سید محمد صادق حسینی روحانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{منبع الکترونیکی معتبر|پایگاه}}
 
{{منبع الکترونیکی معتبر|پایگاه}}
'''منبع:''' [http://www.istefta.net/content/3 سایت حضرت آيت اللَّه العظمى آقاى سيد محمدصادق حسينى روحانى مدظله  العالى]
+
{{شناسنامه عالم
 
+
|نام کامل =  آیت الله سید محمدصادق حسینى روحانى
 +
|تصویر= [[پرونده:Rohani.jpg|220px]]
 +
|زادروز =  1305 شمسی
 +
|زادگاه = [[قم]]
 +
|وفات =
 +
|مدفن =
 +
|اساتید =  [[سید ابوالحسن اصفهانی|سید ابوالحسن اصفهانى]]، [[آیت الله سید ابوالقاسم خویی|سید ابوالقاسم خویى]]،...
 +
|شاگردان =
 +
|آثار = [[فقه الصادق (کتاب)|فقه الصادق]]، زبدة الاصول،...
 +
}}
 
==ولادت==
 
==ولادت==
  
حضرت آيت الله العظمى آقاى سيد محمدصادق حسينى روحانى مدظله العالى مردى از تبار مرزبانان دين، فقيه اصولى، برج بلند مرجعيت و زعامت حوزه هاى علميه، صداى رساى آزادى و عدالت‌خواهى، مجاهد و مبارزه خستگى ‌ناپذير در ماه شهادت جد غريبش آقا ابا عبدالله الحسين علیه السلام [[محرم]] الحرام سال 1345 هـ.ق/ 1305 هـ.ش/ تابستان 1926 ميلادى در شهر ديرپاى علم و تمدن و انديشه و فرهنگ اسلامى «[[قم]]» در خاندانى حسينى تبار، با پيشينه اى از علم و تقوى و فضيلت ديده به جهان گشود.
+
حضرت آیت الله العظمى سید محمدصادق حسینى روحانى مدظله العالى، فقیه اصولى، در [[ماه محرم]] سال ۱۳۴۵ هـ.ق/ ۱۳۰۵ هـ.ش در شهر [[قم]] در خاندانى با پیشینه اى از علم و [[تقوا|تقوى]] و فضیلت دیده به جهان گشود. والدشان مرحوم حضرت آیت الله آقاى حاج میرزا محمود روحانى قدس  سره از مفاخر روحانیت و [[حوزه علمیه قم]] است که در ۱۸ [[شعبان]] (۱۳۸۱ هـ.ق) وفات یافت و در مسجد بالاى سر [[حضرت معصومه]] سلام الله علیها به خاک سپرده شدند.
 
 
==والدين==
 
 
 
والدشان مرحوم حضرت آيت الله آقاى حاج ميرزا محمود روحانى قدس  سره از مفاخر روحانيت و [[حوزه علميه]] قم است كه در سال (1307 هـ.ق) در قم به دنيا آمد. در سال (1330 هـ.ق) وارد [[نجف]] اشرف شد تا از محضر حضرات آيات  عظام آسيد ابوالحسن اصفهانى و ميرزاى نائينى بهره ها برد. مدتى  در [[مشهد]] مقدس از شاگردان مرحوم آيت الله العظمى حاج آقا حسين  طباطبايى قمى بود. بعد از آن به حوزه علميه قم آمدند. با تلاش، كوشش و پايمردي‌هاى ايشان، حضرت آيت الله العظمى حاج شيخ  عبدالكريم حايرى به قم آمدند و تدريس علوم حوزوى را شروع كردند. ايشان از شاگردان خاص و مخصوص و مورد عنايت آيت الله حايرى بودند.
 
  
اين عالم متقى و زاهدِ متعبدِ بانفوذ، ساليان سال بعد از فوت پدر بزرگوارشان مرحوم آيت الله العظمى آقاى آسيد صادق روحانى در مسجد آقا ضمن اقامه [[نماز جماعت]]، پاسخگوى مسائل شرعى و گره‌گشاى  مشكلات مردم بودند. از اقدامات ايشان مى توان به همكارى با آيت الله  كاشانى در قضيه ملى شدن نفت، مبارزه جدى با رضاخان در مورد كشف  حجاب و دين‌زدايى از مملكت، دعوت و تلاش براى ورود آيت الله  العظمى حايرى به قم، زمينه‌سازى براى تدريس ايشان و همكارى، همفكرى و يارى جهت تأسيس حوزه علميه قم  و... را نام برد.
+
==تحصیلات==
  
اين مجتهدِ عابد در 18 [[شعبان]] (1381 هـ.ق) بعد از يك بيمارى طولانى  وفات يافت. با پخش خبر فوت اين مرد بزرگ، شهرستان [[قم]] متلاطم؛ بازار، درس‌ها و اداره‌جات تعطيل گرديد. در تشييع جنازه بسيار باشكوه ايشان، علاوه بر حضور تمامى مراجع تقليد، بزرگان و مدرسين حوزه، طلاب، بازاريان، كسبه و اداره‌جات با افراشتن پرچم عزا به صورت هيأت هاى سينه زنى و زنجيرزنى شركت كردند و پس از اقامه [[نماز ميت]] توسط فرزند برومندشان  حضرت آيت الله العظمى آقاى سيد محمدصادق روحانى دام ظله در مسجد بالاى سر [[حضرت معصومه]] سلام الله علیها به خاك سپرده شدند.
+
حضرت آیت الله روحانى دروس پایه ادبیات عرب را در قم نزد پدر بزرگوارشان فراگرفتند. سپس در سال (۱۳۵۵ هـ.ق) در سن ۱۰ سالگى به همراه برادر بزرگترشان براى استفاده از اساتید بزرگ و نام‌آور حوزه علمیهِ کهنِ [[نجف]] اشرف، رنج و مشکلات هجرت از قم به نجف را پذیرا شدند. به دلیل هوش  و استعداد فوق‌العاده و حیرت برانگیزشان دوره چند ساله دروس «سطح» را در مدت یک سال به اتمام رساندند و به امتحان و توصیه آیت الله العظمى [[آیت الله سید ابوالقاسم خویی|خویى]] در سن ۱۱ سالگى وارد درس خارج [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] شدند. ورود یک نوجوان ۱۱ ساله به درس خارج فقه و اصول، آن هم هم‌دوش طلاب باسابقه و بزرگسال حوزه علمیه‌ی کهنِ نجف، براى همگان حیرت‌آور و شوق‌آفرین بود.
  
والده‌شان از سادات حسنى و فرزند آيت الله آقاى حاج سيد احمد طباطبايى قمى است كه ايشان ساليان متمادى در صحن حضرت معصومه سلام الله علیها اقامه [[نماز جماعت]] داشتند.
+
آیت الله زاده میلانى نقل مى کند که: آیت الله العظمى خویى به پدرم آیت الله  العظمى میلانى فرمودند: افتخار مى کنم به حوزه اى که در آن نوجوان یازده ساله  در کنار شاگردان بزرگسال و علماى بزرگ و همراه با آنان «[[مکاسب (کتاب)|مکاسب]]» را مى خواند و مطالب مکاسب را بهتر از دیگران مى فهمد و تحلیل مى کند. علاقمندان به علوم اسلامى و حوزوى مى دانند که کتاب ارزشمند مکاسب از تألیفات مرحوم [[شیخ انصارى]] است که در حوزه هاى علمیه تدریس مى شود و یکى از کتاب‌هاى مهم و سنگین حوزوى است که فهمیدن و درک مطالب آن  نیاز به شاگردان باکفایت و پراستعداد دارد.
  
==تحصيلات==
+
==اساتید==
  
حضرت آيت الله دروس پايه ادبيات عرب را در قم نزد پدر بزرگوارشان فراگرفتند. سپس در سال (1355 هـ.ق) در سن 10 سالگى به همراه برادر بزرگترشان براى استفاده از اساتيد بزرگ و نام‌آور حوزه علميهِ كهنِ [[نجف]]  اشرف، رنج و مشكلات هجرت از [[قم]] به نجف را پذيرا شدند!!! به دليل هوش  و استعداد فوق‌العاده و حيرت برانگيزشان دوره چند ساله دروس «سطح» را در مدت يك سال به اتمام رساندند و به امتحان و توصيه آيت الله العظمى خويى در سن 11 سالگى وارد درس خارج [[فقه]] و [[اصول]] شدند. ورود يك نوجوان 11 ساله به درس خارج فقه و اصول، آن هم هم‌دوش طلاب باسابقه و بزرگسال حوزه علميه‌ی كهنِ نجف، براى همگان حيرت‌آور و شوق‌آفرين بود.
+
معظم‌ له به دلیل علاقه و پشتکار فراوانشان هر روز در چندین درس مراجع و بزرگان [[حوزه علمیه]] که جهان [[اسلام]] و عالم [[شیعه|تشیع]] به وجودشان افتخار مى کند، شرکت مى کردند. عمده اساتید ایشان عبارتند از:
  
آيت الله زاده ميلانى نقل مى كند كه: آيت الله العظمى خويى به پدرم آيت الله العظمى ميلانى فرمودند: افتخار مى كنم به حوزه اى كه در آن نوجوان يازده ساله  در كنار شاگردان بزرگسال و علماى بزرگ و همراه با آنان «مكاسب» را مى خواند و مطالب مكاسب را بهتر از ديگران مى فهمد و تحليل مى كند. علاقمندان به علوم اسلامى و حوزوى مى دانند كه كتاب ارزشمند مكاسب از تأليفات مرحوم [[شيخ انصارى]] است كه در حوزه هاى علميه تدريس مى شود و يكى از كتاب‌هاى مهم و سنگين حوزوى است كه فهميدن و درك مطالب آن  نياز به شاگردان باكفايت و پراستعداد دارد.
+
*۱. حضرت آیت الله العظمى آقاى حاج شیخ کاظم شیرازى قدس سره (۱۲۹۰-۱۳۶۷)؛
  
==اساتيد==
+
*۲. حضرت آیت الله العظمى آقاى حاج [[محمدحسین غروی اصفهانى|شیخ محمدحسین اصفهانى]] معروف به  کمپانى قدس سره (ت ۱۳۶۱)؛
  
معظم‌ له به دليل علاقه و پشتكار فراوانشان هر روز در چندين درس مراجع و بزرگان حوزه علميه كه جهان [[اسلام]] و عالم تشيع به وجودشان افتخار مى كند، شركت مى كردند. عمده اساتيد ايشان عبارتند از:
+
. حضرت آیت الله العظمى آقاى حاج شیخ محمدعلى کاظمینى قدس سره؛
  
* 1. حضرت آيت الله العظمى آقاى حاج شيخ كاظم شيرازى قدس سره (1290-1367
+
*۴. حضرت آیت الله العظمى آقاى حاج [[سید ابوالحسن اصفهانی|سید ابوالحسن اصفهانى]] قدس سره (۱۲۸۴-۱۳۶۵
  
* 2. حضرت آيت الله العظمى آقاى حاج شيخ محمدحسين اصفهانى معروف به  كمپانى قدس سره (ت 1361)؛
+
*۵. حضرت آیت الله العظمى آقاى حاج شیخ محمدرضا آل یاسین قدس سره؛
  
* 3. حضرت آيت الله العظمى آقاى حاج شيخ محمدعلى كاظمينى قدس سره؛
+
*۶. حضرت آیت الله العظمى آقاى حاج [[آیت الله سید ابوالقاسم خویی|سید ابوالقاسم خویى]] قدس سره (۱۳۱۷-۱۴۱۳)؛
  
* 4. حضرت آيت الله العظمى آقاى حاج سيد ابوالحسن اصفهانى قدس سره (1284-1365)؛
+
*۷. حضرت آیت الله العظمى آقاى سید محمدحسین طباطبایى بروجردى قدس سره (۱۲۹۲-۱۳۸۰).
  
* 5. حضرت آيت الله العظمى آقاى حاج شيخ محمدرضا آل ياسين قدس سره؛
+
آیت الله العظمى روحانى از وجود تماى اساتید نام‌ آور خود استفاده نمودند و خود را همیشه مدیون محبت‌ها و الطاف خالصانه آن بزرگواران رضوان الله  تعالى علیهم می‌ دانند. اما در این میان نقش آیت الله خویى برجسته‌ تر و قابل  توجه‌ تر است. پرورش روح اجتهاد و تکوین فقهى و علمى ایشان، مرهون ۱۵ سال شرکت در دروس خصوصى و عمومى آیت الله العظمى خویى می‌ باشد. هوش، پشتکار و استعداد معظم‌له، ایشان را مورد علاقه و توجه  خاص اساتید و مراجع، به خصوص مورد عنایت خاصه آیت الله خویى قرار داده بود. آیت الله العظمى خویى در آن زمان، به اتفاق رأى اغلب  علماء، بزرگان و کارشناسان فقه و اجتهاد؛ یک فقیه بی‌ نظیر بودند که در اغلب علوم حوزوى نظیر فقه، اصول، [[علم کلام|کلام]]، [[تفسیر قرآن|تفسیر]]، [[رجال]]، [[فلسفه]]؛ مجتهد و صاحب‌نظر بودند و آثار منتشره ایشان گواه این مدعاست.
  
* 6. حضرت آيت الله العظمى آقاى حاج سيد ابوالقاسم خويى قدس سره (1317-1413)؛
+
در دروس عمومى آیت الله خویى صدها طلبه شرکت می‌ کردند که امتیاز آیت الله العظمى خویى در شناخت و کشف استعدادهاى طلاب تیزهوش و بسیار موفق بود و سعى فراوان مى کردند تا آن طلبه را زیر نظر گرفته و با ایجاد ارتباط بیشتر با او بتوانند در تربیت آن طلبه کوشا نقش بیشترى را ایفا کنند. با ورود آیت الله روحانى در دوران نوجوانى به [[نجف]] اشرف و شرکت در دروس آیت الله العظمى خویى؛ حوزه علمیه‌ی کهنِ نجف اشرف شاهد حضور یک نابغه با درک و استعداد شگرفى بود که چهره اش نشان از مقام آیت اللهى  مى داد.
  
* 7. حضرت آيت الله العظمى آقاى سيد محمدحسين طباطبايى بروجردى قدس سره (1292-1380).
+
این نوجوان نابغه باید در دروس سنگین فقه اصول شرکت کند، دروس  مختلف را نوشته و آن‌ها را در منزل پاکنویس کند، با دوستان هم‌دوره  تحصیلش مباحثه کند و پیش مطالعه براى درس هاى فردا را هم انجام دهد. این مطالعات سنگین آن هم در غربت و با کمترین امکانات موجود در شبانه روز ۱۶ ساعت وقت ایشان را مى گرفت. علاوه بر آن، رسیدگى به کارهاى  شخصى از قبیل: تهیه مایحتاج زندگى و تحمل فشارهاى اقتصادى نیز با خودشان بود. معظم له اغلب دورانى را که در نجف اشرف بودند با وضع  بسیار سخت و طاقت‌فرساى اقتصادى مواجه بودند و اغلب، زندگیشان با قرض گرفتن از مغازه‌داران محل سپرى مى شد و این بزرگترین رمز و سرمایه گذارى براى تحصیل و عشق و علاقه به آموختن دانش علوم اسلامى است.
  
آيت الله العظمى روحانى از وجود تماى اساتيد نام‌ آور خود استفاده نمودند و خود را هميشه مديون محبت‌ها و الطاف خالصانه آن بزرگواران رضوان الله  تعالى عليهم می‌ دانند. اما در اين ميان نقش آيت الله خويى برجسته‌ تر و قابل  توجه‌ تر است. پرورش روح اجتهاد و تكوين فقهى و علمى ايشان، مرهون 15 سال شركت در دروس خصوصى و عمومى آيت الله العظمى خويى مي‌ باشد. هوش، پشتكار و استعداد معظم‌له، ايشان را مورد علاقه و توجه  خاص اساتيد و مراجع، به خصوص مورد عنايت خاصه آيت الله خويى قرار داده بود. آيت الله العظمى خويى در آن زمان، به اتفاق رأى اغلب  علماء، بزرگان و كارشناسان فقه و اجتهاد؛ يك فقيه بي‌ نظير بودند كه در اغلب علوم حوزوى نظير فقه، اصول، كلام، تفسير، [[رجال]]، [[فلسفه]]؛ مجتهد و صاحب‌نظر بودند و آثار منتشره ايشان گواه اين مدعاست.
+
==تدریس==
  
در دروس عمومى آيت الله خويى صدها طلبه شركت مي‌ كردند كه امتياز آيت الله العظمى خويى در شناخت و كشف استعدادهاى طلاب تيزهوش و بسيار موفق بود و سعى فراوان مى كردند تا آن طلبه را زير نظر گرفته و با ايجاد ارتباط بيشتر با او؛ بتوانند در تربيت آن طلبه كوشا نقش بيشترى را ايفا كنند. با ورود آيت الله روحانى در دوران نوجوانى به [[نجف]] اشرف و شركت در دروس آيت الله العظمى خويى؛ حوزه علميه‌ی كهنِ نجف اشرف شاهد حضور يك نابغه با درك و استعداد شگرفى بود كه چهره اش نشان از مقام آيت اللهى مى داد.
+
معظم‌له تدریس دوره هاى مختلف علوم اسلامى را در همان ایام نوجوانى  در صحن حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین [[امام علی]] علیه السلام در [[نجف]] اشرف آغاز کردند. تقریر دروس حوزه توسط این نوجوان براى طلاب بزرگسال و میانسال، براى همگان حیرت‌آور و قابل‌ تقدیر بود. آیت الله العظمى روحانى پس از مدت کوتاهى که در دروس آیت الله العظمى خویى شرکت کردند، با تقریر دروس اصول و فقه استاد؛ آنان را براى  عده اى از طلاب و علاقمندان به دروس حوزوى، تدریس مى کردند. دیرى  نپائید که چونان خورشیدى در نجف اشرف درخشیدند و بسان درختى پربرگ و بار، برآمدند و در سایه شان خیل مشتاقان را آرامش مى بخشیدند.
  
اين نوجوان نابغه بايد در دروس سنگين فقه اصول شركت كند، دروس  مختلف را نوشته و آن‌ها را در منزل پاكنويس كند، با دوستان هم‌دوره  تحصيلش مباحثه كند و پيش مطالعه براى درس هاى فردا را هم انجام دهد. اين مطالعات سنگين آن هم در غربت و با كمترين امكانات موجود؛ در شبانه روز 16 ساعت وقت ايشان را مى گرفت. علاوه بر آن، رسيدگى به كارهاى  شخصى از قبيل: تهيه مايحتاج زندگى و تحمل فشارهاى اقتصادى نيز با خودشان بود. معظم له اغلب دورانى را كه در [[نجف]] اشرف بودند با وضع بسيار سخت و طاقت‌فرساى اقتصادى مواجه بودند و اغلب، زندگيشان با قرض گرفتن از مغازه‌داران محل سپرى مى شد و اين بزرگترين رمز و سرمايه گذارى براى تحصيل و عشق و علاقه به آموختن دانش علوم اسلامى است.
+
به همین دلیل بود که ارتباط آیت الله خویى روز به روز با معظم له بیشتر مى شد. با این که اغلب آیت الله العظمى خویى در جلسه تدریس‌شان به کسى  اجازه طرح اشکال نمى دادند. به آیت الله العظمى روحانى در میان عده‌ایى از شاگردان مى فرمودند: چرا در مباحثه ها اشکال نمى کنى. من از شما مى خواهم  اشکال و ایرادهایى که به نظرتان مى رسد را مطرح کنید و این نشان از نبوغ فکرى و شایستگى ویژه آیت الله العظمى روحانى دارد.
 +
ارتباط تنگاتنگ استاد و شاگرد تا آنجا ادامه یافت که زیادى از شب‌هاى  تعطیلى آن مرجع فقید به حجره آیت الله العظمى روحانى مى آمدند و ساعت‌هاى مدیدى به بحث و بررسى مسائل علوم اسلامى مى پرداختند و در انتها معظم‌له، استاد را تا درب منزلشان همراهى مى کردند.
  
==تدريس==
+
حضرت آیت الله العظمى خویى در سال (۱۳۶۰ هـ.ق) هنگامى که آیت الله العظمى روحانى فقط ۱۵ سال بیشتر نداشتند، طى نامه اى بسیار مهم، عظمت  علمى، قدرت و استنباط قوى، هوش و ذکاوت این نابغه بزرگ را تأیید و ستودند (متن کامل نامه که به دست خط مبارک آیت الله العظمى خویى مى باشد در سایت اینترنت آیت الله  العظمى روحانى و در کتاب‌هاى زندگی‌نامه که به زبان  عربى و فارسى در لبنان به چاپ رسیده، موجود است.) معظم له به تأیید و مکتوب مهم مراجع و اساتید بزرگوارشان در سن ۱۴ سالگى به  درجه [[اجتهاد]] نائل آمدند.
  
معظم‌له تدريس دوره هاى مختلف علوم اسلامى را در همان ايام نوجوانى  در صحن حرم مطهر حضرت اميرالمؤمنين [[امام علی]] علیه السلام در [[نجف]] اشرف آغاز كردند. تقرير دروس حوزه توسط اين نوجوان براى طلاب بزرگسال و ميانسال، براى همگان حيرت‌آور و قابل‌ تقدير بود.
+
ایشان در اواخر سال (۱۳۲۹ هـ.ش) وارد [[قم]] شدند و در اوایل سال (۱۳۳۰ هـ.ش) به تدریس دروس خارج فقه و اصول در صحن مطهر [[حضرت  معصومه]] سلام الله علیها پرداختند. بیش از نیم قرن است که ایشان به تدریس علوم آل  محمد صلی الله علیه و آله و تربیت هزاران طلبه فاضل و تشنگان دانش [[ائمه اطهار]] مى پردازند. اغلب شاگردان، پرورش یافتگان و حلقه‌نشینان منبر تدریسشان؛ از مدرسین نام‌آور، فضلا و دانشمندان حوزه و عده اى در مسیر مرجعیت  قرار دارند.
  
آيت الله العظمى روحانى پس از مدت كوتاهى كه در دروس آيت الله العظمى  خويى شركت كردند، با تقرير دروس اصول و فقه استاد؛ آنان را براى عده اى از طلاب و علاقمندان به دروس حوزوى، تدريس مى كردند. ديرى  نپائيد كه چونان خورشيدى در [[نجف]] اشرف درخشيدند و بسان درختى پربرگ و بار، برآمدند و در سايه شان خيل مشتاقان را آرامش مى بخشيدند.
+
ایشان به هنگام تدریس، متین و گویا سخن مى گویند. به دلیل وسعت  احاطه شان بر موضوعات علمى، از پرداختن به زواید پرهیز مى کنند. درس  ایشان فشرده اى از آراء و مبانى بزرگان و فقیهان نامى به همراه نظریات  خودشان است که با بحث و استدلال، بر رد یا قبول آن مبانى مى پردازند. در جلسات تدریس‌شان به مبارزه با جمود، یکسونگرى، احتیاط زدگى، تقلید و پیروى کورکورانه از بزرگان مى پردازند زیرا معتقدند که تقلید و تعصب و غیرمنطقى روى اقوال بزرگان و مبارزه با هر نظر نو، توان علمى را از حوزه مى گیرد. از این رو معظم‌له با حفظ احترام بزرگان و تأکید بر این امر، با نظرات  آن‌ها نقادانه برخورد مى کنند. نظریات جدید و نو ابتکار در مبانى، خروج از آراء پیشینیان و ژرف‌نگرى در تدریس ایشان موج مى زند. هر چند ایشان به عنوان یک مرجع و [[فقیه|فقیه]] نواندیش شهرت دارند، اما هیچ‌گاه حکم اللَّه را به نام مصلحت یا نواندیشى زیر پا نمى گذارند. فقیه نواندیشى که هیچ‌گاه به انکار [[سنت]] و حذف باورهاى دینى نمى پردازد.
  
به همين دليل بود كه ارتباط آيت الله خويى روز به روز با معظم له بيشترمى شد. با اين كه اغلب آيت الله العظمى خويى در جلسه تدريس‌شان به كسى  اجازه طرح اشكال نمى دادند. به آيت الله العظمى روحانى در ميان عده‌ايى از شاگردان مى فرمودند: چرا در مباحثه ها اشكال نمى كنى. من از شما مى خواهم  اشكال و ايرادهايى كه به نظرتان مى رسد را مطرح كنيد و اين نشان از نبوغ  فكرى و شايستگى ويژه آيت الله العظمى روحانى دارد.
+
==مرجعیت==
  
ارتباط تنگاتنگ استاد و شاگرد تا آنجا ادامه يافت كه زيادى از شب‌هاى تعطيلى آن مرجع فقيد به حجره آيت الله العظمى روحانى مى آمدند و ساعت‌هاى مديدى به بحث و بررسى مسائل علوم اسلامى مى پرداختند و در انتها معظم‌له، استاد را تا درب منزلشان همراهى مى كردند.
+
بعد از تشریف فرمایى ایشان از [[حوزه علمیه]] [[نجف]] اشرف و شروع به تدریس درس خارج فقه و اصول، و با توجه به نگارش کتاب عظیم فقه الصادق بعد از فوت آیت الله العظمى بروجردى به پیشنهاد علماء، فضلاء و مدرسین  نام‌آور، رساله عملیه ایشان منتشر شد. طبق آنچه در کتابخانه ملى ایران  موجود است، اولین چاپ رساله توضیح المسائل ایشان مربوط به سال (۱۳۴۰ هـ.ش) می‌‌باشد.
  
حضرت آيت الله العظمى خويى در سال (1360 هـ.ق) هنگامى كه آيت الله  العظمى روحانى فقط 15 سال بيشتر نداشتند. طى نامه اى بسيار مهم، عظمت  علمى، قدرت و استنباط قوى، هوش و ذكاوت اين نابغه بزرگ را تأييد و ستودند (متن كامل نامه كه به دست خط مبارك آيت الله العظمى خويى مى باشد در سايت اينترنت آيت الله  العظمى روحانى و در كتاب‌هاى زندگي‌نامه كه به زبان  عربى و فارسى در لبنان به چاپ رسيده، موجود است.) معظم له به تأييد و مكتوب مهم مراجع و اساتيد بزرگوارشان در سن 14 سالگى به  درجه اجتهاد نائل آمدند.
+
==تألیفات==
  
ايشان در اواخر سال (1329 هـ.ش) وارد [[قم]] شدند و در اوايل سال (1330 هـ.ش) به تدريس دروس خارج فقه و اصول در صحن مطهر [[حضرت  معصومه]] سلام الله علیها پرداختند. بيش از نيم قرن است كه ايشان به تدريس علوم آل  محمد صلی الله علیه و آله و تربيت هزاران طلبه فاضل و تشنگان دانش [[ائمه اطهار]] مى پردازند. اغلب شاگردان، پرورش يافتگان و حلقه‌نشينان منبر تدريسشان؛ از مدرسين نام‌آور، فضلا و دانشمندان حوزه و عده اى در مسير مرجعيت  قرار دارند.
+
معظم له از ابتداى زندگى علمى خویش در راستاى نشر معارف [[اهل بیت]] علیهم‌السلام و گسترش دانش [[اسلام]]، هرگز آرام نگرفتند. زمانى بر مسند تدریس می‌‌نشینند و به تربیت و پرورش هزاران دانشمند فاضل و فرزانه مى ‌پردازند و زمانى  دیگر دست به قلم می‌‌شوند و به تألیف کتب ماندگار اسلامى می‌‌پردازند.
  
ايشان به هنگام تدريس، متين و گويا سخن مى گويند. به دليل وسعت  احاطه شان بر موضوعات علمى، از پرداختن به زوايد پرهيز مى كنند. درس ايشان فشرده اى از آراء و مبانى بزرگان و فقيهان نامى به همراه نظريات خودشان است كه با بحث و استدلال، بر رد يا قبول آن مبانى مى پردازند. در جلسات تدريس‌شان به مبارزه با جمود، يكسونگرى، احتياط زدگى، تقليد و پيروى كوركورانه از بزرگان مى پردازند زيرا معتقدند كه تقليد و تعصب و غيرمنطقى روى اقوال بزرگان و مبارزه با هر نظر نو، توان علمى را از حوزه مى گيرد. از اين رو معظم‌له با حفظ احترام بزرگان و تأكيد بر اين امر، با نظرات  آن‌ها نقادانه برخورد مى كنند. نظريات جديد و نو ابتكار در مبانى، خروج از آراء پيشينيان و ژرف‌نگرى در تدريس ايشان موج مى زند. هر چند ايشان به عنوان يك مرجع و فقيه نوانديش شهرت دارند اما هيچ‌گاه حكم اللَّه را به نام مصلحت يا نوانديشى زير پا نمى گذارند. فقيه  نوانديشى كه هيچ‌گاه به انكار سنت و حذف باورهاى دينى نمى پردازد.
+
*۱- فقه الصادق (به زبان عربى): ایشان به محض ورود به [[حوزه علمیه قم]] و احساس نیاز جامعه حوزوى و اسلامى، همزمان با تدریس درس خارج فقه و اصول در سنین جوانى، دست  به تألیف دایرة‌المعارف فقه اسلامى با نام «[[فقه الصادق (کتاب)|فقه الصادق]]» می‌‌زنند. کتابى ماندگار که بزرگان و اساتید نام‌آور خبره حوزه، مراجع بزرگ تقلید و مدرسین، سر تعظیم و تمجید در برابرش فرومى ‌آورند. حضرت آیت الله العظمى [[آیت الله بروجردی|بروجردى]] دو بار کتاب فقه الصادق را همراه  خود به جلسه تدریس شان مى برند و به عنوان سند از آن نقل قول و به آن  استناد می‌‌کنند. حضرت آیت الله العظمى خویى طى نامه‌ایى مرقوم فرمودند که: من کتاب فقه الصادق را شخصاً براى آیت الله کاشف الغطاء بردم و گفتم: ببینید من چه خدمت بزرگى به عالم اسلام و فقاهت نموده ‌ام و چنین عالم محققى را تربیت کرده‌ ام. رییس دانشگاه الازهر (مهمترین و عالى ترین مرکز علمى [[اهل سنت|اهل تسنن]]) نیز طى  نامه اى کتاب عظیم فقه الصادق را مى ستاید. فقه الصادق، دایرة‌المعارف کامل [[فقه]] تشیع است. این کتاب عظیم و بزرگ که به عنوان یک منبع مرجع شناخته شده است در ۲۶ جلد بارها در داخل و خارج کشور به چاپ رسیده است. چاپ جدید آن با ذکر منابع و ماخذ در ۴۱ جلد و تقریب به ۲۰ هزار صفحه منتشر شده است. از تألیف کتاب عظیم "[[جواهر الکلام (کتاب)|جواهرالکلام]]" که شامل تمامى ابواب فقه مى ‌باشد، نزدیک به ۲۰۰ سال می‌‌گذرد و کتاب فقه الصادق که به اعتقاد بعضى از مراجع و بزرگانِ خبره حوزه، از «جواهرالکلام» رساتر و کامل تر است؛ اولین و کامل ترین دایرة‌المعارف تمام ابواب فقه در دو سده اخیر است. این کتاب  که در سنین جوانى معظم‌له به رشته تحریر درآمده، مورد عنایت خاصه  تمامى مراجع تقلید و بزرگان حوزه هاى علمیه است. این کتاب در میان  علماء [[اهل سنت|عامه]] (اهل تسنن) نیز شناخته شده و مورد استناد است. کتاب «فقه الصادق» در دانشگاه هاى معروف غرب (بخش مطالعات اسلام شناسى) یکى از منابع  مورد قبول و قابل استناد است. این کتاب سالیان سال است که یکى از رساترین، معتبرترین و مهمترین منبع  تدریس فقه و اصول تشیع است. یکى از دلایل مرجعیت و اعملیت ایشان، ناشى از این تألیفات به خصوص کتاب گرانسنگ فقه الصادق است.
  
==تأليفات==
+
*۲- زبدة الاصول (به زبان عربى): دوره کامل علم [[اصول فقه]] که به صورت بحث استدلالى ارائه گردیده است، این کتاب در ۶ جلد مى باشد.
  
معظم له از ابتداى زندگى علمى خويش در راستاى نشر معارف [[اهل بيت]] علیهم‌السلام و گسترش دانش [[اسلام]]، هرگز آرام نگرفتند. زمانى بر مسند تدريس می‌‌نشينند و به تربيت و پرورش هزاران دانشمند فاضل و فرزانه مى ‌پردازند و زمانى ديگر دست به قلم می‌‌شوند و به تأليف كتب ماندگار اسلامى می‌‌پردازند.
+
*۳- منهاج الفقاهه (به زبان عربى): در ۶ جلد مى باشد که حاشیه ایى است بر «[[مکاسب (کتاب)|مکاسب]]» [[شیخ انصارى]] که به شیوه‌ای نو و ابتکارى تمامى موارد ارائه شده را بحث و بررسى کرده اند.
  
ايشان به محض ورود به حوزه علميه [[قم]] و احساس نياز جامعه حوزوى و اسلامى، همزمان با تدريس درس خارج فقه و اصول در سنين جوانى، دست به تأليف دايرة‌المعارف فقه اسلامى می‌‌زنند. كتابى ماندگار كه بزرگان و اساتيد نام‌آور خبره حوزه، مراجع بزرگ تقليد و مدرسين، سر تعظيم و تمجيد در برابرش فرومى ‌آورند.
+
*۴- المسائل المستحدثه (به زبان عربى): حضرت آیت الله مبتکر مسائل  مستحدثه و ارائه مسائل جدید با ذکر مسایل فقهى، روایى هستند. این کتاب  که بارها و بارها در خارج و داخل کشور به چاپ رسیده است شامل ارائه مسائل جدید، نو و مورد ابتلاى جامعه با ذکر دلایل و مستندات فقهى، روایى و قرآنى مى ‌باشد.
  
حضرت آيت الله العظمى بروجردى دو بار كتاب فقه الصادق را همراه خود به جلسه تدريس شان مى برند و به عنوان سند از آن نقل قول و به آن  استناد می‌‌كنند. حضرت آيت الله العظمى خويى طى نامه‌ايى مرقوم فرمودند كه: من كتاب فقه الصادق را شخصاً براى آيت الله كاشف الغطاء بردم و گفتم: ببيند من چه  خدمت بزرگى به عالم اسلام و فقاهت نموده ‌ام و چنين عالم محققى را تربيت  كرده‌ ام. رييس دانشگاه الازهر (مهمترين و عالى ترين مركز علمى اهل تسنن) نيز طى  نامه اى كتاب عظيم فقه الصادق را مى ستايد.
+
*۵- تعلیق بر [[منهاج الصالحین (کتاب)|منهاج الصالحین]] در ۳ جلد (به زبان عربى)؛
  
اين كتاب ساليان سال است كه يكى از رساترين، معتبرترين و مهمترين منبع  تدريس فقه و اصول تشيع است. يكى از دلايل مرجعيت و اعمليت ايشان، ناشى از اين تأليفات به خصوص كتاب گرانسنگ فقه الصادق است.
+
*۶- تعلیق بر [[عروة الوثقى (کتاب)|عروة الوثقى]] در ۲ جلد (به زبان عربى)؛
  
* 1- فقه الصادق (به زبان عربى): دايرة‌المعارف كامل [[فقه]] تشيع. اين كتاب عظيم  و بزرگ كه به عنوان يك منبع مرجع شناخته شده است در 26 جلد بارها در داخل و خارج كشور به چاپ رسيده است. چاپ جديد آن با ذکر منابع و ماخذ در 41 جلد و تقریب به 20 هزار صفحه منتشر شده است .
+
*۷- تعلیق بر وسیلة النجاة (به زبان عربى)؛
  
از تأليف كتاب عظيم "جواهرالكلام" كه شامل تمامى ابواب فقه مى ‌باشد نزديك به 200 سال می‌‌گذرد و كتاب فقه الصادق كه به اعتقاد بعضى از مراجع و بزرگانِ خبره حوزه، از «جواهرالكلام» رساتر و كامل تر است؛ اولين  و كامل ترين دايرة‌المعارف تمام ابواب فقه در دو سده اخير است. اين كتاب  كه در سنين جوانى معظم‌له به رشته تحرير درآمده، مورد عنايت خاصه  تمامى مراجع تقليد و بزرگان حوزه هاى علميه است. اين كتاب در ميان  علماء عامه (اهل تسنن) نيز شناخته شده و مورد استناد است. كتاب «فقه الصادق» در دانشگاه هاى معروف غرب (بخش مطالعات اسلام شناسى) يكى از منابع  مورد قبول و قابل استناد است.
+
*۸- رساله در لباس مشکوک (به زبان عربى)؛
  
* 2- زبدة الاصول (به زبان عربى): دوره كامل علم [[اصول فقه]] كه به صورت بحث استدلالى ارائه گرديده است، اين كتاب در 6 جلد مى باشد.
+
*۹- رساله در [[قاعده لاضرر]] (به زبان عربى)؛
  
* 3- منهاج الفقاهه (به زبان عربى): در 6 جلد مى باشد كه حاشيه ايى است بر «مكاسب» [[شيخ انصارى]] كه به شيوه‌ايى نو و ابتكارى تمامى موارد ارائه  شده را بحث و بررسى كرده اند.
+
*۱۰- الجبر والاختیار (به زبان عربى)؛
  
* 4- المسائل المستحدثه (به زبان عربى): حضرت آيت الله مبتكر مسائل  مستحدثه و ارائه مسائل جديد با ذكر مسايل فقهى، روايى هستند. اين كتاب  كه بارها و بارها در خارج و داخل كشور به چاپ رسيده است شامل ارائه  مسائل جديد، نو و مورد ابتلاى جامعه با ذكر دلايل و مستندات فقهى، روايى و قرآنى مى ‌باشد.
+
*۱۱- رساله در قرعه (به زبان عربى)؛
  
* 5- تعليق بر منهاج الصالحين  در 3 جلد (به زبان عربى)؛
+
*۱۲- مناسک الحج (به زبان عربى)؛
  
* 6- تعليق بر عروة الوثقى در 2 جلد (به زبان عربى)؛
+
*۱۳- المسائل المنتخبه (به زبان عربى)؛
  
* 7- تعليق بر وسيلة النجاة (به زبان عربى)؛
+
*۱۴- رساله در فروع العلم الاجمالى (به زبان عربى)؛
  
* 8- رساله در لباس مشكوك (به زبان عربى)؛
+
*۱۵- الاجتهاد والتقلید (به زبان عربى)؛
  
* 9- رساله در قاعده لاضرر (به زبان عربى)؛
+
*۱۶- القواعد الثلاثه (به زبان عربى)؛
  
* 10- الجبر والاختيار (به زبان عربى)؛
+
*۱۷- اللقاء الخاص (به زبان عربى) مجموعه استفتایات بزبان عربی
  
* 11- رساله در قرعه (به زبان عربى
+
*۱۸- رساله توضیح المسائل (به زبان فارسى و اردو
  
* 12- مناسك الحج (به زبان عربى
+
*۱۹- تحقیقى در مورد جبر و اختیار (به زبان فارسى
  
* 13- المسائل المنتخبه (به زبان عربى
+
*۲۰- نظام حکومت در [[اسلام]] (به زبان فارسى و ترکى و اردو
  
* 14- رساله در فروع العلم الاجمالى (به زبان عربى
+
*۲۱- مناسک [[حج]] (به زبان فارسى
  
* 15- الاجتهاد والتقليد (به زبان عربى
+
*۲۲- منتخب [[احکام]] (به زبان فارسى
  
* 16- القواعد الثلاثه (به زبان عربى
+
*۲۳- استفتائات قوه قضائیه و مؤسسه حقوقى وکلاى بین الملل (به زبان فارسى
  
* 17- اللقاء الخاص (به زبان عربى) مجموعه استفتایات بزبان عربی
+
*۲۴- احکام فقهى مسائل روز (به زبان فارسى)؛
  
* 18- رساله توضيح المسائل (به زبان فارسى و اردو)؛
+
*۲۵- استفتائات (پرسش و پاسخ هاى مسائل شرعى) (به زبان فارسى) که  تاکنون در ۷ جلد به صورت سؤال و جواب ارائه شده است.
  
* 19- تحقيقى در مورد جبر و اختيار (به زبان فارسى)؛
+
*۲۶- الف سؤال و جواب (به زبان عربى): شامل استفتائات و پاسخ هاى  مسائل شرعى مى ‌باشد که در ۶ جلد تهیه شده است. هر جلد شامل ۱۰۰۰ سؤال و جواب است.
 
 
* 20- نظام حكومت در [[اسلام]] (به زبان فارسى و تركى و اردو)؛
 
 
 
* 21- مناسك [[حج]] (به زبان فارسى)؛
 
 
 
* 22- منتخب [[احكام]] (به زبان فارسى)؛
 
 
 
* 23- استفتائات قوه قضائيه و مؤسسه حقوقى وكلاى بين الملل (به زبان  فارسى)؛
 
 
 
* 24- احكام فقهى مسائل روز (به زبان فارسى)؛
 
 
 
* 25- استفتائات (پرسش و پاسخ هاى مسائل شرعى) (به زبان فارسى) كه  تاكنون در 7 جلد به صورت سؤال و جواب ارائه شده است.
 
 
 
* 26- الف سؤال و جواب (به زبان عربى): شامل استفتائات و پاسخ هاى  مسائل شرعى مى ‌باشد كه در 6 جلد تهيه شده است. هر جلد شامل 1000 سؤال و جواب است.
 
 
   
 
   
*27- " الطهاره " مسایل و اعتقادات ( بزبان هربی )
+
*۲۷- " الطهاره " مسایل و اعتقادات ( بزبان هربی )
 
 
* 28- " التقلید و العقاید " ( بزبان عربی )
 
 
 
* 29 _ " اجوبه المسایل فی الفکر و العقیده و التاریخ و الاخلاق " 0 بزبان عربی )
 
 
 
* 30 _" فضایل و مصایب حضرت زهرا ( س) - ( بزبان های فارسی _ عربی _ انگلیسی )
 
  
* 31 _ " عاشورا و قیام امام حسین " _ ( بزبان های فارسی _ عربی _ انگلیسی )
+
*۲۸- " التقلید و العقاید " ( بزبان عربی )
  
* 32_ " امام زمان  از ولادت تا ظهور _ ( بزبان های فارسی _ عربی _ انگلیسی )
+
*۲۹ _ " اجوبه المسایل فی الفکر و العقیده و التاریخ و الاخلاق " ۰ بزبان عربی )
  
* 33 _ " راه سعادت " _ ( بزبان فارسی )
+
*۳۰ _" فضایل و مصایب حضرت زهرا ( س) - ( بزبان های فارسی _ عربی _ انگلیسی )
  
 +
*۳۱ _ " عاشورا و قیام امام حسین " _ ( بزبان های فارسی _ عربی _ انگلیسی )
  
==مرجعيت==
+
*۳۲_ " امام زمان  از ولادت تا ظهور _ ( بزبان های فارسی _ عربی _ انگلیسی )
  
بعد از تشريف فرمايى ايشان از [[حوزه علميه]] [[نجف]] اشرف و شروع به تدريس  درس خارج فقه و اصول و با توجه به نگارش كتاب عظيم فقه الصادق بعد از فوت آيت الله العظمى بروجردى به پيشنهاد علماء، فضلاء و مدرسين  نام‌آور، رساله عمليه ايشان منتشر شد. طبق آنچه در [[كتابخانه ملى ايران ]] موجود است، اولين چاپ رساله توضيح المسائل ايشان مربوط به سال (1340 هـ.ش) می‌‌باشد.
+
*۳۳ _ " راه سعادت " _ ( بزبان فارسی )
  
 +
== منبع ==
 +
[http://www.istefta.net/content/3 سایت حضرت آيت اللَّه العظمى آقاى سيد محمدصادق حسينى روحانى مدظله  العالى]
 
[[رده:علمای معاصر]]
 
[[رده:علمای معاصر]]
 
[[رده:فقیهان]]
 
[[رده:فقیهان]]
 
[[رده:مراجع تقلید]]
 
[[رده:مراجع تقلید]]

نسخهٔ ‏۲۰ مهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۴۸

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon-computer.png
محتوای فعلی مقاله یکی از پایگاه های معتبر متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)
Rohani.jpg
نام کامل آیت الله سید محمدصادق حسینى روحانى
زادروز 1305 شمسی
زادگاه قم

Line.png

اساتید

سید ابوالحسن اصفهانى، سید ابوالقاسم خویى،...


آثار

فقه الصادق، زبدة الاصول،...

ولادت

حضرت آیت الله العظمى سید محمدصادق حسینى روحانى مدظله العالى، فقیه اصولى، در ماه محرم سال ۱۳۴۵ هـ.ق/ ۱۳۰۵ هـ.ش در شهر قم در خاندانى با پیشینه اى از علم و تقوى و فضیلت دیده به جهان گشود. والدشان مرحوم حضرت آیت الله آقاى حاج میرزا محمود روحانى قدس سره از مفاخر روحانیت و حوزه علمیه قم است که در ۱۸ شعبان (۱۳۸۱ هـ.ق) وفات یافت و در مسجد بالاى سر حضرت معصومه سلام الله علیها به خاک سپرده شدند.

تحصیلات

حضرت آیت الله روحانى دروس پایه ادبیات عرب را در قم نزد پدر بزرگوارشان فراگرفتند. سپس در سال (۱۳۵۵ هـ.ق) در سن ۱۰ سالگى به همراه برادر بزرگترشان براى استفاده از اساتید بزرگ و نام‌آور حوزه علمیهِ کهنِ نجف اشرف، رنج و مشکلات هجرت از قم به نجف را پذیرا شدند. به دلیل هوش و استعداد فوق‌العاده و حیرت برانگیزشان دوره چند ساله دروس «سطح» را در مدت یک سال به اتمام رساندند و به امتحان و توصیه آیت الله العظمى خویى در سن ۱۱ سالگى وارد درس خارج فقه و اصول شدند. ورود یک نوجوان ۱۱ ساله به درس خارج فقه و اصول، آن هم هم‌دوش طلاب باسابقه و بزرگسال حوزه علمیه‌ی کهنِ نجف، براى همگان حیرت‌آور و شوق‌آفرین بود.

آیت الله زاده میلانى نقل مى کند که: آیت الله العظمى خویى به پدرم آیت الله العظمى میلانى فرمودند: افتخار مى کنم به حوزه اى که در آن نوجوان یازده ساله در کنار شاگردان بزرگسال و علماى بزرگ و همراه با آنان «مکاسب» را مى خواند و مطالب مکاسب را بهتر از دیگران مى فهمد و تحلیل مى کند. علاقمندان به علوم اسلامى و حوزوى مى دانند که کتاب ارزشمند مکاسب از تألیفات مرحوم شیخ انصارى است که در حوزه هاى علمیه تدریس مى شود و یکى از کتاب‌هاى مهم و سنگین حوزوى است که فهمیدن و درک مطالب آن نیاز به شاگردان باکفایت و پراستعداد دارد.

اساتید

معظم‌ له به دلیل علاقه و پشتکار فراوانشان هر روز در چندین درس مراجع و بزرگان حوزه علمیه که جهان اسلام و عالم تشیع به وجودشان افتخار مى کند، شرکت مى کردند. عمده اساتید ایشان عبارتند از:

  • ۱. حضرت آیت الله العظمى آقاى حاج شیخ کاظم شیرازى قدس سره (۱۲۹۰-۱۳۶۷)؛
  • ۳. حضرت آیت الله العظمى آقاى حاج شیخ محمدعلى کاظمینى قدس سره؛
  • ۵. حضرت آیت الله العظمى آقاى حاج شیخ محمدرضا آل یاسین قدس سره؛
  • ۷. حضرت آیت الله العظمى آقاى سید محمدحسین طباطبایى بروجردى قدس سره (۱۲۹۲-۱۳۸۰).

آیت الله العظمى روحانى از وجود تماى اساتید نام‌ آور خود استفاده نمودند و خود را همیشه مدیون محبت‌ها و الطاف خالصانه آن بزرگواران رضوان الله تعالى علیهم می‌ دانند. اما در این میان نقش آیت الله خویى برجسته‌ تر و قابل توجه‌ تر است. پرورش روح اجتهاد و تکوین فقهى و علمى ایشان، مرهون ۱۵ سال شرکت در دروس خصوصى و عمومى آیت الله العظمى خویى می‌ باشد. هوش، پشتکار و استعداد معظم‌له، ایشان را مورد علاقه و توجه خاص اساتید و مراجع، به خصوص مورد عنایت خاصه آیت الله خویى قرار داده بود. آیت الله العظمى خویى در آن زمان، به اتفاق رأى اغلب علماء، بزرگان و کارشناسان فقه و اجتهاد؛ یک فقیه بی‌ نظیر بودند که در اغلب علوم حوزوى نظیر فقه، اصول، کلام، تفسیر، رجال، فلسفه؛ مجتهد و صاحب‌نظر بودند و آثار منتشره ایشان گواه این مدعاست.

در دروس عمومى آیت الله خویى صدها طلبه شرکت می‌ کردند که امتیاز آیت الله العظمى خویى در شناخت و کشف استعدادهاى طلاب تیزهوش و بسیار موفق بود و سعى فراوان مى کردند تا آن طلبه را زیر نظر گرفته و با ایجاد ارتباط بیشتر با او بتوانند در تربیت آن طلبه کوشا نقش بیشترى را ایفا کنند. با ورود آیت الله روحانى در دوران نوجوانى به نجف اشرف و شرکت در دروس آیت الله العظمى خویى؛ حوزه علمیه‌ی کهنِ نجف اشرف شاهد حضور یک نابغه با درک و استعداد شگرفى بود که چهره اش نشان از مقام آیت اللهى مى داد.

این نوجوان نابغه باید در دروس سنگین فقه اصول شرکت کند، دروس مختلف را نوشته و آن‌ها را در منزل پاکنویس کند، با دوستان هم‌دوره تحصیلش مباحثه کند و پیش مطالعه براى درس هاى فردا را هم انجام دهد. این مطالعات سنگین آن هم در غربت و با کمترین امکانات موجود در شبانه روز ۱۶ ساعت وقت ایشان را مى گرفت. علاوه بر آن، رسیدگى به کارهاى شخصى از قبیل: تهیه مایحتاج زندگى و تحمل فشارهاى اقتصادى نیز با خودشان بود. معظم له اغلب دورانى را که در نجف اشرف بودند با وضع بسیار سخت و طاقت‌فرساى اقتصادى مواجه بودند و اغلب، زندگیشان با قرض گرفتن از مغازه‌داران محل سپرى مى شد و این بزرگترین رمز و سرمایه گذارى براى تحصیل و عشق و علاقه به آموختن دانش علوم اسلامى است.

تدریس

معظم‌له تدریس دوره هاى مختلف علوم اسلامى را در همان ایام نوجوانى در صحن حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام در نجف اشرف آغاز کردند. تقریر دروس حوزه توسط این نوجوان براى طلاب بزرگسال و میانسال، براى همگان حیرت‌آور و قابل‌ تقدیر بود. آیت الله العظمى روحانى پس از مدت کوتاهى که در دروس آیت الله العظمى خویى شرکت کردند، با تقریر دروس اصول و فقه استاد؛ آنان را براى عده اى از طلاب و علاقمندان به دروس حوزوى، تدریس مى کردند. دیرى نپائید که چونان خورشیدى در نجف اشرف درخشیدند و بسان درختى پربرگ و بار، برآمدند و در سایه شان خیل مشتاقان را آرامش مى بخشیدند.

به همین دلیل بود که ارتباط آیت الله خویى روز به روز با معظم له بیشتر مى شد. با این که اغلب آیت الله العظمى خویى در جلسه تدریس‌شان به کسى اجازه طرح اشکال نمى دادند. به آیت الله العظمى روحانى در میان عده‌ایى از شاگردان مى فرمودند: چرا در مباحثه ها اشکال نمى کنى. من از شما مى خواهم اشکال و ایرادهایى که به نظرتان مى رسد را مطرح کنید و این نشان از نبوغ فکرى و شایستگى ویژه آیت الله العظمى روحانى دارد. ارتباط تنگاتنگ استاد و شاگرد تا آنجا ادامه یافت که زیادى از شب‌هاى تعطیلى آن مرجع فقید به حجره آیت الله العظمى روحانى مى آمدند و ساعت‌هاى مدیدى به بحث و بررسى مسائل علوم اسلامى مى پرداختند و در انتها معظم‌له، استاد را تا درب منزلشان همراهى مى کردند.

حضرت آیت الله العظمى خویى در سال (۱۳۶۰ هـ.ق) هنگامى که آیت الله العظمى روحانى فقط ۱۵ سال بیشتر نداشتند، طى نامه اى بسیار مهم، عظمت علمى، قدرت و استنباط قوى، هوش و ذکاوت این نابغه بزرگ را تأیید و ستودند (متن کامل نامه که به دست خط مبارک آیت الله العظمى خویى مى باشد در سایت اینترنت آیت الله العظمى روحانى و در کتاب‌هاى زندگی‌نامه که به زبان عربى و فارسى در لبنان به چاپ رسیده، موجود است.) معظم له به تأیید و مکتوب مهم مراجع و اساتید بزرگوارشان در سن ۱۴ سالگى به درجه اجتهاد نائل آمدند.

ایشان در اواخر سال (۱۳۲۹ هـ.ش) وارد قم شدند و در اوایل سال (۱۳۳۰ هـ.ش) به تدریس دروس خارج فقه و اصول در صحن مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها پرداختند. بیش از نیم قرن است که ایشان به تدریس علوم آل محمد صلی الله علیه و آله و تربیت هزاران طلبه فاضل و تشنگان دانش ائمه اطهار مى پردازند. اغلب شاگردان، پرورش یافتگان و حلقه‌نشینان منبر تدریسشان؛ از مدرسین نام‌آور، فضلا و دانشمندان حوزه و عده اى در مسیر مرجعیت قرار دارند.

ایشان به هنگام تدریس، متین و گویا سخن مى گویند. به دلیل وسعت احاطه شان بر موضوعات علمى، از پرداختن به زواید پرهیز مى کنند. درس ایشان فشرده اى از آراء و مبانى بزرگان و فقیهان نامى به همراه نظریات خودشان است که با بحث و استدلال، بر رد یا قبول آن مبانى مى پردازند. در جلسات تدریس‌شان به مبارزه با جمود، یکسونگرى، احتیاط زدگى، تقلید و پیروى کورکورانه از بزرگان مى پردازند زیرا معتقدند که تقلید و تعصب و غیرمنطقى روى اقوال بزرگان و مبارزه با هر نظر نو، توان علمى را از حوزه مى گیرد. از این رو معظم‌له با حفظ احترام بزرگان و تأکید بر این امر، با نظرات آن‌ها نقادانه برخورد مى کنند. نظریات جدید و نو ابتکار در مبانى، خروج از آراء پیشینیان و ژرف‌نگرى در تدریس ایشان موج مى زند. هر چند ایشان به عنوان یک مرجع و فقیه نواندیش شهرت دارند، اما هیچ‌گاه حکم اللَّه را به نام مصلحت یا نواندیشى زیر پا نمى گذارند. فقیه نواندیشى که هیچ‌گاه به انکار سنت و حذف باورهاى دینى نمى پردازد.

مرجعیت

بعد از تشریف فرمایى ایشان از حوزه علمیه نجف اشرف و شروع به تدریس درس خارج فقه و اصول، و با توجه به نگارش کتاب عظیم فقه الصادق بعد از فوت آیت الله العظمى بروجردى به پیشنهاد علماء، فضلاء و مدرسین نام‌آور، رساله عملیه ایشان منتشر شد. طبق آنچه در کتابخانه ملى ایران موجود است، اولین چاپ رساله توضیح المسائل ایشان مربوط به سال (۱۳۴۰ هـ.ش) می‌‌باشد.

تألیفات

معظم له از ابتداى زندگى علمى خویش در راستاى نشر معارف اهل بیت علیهم‌السلام و گسترش دانش اسلام، هرگز آرام نگرفتند. زمانى بر مسند تدریس می‌‌نشینند و به تربیت و پرورش هزاران دانشمند فاضل و فرزانه مى ‌پردازند و زمانى دیگر دست به قلم می‌‌شوند و به تألیف کتب ماندگار اسلامى می‌‌پردازند.

  • ۱- فقه الصادق (به زبان عربى): ایشان به محض ورود به حوزه علمیه قم و احساس نیاز جامعه حوزوى و اسلامى، همزمان با تدریس درس خارج فقه و اصول در سنین جوانى، دست به تألیف دایرة‌المعارف فقه اسلامى با نام «فقه الصادق» می‌‌زنند. کتابى ماندگار که بزرگان و اساتید نام‌آور خبره حوزه، مراجع بزرگ تقلید و مدرسین، سر تعظیم و تمجید در برابرش فرومى ‌آورند. حضرت آیت الله العظمى بروجردى دو بار کتاب فقه الصادق را همراه خود به جلسه تدریس شان مى برند و به عنوان سند از آن نقل قول و به آن استناد می‌‌کنند. حضرت آیت الله العظمى خویى طى نامه‌ایى مرقوم فرمودند که: من کتاب فقه الصادق را شخصاً براى آیت الله کاشف الغطاء بردم و گفتم: ببینید من چه خدمت بزرگى به عالم اسلام و فقاهت نموده ‌ام و چنین عالم محققى را تربیت کرده‌ ام. رییس دانشگاه الازهر (مهمترین و عالى ترین مرکز علمى اهل تسنن) نیز طى نامه اى کتاب عظیم فقه الصادق را مى ستاید. فقه الصادق، دایرة‌المعارف کامل فقه تشیع است. این کتاب عظیم و بزرگ که به عنوان یک منبع مرجع شناخته شده است در ۲۶ جلد بارها در داخل و خارج کشور به چاپ رسیده است. چاپ جدید آن با ذکر منابع و ماخذ در ۴۱ جلد و تقریب به ۲۰ هزار صفحه منتشر شده است. از تألیف کتاب عظیم "جواهرالکلام" که شامل تمامى ابواب فقه مى ‌باشد، نزدیک به ۲۰۰ سال می‌‌گذرد و کتاب فقه الصادق که به اعتقاد بعضى از مراجع و بزرگانِ خبره حوزه، از «جواهرالکلام» رساتر و کامل تر است؛ اولین و کامل ترین دایرة‌المعارف تمام ابواب فقه در دو سده اخیر است. این کتاب که در سنین جوانى معظم‌له به رشته تحریر درآمده، مورد عنایت خاصه تمامى مراجع تقلید و بزرگان حوزه هاى علمیه است. این کتاب در میان علماء عامه (اهل تسنن) نیز شناخته شده و مورد استناد است. کتاب «فقه الصادق» در دانشگاه هاى معروف غرب (بخش مطالعات اسلام شناسى) یکى از منابع مورد قبول و قابل استناد است. این کتاب سالیان سال است که یکى از رساترین، معتبرترین و مهمترین منبع تدریس فقه و اصول تشیع است. یکى از دلایل مرجعیت و اعملیت ایشان، ناشى از این تألیفات به خصوص کتاب گرانسنگ فقه الصادق است.
  • ۲- زبدة الاصول (به زبان عربى): دوره کامل علم اصول فقه که به صورت بحث استدلالى ارائه گردیده است، این کتاب در ۶ جلد مى باشد.
  • ۳- منهاج الفقاهه (به زبان عربى): در ۶ جلد مى باشد که حاشیه ایى است بر «مکاسب» شیخ انصارى که به شیوه‌ای نو و ابتکارى تمامى موارد ارائه شده را بحث و بررسى کرده اند.
  • ۴- المسائل المستحدثه (به زبان عربى): حضرت آیت الله مبتکر مسائل مستحدثه و ارائه مسائل جدید با ذکر مسایل فقهى، روایى هستند. این کتاب که بارها و بارها در خارج و داخل کشور به چاپ رسیده است شامل ارائه مسائل جدید، نو و مورد ابتلاى جامعه با ذکر دلایل و مستندات فقهى، روایى و قرآنى مى ‌باشد.
  • ۷- تعلیق بر وسیلة النجاة (به زبان عربى)؛
  • ۸- رساله در لباس مشکوک (به زبان عربى)؛
  • ۱۰- الجبر والاختیار (به زبان عربى)؛
  • ۱۱- رساله در قرعه (به زبان عربى)؛
  • ۱۲- مناسک الحج (به زبان عربى)؛
  • ۱۳- المسائل المنتخبه (به زبان عربى)؛
  • ۱۴- رساله در فروع العلم الاجمالى (به زبان عربى)؛
  • ۱۵- الاجتهاد والتقلید (به زبان عربى)؛
  • ۱۶- القواعد الثلاثه (به زبان عربى)؛
  • ۱۷- اللقاء الخاص (به زبان عربى) مجموعه استفتایات بزبان عربی
  • ۱۸- رساله توضیح المسائل (به زبان فارسى و اردو)؛
  • ۱۹- تحقیقى در مورد جبر و اختیار (به زبان فارسى)؛
  • ۲۰- نظام حکومت در اسلام (به زبان فارسى و ترکى و اردو)؛
  • ۲۱- مناسک حج (به زبان فارسى)؛
  • ۲۲- منتخب احکام (به زبان فارسى)؛
  • ۲۳- استفتائات قوه قضائیه و مؤسسه حقوقى وکلاى بین الملل (به زبان فارسى)؛
  • ۲۴- احکام فقهى مسائل روز (به زبان فارسى)؛
  • ۲۵- استفتائات (پرسش و پاسخ هاى مسائل شرعى) (به زبان فارسى) که تاکنون در ۷ جلد به صورت سؤال و جواب ارائه شده است.
  • ۲۶- الف سؤال و جواب (به زبان عربى): شامل استفتائات و پاسخ هاى مسائل شرعى مى ‌باشد که در ۶ جلد تهیه شده است. هر جلد شامل ۱۰۰۰ سؤال و جواب است.
  • ۲۷- " الطهاره " مسایل و اعتقادات ( بزبان هربی )
  • ۲۸- " التقلید و العقاید " ( بزبان عربی )
  • ۲۹ _ " اجوبه المسایل فی الفکر و العقیده و التاریخ و الاخلاق " ۰ بزبان عربی )
  • ۳۰ _" فضایل و مصایب حضرت زهرا ( س) - ( بزبان های فارسی _ عربی _ انگلیسی )
  • ۳۱ _ " عاشورا و قیام امام حسین " _ ( بزبان های فارسی _ عربی _ انگلیسی )
  • ۳۲_ " امام زمان از ولادت تا ظهور _ ( بزبان های فارسی _ عربی _ انگلیسی )
  • ۳۳ _ " راه سعادت " _ ( بزبان فارسی )

منبع

سایت حضرت آيت اللَّه العظمى آقاى سيد محمدصادق حسينى روحانى مدظله العالى