عفت الزمان امین

از دانشنامه‌ی اسلامی
(تغییرمسیر از عفت الزمان امين)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

بانو عفت الزمان امین (م، ۱۳۹۷ ق)، محدث، عالم، حکیم، فیلسوف اصفهانی است. وی دختر حاج سید احمد امین، معروف به افتخار التجار و از بستگان بانو مجتهده نصرت امین است.

تحصیلات و استادان

خانم عفت الزمان امین پنج ساله بود که در مکتبخانه «خدیجه بیگم» شروع به کسب علم کرد و در ۱۳ سالگی با پسرعمویش حاج میرزا آقا معروف به معین التجار ازدواج کرد، اما چندی پس از ازدواج، شوهرش درگذشت. بعد از آن بود که عفت الزمان مصمم به فراگیری علم شد.

ابتدا دروس مقدماتی حوزوی را نزد آقا میرزا علی‌اصغر شریف، مدرس مدرسه بیدآباد گذراند و سپس نزد آیت الله صدرالدین هاطلی کوپالی درس‌هایی از حکمت را فراگرفت. پس از آن مدتی در محضر آقا نورالدین اشنی قودجانی مشغول فراگرفتن حکمت و فلسفه شد و بعد از فوت وی از درس مرحوم حاج شیخ مرتضی مظاهری بهره برد. ایشان نزد اساتیدی چون: آیت الله زفره ای (صرف و نحو) و آیت الله آقا سید علی نجف آبادی (فقه و اصول) را فراگرفتند.

وی در اواخر عمر به نجف اشرف و عتبات مشرف شد که هر بار چندین ماه به طول انجامید. گویا در همین سفرها بود که موفق به دریافت اجتهاد روایتی از آیت الله شاهرودی شده است. از دیگر کسانی که این بانو از حضور آنان استفاده کرده است حاج شیخ مرتضی اردکانی و آیت الله آقا میر سید علی علامه فانی است. وی همچنین یکی از برجسته‌ترین شاگردان زن‌عموی خود، بانو مجتهده حاجیه نصرت امین بوده است.

فعالیت‌های علمی

با توجه به این که قبل از انقلاب اسلامی رژیم حاکم بر جامعه ایران، سعی در کوبیدن فرهنگ غنی و محو ارزش‌های اسلامی داشت، تلاش‌های این بانو در جهت اشاعه فرهنگ معنوی اسلام و تعالیم قرآن کریم قابل ستایش است. از جمله این فعالیت‌ها می توان به اداره دو مدرسه اسلامی، یکی به نام فاطمیه علیهاالسلام و دیگری به نام دبیرستان امین اشاره کرد.

به رغم موانعی که اداره فرهنگ آن زمان برای این آموزشگاه‌ها ایجاد می‌کرد، این بانو با زحمات طاقت‌فرسای خود همچنان خط مشی خویش را که مبتنی بر اساس موازین شرعی و به خصوص حجاب اسلامی بود، حفظ می‌کرد.

وی دارای تألیفات چندی از جمله کتاب «چهل حدیث امین» می باشد.

وفات

وفات ایشان در تاریخ ۱۵ جمادی الاول سال ۱۳۹۷ هـ.ق و مصادف با اوج‌گیری انقلاب اسلامی در اصفهان بود و مدفن وی نیز در تکیه امین واقع در تخت فولاد است.

منابع

  • معاونت پژوهش مرکز حوزه‌های علمیه خواهران، بانوان عالمه و آثار آن‌ها.
  • زهرا غلامی، بانو عفت الزمان امین، دانشنامه پژوهه، بازیابی: ۱۱ اسفند ۱۳۹۲.