سید محمدعلی صادقی

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ سپتامبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۳:۱۳ توسط Mohammadi (بحث | مشارکت‌ها) (زندگینامه)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
Sadeqi.jpg
نام کامل سید محمدعلی صادقی
زادروز 11 شوال 1346 ق
زادگاه اصفهان
وفات 15 شهریور 1375
مدفن گلستان شهدای اصفهان

Line.png

اساتید

سید صدرالدین کوپایی، سید عبدالحسین طیب، سید ابوالحسن شمس آبادی، سید حسین خادمی و آیت الله فانی اصفهانی


آثار

تقریرات دوره کامل اصول، کتاب الطهارة من شرح الشرایع توحید و اثبات ذات و صفات از دیدگاه اسلام و ...


مقاله‌ی مربوط به این عنوان از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon article.jpg
محتوای فعلی "مقاله‌ یک نشریه" متناسب با این عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


آيت الله سید محمدعلی صادقی از علمای معاصر شیعه در اصفهان است. وی در حوزه علمیه اصفهان و نجف تحصیل کرده و در درس فقه آيت الله سيد محمود شاهرودى و درس اصول آيت الله حسين حلى شركت كرد. پس از سالى چند به حلقه درس مرحوم آيت الله سيد على فانى اصفهانى پيوست و پيوسته به دنبال استادش روان بود و به مدت 20 سال تحقيقات فقه، اصول، كلام، رجال و تفسير ايشان را ضبط و به رشته تحرير درآورد.


زندگینامه

آيت الله صادقی فرزند سید محمدصادق، عالم فاضل جلیل، فقیه محقق و مفسر، از سادات جلیل القدر میر محمد صادقی، در 11 شوال 1346 ق در اصفهان به دنیا آمد. نسب وی با 34 واسطه به حسین الاصغر ابن امام سجاد علیه السلام منتهی می شود. وی در سن 18 سالگی شروع به تحصیل علوم دینی نمود قبل از آن نیز گاه نزد شیخ حسین رام پناه که مردی صاحب فضل وارسته و آشنا به علوم حوزوی بود، به کسب معارف می پرداخت. سید محمد علی با سرپرستی حاج شیخ عبدالرسول الیادرانی در مدرسة صدر بازار اصفهان شروع به تحصیل نمود و تحصیلات مقدماتی و سطوح را در مدت هشت سال طی نمود

هجرت اول به نجف

وی برای ادامه تحصیل در سال 1372 ق/1333 ش به نجف اشرف وارد شد و در این بین به درس فقه و اصول حضرات آیات: سید محمود شاهرودی، شیخ حسین حلی و میر سید علی فانی حاضر می شد. او تا آخرین روزهای حضور در نجف، در درس میر سید علی فانی شرکت می نمود. برکت این آشنایی و استفاده از محضر این استاد تقریرات دوره کامل اصول فقه در چهار مجلد، طهارت و صلاة در دوازده جلد و مقدار زیادی از کتاب صوم و خمس و زکات و مقداری از حج و اجازه آن استاد بزرگ را برای او در پی داشت.

هجرت دوم به نجف

سید محمدعلی صادقی پس از هفت سال تحصیل در نجف اشرف در سال 1390 ق در اثر بیماری به اصفهان بازگشت و با دختر میرزا حبیب الله روضاتی ازدواج نمود و دوباره به همراه همسر به عتبات عالیات بازگشت. در مدت یازده سال سکونت در نجف اشرف، وی علاوه بر تحصیل و تحقیق به امر تدریس علوم حوزوی نیز می پرداخت. به گفتة همسرش این دوران به دلیل بدی وضع مالی از حداقل وسایل مورد نیاز و ضروری منزل استفاده می کردند و در منزلی اجاره ای دور از حرم تمامی سختیها را تحمل می نموده اند. آنچه در این دوران زندگی را قابل تحمل می نمود. هدف مقدس و ایمان زیاد بود.

بازگشت به اصفهان

وی پس از بازگشت به اصفهان به تدریس خارج فقه و اصول در مدرسه صدر بازار پرداخت و از همان ابتدا شاگردان بسیاری به درس ایشان حاضر شدند.

خصوصیات

سید محمدعلی صادقی فقیهی متواضع، خوش اخلاق و مردمی بود. خود درب منزل را به روی مراجعه کنندگان می گشود و سپس آنان را بدرقه می کرد. به صلة ارحام و تفقد از حال آنان اهمیت بسیار می داد. تمام هفته ها بر سر مزار پدر و مادر خود در تخت فولاد حاضر می شد. در هر مسجدی که وارد می شد، نماز تحیت می خواند. به قرائت قرآن کریم و زیارت عاشورا اهتمام خاصی داشت. تنفر شدیدی از غیبت کردن داشت و چنانکه کسی حتی از دشمنان او هم غیبت می کرد، او با ناراحتی برخاسته و مجلس را ترک می کرد. نظم در زندگی و غنیمت شمردن عمر و نیز آراستگی ظاهری از دیگر خصوصیات او بود. وجود این فقیه گرانقدر منشأ آثار و خدمات زیادی در اصفهان بود که از آن جمله همکاری و کمک در ساخت بیش از چهل مسجد در استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کهکیلویه و بویراحمد و کرمان را می توان ذکر کرد. آن فقیه ارجمند با شروع نهضت امام خمینی در تمامی تظاهرات مردم حضور داشت و کمتر اعلامیه ای بود که امضای او در پای آن نباشد.

اساتید

  • ابوالقاسم محمدی قهدریجانی
  • محمدحسن عالم نجف آبادی
  • سید مصطفی بهشتی نژاد
  • محمدجواد اصولی
  • محمدرضا جرقویه ای
  • سید علی اصغر مدرس برزانی
  • سید صدرالدین کوپایی
  • سید عبدالحسین طیب
  • سید ابوالحسن شمس آبادی
  • سید محمدباقر رجایی
  • سید حسین خادمی
  • سید محمود شاهرودی
  • حسین حلی
  • میر سید علی فانی

تالیفات

تقریرات دوره کامل اصول» استادش سید علی فانی در چهار مجلد؛2. «کتاب الطهارة من شرح الشرایع» تقریر درس استادش علامه فانی در دوزاده جلد؛ 3. «تقریرات کتاب الاجارة»؛ 4. «تقریرات کتاب الخمس و الزکاة و الصوم»؛ 5. «المختار فی الجبر و الاختیار»، تقریرات علامه فانی؛ 6. «توحید و اثبات ذات و صفات از دیدگاه اسلام» دروس کلام و عقاید ایشان که بوسیله سید علی جزایری نگارش شده و به چاپ رسیده است؛ 7. «انواری از نهج البلاغه»؛ 8. «تفسیر سوره جمعه»؛ 9. « رساله در فرق بین صغیره و کبیره»؛10. «رساله در احکام بانک ها»؛ 11. «رساله در عدم تحریف قرآن»؛ 12. «فوائد رجالیه»؛ 13.«تقریرات سید حسین خادمی»؛ 14.«رساله در علم امام»؛ 15.«تحلیل تاریخی سقیفه و تفسیر آیه انی جاعل فی الارض خلیفه»؛ 16.«ابحاث اخلاقیه» بیشتر راجع به اهمیت و فضیلت علم؛ 17.«درس های اخلاقی» در هشت جلد؛ 18. «کتاب قضا» در دو مجلد؛ 19.«کتاب حدود، دیات و تعزیرات»20.«تعلیقه بر عروة الوثقی» تا کتاب خمس؛20.«اجتهاد و تقلید»؛21.«تفسیر سوره های لقمان، الحدید، سجده، تغابون و منافقون»؛ 22. «کتاب قصاص» سه مجلد؛ 23. «دیوان اشعار»؛ 24.«صید و ذباحه» و «الارث و الوصایا».

وفات

آیت الله صادقی در 20 ربیع الثانی 1417 ق مطابق با 15 شهریور 1375 ش فوت نموده و در گلستان شهدا به خاک سپرده شد.

آرشیو عکس و تصویر

منبع

سایت تخت فولاد اصفهان