عقائد الامامیه (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۶ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
کتابی است در موضوع عقائد [[شیعه]] از شیخ [[محمدرضا مظفر]] (م 1392 ق) به زبان عربی.
+
{{مشخصات کتاب
 
 
این کتاب زمانی خود یکی از کتابهای درسی حوزه بوده است اما اکنون شرح آن با نام [[بدایة المعارف]] از [[سید محسن خرازی]] در سالهای چهارم و پنجم حوزه تدریس می شود.
 
{{مشخصات کتاب
 
  
 
|عنوان=
 
|عنوان=
سطر ۱۴: سطر ۱۱:
 
|زبان=عربی
 
|زبان=عربی
  
|تعداد جلد=1
+
|تعداد جلد=۱
  
|عنوان افزوده1=تحقيق و التعليق‌: عليه‌ محمدجواد الطريحي‌
+
|عنوان افزوده1=تحقيق
  
|افزوده1=
+
|افزوده1=محمدجواد الطريحی‌
  
 
|عنوان افزوده2=
 
|عنوان افزوده2=
سطر ۲۴: سطر ۲۱:
 
|افزوده2=
 
|افزوده2=
  
|لینک=[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/62848/عقائد-الاماميه  عقائد الاماميّه]
+
|لینک=[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/62848/ عقائد الاماميّه]
  
 
}}  
 
}}  
==عناوین فصل های کتاب==
+
'''«عقائد الإمامیه»''' تألیف [[محمدرضا مظفر]] (م، ۱۳۸۳ ق)، کتابی است در زمینۀ [[عقاید]] اسلامی از دیدگاه [[شیعه]] [[امامیه]]. در این کتاب مباحث متعددی در موضوعات الهیات، [[نبوت]]، [[امامت]]، [[معاد]] و برخی [[آداب اسلامی]] تبیین شده است.
كتاب مذكور شامل یك مقدمه و پنج فصل است و مباحث آن بدین قرار است: مقدمه در [[اجتهاد]] و [[تقلید]] و [[مجتهد]].
+
==مؤلف==
 +
 
 +
[[شیخ محمدرضا مظفر]] (۱۳۹۲-۱۳۲۲ ق)، فقیه اصولی و عالم مجاهد [[شیعه]] عراقی است. وی از شاگردان عالمان بزرگی چون [[سید علی قاضی]]، [[میرزا محمدحسین نائینی|میرزای نائینی]] و [[محمدحسین غروی اصفهانی|محمدحسین اصفهانی]] بوده است
 +
 
 +
علامه مظفر یکی از پیشگامان تقریب بین مذاهب اسلامی و اصلاحگر اجتماعی بود، که به روز کردن [[حوزه علمیه]] [[نجف]] در محتوا و شیوه تدریس، تأسیس جمعیت منتدی‌النشر و تأسیس دانشکده فقه را می توان از مهمترین اقدامات او برشمرد. 
 +
 
 +
برخی از آثار مهم او عبارت است از: [[عقائد الامامیه (کتاب)|عقاید الامامیه]]، [[اصول الفقه (کتاب)|اصول الفقه]]، تاریخ الاسلام، المنطق، السقیفه، حاشیة المکاسب و حرّیة الانسان.
 +
 
 +
==معرفی کتاب==
 +
 
 +
کتاب «عقائد الامامیه» مجموعه‌ای از [[عقاید]] اسلامی است که بر پایه تفکر [[شیعه]] [[امامیه|امامی]] نوشته، و به صورتی فشرده و رسا تنظیم شده است. [[شیخ محمدرضا مظفر]]، قبلا مطالب این کتاب را در سال ۱۳۶۳ ق. در دانشکده «منتدی النشر» ارائه کرده بود، سپس آن را با این نام و همچنین با نام «عقاید الشیعه» چاپ کرد و هدف عالی او از نگارش آن، تقریب بین مذاهب اسلامی بود.
 +
 
 +
این اثر بر خلاف کتاب‌های [[کلام|کلامی]] پیشینیان، از هر گونه پیچیدگی عاری، و برای همگان قابل فهم است.
 +
 
 +
کتاب «عقائد الامامیه» زمانی یکی از کتابهای درسی [[حوزه علمیه]] بوده است، اما اکنون شرح آن با نام «[[بدایة المعارف الالهیه (کتاب)|بدایة المعارف الالهیة]]» از سید محسن خرازی در سالهای چهارم و پنجم حوزه تدریس می شود.  
 +
 
 +
==محتوای کتاب==
 +
کتاب «عقائد الامامیه» شامل یک مقدمه و پنج فصل است و مباحث آن بدین قرار است:
  
* فصل اول در الهیات؛
+
* مقدمه؛ مؤلف در مقدمه به بیان عقیده [[شیعه]] درباره نظر و شناخت، [[تقلید]] در [[فروع دین]]، [[اجتهاد]] و نیز مجتهد می‌پردازد.
  
* فصل دوم در [[نبوت]]؛
+
*فصل اول در الهیات؛ این فصل به بررسی دیدگاه شیعه در موضوعات ذیل اختصاص یافته است: عقیده شیعه درباره [[خداوند]]، [[توحید]]، صفات خداوند، [[عدل]]، [[تکلیف]]، قضاء و قدر، بداء و نیز [[احکام]] دین.
  
* فصل سوم در [[امامت]]؛
+
*فصل دوم در [[نبوت]]؛ در فصل دوم به موضوعات ذیل پرداخته شده است: عقیده شیعه درباره نبوت، لطف بودن نبوت، عقیده شیعه در [[معجزات]] انبیاء، عقیده شیعه درباره [[عصمت]] انبیاء، عقیده شیعه درباره صفات [[پیامبر اکرم]] صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌، عقیده امامیه درباره سایر انبیای الهی و کتاب‌های ایشان، عقیده شیعه درباره [[اسلام]]، عقیده امامیه درباره [[قرآن کریم]]،...
  
* فصل چهارم عقیده شیعه درباره [[دعا]]، [[زیارت قبور]]، معناى تشیع، جور و ظلم، وحدت اسلامى و حق مسلمان بر مسلمان؛
+
*فصل سوم در [[امامت]]؛ در فصل سوم به موضوعات ذیل پرداخته شده است: عقیده شیعه درباره امامت، عصمت [[امام]]، صفات و علم امام، لزوم پیروی از [[ائمه]]، [[محبت اهل بیت]]، امامان معصوم، شمار ائمه، [[امام مهدی]] علیه‌السّلام، [[رجعت]] و [[تقیه]].
  
* فصل پنجم در معاد.
+
*فصل چهارم با عنوان آدابی که ائمه شیعه به شیعیان خود آموخته‌اند، به بیان دیدگاه شیعه درباره [[دعا]]، دعاهای [[صحیفه سجادیه]]، [[زیارت اهل قبور]]، معناى [[تشیع]] نزد [[اهل بیت]]، جور و [[ظلم]] و همکاری با ظالمان، وحدت اسلامى و حق مسلمان بر مسلمان اختصاص داده شده است.
  
==وضعیت نشر==
+
*فصل پنجم در [[معاد]]؛ در این فصل، عقیده شیعه درباره [[رستاخیز]] و معاد و نیز [[معاد جسمانی]] بیان گردیده است.
  
این كتاب در [[ایران]] و [[نجف]] به چاپ رسیده و به فارسى نیز ترجمه شده است.
+
==شرح و ترجمه کتاب==
  
==شروح و تعلیقات==
+
شروحى بر کتاب «عقائد الامامیه» نوشته شده است، از جمله: «[[بدایة المعارف الالهیه (کتاب)|بدایة المعارف الالهیة فی شرح عقائد الامامیه]]» در دو جلد، اثر سید محسن خرازی است، که در بردارنده خلاصه ای از اصول اعتقادات [[شیعه]] به همراه شرح مختصر از هر اصلی می باشد. مؤلف، که رساله مذکور را به عنوان متن اصلی اثر خویش قرار داده است، در هر بخش به تفصیل از اعتقادات شیعه سخن گفته و مسائل اعتقادی را به روش [[کلام|کلامی]] ـ [[فلسفه|فسلفی]] مطرح و اثبات نموده است.
  
شروحى بر آن نوشته اند از آن جمله بدایة المعارف الالهیه از سید محسن خرازی،  که در بردارنده خلاصه ای از اصول اعتقادات شیعه به همراه شرح مختصر از هر اصلی می باشد است. مؤلف، كه رساله مذكور را به عنوان متن اصلی اثر خویش قرار داده است، در هر بخش به تفصیل از اعتقادات شیعه سخن گفته و مسائل اعتقادی را به روش [[كلام]]ی ـ [[فلسفه|فسلفی]] مطرح و اثبات نموده است.  
+
همچنین کتاب «عقائد الامامیه» با عنوان «باورهای شیعه» توسط مصباح هراتی و نیز «ویژگی‌های فکری شیعه» توسط زین‌العابدین کاظمی‌ خلخالی به فارسی ترجمه شده است.
  
 
==منابع==
 
==منابع==
*کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، محمدرضا ضمیری
+
*نرم افزار دروس حوزوی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
*[http://www.hawzah.net/fa/article/articleview/6340 کتابهای درسی حوزه های علمیه شیعه، سایت حوزه، بخش گنجینه معارف] ، بازیابی: 13 تیر 1392
+
*کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، محمدرضا ضمیری.
 +
*[http://www.hawzah.net/fa/article/articleview/6340 کتابهای درسی حوزه‌های علمیه شیعه، سایت حوزه، بخش گنجینه معارف]، بازیابی: ۱۳ تیر ۱۳۹۲.
  
==متن کتاب عقائد الاماميّه==
+
[[رده:منابع اعتقادی]][[رده:کتابهای اعتقادی]][[رده:کتابهای کلامی]]
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/62848/عقائد-الاماميه  عقائد الاماميّه]
+
[[رده:کتابهای درباره شیعه]][[رده:کتابهای درسی حوزه]]
[[رده:منابع اعتقادی]]
 
[[رده:کتابهای درسی حوزه]]
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ دسامبر ۲۰۲۵، ساعت ۱۶:۱۵

عقائد الامامیه.jpg
نویسنده محمدرضا مظفر
موضوع عقايد شيعه اماميه
زبان عربی
تعداد جلد ۱
تحقيق محمدجواد الطريحی‌

عقائد الاماميّه

«عقائد الإمامیه» تألیف محمدرضا مظفر (م، ۱۳۸۳ ق)، کتابی است در زمینۀ عقاید اسلامی از دیدگاه شیعه امامیه. در این کتاب مباحث متعددی در موضوعات الهیات، نبوت، امامت، معاد و برخی آداب اسلامی تبیین شده است.

مؤلف

شیخ محمدرضا مظفر (۱۳۹۲-۱۳۲۲ ق)، فقیه اصولی و عالم مجاهد شیعه عراقی است. وی از شاگردان عالمان بزرگی چون سید علی قاضی، میرزای نائینی و محمدحسین اصفهانی بوده است.

علامه مظفر یکی از پیشگامان تقریب بین مذاهب اسلامی و اصلاحگر اجتماعی بود، که به روز کردن حوزه علمیه نجف در محتوا و شیوه تدریس، تأسیس جمعیت منتدی‌النشر و تأسیس دانشکده فقه را می توان از مهمترین اقدامات او برشمرد.

برخی از آثار مهم او عبارت است از: عقاید الامامیه، اصول الفقه، تاریخ الاسلام، المنطق، السقیفه، حاشیة المکاسب و حرّیة الانسان.

معرفی کتاب

کتاب «عقائد الامامیه» مجموعه‌ای از عقاید اسلامی است که بر پایه تفکر شیعه امامی نوشته، و به صورتی فشرده و رسا تنظیم شده است. شیخ محمدرضا مظفر، قبلا مطالب این کتاب را در سال ۱۳۶۳ ق. در دانشکده «منتدی النشر» ارائه کرده بود، سپس آن را با این نام و همچنین با نام «عقاید الشیعه» چاپ کرد و هدف عالی او از نگارش آن، تقریب بین مذاهب اسلامی بود.

این اثر بر خلاف کتاب‌های کلامی پیشینیان، از هر گونه پیچیدگی عاری، و برای همگان قابل فهم است.

کتاب «عقائد الامامیه» زمانی یکی از کتابهای درسی حوزه علمیه بوده است، اما اکنون شرح آن با نام «بدایة المعارف الالهیة» از سید محسن خرازی در سالهای چهارم و پنجم حوزه تدریس می شود.

محتوای کتاب

کتاب «عقائد الامامیه» شامل یک مقدمه و پنج فصل است و مباحث آن بدین قرار است:

  • فصل اول در الهیات؛ این فصل به بررسی دیدگاه شیعه در موضوعات ذیل اختصاص یافته است: عقیده شیعه درباره خداوند، توحید، صفات خداوند، عدل، تکلیف، قضاء و قدر، بداء و نیز احکام دین.
  • فصل دوم در نبوت؛ در فصل دوم به موضوعات ذیل پرداخته شده است: عقیده شیعه درباره نبوت، لطف بودن نبوت، عقیده شیعه در معجزات انبیاء، عقیده شیعه درباره عصمت انبیاء، عقیده شیعه درباره صفات پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌، عقیده امامیه درباره سایر انبیای الهی و کتاب‌های ایشان، عقیده شیعه درباره اسلام، عقیده امامیه درباره قرآن کریم،...
  • فصل چهارم با عنوان آدابی که ائمه شیعه به شیعیان خود آموخته‌اند، به بیان دیدگاه شیعه درباره دعا، دعاهای صحیفه سجادیه، زیارت اهل قبور، معناى تشیع نزد اهل بیت، جور و ظلم و همکاری با ظالمان، وحدت اسلامى و حق مسلمان بر مسلمان اختصاص داده شده است.

شرح و ترجمه کتاب

شروحى بر کتاب «عقائد الامامیه» نوشته شده است، از جمله: «بدایة المعارف الالهیة فی شرح عقائد الامامیه» در دو جلد، اثر سید محسن خرازی است، که در بردارنده خلاصه ای از اصول اعتقادات شیعه به همراه شرح مختصر از هر اصلی می باشد. مؤلف، که رساله مذکور را به عنوان متن اصلی اثر خویش قرار داده است، در هر بخش به تفصیل از اعتقادات شیعه سخن گفته و مسائل اعتقادی را به روش کلامی ـ فسلفی مطرح و اثبات نموده است.

همچنین کتاب «عقائد الامامیه» با عنوان «باورهای شیعه» توسط مصباح هراتی و نیز «ویژگی‌های فکری شیعه» توسط زین‌العابدین کاظمی‌ خلخالی به فارسی ترجمه شده است.

منابع

مسابقه از خطبه ۱۱۱ نهج البلاغه