منابع و پی نوشتهای متوسط
جامعیت مقاله متوسط
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

غسل جمعه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
«[[جمعه]]» روز پاياني هفته، مورد احترام مسلمانان و يکي از اعياد مهم است. اهميت شب و روز جمعه در احاديث بسياري بيان شده و اعمال و دعاهاي فراواني براي آن مقرر گشته است.
+
{{خوب}}
 +
«[[جمعه]]» روز پایانی هفته، مورد احترام مسلمانان و یکی از اعیاد مهم است. اهمیت شب و روز جمعه در [[حدیث|احادیث]] بسیاری بیان شده و اعمال و [[دعا|دعاهای]] فراوانی برای آن مقرر گشته است.
  
==فضیلت غسل جمعه در روایات==
+
==اهمیت غسل جمعه ==
  
[[امام باقر]] عليه السلام فرموده اند: ولا تدع الغسل يوم اجمعة، فانه من السنة، وليکن غسلک قبل الزوال<ref>دعائم الاسلام، ج1، ص181.</ref>؛ غسل روز جمعه را فراموش مکن که سنت است و بايد که پيش از زوال غسل کني.
+
[[امام باقر]] علیه السلام فرموده اند: ولا تدع الغسل یوم الجمعة، فانه من السنة، ولیکن غسلک قبل الزوال<ref>دعائم الاسلام، ج۱، ص۱۸۱.</ref>؛ غسل روز جمعه را فراموش مکن که از [[سنت]] است و باید که پیش از زوال غسل کنی.
  
نیز [[امام صادق]] عليه السلام می فرمایند: غسل يوم الجمعه سنة واجبة علي الرجال و النّساء في السّفر والحضر<ref>المحاسن ، ص60.</ref>؛ غسل روز جمعه بر مردان و زنان در سفر و حضر، سنّتي واجب است.
+
نیز [[امام صادق]] علیه السلام می فرمایند: غسل یوم الجمعه سنة واجبة علی الرجال و النّساء فی السّفر والحضر<ref>المحاسن ، ص۶۰.</ref>؛ غسل روز جمعه بر مردان و زنان در سفر و حضر، سنّتی [[واجب]]<ref>ظاهرا منظور از واجب در این حدیث، بیان لزوم و اهمیت غسل جمعه است نه وجوب شرعی.</ref> است.
  
 
==وقت غسل جمعه==
 
==وقت غسل جمعه==
  
وقت غسل جمعه از اذان صبح روز جمعه تا ظهر روز جمعه است و بهتر است نزديک ظهر به جا آورده شود. اگر تا ظهر انجام ندهد بهتر است که بدون نيت ادا و قضا تا غروب جمعه به جا آورد. اگر در روز جمعه غسل نکند، مستحب است از صبح شنبه تا غروب، قضاي آن را به جا آورد. کسي که مي‌ترسد در روز جمعه آب پيدا نکند، مي‌تواند روز پنجشنبه غسل را انجام دهد بلکه اگر در شب جمعه غسل را به اميد آن که مطلوب خداوند عالم است به جا آورد، صحيح است.
+
وقت غسل جمعه از [[اذان]] صبح روز [[جمعه‌‌‌‌|جمعه]] تا ظهر روز جمعه است و بهتر است نزدیک ظهر به جا آورده شود. اگر تا ظهر انجام ندهد بهتر است که بدون [[نیت|نیت]] ادا و قضا تا غروب جمعه به جا آورد. اگر در روز جمعه غسل نکند، [[مستحب]] است از صبح شنبه تا غروب، قضای آن را به جا آورد. کسی که می‌ترسد در روز جمعه آب پیدا نکند، می‌تواند روز پنجشنبه غسل را انجام دهد، بلکه اگر در شب جمعه غسل را به امید آن که مطلوب خداوند عالم است به جا آورد، صحیح است.
  
مستحب است انسان در موقع غسل جمعه بگويد: أشْهَدُ أنْ لا إِلهَ إلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لا شَريكَ لَهُ وَأنَّ مُحَمَّداً عَبْدُه وَرَسوُلُه. اَلّلهُمَّ صَلِّ عَلي مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَاجْعَلْني مِنَ التَّوَّابينَ وَاجْعِلْني مِنَ الْمُتَطَهِّرين.<ref>امام خميني، توضيح المسائل، مسئله 644.</ref>
+
مستحب است انسان در موقع غسل جمعه بگوید: أشْهَدُ أنْ لا إِلهَ إلّا اللهُ وَحْدَهُ لا شَریک لَهُ وَأنَّ مُحَمَّداً عَبْدُه وَ رَسوُلُه. اَلّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَاجْعَلْنی مِنَ التَّوَّابینَ وَاجْعلْنی مِنَ الْمُتَطَهِّرین.<ref>امام خمینی، توضیح المسائل، مسئله ۶۴۴.</ref>
 
 
نکته‌اي که بايد به آن دقت داشت اين است که غسل جمعه از مستحبات مؤکد است و به همين خاطر بعضي از علما حکم به وجوب آن داده‌اند.
 
  
 +
غسل جمعه از مستحبات مؤکد است و به همین خاطر بعضی از علما حکم به وجوب آن داده‌اند.
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
{{پانویس}}
 
{{پانویس}}
 
 
==منابع==
 
==منابع==
* کتاب حکمت هاي درخشان، علیرضا صابری یزدی.
+
*کتاب حکمت های درخشان، علیرضا صابری یزدی.
 
 
 
[[رده:جمعه]]
 
[[رده:جمعه]]
 +
{{خوب}}
 +
[[رده: مقاله های مهم]]
 +
{{سنجش کیفی
 +
|سنجش=شده
 +
|شناسه= خوب
 +
|عنوان بندی مناسب= خوب
 +
|کفایت منابع و پی نوشت ها= متوسط
 +
|رعایت سطح مخاطب عام= خوب
 +
|رعایت ادبیات دانشنامه ای= خوب
 +
|جامعیت= متوسط
 +
|رعایت اختصار= خوب
 +
|سیر منطقی= خوب
 +
|کیفیت پژوهش= خوب
 +
|رده= دارد
 +
}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۵ مارس ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۳۵

«جمعه» روز پایانی هفته، مورد احترام مسلمانان و یکی از اعیاد مهم است. اهمیت شب و روز جمعه در احادیث بسیاری بیان شده و اعمال و دعاهای فراوانی برای آن مقرر گشته است.

اهمیت غسل جمعه

امام باقر علیه السلام فرموده اند: ولا تدع الغسل یوم الجمعة، فانه من السنة، ولیکن غسلک قبل الزوال[۱]؛ غسل روز جمعه را فراموش مکن که از سنت است و باید که پیش از زوال غسل کنی.

نیز امام صادق علیه السلام می فرمایند: غسل یوم الجمعه سنة واجبة علی الرجال و النّساء فی السّفر والحضر[۲]؛ غسل روز جمعه بر مردان و زنان در سفر و حضر، سنّتی واجب[۳] است.

وقت غسل جمعه

وقت غسل جمعه از اذان صبح روز جمعه تا ظهر روز جمعه است و بهتر است نزدیک ظهر به جا آورده شود. اگر تا ظهر انجام ندهد بهتر است که بدون نیت ادا و قضا تا غروب جمعه به جا آورد. اگر در روز جمعه غسل نکند، مستحب است از صبح شنبه تا غروب، قضای آن را به جا آورد. کسی که می‌ترسد در روز جمعه آب پیدا نکند، می‌تواند روز پنجشنبه غسل را انجام دهد، بلکه اگر در شب جمعه غسل را به امید آن که مطلوب خداوند عالم است به جا آورد، صحیح است.

مستحب است انسان در موقع غسل جمعه بگوید: أشْهَدُ أنْ لا إِلهَ إلّا اللهُ وَحْدَهُ لا شَریک لَهُ وَأنَّ مُحَمَّداً عَبْدُه وَ رَسوُلُه. اَلّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَاجْعَلْنی مِنَ التَّوَّابینَ وَاجْعلْنی مِنَ الْمُتَطَهِّرین.[۴]

غسل جمعه از مستحبات مؤکد است و به همین خاطر بعضی از علما حکم به وجوب آن داده‌اند.

پانویس

  1. دعائم الاسلام، ج۱، ص۱۸۱.
  2. المحاسن ، ص۶۰.
  3. ظاهرا منظور از واجب در این حدیث، بیان لزوم و اهمیت غسل جمعه است نه وجوب شرعی.
  4. امام خمینی، توضیح المسائل، مسئله ۶۴۴.

منابع

  • کتاب حکمت های درخشان، علیرضا صابری یزدی.