الفتوح (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (Aghajani صفحهٔ الفتوح را به الفتوح (کتاب) منتقل کرد)
(ویرایش)
سطر ۲۷: سطر ۲۷:
  
 
{{بخشی از یک کتاب}}
 
{{بخشی از یک کتاب}}
'''منبع:''' کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، ص 304-305
 
  
'''نویسنده:''' محمدرضا ضميري
+
'''«کتاب الفتوح»''' تألیف [[ابن اعثم کوفی|احمد بن اعثم کوفی]] (م، ۳۱۴ قمری) می باشد. وی [[محدث]]، شاعر و مورخ [[شیعه|شیعی]] بزرگ قرن سوم و چهارم هجری است. عدم اطلاع دقیق محققان از زادگاه و تاریخ تولد و زندگانی وی به حدی است که در نام و نسب وی اختلاف کرده‌اند؛ همچنین لفظ اعثم را که لقب پدر او بوده است گاهی درباره خود ابن اعثم بکار برده‌اند. ابن اعثم شاعر نیز بوده و [[یاقوت حموی]] ابیاتی از او را در [[معجم الادبا]] آورده است. از تألیفات او التاریخ فی شرح الوقایع، المألوف و الفتوح را می توان نام برد.
  
==مؤلف==
+
==معرفی اجمالی کتاب==
مولف این کتاب ابومحمد احمد بن اعثم كوفی (م 314 ق) می باشد. وی محدث، شاعر و مورخ شیعی بزرگ قرن سوم و چهارم هجری است. عدم اطلاع دقیق محققان از زادگاه و تاریخ تولد و زندگانی وی به حدی است كه در نام و نسب وی اختلاف كرده‌اند؛ همچنین لفظ اعثم را كه لقب پدر او بوده است گاهی درباره خود ابن اعثم بكار برده‌اند.
 
  
ابن اعثم شاعر نیز بوده و یاقوت حموی ابیاتی از او را در [[معجم الادبا]] آورده است.<ref> مقدمه الفتوح.</ref> از تالیفات او التاریخ فی شرح الوقایع، المألوف و الفتوح را می توان نام برد.
+
متن عربی کتاب از پس از رحلت [[پیامبر اسلام]] صلی الله علیه و آله شروع شده و تا پایان خلافت [[مستعین]] ادامه یافته است. ابن اعثم در بیشتر موارد از مآخذ خود یاد نکرده اما بسیاری از اخبار او را در سایر منابع می‌توان یافت؛ هر چند از برخی منابع خود یاد کرده، مانند شعبی، نصر بن مزاحم، واقدی، زهری و [[هشام بن محمد سائب کلبی|هشام کلبی]].
  
==معرفی اجمالی كتاب==
+
ابن اعثم در اخبار مربوط به جنگ [[بنی امیه|امویان]] و [[عباسیان]] و آغاز [[خلافت]] عباسیان، به طور مرتب مطالبی را از مدائنی نقل کرده و مطالب او درباره [[عراق]] افزون بر اخبار از شهرهاست. یک جلد از چاپ هشت جلدی درباره [[کربلا]] است و از مآخذ دست اول حماسه کربلا محسوب می‌شود.
 
 
متن عربی كتاب از پس از رحلت [[پیامبر اسلام]] صلی الله علیه و آله شروع شده و تا پایان خلافت مستعین ادامه یافته است. ابن اعثم در بیشتر موارد از مآخذ خود یاد نكرده اما بسیاری از اخبار او را در سایر منابع می‌توان یافت؛ هر چند از برخی منابع خود یاد كرده مانند شعبی، نصر بن مزاحم، واقدی، زهری و هشام كلبی.
 
 
 
ابن اعثم در اخبار مربوط به جنگ امویان و [[عباسیان]] و آغاز خلافت عباسیان، به طور مرتب مطالبی را از مدائنی نقل كرده و مطالب او درباره عراق افزون بر اخبار از شهرهاست. یك جلد از چاپ هشت جلدی درباره [[كربلا]] است و از مآخذ دست اول حماسه كربلا محسوب می‌شود.
 
  
 
==شروح و تعلیقات==
 
==شروح و تعلیقات==
  
محمد بن محمد مستوفی این كتاب را در سال 598 ق ترجمه كرده است. این ترجمه، ترجمه‌ای آزاد است كه از حیث ادبی از اهمیت زیادی برخوردار است و تنها تا وقایع مربوط به [[امام حسین]] علیه‌السلام ترجمه شده است.
+
محمد بن محمد مستوفی این کتاب را در سال ۵۹۸ قمری ترجمه کرده است. این ترجمه، ترجمه‌ای آزاد است که از حیث ادبی از اهمیت زیادی برخوردار است و تنها تا وقایع مربوط به [[امام حسین]] علیه‌السلام ترجمه شده است.
  
 
==وضعیت نشر==
 
==وضعیت نشر==
  
این كتاب به همت انتشارات دارالكتب العلمیه [[لبنان]] در سال 1406 ق چاپ و منتشر شده است.
+
این کتاب به همت انتشارات دارالکتب العلمیه [[لبنان]] در سال ۱۴۰۶ ق چاپ و منتشر شده است.
  
==پانویس ==
+
==منبع==
<references />
 
  
 +
محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، ص ۳۰۴-۳۰۵.
  
==متن کتاب كتاب الفتوح==
+
==متن کتاب ==
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38799/كتاب-الفتوح الفتوح]
+
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38799/كتاب-الفتوح '''کتاب الفتوح''']
  
 
[[رده:منابع تاریخ اسلام]]
 
[[رده:منابع تاریخ اسلام]]

نسخهٔ ‏۲۵ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۶:۵۷

الفتوح.jpg
نویسنده ابومحمد احمد بن اعثم كوفی
موضوع تاریخ اسلام
زبان عربی
تعداد جلد 8
محقق علی شیری

الفتوح


این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


«کتاب الفتوح» تألیف احمد بن اعثم کوفی (م، ۳۱۴ قمری) می باشد. وی محدث، شاعر و مورخ شیعی بزرگ قرن سوم و چهارم هجری است. عدم اطلاع دقیق محققان از زادگاه و تاریخ تولد و زندگانی وی به حدی است که در نام و نسب وی اختلاف کرده‌اند؛ همچنین لفظ اعثم را که لقب پدر او بوده است گاهی درباره خود ابن اعثم بکار برده‌اند. ابن اعثم شاعر نیز بوده و یاقوت حموی ابیاتی از او را در معجم الادبا آورده است. از تألیفات او التاریخ فی شرح الوقایع، المألوف و الفتوح را می توان نام برد.

معرفی اجمالی کتاب

متن عربی کتاب از پس از رحلت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله شروع شده و تا پایان خلافت مستعین ادامه یافته است. ابن اعثم در بیشتر موارد از مآخذ خود یاد نکرده اما بسیاری از اخبار او را در سایر منابع می‌توان یافت؛ هر چند از برخی منابع خود یاد کرده، مانند شعبی، نصر بن مزاحم، واقدی، زهری و هشام کلبی.

ابن اعثم در اخبار مربوط به جنگ امویان و عباسیان و آغاز خلافت عباسیان، به طور مرتب مطالبی را از مدائنی نقل کرده و مطالب او درباره عراق افزون بر اخبار از شهرهاست. یک جلد از چاپ هشت جلدی درباره کربلا است و از مآخذ دست اول حماسه کربلا محسوب می‌شود.

شروح و تعلیقات

محمد بن محمد مستوفی این کتاب را در سال ۵۹۸ قمری ترجمه کرده است. این ترجمه، ترجمه‌ای آزاد است که از حیث ادبی از اهمیت زیادی برخوردار است و تنها تا وقایع مربوط به امام حسین علیه‌السلام ترجمه شده است.

وضعیت نشر

این کتاب به همت انتشارات دارالکتب العلمیه لبنان در سال ۱۴۰۶ ق چاپ و منتشر شده است.

منبع

محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، ص ۳۰۴-۳۰۵.

متن کتاب

کتاب الفتوح