منابع و پی نوشتهای متوسط
جامعیت مقاله متوسط
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

علی بن حسن طبرسی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (پروژه4: اولویت بندی و رتبه بندی)
سطر ۱: سطر ۱:
{{متوسط}}
+
{{متوسط}}علی بن حسن بن فضل طبرسی (م حدود سال 600 هـ.ق)
  
==زندگی نامه==
+
==زندگی‌نامه==
  
علی بن حسن بن فضل طبرسی (م حدود سال 600 هـ.ق)
+
ابوالفضل علی بن حسن بن فضل طبرسی، فرزند [[حسن بن فضل طبرسی]]، صاحب كتاب «[[مکارم الاخلاق (کتاب)|مكارم الاخلاق]]» و نوه [[شیخ طبرسی|امین الاسلام طبرسی]]، صاحب «[[مجمع البیان (کتاب)|مجمع البیان]]» و از بزرگان قرن ششم هجری بوده است.
  
وی فرزند حسن بن فضل، صاحب كتاب مكارم الاخلاق و نوه امین الاسلام طبرسی، صاحب مجمع البیان و از بزرگان قرن ششم هجری بوده است.
+
یكی از خاندان های سراسر افتخار دوران اسلامی، خاندان مرحوم طبرسی است، به طوری كه وقتی [[علامه مجلسی]] به نام آنان می رسد، می گوید: «خاندان طبرسی از حیث شهرت و علم آن چنان معروفند كه چون خورشید در وسط آسمان می درخشند و نیاز به توصیف ندارند».
  
یكی از خاندان های سراسر افتخار دوران اسلامی، خاندان مرحوم طبرسی است به طوری كه وقتی علامه مجلسی به نام آنان می رسد، می گوید: «خاندان طبرسی از حیث شهرت و علم آن چنان معروفند كه چون خورشید در وسط آسمان می درخشند و نیاز به توصیف ندارند».
+
علی بن حسن از نظر علم و [[زهد]] و [[تقوا]] از مقام والایی برخوردار بوده است، كه این امر از كتاب «[[مشکاة الانوار فی غررالاخبار (کتاب)|مشکاة الانوار]]» وی كاملاً مشهود می باشد.
  
علی بن حسن از حیث علم و دانش سرآمد روزگار خویش بوده و در [[زهد]] و [[تقوا]] از مقام والایی برخوردار بوده است كه این امر از كتاب مشكاه الانوار وی كاملاً مشهود می باشد.
+
علاوه بر پدرش حسن بن فضل، سيد جلال‌الدين موسوى را نیز از جمله اساتيد و [[مشايخ]] ابوالفضل طبرسى برشمرده اند.
  
متأسفانه به تاریخ درگذشت دقیق ایشان در هیچ كدام از كتب تراجم و تاریخ اشاره نشده است ولی در حدود سال 600 و قبل از آن زنده بوده و احتمالاً در سال 600 هـ.ق به رحمت ایزدی پیوسته است.
+
به تاریخ دقیق درگذشت ایشان در هیچ كدام از كتب تراجم و تاریخ اشاره نشده است، ولی تا سال 600 ق. زنده بوده و احتمالاً در حدود سال 600 ق. به رحمت ایزدی پیوسته است.
  
==تألیفات ابوالفضل علی الطبرسی==
+
==آثار و تألیفات ==
 +
از مهمترین تألیفات علی بن حسن طبرسی عبارت است از:
  
# كنوز النجاح
+
# [[مشکاة الانوار فی غررالاخبار (کتاب)|مشکاة الأنوار فی غررالاخبار]]، اين كتاب تنها كتابى است كه به طور كامل به ما رسيده و از حيث استناد هم مشكلى ندارد. البته خمير مايۀ اين كتاب مربوط به پدر آن بزرگوار بوده كه پس از وفات او، فرزندش كتاب را آماده كرده و با اضافات منتشر نموده و در مقدمه آن نيز مطلب را تذكر داده است.
# مشكاه الانوار.
+
# كنوز النجاح، كه [[سيد بن طاووس]] در مجمع الدعوات و [[المجتنی من الدعاء المجتبی (کتاب)|المجتنى]] از آن نقل كرده و [[ابراهیم کفعمی|كفعمى]] نيز در [[مصباح کفعمی (کتاب)|مصباح]] به آن استناد كرده است. بنابراین در اصل كتاب شك و شبهه‌اى نيست و تنها اشكال در استناد آن است؛ چرا كه برخی احتمال داده اند كه اين كتاب از جدش [[شیخ طبرسی|امين الاسلام طبرسى]] باشد.
  
 
==پیوندها==
 
==پیوندها==
  
* '''[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource.do?action=resource&id=37182&scope=Z-ljg0Zl-MshvXVNv1d9dg09AJPhiSmb&flowLastAction=view&from=search&query=%D9%85%D8%B4%D9%83%D8%A7%D8%A9%20%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B1&field=&collectionPID=0&lang=&count=20&execute=true کتاب مشكاة الأنوار]'''
+
*'''[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource.do?action=resource&id=37182&scope=Z-ljg0Zl-MshvXVNv1d9dg09AJPhiSmb&flowLastAction=view&from=search&query=%D9%85%D8%B4%D9%83%D8%A7%D8%A9%20%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B1&field=&collectionPID=0&lang=&count=20&execute=true کتاب مشكاة الأنوار]'''
  
 
==منابع==
 
==منابع==

نسخهٔ ‏۲۷ ژوئن ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۴۷

علی بن حسن بن فضل طبرسی (م حدود سال 600 هـ.ق)

زندگی‌نامه

ابوالفضل علی بن حسن بن فضل طبرسی، فرزند حسن بن فضل طبرسی، صاحب كتاب «مكارم الاخلاق» و نوه امین الاسلام طبرسی، صاحب «مجمع البیان» و از بزرگان قرن ششم هجری بوده است.

یكی از خاندان های سراسر افتخار دوران اسلامی، خاندان مرحوم طبرسی است، به طوری كه وقتی علامه مجلسی به نام آنان می رسد، می گوید: «خاندان طبرسی از حیث شهرت و علم آن چنان معروفند كه چون خورشید در وسط آسمان می درخشند و نیاز به توصیف ندارند».

علی بن حسن از نظر علم و زهد و تقوا از مقام والایی برخوردار بوده است، كه این امر از كتاب «مشکاة الانوار» وی كاملاً مشهود می باشد.

علاوه بر پدرش حسن بن فضل، سيد جلال‌الدين موسوى را نیز از جمله اساتيد و مشايخ ابوالفضل طبرسى برشمرده اند.

به تاریخ دقیق درگذشت ایشان در هیچ كدام از كتب تراجم و تاریخ اشاره نشده است، ولی تا سال 600 ق. زنده بوده و احتمالاً در حدود سال 600 ق. به رحمت ایزدی پیوسته است.

آثار و تألیفات

از مهمترین تألیفات علی بن حسن طبرسی عبارت است از:

  1. مشکاة الأنوار فی غررالاخبار، اين كتاب تنها كتابى است كه به طور كامل به ما رسيده و از حيث استناد هم مشكلى ندارد. البته خمير مايۀ اين كتاب مربوط به پدر آن بزرگوار بوده كه پس از وفات او، فرزندش كتاب را آماده كرده و با اضافات منتشر نموده و در مقدمه آن نيز مطلب را تذكر داده است.
  2. كنوز النجاح، كه سيد بن طاووس در مجمع الدعوات و المجتنى از آن نقل كرده و كفعمى نيز در مصباح به آن استناد كرده است. بنابراین در اصل كتاب شك و شبهه‌اى نيست و تنها اشكال در استناد آن است؛ چرا كه برخی احتمال داده اند كه اين كتاب از جدش امين الاسلام طبرسى باشد.

پیوندها

منابع

حافظ فرزانه، مرکز مطالعات و پژوهش هاي فرهنگي حوزه علميه.