل السیر» آغاز کرده و گاه بدون مقدمه به بیان مطالب می‌پردازد. در مجموع مطالب خود را از دیگران نقل کرده است کسانى چون ابن صباغ مالکى، ابن خشاب، ابونعیم، ابن جوزى و... به نظر مى رسد بخشى از مطالب این کتاب نیز از شیعیانى است که در باره زندگى دوازده امام تألیفاتى داشته‌اند.

منبع

ویکی نور