سید علی اکبر خویی

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۳۰ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۰۴ توسط Mohammadi (بحث | مشارکت‌ها) (آرشیو عکس و تصویر)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

آیت‌الله سید علی‌اکبر خوئی (۱۳۷۱-۱۲۸۵ ق)، فقیه اصولی و عالم مجاهد شیعه در قرن ۱۴ قمری و از شاگردان شیخ محمدحسن مامقانی بود. ایشان در جریان نهضت کشف حجاب و قیام مسجد گوهرشاد با علمای مشهد همگام بود و در اعتراض به کشف حجاب رضاخانی همراه عالمان برجسته مشهد به رضاشاه تلگراف زده و خواستار توقف بی‌حجابی شدند. آیت‌الله سید ابوالقاسم خویی، فرزند اوست.

علی اکبر خوئی.jpg
نام کامل سید علی‌اکبر خوئی
زادروز ۱۲۸۵ قمری
زادگاه خوی
وفات ۱۳۷۱ قمری
مدفن نجف

Line.png

اساتید

شیخ محمدحسن مامقانی، شیخ محمد فاضل شربیانی،...


آثار

تقریرات اصولی فاضل شربیانی،...

تحصیل و استادان

سید علی اکبر فرزند سید هاشم موسوی خوئی در ۲۸ صفر سال ۱۲۸۵ قمری در شهر خوی به دنیا آمد. او در سال ۱۳۰۷ قمری عازم عراق شد و به مدت یکسال در نجف اشرف و دو سال در شهر سامرا اقامت گزید و مقدمات حوزوی را فرا گرفت.

ایشان در سال ۱۳۱۰ قمری به نجف اشرف بازگشت و از محضر درس آیات عظام شیخ محمد فاضل شربیانی و شیخ محمدحسن مامقانی تلمذ نمود و تقریرات اصولی استاد خود مرحوم فاضل شربیانی را همراه با تقریظ استادش به رشته تحریر در آورد.

وی مدتی بعد به خوی مراجعه کرد اما دیری نپایید که به شوق زیارت بارگاه منور علوی و ادامه تحصیلاتش به نجف اشرف بازگشت و به ادامه برنامه های علمی و تبلیغاتی خود اهتمام ورزید.

اقامت در مشهد مقدس

آیت الله سید علی‌اکبر خوئی در سال ۱۳۴۶ قمری جهت اقامت دائمی رهسپار مشهد مقدس گردید و ضمن اقامه نماز جماعت در مسجد گوهرشاد با علما و مردم مشهد ارتباط برقرار نمود.

ایشان در جریان نهضت کشف حجاب و قیام مسجد گوهرشاد با علمای مشهد همگام بود و در اعتراض به کشف حجاب رضاخانی همراه عالمان برجسته مشهد همچون مرحوم حاج سید یونس اردبیلی، حاج شیخ هاشم قزوینی، حاج آقا بزرگ اشرفی، حاج سید علی سیستانی، شیخ مرتضی آشتیانی و سید هاشم میردامادی به رضاشاه تلگراف زده و خواستار توقف بی حجابی شدند. اما در نهایت با سرکوبی مردم و روحانیون توسط رژیم، ایشان نیز بازداشت و به تهران تبعید شد.

وی پس آزادی بار دیگر به مشهد مقدس آمد و به ادامه برنامه های خود پرداخت و ضمن اقامه نماز جماعت به همراه برخی از علماء در مراسم غباررویی حرم مطهر امام رضا علیه السلام شرکت می کرد.

آیت الله خویی با بسیاری از علمای مشهد همچون آیت الله سید جواد خامنه ای و آیت الله میرزا حسین فقیه سبزواری ارتباط صمیمی داشت و در مجالس علما حضور می یافت.

وفات

این عالم ربانی سرانجام در ۱۸ شعبان سال ۱۳۷۱ قمری در سفر زیارتی خود به نجف اشرف، دار فانی را وداع گفت و پیکرش پس از اقامه نماز میت از سوی فرزندش آیت الله سید ابوالقاسم خوئی، در صحن حرم مطهر امام علی علیه السلام در مقبره شیخ الشریعه اصفهانی (حجره شماره ۲۲) به خاک سپرده شد.

منابع

آرشیو عکس و تصویر