ظاهریه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۷ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
در قرن دوم هجری / هشتم میلادی ، چند گرایش مختلف نسبت به معارف دینی و بشری وجود داشت که اغلب با یکدیگر اختلاف عمیقی داشتند . مثلا اصحاب رای گروهی بودند که نقش عقل و رای انسان را در تاویل و تحلیل متون دینی تا حد بالایی تجویز می کردند . گروه دیگر [[باطنیه]] بودند که براین عقیده پافشاری می کردند که ظواهر قرآن دارای معانی باطنی عمیقی است و ما می بایست گاهی از ظاهر عبور کنیم تا به لین معانی دست بیابیم . علاوه بر اینها اعتزال و مذهب معتزلی هم نحله دیگری بود که در تمتم مسائل دینی عقل را عاملی تعیین کننده تر از وحی می دانست . رزمگاه همه این نهضتها در عراق بود . در این میان نهضت دیگری در عراق بوجود آمد که گویی نوعی اعتراض و مخالفت را با تمام نهضت های معاصر خود شروع کرد . این نهضت به به مذهب ((ظاهریه)) مشهور شد .
+
{{متوسط}}
آنها تنها راه رسیدن به حقیقت و سعادت را تمسک به ظاهر کلام خدا و رسول می دانستند. بنیانگذار این مذهب ، فقیهی به نام داوود بن محمد علی می باشد .
+
در قرن دوم هجری (هشتم میلادی)، چند گرایش مختلف نسبت به معارف دینی و بشری وجود داشت که اغلب با یکدیگر اختلاف عمیقی داشتند. مثلا اصحاب رأی گروهی بودند که نقش [[عقل]] و رأی انسان را در [[تأویل|تأویل]] و تحلیل متون دینی تا حد بالایی تجویز می کردند. گروه دیگر [[باطنیه]] بودند که براین عقیده پافشاری می کردند که ظواهر [[قرآن]] دارای معانی باطنی عمیقی است و ما می بایست گاهی از ظاهر عبور کنیم تا به این معانی دست بیابیم. علاوه بر اینها مذهب [[معتزله|معتزلی]] هم نحله دیگری بود که در تمام مسائل دینی عقل را عاملی تعیین کننده تر از [[وحی]] می دانست. رزمگاه همه این نهضتها در [[عراق]] بود. در این میان نهضت دیگری در عراق بوجود آمد که گویی نوعی اعتراض و مخالفت را با تمام نهضت های معاصر خود شروع کرد. این نهضت به مذهب «ظاهریه» مشهور شد.
 +
آنها تنها راه رسیدن به حقیقت و سعادت را تمسک به [[نص و ظاهر|ظاهر]] کلام [[الله|خدا]] و [[پیامبر اسلام|رسول]] می دانستند.  
  
==داوود بن محمد علی و مذهبش==  
+
==بنیانگذار مذهب ظاهریه==  
  
خانواده داوود از دیار [[کاشان]] بودند . پدرش کاتب عبدالله بن خالد بود . داوود در سال 202/817 در کوفه چشم به جهان گشود . خانواده او کمی بعد به [[بغداد]] رفته و داوود در آن فضا به تحصیل علم پرداخت و سرانجام مذهب داوودیه یا یا مذهب ظاهریه را بنیان نهاد . او از محضر اساتید بزرگی چون ابو ثور شافعی و اسحاق بن راهویه بهره ها برد .
+
بنیانگذار «ظاهریه»، [[فقیه|فقیهی]] به نام داوود بن محمدعلی می باشد. داوود در سال ۲۰۲ قمری در [[کوفه]] چشم به جهان گشود. خانواده داوود بن محمدعلی از دیار کاشان بودند. پدرش کاتب عبدالله بن خالد بود. خانواده او کمی بعد به [[بغداد]] رفته و داوود در آن فضا به تحصیل علم پرداخت و سرانجام مذهب داوودیه یا یا مذهب ظاهریه را بنیان نهاد. او از محضر اساتید بزرگی چون ابو ثور شافعی و اسحاق بن راهویه بهره ها برد.
داوود از فقه [[شافعی]] هم ( مانند فقه حنفی ) ناخشنود شد و لذا مکتب خود را تاسیس کرد . او قرآن و حدیث و اجماع پیامبر را پذیرفت ولی قیاس ، رای ، استحسان و تقلید را یکسره رد کرد . گفته اند او فردی فقیه ، دانشمند ، زاهد و ورزیده در فن جدل بود . نقل است که او قرآن را مخلوق می دانست نه ازلی ( این روایت مشکوک است ) او سرانجام در سال 270/884 در بغداد در گذشت . ابن ندیم حدود 150 اثر را به او منسوب می کند . کتابهای او حول موضوعات مختلفی دور میزند که عبارتند از ؛ اصول دین، خلافت ، اجمال و ابطال قیاس ، ابطال تقلید ، فروع دین ، عبادات و معاملات شرعی .
 
  
== برخی از اعتقادات==
+
داوود از فقه [[شافعی]] هم (مانند فقه [[حنفی]]) ناخشنود شد و لذا مکتب خود را تاسیس کرد. او [[قرآن]] و [[حدیث]] و [[اجماع]] را پذیرفت ولی [[قیاس در فقه|قیاس]]، رأی، استحسان و [[تقلید]] را یکسره رد کرد. گفته اند او فردی [[فقیه]]، دانشمند، [[زهد|زاهد]] و ورزیده در فن [[جدل]] بود. نقل است که او قرآن را مخلوق می دانست نه ازلی (این روایت مشکوک است).
  
1- نماز مسافر :
+
[[ابن ندیم]] حدود ۱۵۰ اثر را به او منسوب می کند. کتابهای او حول موضوعات مختلفی دور می زند که عبارتند از: [[اصول دین]]، [[خلافت]]، اجمال و ابطال قیاس، ابطال تقلید، [[فروع دین]]، عبادات و معاملات شرعی.
  
او بنابر نص قرآن ، نماز مسافر را شکسته اعلام کرد و شرط مسافت را نیز برداشت . مسافر حتی اگر از یک اردوگاه به اردوگاه دیگر به عنوان مسافر برود نمازش قصر میشود.  
+
داوود سرانجام در سال ۲۷۰ قمری در بغداد در گذشت. پس از او فرزندش، ابوبکر محمد رئیس ظاهریه شد. او بیشتر شاعر، ادیب و مورخ بود و به این خاطر شهرتی چشمگیر را به مذهب ظاهریه داد. تا جایی که در قرن چهارم، به بیشترین شهرت رسید.
  
2- روزه مسافر :
+
==برخی از اعتقادات ظاهریه==
  
داوود بر خلاف علمای اهل تسنن روزه مسافر را بدون هیچ قید و شرطی صحیح نمی داند و معتقد است که روزه نگرفتن مسافر بدون قید و شرط ، در نص قرآن و حدیث آمده است .
+
۱- نماز مسافر: او بنابر نص [[قرآن]]، [[نماز]] مسافر را شکسته اعلام کرد و شرط مسافت را نیز برداشت. مسافر حتی اگر از یک اردوگاه به اردوگاه دیگر به عنوان مسافر برود نمازش قصر می شود.
  
3- مساله ربا :
+
۲- روزه مسافر: داوود بر خلاف علمای [[اهل سنت|اهل تسنن]]، [[روزه]] مسافر را بدون هیچ قید و شرطی صحیح نمی داند و معتقد است که روزه نگرفتن مسافر بدون قید و شرط، در نص قرآن و [[حدیث]] آمده است.
  
ربا در اسلام حرام است اما حدیثی از پیامبر وجود دارد که شما می توانید معاوضه کنید طلا را با طلا ، نقره را با نقره ، گندم با گندم ، جو با جو ، خرما با خرما ، نمک با نمک را معاوضه کنید به شرط آنکه مقدار معاوضه با هم برابر باشد و فی المجلس صورت بگیرد . شما نباید مقدار بیشتری را با مقدار کمتری از موارد بالا با هم معاوضه کنید که مقدار اضافی ربا محسوب می شود اما او در این باره قیاس را نمی پذیرد و تسری حکم از موارد بالا به موارد دیگری را ( علیرغم نظر اهل سنت ) جایز نمی داند .
+
۳- مساله ربا: [[ربا خواری|ربا]] در [[اسلام]]، [[حرام]] است، اما حدیثی از [[پیامبر اسلام|پیامبر]] وجود دارد که شما می توانید طلا را با طلا، نقره را با نقره، گندم با گندم، جو با جو، خرما با خرما، نمک با نمک را معاوضه کنید، به شرط آنکه مقدار معاوضه با هم برابر باشد و فی المجلس صورت بگیرد. شما نباید مقدار بیشتری را با مقدار کمتری از موارد بالا با هم معاوضه کنید که مقدار اضافی ربا محسوب می شود، اما او در این باره [[قیاس در فقه|قیاس]] را نمی پذیرد و تسری حکم از موارد بالا به موارد دیگری را (علیرغم نظر اهل سنت) جایز نمی داند.
  
4- ظاهریه معتقد به وقوع (( اقرار)) تنها از طریق لفظ و نوشتن و اشاره می باشند .  
+
۴- ظاهریه معتقد به وقوع «[[اقرار]]» تنها از طریق لفظ و نوشتن و اشاره می باشند.  
  
5- علم قاضی
+
۵- علم قاضی: در مورد علم قاضی معتقدند قویترین چیزی که حاکم بر طبق آن حکم کند اول آن حکمی است که بر اساس علمش باشد، سپس به اقرار است و بعد بینه است.
  
در مورد علم قاضی معتقدند قویترین چیزی که حاکم بر طبق آن حکم کند اول آن حکمی است که بر اساس علمش باشد سپس به اقرار است و بعد بینه است .
+
۶- در مورد شهادت: در مورد [[شهادت (درفقه)|شهادت]] در [[زنا]]، شهادت چهار مرد، یا به جای هر مرد دو زن به شرط [[عدالت]] لازم است.
  
6- در مورد شهادت
+
۷- مدعی اگر بیّنه نداشت و مدعی علیه هم از [[قسم خوردن|سوگند خوردن]] امتناع کرد، او را باید با زدن مجبور کرد.
  
در مورد شهادت : در زنا شهادت چهار مرد یا به جای هر مرد دو زن به شرط عدالت لازم است .
+
۸- پذیرش گفتار را اثر شناسان در الحاق طفل در خصوص فرزندان زنان آزاد و کنیزکان [[واجب]] است.
  
7- مدعی اگر بینه نداشت و مدعی علیه هم از سوگند خوردن امتناع کرد ، او را باید با زدن مجبور کرد .
+
==ظاهریه در اسپانیا==
  
8- پذیرش گفتار را اثر شناسان در الحاق طفل در خصوص فرزندان زنان آزاد و کنیزکان واجب است .
+
مظهر بن سعید بلّوطی: بلوطی از اولین چهره های ظاهریه در اسپانیا می باشد. او در سال ۲۷۳ در[[ قرطبه]] به دنیا آمد و پس از مدتی یکی از بزرگان و علماء نحله خودش شد. او به آرای ظاهریه گرایش داشت و ادیب و شاعر و متکلم بود.
  
پس از داوود فرزند او ، ابوبکر محمد رئیس ظاهریه شد . او بیشتر شاعر ، ادیب و مورخ بود وبه این خاطر شهرتی چشمگیر را به مذهب ظاهریه داد . تا جایی که در قرن چهارم / دهم به بیشترین شهرت رسید .  
+
ابن حزم اندلسی: معروفترین چهره ظاهریه و شارح اصلی آن در اسپانیای اسلامی می باشد. تولد او در سال ۳۸۴ واقع شد. ابن مفلت ظاهری بیشترین تاثیر را بر روی تعلیم و تربیت او گذاشت. او در زندگی خود به جز دوره کوتاهی از آرامش، سختیهای بسیاری را تحمل نمود.
 +
او تنها توانست در جزیره ای به نام ماژورکا و به دعوت رئیس آن جزیره، به آنجا برود و ظاهریه را تبلیغ کند. آثار او بسیار زیاد (حدود ۴۰۰ اثر) و در موضوعات مختلف از علم الانساب گرفته تا بحث المعرفة می باشد.  
  
==ظاهریه و دیگر چهره های آن در اسپانیا ==
+
او را گاهی عقل گرا و اهل استدلال می گفتند. او حتی قبل از کانت فیلسوف آلمانی مباحثی راجع به مقولات پیشینی (apriori) داشته است. او [[فلسفه]] یونان را خوانده بود و در [[علم کلام|کلام]] متبحر بود. در [[ریاضی|ریاضیات]] و هندسه ید طولایی داشت. در زمینه جغرافیا هم صاحب نظر بود. او جهان را متناهی، زمین را کروی و خورشید را بزرگتر از زمین می دانست. در [[اخلاق]] عقایدی مانند اپیکوریان داشت (اصالت لذت معنوی) او البته رسیدن به این مرحله را با کمک [[پیامبران|پیامبران]] میسر می دانست. وی سه چیز را شرط لازم و کافی برای تحصیل معرفت دینی می دانست: ۱- معنی لفظ [[قرآن]] ۲- گفتار و رفتار [[پیامبر اسلام|پیامبر]] ۳- [[اجماع]].
  
[[بلّوطی]] :
+
او درباره [[الله|خدا]] و قرآن و صفات الهی نظریات فلسفی، کلامی، دینی خاصی دارد. ابن حزم [[انسان]] را مختار مطلق نمی داند. او [[اسلام]] و [[ایمان]] را یکی می داند و معتقد است که اسلام تمام ادیان پیش از خود را [[نسخ]] کرده است.
  
مظهربن سعید بلوطی از اولین چهره های ظاهریه در اسپانیا می باشد . او در سال 273 در[[ قرطبه]] به دنیا آمد و پس از مدتی یکی از بزرگان و علماء نحله خودش شد . او به آرای ظاهریه گرایش داشت . او ادیب و شاعر و متکلم بود .
+
علاوه بر ابن حزم افراد دیگری هم در [[اندلس]] به این مکتب روی آوردند. ابن عبدالبر -[[محدث]] و تذکره نویس مشهور- نیز به ظاهریه تمایل داشت. حمیدی که او هم مورخ و تذکره نویس بود به این فرقه متمایل بود.  
  
[[ابن حزم]] :
+
می توان گفت ظاهریه در اندلس تقریبا به صورت یک فلسفه تحت فشار، رشد کرد.
 +
علیرغم آنکه در مشرق مکتبی فقهی و عمیق بود. در قرن ششم (۱۲ میلادی) ظاهریه در اسپانیا و آفریقای شمالی افول کرد، در حالی که انسانهای معمولی و عوام، اصول و فروع آنرا رعایت می کردند امّا از هر طرف مورد حمله قرار گرفته بود.
  
معروفترین چهره ظاهریه وشارح اصلی آن در اسپانیای اسلامی می باشد . تولد او در سال 384 واقع شد . ابن مفلت ظاهری بیشترین تاثیر را بر روی تعلیم و تربیت او گذاشت . او در زندگی خود به جز دوره کوتاهی از آرامش ، سختیهای بسیاری را تحمل نمود .
+
==منابع مقاله==
او تنها توانست در جزیره ای به نام ماژورکا و به دعوت رئیس آن جزیره ، به آنجا برود و ظاهریه را تبلیغ کند . آثار او بسیار زیاد ( حدود 400 اثر ) و در موضوعات مختلف از علم الانساب گرفته تا بحث المعرفة می باشد .
 
  
او را گاهی عقل گرا و اهل استدلال می گفتند او حتی قبل از کانت فیلسوف آلمانی مباحثی راجع به مقولات پیشینی (apriori) داشته است . او فلسفه یونان را خوانده بود و در کلام متبحر بود . در در ریاضیات و هندسه ید طولایی داشت . در زمینه جغرافیا هم صاحب نظر بود . او جهان را متناهی ، زمین را کروی و خورشید را بزرگتر از زمین می دانست . در اخلاق عقایدی مانند اپیکوریان داشت ( اصالت لذت معنوی ) او البته رسیدن به این مرحله را با کمک پیامبران میسر می دانست .وی سه چیز را شرط لازم و کافی برای تحصیل معرفت دینی می دانست :
+
۱- المدخل الی دراسته المدارس المذاهب الفقهیه عمر سلیمان استخر
  
1-معنی لفظ قرآن
+
۲- فقه تطبیقی، سعید منصوری (آرانی)
  
2-گفتار و رفتار پیامبر
+
۳- تاریخ فلسفه در اسلام، م. شریف
  
3-اجماع
+
۴- المحلی، ابن حزم آندلسی
  
او درباره خدا و قرآن و صفات الهی نظریات فلسفی- کلامی – دینی خاصی دارد . ابن حزم انسان را مختار مطلق نمی داند . او اسلام و ایمان را یکی می داند و معتقد است که اسلام تمام ادیان پیش از خود را نسخ کرده است . می توان گفت ظاهریه در اندلس تقریبا به صورت یک فلسفه تحت فشار، رشد کرد .
+
۵- تهذیب الاسماء و اللغات، نومری
علیرغم آنکه در مشرق مکتبی فقهی و عمیق بود .
 
علاوه بر ابن حزم افراد دیگری هم در [[اندلس]] به این مکتب روی آوردند . ابن عبدالبر (463) محدث و تذکره نویس مشهور به ظاهریه تمایل داشت .
 
  
حمیدی که او هم مورخ و تذکره نویس بود به این فرقه تمایل داشت . در قرن ششم /12 ظاهریه در اسپانیا و آفریقای شمالی افول کرد در حالی که انسانهای معمولی و عوام اصول و فروع آنرا رعایت می کردند امّا از هر طرف مورد حمله قرار گرفته بود .
+
۶- تذکرة الحفاظ، ذهبی
  
==منابع و مآخذ==  
+
==منابع==
  
1- المدخل الی دراسته المدارس المذاهب الفقهیه عمر سلیمان استخر
+
* "ظاهریه"، سایت رحماء.
  
2- فقه تطبیقی سعید منصوری ( آرانی )
+
[[رده:فرقه های کلامی]]
 
+
[[رده:مقاله های مرتبط به دانشنامه]]
3- تاریخ فلسفه در اسلام م.م شریف
 
 
 
4- المحلی ابن خرم آندلسی
 
 
 
5- تهذیب الاسماء واللغات نومری
 
 
 
6- تذکرة الحفاظ ذهبی
 
 
 
[http://www.rohama.org/fa/news/27501/ظاهريه  ظاهریه سایت رحماء (بخش دانشنامه مذاهب و فرق] بازیابی: هشتم مرداد 1394
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ نوامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۲:۱۷

در قرن دوم هجری (هشتم میلادی)، چند گرایش مختلف نسبت به معارف دینی و بشری وجود داشت که اغلب با یکدیگر اختلاف عمیقی داشتند. مثلا اصحاب رأی گروهی بودند که نقش عقل و رأی انسان را در تأویل و تحلیل متون دینی تا حد بالایی تجویز می کردند. گروه دیگر باطنیه بودند که براین عقیده پافشاری می کردند که ظواهر قرآن دارای معانی باطنی عمیقی است و ما می بایست گاهی از ظاهر عبور کنیم تا به این معانی دست بیابیم. علاوه بر اینها مذهب معتزلی هم نحله دیگری بود که در تمام مسائل دینی عقل را عاملی تعیین کننده تر از وحی می دانست. رزمگاه همه این نهضتها در عراق بود. در این میان نهضت دیگری در عراق بوجود آمد که گویی نوعی اعتراض و مخالفت را با تمام نهضت های معاصر خود شروع کرد. این نهضت به مذهب «ظاهریه» مشهور شد. آنها تنها راه رسیدن به حقیقت و سعادت را تمسک به ظاهر کلام خدا و رسول می دانستند.

بنیانگذار مذهب ظاهریه

بنیانگذار «ظاهریه»، فقیهی به نام داوود بن محمدعلی می باشد. داوود در سال ۲۰۲ قمری در کوفه چشم به جهان گشود. خانواده داوود بن محمدعلی از دیار کاشان بودند. پدرش کاتب عبدالله بن خالد بود. خانواده او کمی بعد به بغداد رفته و داوود در آن فضا به تحصیل علم پرداخت و سرانجام مذهب داوودیه یا یا مذهب ظاهریه را بنیان نهاد. او از محضر اساتید بزرگی چون ابو ثور شافعی و اسحاق بن راهویه بهره ها برد.

داوود از فقه شافعی هم (مانند فقه حنفی) ناخشنود شد و لذا مکتب خود را تاسیس کرد. او قرآن و حدیث و اجماع را پذیرفت ولی قیاس، رأی، استحسان و تقلید را یکسره رد کرد. گفته اند او فردی فقیه، دانشمند، زاهد و ورزیده در فن جدل بود. نقل است که او قرآن را مخلوق می دانست نه ازلی (این روایت مشکوک است).

ابن ندیم حدود ۱۵۰ اثر را به او منسوب می کند. کتابهای او حول موضوعات مختلفی دور می زند که عبارتند از: اصول دین، خلافت، اجمال و ابطال قیاس، ابطال تقلید، فروع دین، عبادات و معاملات شرعی.

داوود سرانجام در سال ۲۷۰ قمری در بغداد در گذشت. پس از او فرزندش، ابوبکر محمد رئیس ظاهریه شد. او بیشتر شاعر، ادیب و مورخ بود و به این خاطر شهرتی چشمگیر را به مذهب ظاهریه داد. تا جایی که در قرن چهارم، به بیشترین شهرت رسید.

برخی از اعتقادات ظاهریه

۱- نماز مسافر: او بنابر نص قرآن، نماز مسافر را شکسته اعلام کرد و شرط مسافت را نیز برداشت. مسافر حتی اگر از یک اردوگاه به اردوگاه دیگر به عنوان مسافر برود نمازش قصر می شود.

۲- روزه مسافر: داوود بر خلاف علمای اهل تسنن، روزه مسافر را بدون هیچ قید و شرطی صحیح نمی داند و معتقد است که روزه نگرفتن مسافر بدون قید و شرط، در نص قرآن و حدیث آمده است.

۳- مساله ربا: ربا در اسلام، حرام است، اما حدیثی از پیامبر وجود دارد که شما می توانید طلا را با طلا، نقره را با نقره، گندم با گندم، جو با جو، خرما با خرما، نمک با نمک را معاوضه کنید، به شرط آنکه مقدار معاوضه با هم برابر باشد و فی المجلس صورت بگیرد. شما نباید مقدار بیشتری را با مقدار کمتری از موارد بالا با هم معاوضه کنید که مقدار اضافی ربا محسوب می شود، اما او در این باره قیاس را نمی پذیرد و تسری حکم از موارد بالا به موارد دیگری را (علیرغم نظر اهل سنت) جایز نمی داند.

۴- ظاهریه معتقد به وقوع «اقرار» تنها از طریق لفظ و نوشتن و اشاره می باشند.

۵- علم قاضی: در مورد علم قاضی معتقدند قویترین چیزی که حاکم بر طبق آن حکم کند اول آن حکمی است که بر اساس علمش باشد، سپس به اقرار است و بعد بینه است.

۶- در مورد شهادت: در مورد شهادت در زنا، شهادت چهار مرد، یا به جای هر مرد دو زن به شرط عدالت لازم است.

۷- مدعی اگر بیّنه نداشت و مدعی علیه هم از سوگند خوردن امتناع کرد، او را باید با زدن مجبور کرد.

۸- پذیرش گفتار را اثر شناسان در الحاق طفل در خصوص فرزندان زنان آزاد و کنیزکان واجب است.

ظاهریه در اسپانیا

مظهر بن سعید بلّوطی: بلوطی از اولین چهره های ظاهریه در اسپانیا می باشد. او در سال ۲۷۳ درقرطبه به دنیا آمد و پس از مدتی یکی از بزرگان و علماء نحله خودش شد. او به آرای ظاهریه گرایش داشت و ادیب و شاعر و متکلم بود.

ابن حزم اندلسی: معروفترین چهره ظاهریه و شارح اصلی آن در اسپانیای اسلامی می باشد. تولد او در سال ۳۸۴ واقع شد. ابن مفلت ظاهری بیشترین تاثیر را بر روی تعلیم و تربیت او گذاشت. او در زندگی خود به جز دوره کوتاهی از آرامش، سختیهای بسیاری را تحمل نمود. او تنها توانست در جزیره ای به نام ماژورکا و به دعوت رئیس آن جزیره، به آنجا برود و ظاهریه را تبلیغ کند. آثار او بسیار زیاد (حدود ۴۰۰ اثر) و در موضوعات مختلف از علم الانساب گرفته تا بحث المعرفة می باشد.

او را گاهی عقل گرا و اهل استدلال می گفتند. او حتی قبل از کانت فیلسوف آلمانی مباحثی راجع به مقولات پیشینی (apriori) داشته است. او فلسفه یونان را خوانده بود و در کلام متبحر بود. در ریاضیات و هندسه ید طولایی داشت. در زمینه جغرافیا هم صاحب نظر بود. او جهان را متناهی، زمین را کروی و خورشید را بزرگتر از زمین می دانست. در اخلاق عقایدی مانند اپیکوریان داشت (اصالت لذت معنوی) او البته رسیدن به این مرحله را با کمک پیامبران میسر می دانست. وی سه چیز را شرط لازم و کافی برای تحصیل معرفت دینی می دانست: ۱- معنی لفظ قرآن ۲- گفتار و رفتار پیامبر ۳- اجماع.

او درباره خدا و قرآن و صفات الهی نظریات فلسفی، کلامی، دینی خاصی دارد. ابن حزم انسان را مختار مطلق نمی داند. او اسلام و ایمان را یکی می داند و معتقد است که اسلام تمام ادیان پیش از خود را نسخ کرده است.

علاوه بر ابن حزم افراد دیگری هم در اندلس به این مکتب روی آوردند. ابن عبدالبر -محدث و تذکره نویس مشهور- نیز به ظاهریه تمایل داشت. حمیدی که او هم مورخ و تذکره نویس بود به این فرقه متمایل بود.

می توان گفت ظاهریه در اندلس تقریبا به صورت یک فلسفه تحت فشار، رشد کرد. علیرغم آنکه در مشرق مکتبی فقهی و عمیق بود. در قرن ششم (۱۲ میلادی) ظاهریه در اسپانیا و آفریقای شمالی افول کرد، در حالی که انسانهای معمولی و عوام، اصول و فروع آنرا رعایت می کردند امّا از هر طرف مورد حمله قرار گرفته بود.

منابع مقاله

۱- المدخل الی دراسته المدارس المذاهب الفقهیه عمر سلیمان استخر

۲- فقه تطبیقی، سعید منصوری (آرانی)

۳- تاریخ فلسفه در اسلام، م. شریف

۴- المحلی، ابن حزم آندلسی

۵- تهذیب الاسماء و اللغات، نومری

۶- تذکرة الحفاظ، ذهبی

منابع

  • "ظاهریه"، سایت رحماء.