فضائل شهر رجب (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{منبع الکترونیکی معتبر|ماخذ=نرم افزار}}
+
{{مشخصات کتاب
 +
 
 +
|عنوان=
 +
 
 +
|تصویر= [[پرونده:شواهد التنزیل لقواعد التفضیل.jpg|240px|وسط]]
 +
 
 +
|نویسنده= حاکم حسکانی
 +
 
 +
|موضوع= اعمال ماه رجب
 +
 
 +
|زبان= عربی
  
==مولف‌==
+
|تعداد جلد= 1
  
حاكم حسكانى، ابوالقاسم عبيدالله بن عبدالله بن احمد بن محمد بن احمد بن محمد بن حسكان قرشى عامرى نيشابورى، معروف به ابن حذاء و از علماى بزرگ قرن پنجم هجرى.
+
|عنوان افزوده1= تحقيق‌
  
==موضوع‌==
+
|افزوده1= محمدباقر محمودي‌
  
مستحبات و ادعيه ماه [[رجب]].
+
|عنوان افزوده2=
  
حاكم حسكانى در اين كتاب رواياتى درباره نمازها و دعاها و اعمال مستحبى ماه رجب جمع آورى نموده است. اسناد اين كتاب بيشتر از روات اهل تسنن است؛ ولى گاهى به روايات [[شيعه]] نيز استناد شده مانند دعاى ام داود به روايت از امام جعفرصادق عليه السلام.
+
|افزوده2=
  
==انگيزه نگارش‌==
+
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/78812/  فضائل شهر رجب]
  
مؤلف انگيزه خود را از نگارش اين كتاب اين گونه بيان مى‌فرمايد: «عالم زاهد حامد بن احمد بن جعفر (كه خداوند بر توفيقات ايشان بيفزايد) از من درخواست نمود كتابى را به نگارش دربياورم و در آن رواياتى را كه درباره ماه رجب آمده جمع آورى نمايم. من هم با نگارش اين كتاب درخواست ايشان را اجابت كرده و برخى از رواياتى را كه در اين باره وارد شده جمع آورى نمودم».
+
}}
  
==شيوه نگارش‌==
+
{{منبع الکترونیکی معتبر|ماخذ=نرم افزار}}
  
حاكم حسكانى در اين كتاب روايات را با سند آورده و بعد از ذكر سند به نقل روايت مى‌پردازد.
+
کتاب '''«فضائل شهر رجب»''' تألیف ابوالقاسم عبیدالله بن عبدالله بن حسکان قرشى عامرى نیشابورى، معروف به [[حاکم حسکانی|حاکم حسکانى]]، از علماى بزرگ قرن پنجم هجرى، با موضوع‌ [[مستحب|مستحبات]] و [[دعا|ادعیه]] ماه [[رجب]] است. این کتاب به سبک کتاب‌هاى روایى نگاشته شده است.  
  
اين كتاب به سبك كتاب‌هاى روايى نگاشته شده است.
+
==انگیزه نگارش‌==
  
==ارزش و اعتبار==
+
مؤلف انگیزه خود را از نگارش این کتاب این گونه بیان مى‌فرماید: «عالم زاهد حامد بن احمد بن جعفر (که خداوند بر توفیقات ایشان بیفزاید) از من درخواست نمود کتابى را به نگارش دربیاورم و در آن روایاتى را که درباره [[ماه رجب]] آمده جمع آورى نمایم. من هم با نگارش این کتاب درخواست ایشان را اجابت کرده و برخى از روایاتى را که در این باره وارد شده جمع آورى نمودم».
  
اين كتاب از ارزش و اعتبار والايى در ميان علماى [[شيعه]] و سنى برخوردار است چرا كه مؤلف آن، حاكم حسكانى از علماى بزرگ قرن پنجم هجرى به شمار مى‌آيد و از اعتبار و وثاقت خاصى در ميان علماى اهل تسنن برخوردار است و از مشايخ روايى و علماى علم [[حديث]] و رجال حديث به شمار مى‌آيد.
+
==محتوای کتاب==
  
علاوه بر آن كه مؤلف در ميان علماى شيعه نيز از احترام برخوردار است و برخى نيز او را شيعه دانسته‌اند. همچنين اين كتاب يكى از مصادر [[بحارالانوار]] است و [[علامه مجلسى]] اين كتاب را در رديف منابع كتاب [[بحارالانوار]] برشمرده است.
+
[[حاکم حسکانی|حاکم حسکانى]] در این کتاب روایاتى درباره [[نماز|نمازها]] و [[دعا|دعاها]] و اعمال مستحبى [[ماه رجب]] جمع آورى نموده است. حسکانى در این کتاب روایات را با [[سند حدیث|سند]] آورده و بعد از ذکر سند به نقل [[روایت]] مى‌پردازد. اسناد این کتاب بیشتر از روات [[اهل سنت|اهل تسنن]] است؛ ولى گاهى به روایات [[شیعه]] نیز استناد شده مانند [[اعمال ام داوود|دعاى ام داود]] به روایت از [[امام صادق علیه السلام|امام جعفرصادق]] علیه السلام. این کتاب شامل عناوین‌ و موضوعات زیر است:
  
==عناوين‌==
+
#دعاى شب اول ماه رجب
 +
#تعیین جایگاه ماه رجب توسط [[پیامبر اسلام|پیامبر]] صلى الله علیه و آله
 +
#ماه رجب ماه خداست.
 +
#چرا به ماه رجب ‌أصم‌ مى‌گویند.
 +
#روزهاى این ماه بر درب آسمان نگاشته شده است.
 +
#ثواب [[غسل]] در این ماه
 +
#روزه پیامبر صلى الله علیه و آله در این ماه
 +
#امر پیامبر صلى الله علیه و آله به [[روزه]] در این ماه
 +
#ثواب روزه عید [[مبعث حضرت محمد صلی الله علیه و آله|مبعث]]
 +
#دعاى ام داود و عناوین فراوان دیگر.
  
اين كتاب شامل موضوعات زير است:
+
==ارزش و اعتبار کتاب==
  
# دعاى شب اول ماه [[رجب]]
+
این کتاب از ارزش و اعتبار والایى در میان علماى [[شیعه]] و [[اهل سنت|سنى]] برخوردار است چرا که مؤلف آن، [[حاکم حسکانی|حاکم حسکانى]] از علماى بزرگ قرن پنجم هجرى به شمار مى‌آید و از اعتبار و وثاقت خاصى در میان علماى [[اهل سنت|اهل تسنن]] برخوردار است و از مشایخ روایى و علماى علم [[حدیث]] و [[علم رجال|رجال]] حدیث به شمار مى‌آید.
# تعيين جايگاه ماه رجب توسط پيامبر صلى الله عليه و آله
+
 
# ماه رجب ماه خداست.
+
علاوه بر آن که مؤلف در میان علماى شیعه نیز از احترام برخوردار است و برخى نیز او را شیعه دانسته‌اند. همچنین این کتاب یکى از مصادر [[بحارالانوار]] است و [[علامه مجلسى]] این کتاب را در ردیف منابع کتاب بحارالانوار برشمرده است.
# چرا به ماه رجب ‌أصم‌ مى‌گويند.
 
# روزهاى اين ماه بر درب آسمان نگاشته شده است.
 
# ثواب غسل در اين ماه
 
# روزه پيامبر صلى الله عليه و آله در اين ماه
 
# امر پيامبر صلى الله عليه و آله به روزه در اين ماه
 
# ثواب روزه عيد مبعث
 
# دعاى ام داود و عناوين فراوان ديگر
 
  
 
==نسخه خطى‌==
 
==نسخه خطى‌==
  
نسخه‌اى در كتابخانه [[آستان قدس رضوى]] عليه السلام در [[مشهد]] مقدس.
+
نسخه‌اى از این کتاب در کتابخانه [[آستان قدس رضوى]] علیه السلام در [[مشهد]] مقدس موجود است. این نسخه، نسخه‌اى منحصر به فرد است که لاى دیوار حرم بوده تا از غارت کفار در امان باشد و در سال ۱۳۸۹ هجرى، هنگام توسعه حرم یافت شده و تاریخ نگارش آن ۵۲۹ هجرى، یعنى حدود ۴۰ سال بعد از وفات مؤلف است.
  
اين نسخه، نسخه‌اى منحصر به فرد است كه لاى ديوار حرم بوده تا از غارت كفار در امان باشد و در سال 1389 هجرى، هنگام توسعه حرم يافت شده و تاريخ نگارش آن 529 هجرى، يعنى حدود 40 سال بعد از وفات مؤلف است.
+
==منابع==
  
==منابع==
+
*مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم افزار جامع الاحادیث نسخه ۳.۵ [لوح فشرده]، بخش کتابشناسی، معرفی کتاب فضائل شهر رجب.
* مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم افزار جامع الاحادیث نسخه 3.5 [لوح فشرده]، بخش کتابشناسی، معرفی کتاب فضائل شهر رجب.
 
  
==متن کتاب فضائل شهر رجب==
+
==متن کتاب==
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/78812/فضائل-شهر-رجب  فضائل شهر رجب]
+
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/78812/ '''فضائل شهر رجب''']
  
 
[[رده:منابع زیارات و ادعیه]]
 
[[رده:منابع زیارات و ادعیه]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۴۸

شواهد التنزیل لقواعد التفضیل.jpg
نویسنده حاکم حسکانی
موضوع اعمال ماه رجب
زبان عربی
تعداد جلد 1
تحقيق‌ محمدباقر محمودي‌

فضائل شهر رجب


این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon-computer.png
محتوای فعلی مقاله یکی از نرم افزار های معتبر متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


کتاب «فضائل شهر رجب» تألیف ابوالقاسم عبیدالله بن عبدالله بن حسکان قرشى عامرى نیشابورى، معروف به حاکم حسکانى، از علماى بزرگ قرن پنجم هجرى، با موضوع‌ مستحبات و ادعیه ماه رجب است. این کتاب به سبک کتاب‌هاى روایى نگاشته شده است.

انگیزه نگارش‌

مؤلف انگیزه خود را از نگارش این کتاب این گونه بیان مى‌فرماید: «عالم زاهد حامد بن احمد بن جعفر (که خداوند بر توفیقات ایشان بیفزاید) از من درخواست نمود کتابى را به نگارش دربیاورم و در آن روایاتى را که درباره ماه رجب آمده جمع آورى نمایم. من هم با نگارش این کتاب درخواست ایشان را اجابت کرده و برخى از روایاتى را که در این باره وارد شده جمع آورى نمودم».

محتوای کتاب

حاکم حسکانى در این کتاب روایاتى درباره نمازها و دعاها و اعمال مستحبى ماه رجب جمع آورى نموده است. حسکانى در این کتاب روایات را با سند آورده و بعد از ذکر سند به نقل روایت مى‌پردازد. اسناد این کتاب بیشتر از روات اهل تسنن است؛ ولى گاهى به روایات شیعه نیز استناد شده مانند دعاى ام داود به روایت از امام جعفرصادق علیه السلام. این کتاب شامل عناوین‌ و موضوعات زیر است:

  1. دعاى شب اول ماه رجب
  2. تعیین جایگاه ماه رجب توسط پیامبر صلى الله علیه و آله
  3. ماه رجب ماه خداست.
  4. چرا به ماه رجب ‌أصم‌ مى‌گویند.
  5. روزهاى این ماه بر درب آسمان نگاشته شده است.
  6. ثواب غسل در این ماه
  7. روزه پیامبر صلى الله علیه و آله در این ماه
  8. امر پیامبر صلى الله علیه و آله به روزه در این ماه
  9. ثواب روزه عید مبعث
  10. دعاى ام داود و عناوین فراوان دیگر.

ارزش و اعتبار کتاب

این کتاب از ارزش و اعتبار والایى در میان علماى شیعه و سنى برخوردار است چرا که مؤلف آن، حاکم حسکانى از علماى بزرگ قرن پنجم هجرى به شمار مى‌آید و از اعتبار و وثاقت خاصى در میان علماى اهل تسنن برخوردار است و از مشایخ روایى و علماى علم حدیث و رجال حدیث به شمار مى‌آید.

علاوه بر آن که مؤلف در میان علماى شیعه نیز از احترام برخوردار است و برخى نیز او را شیعه دانسته‌اند. همچنین این کتاب یکى از مصادر بحارالانوار است و علامه مجلسى این کتاب را در ردیف منابع کتاب بحارالانوار برشمرده است.

نسخه خطى‌

نسخه‌اى از این کتاب در کتابخانه آستان قدس رضوى علیه السلام در مشهد مقدس موجود است. این نسخه، نسخه‌اى منحصر به فرد است که لاى دیوار حرم بوده تا از غارت کفار در امان باشد و در سال ۱۳۸۹ هجرى، هنگام توسعه حرم یافت شده و تاریخ نگارش آن ۵۲۹ هجرى، یعنى حدود ۴۰ سال بعد از وفات مؤلف است.

منابع

  • مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم افزار جامع الاحادیث نسخه ۳.۵ [لوح فشرده]، بخش کتابشناسی، معرفی کتاب فضائل شهر رجب.

متن کتاب

فضائل شهر رجب