اثنا عشریه
اثنى عشریه معتقدین به «امامت» ائمه دوازده گانه از حضرت على علیه السلام تا امام مهدى عجل الله تعالی فرجه الشریف هستند، که اکثریت شیعه را تشکیل می دهند. در حال حاضر هرجا لفظ «امامیه» عنوان گردد و یا شیعه به صورت مطلق بیان شود، منظور «اثنى عشریه» هستند. شیعه امامیه از همان آغاز در مقابل سبعیه یا واقفیه (هفت امامیان)، اثنى عشریه خوانده شده اند. آنها را شیعه جعفرى یا جعفریه، اهل ایمان، اصحاب الانتظار و قائمیه نیز نامیده اند.
اعتقادات
- امامیه به نص صریح پیامبر صلی الله علیه و آله درباره امامت امام على علیه السلام و ۱۱ فرزندش اعتقاد دارند و امامت به عقیده آنها امامت و ولایت عامه مسلمانان در امور دین و دنیا است که به نیابت از پیامبر صلی الله علیه و آله به آنها واگذار شده است.
- اثنى عشریه امامان خود را مانند پیامبر ملهم از جانب خدا می دانند و امامت را ریاست عامه و مقام وى را مافوق بشر عادى می دانند، و معتقدند قائم آل محمد عجل الله تعالی فرجه الشریف پس از بروز علائمى که از جانب پیامبر و ائمه پیش از او بیان شده ظهور خواهد کرد.
- اصول اعتقادی شیعیان امامی پنج چیز است. آنها مانند دیگر مسلمانان، توحید، نبوت و معاد را اصول دین خود میدانند. افزون بر اینها به دو اصل امامت و عدل اعتقاد دارند که آنها را از اهل سنت جدا میکند.
برخی ویژگیها
شیعه اثنى عشریه داراى فقهى مترقى است و مجموعه احادیث آنان در چهار کتاب که به نام کتب اربعه است جمع آورى شده است. مبانى فقه شیعه بر چهار اصل استوار است: قرآن، سنت، عقل و اجماع.
از مسائل خاص شیعه که آنها را از اهل سنت و بسیارى از فرق اسلامى دیگر متمایز می سازد، عبارتند از: امامت و ولایت حضرت على علیه السلام و اولادش، عصمت در انبیاء و ائمه، تقیه، بداء، رجعت، متعه.[۱]
پانویس
- ↑ فرق الشیعة، ۱۰۸-۱۱۲، المقالات والفرق، ۱۱۲-۱۱۵، الملل والنحل، ۱/۱۷۲-۱۷۳، اصل الشیعه و اصولها، ۱۹۰-۱۹۲، عقیدة الشیعة الامامیة، ۱۱۱-۱۲۳، دائرة المعارف الاسلامیة، ۱/ماده اثنى عشریة.