حرکت پیامبر از مدینه برای حجةالوداع: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(یک نسخهٔ میانیِ همین کاربر نمایش داده نشده است)
سطر ۱: سطر ۱:
{{تقویم|روز= 25 ذی القعده|سال= سال 10 هجری قمری}}  
+
{{تقویم|روز= 25 ذی القعده|سال= سال ۱۰ هجری قمری}}  
پيامبر اكرم صلی الله علیه و آله از آغاز [[ذی القعده]] سال دهم قمري به تمام مناطق مسلمان‌نشين و طوائف و قبائل مسلمان [[عربستان]] خبر داد كه وي در اين ماه به [[مكه]] معظمه خواهد رفت و مراسم [[عمره]] و [[حج]] را به جاي خواهد آورد و هر كسي مايل است، وي را همراهي كند زاد و توشه خويش برگيرد و به سوي مكه معظمه حركت نمايد.
+
[[پیامبر اکرم]] صلی الله علیه و آله از آغاز [[ذی القعده]] سال دهم قمری به تمام مناطق مسلمان‌نشین و طوائف و قبائل مسلمان [[عربستان]] خبر داد که وی در این ماه به [[مکه]] معظمه خواهد رفت و مراسم [[عمره]] و [[حج]] را به جای خواهد آورد و هر کسی مایل است وی را همراهی کند، زاد و توشه خویش برگیرد و به سوی مکه معظمه حرکت نماید.
  
[[امام علی]] بن ابي‌طالب علیه‌السلام كه در اين ايام از سوي پيامبر اكرم صلی الله علیه و آله در سرزمين "[[يمن]]" بسر مي‌برد و علاوه بر دعوت و تبليغ اسلامي، با دشمنان اسلام در آن ديار مبارزه مي كرد، پيكي به وي از سوي پيامبر صلی الله علیه و آله رسيد كه او نيز به سوي مكه معظمه حركت نمايد. امام علي بن ابي‌طالب علیه‌السلام به محض دريافت نامه پيامبر صلی الله علیه و آله به همراه ياران خويش عازم مكه شد.
+
[[امام علی علیه السلام|حضرت علی بن ابی‌طالب]] علیه‌السلام که در این ایام از سوی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در سرزمین "[[یمن]]" بسر می‌برد و علاوه بر دعوت و تبلیغ اسلامی، با دشمنان [[اسلام]] در آن دیار مبارزه می کرد، پیکی به وی از سوی پیامبر صلی الله علیه و آله رسید که او نیز به سوی مکه معظمه حرکت نماید. امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام به محض دریافت نامه پیامبر، به همراه یاران خویش عازم مکه شد.
  
پيامبر خدا صلی الله علیه و آله پس از فراهم آوري تداركات سفر و امكانات لازم، به همراه دختر گرامي‌اش [[حضرت فاطمه]] زهرا سلام الله علیها و تمامي همسران خود، در 25 [[ذی القعده]] و به قولي در 26 اين ماه، از [[مدينه]] خارج شد. در اين سفر روحاني و به ياد ماندني در حدود يكصد و چهار هزار و يا يكصد و بيست و چهار هزار نفر از مسلمانان شركت نمودند.
+
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله پس از فراهم آوری تدارکات سفر و امکانات لازم، به همراه دختر گرامی‌اش [[حضرت فاطمه]] سلام الله علیها و تمامی همسران خود، در ۲۵ [[ذی القعده]] و به قولی در ۲۶ این ماه، از [[مدینه]] خارج شد. در این سفر روحانی و به یاد ماندنی، در حدود یکصد و چهار هزار و یا یکصد و بیست و چهار هزار نفر از مسلمانان شرکت نمودند.
  
حضرت علي علیه‌السلام نيز كه به همراه ياران خويش به سوي [[مكه]] عازم شده بود، يكي از يارانش را جانشين خويش در سپاه تحت فرمانش گذاشت و زودتر از آنان، به سوي مكه حركت كرد. بدين جهت، چند روز زودتر از يارانش به پيامبر صلی الله علیه و آله ملحق شد.
+
حضرت علی علیه‌السلام نیز که به همراه یاران خویش به سوی [[مکه]] عازم شده بود، یکی از یارانش را جانشین خویش در سپاه تحت فرمانش گذاشت و زودتر از آنان، به سوی مکه حرکت کرد. بدین جهت، چند روز زودتر از یارانش به پیامبر صلی الله علیه و آله ملحق شد.
  
حضرت علي علیه‌السلام در نزديكي‌هاي شهر مكه معظمه به پيامبر صلی الله علیه و آله و ساير مسلمانان رسيد و پيامبر صلی الله علیه و آله با ديدن وي بسيار خرسند و خوشحال شد.<ref> نك: كشف اليقين [[علامه حلی]]، ص 238؛ تاريخ الطبري، ج ص 401؛ [[تاريخ ابن خلدون]]، ج 1، ص 452؛ فرازهايي از تاريخ [[پیامبر اسلام]] صلی الله علیه و آله [[جعفر سبحانی]]، ص 503؛ وقايع الأيام [[شیخ عباس قمی]]، ص 102.</ref>
+
حضرت علی علیه‌السلام در نزدیکی‌های شهر مکه معظمه به پیامبر صلی الله علیه و آله و سایر مسلمانان رسید و پیامبر صلی الله علیه و آله با دیدن وی بسیار خرسند و خوشحال شد.<ref> نک: کشف الیقین، علامه حلی، ص ۲۳۸؛ تاریخ الطبری، ج ۲، ص ۴۰۱؛ تاریخ ابن خلدون، ج ۱، ص ۴۵۲؛ وقایع الأیام شیخ عباس قمی، ص ۱۰۲.</ref>
  
اين سفر، چون آخرين سفر رسول خدا صلی الله علیه و آله به مكه معظمه جهت انجام مراسم حج بود، به "[[حجة الوداع]]" شهرت يافت. گفتني است كه پيامبر اكرم صلی الله علیه و آله در بازگشت از همين سفر زيارتي، در مكاني به نام "غدير" حضرت [[امام علی]] علیه‌السلام را به عنوان جانشين خويش معرفي كرد. اين واقعه در 18 [[ذی الحجه]] خواهد آمد.
+
این سفر، چون آخرین سفر [[رسول خدا]] صلی الله علیه و آله به مکه معظمه جهت انجام مراسم حج بود، به "[[حجة الوداع]]" شهرت یافت. گفتنی است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در بازگشت از همین سفر زیارتی، در مکانی به نام "[[واقعه غدیر|غدیر]]" حضرت [[امام علی]] علیه‌السلام را به عنوان جانشین خویش معرفی کرد. این واقعه در روز ۱۸ [[ذی الحجه]] رخ داد.
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
  
 
==منابع==
 
==منابع==
  
موسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام
+
* مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.
  
 
منابع بیشتر:
 
منابع بیشتر:
  
[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/31855/%D9%81%D9%8A%D8%B6-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%81%D9%8A-%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%87%D9%88%D8%B1-%D9%88-%D9%88%D9%82%D8%A7%D9%8A%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%8A%D8%A7%D9%85/preview/31084/%D9%85%D8%AD%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%8A-%D8%AF%D9%8A%D8%AC%D9%8A%D8%AA%D8%A7%D9%84%D9%8A/#!page=46 وقايع الايام، شيخ عباس قمي، 25 ذی‌القعده].
+
* [http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/31855/%D9%81%D9%8A%D8%B6-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%81%D9%8A-%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%87%D9%88%D8%B1-%D9%88-%D9%88%D9%82%D8%A7%D9%8A%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%8A%D8%A7%D9%85/preview/31084/%D9%85%D8%AD%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%8A-%D8%AF%D9%8A%D8%AC%D9%8A%D8%AA%D8%A7%D9%84%D9%8A/#!page=46 وقايع الايام، شيخ عباس قمی، ۲۵ ذی‌القعده].
  
 
[[رده:وقایع ماه ذی القعده]]
 
[[رده:وقایع ماه ذی القعده]]
 
[[رده:سال ۱۰ هجری قمری]]
 
[[رده:سال ۱۰ هجری قمری]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۵ ژوئن ۲۰۲۲، ساعت ۰۶:۰۴

تقویم هجری قمری

روز واقعه:25 ذی القعده
سال ۱۰ هجری قمری

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله از آغاز ذی القعده سال دهم قمری به تمام مناطق مسلمان‌نشین و طوائف و قبائل مسلمان عربستان خبر داد که وی در این ماه به مکه معظمه خواهد رفت و مراسم عمره و حج را به جای خواهد آورد و هر کسی مایل است وی را همراهی کند، زاد و توشه خویش برگیرد و به سوی مکه معظمه حرکت نماید.

حضرت علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام که در این ایام از سوی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در سرزمین "یمن" بسر می‌برد و علاوه بر دعوت و تبلیغ اسلامی، با دشمنان اسلام در آن دیار مبارزه می کرد، پیکی به وی از سوی پیامبر صلی الله علیه و آله رسید که او نیز به سوی مکه معظمه حرکت نماید. امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام به محض دریافت نامه پیامبر، به همراه یاران خویش عازم مکه شد.

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله پس از فراهم آوری تدارکات سفر و امکانات لازم، به همراه دختر گرامی‌اش حضرت فاطمه سلام الله علیها و تمامی همسران خود، در ۲۵ ذی القعده و به قولی در ۲۶ این ماه، از مدینه خارج شد. در این سفر روحانی و به یاد ماندنی، در حدود یکصد و چهار هزار و یا یکصد و بیست و چهار هزار نفر از مسلمانان شرکت نمودند.

حضرت علی علیه‌السلام نیز که به همراه یاران خویش به سوی مکه عازم شده بود، یکی از یارانش را جانشین خویش در سپاه تحت فرمانش گذاشت و زودتر از آنان، به سوی مکه حرکت کرد. بدین جهت، چند روز زودتر از یارانش به پیامبر صلی الله علیه و آله ملحق شد.

حضرت علی علیه‌السلام در نزدیکی‌های شهر مکه معظمه به پیامبر صلی الله علیه و آله و سایر مسلمانان رسید و پیامبر صلی الله علیه و آله با دیدن وی بسیار خرسند و خوشحال شد.[۱]

این سفر، چون آخرین سفر رسول خدا صلی الله علیه و آله به مکه معظمه جهت انجام مراسم حج بود، به "حجة الوداع" شهرت یافت. گفتنی است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در بازگشت از همین سفر زیارتی، در مکانی به نام "غدیر" حضرت امام علی علیه‌السلام را به عنوان جانشین خویش معرفی کرد. این واقعه در روز ۱۸ ذی الحجه رخ داد.

پانویس

  1. نک: کشف الیقین، علامه حلی، ص ۲۳۸؛ تاریخ الطبری، ج ۲، ص ۴۰۱؛ تاریخ ابن خلدون، ج ۱، ص ۴۵۲؛ وقایع الأیام شیخ عباس قمی، ص ۱۰۲.

منابع

  • مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.

منابع بیشتر: