الأمالى سید مرتضى (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۱۰ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{الگو:مقاله از یک نشریه}}
+
'''«غُررالفوائد و دُررالقلائد»''' معروف به '''«الأمالی»''' از آثار مهم [[سید مرتضی]] (م، ۴۳۶ ق) است. این كتاب شامل هشتاد مجلس می‌باشد كه سيد مرتضی آنها را در مواضع مختلف به شاگردان خود املا كرده است. مباحث و موضوعات کتاب عمدتاً عبارتند از: [[تفسیر قرآن|تفسير]] و [[تأویل]] آيات مشكل، شرح [[احاديث]] معضل و همچنين برخی مسائل [[علم كلام|كلامی]] و [[ادبیات عرب|ادبی]].
 +
{{مشخصات کتاب
  
==أمالى==
+
|عنوان=
  
قبل از اين كه به بررسى و شناخت كتاب گرانقدر «أمالى المرتضى» بپردازيم، بهتر است اندكى راجع به واژه أمالى و اصطلاح آن در [[حديث]] سخن بگوييم.
+
|تصویر=[[پرونده:امالی سید مرتضی.jpg|240px|وسط]]
  
أمالى، جمع املا است و در اصطلاح كتابى را گويند كه استاد تقرير كند و شاگردان بنويسند.<ref>لغت نامه دهخدا، زير نظر دكتر محمد معين، ج2، ص134.</ref>
+
|نویسنده=سید مرتضی
  
كشف الظنون مى نويسد: منظور از أمالى اين است كه عالمى بنشيند و شاگردان وى با قلم و كاغذ در اطراف او قرار بگيرند، آنگاه عالم ـ با استفاده از علمى كه خداوند در اختيار او نهاده است ـ شروع به سخن گفتن كند و شاگردان آن مطالب را بنويسند. در نتيجه كتابى حاصل مى شود كه آن را املا و أمالى مى نامند.<ref>كشف الظنون، حاجى خليفه، ج1، ص161.</ref>
+
|موضوع=تفسیر، کلام، ادبیات/أمالی
  
در الذريعة مى خوانيم: أمالى عنوانى است كه غالباً براى بعضى از كتب [[حديث]] استفاده مى شود و آن كتابى است كه شامل [[احاديث]] شنيده شده از املاى شيخ حديث است. او يا آنها را از محفوظات خويش مى گويد يا اين كه از روى نوشته مى خواند. ترتيب مطالب أمالى اكثراً به ترتيب نوبت شنيدن آنهاست و به همين خاطر به اين كتاب ها مجالس يا عرض المجالس نيز اطلاق مى شود.<ref>الذريعة، ج2، ص305 و 306.</ref>
+
|زبان=عربی
  
اين روش كه استاد بنشيند و شاگردان هم دور او حلقه زده و مسموعات خود را از او بنويسند، روش فقيهان و محدثان و نيز اهل ادب و علوم ديگر بوده است و در بعضى كتب از أمالى گوناگون علماى بزرگ و نيز غيرمعروف نام برده شده است. در كشف الظنون از أمالى ابن دريد، أمالى ابن حاجب، أمالى ابن الشجرى، أمالى ابن عساكر و... سخن به ميان آمده است.
+
|تعداد جلد=۲
  
همچنين در الذريعة قريب 30 كتاب أمالى از تصانيف [[شيعه]] ذكر شده است و به قول نويسنده آن از باب تيمّن و تبرك، اولين كتاب از اين فهرست سى تايى را كتاب أمالى سيّدنا و نبينا رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله، على اميرالمؤمنين عليه السلام قرار داده است و در ادامه مى گويد كه اين اولين كتابى است كه در اسلام از كلام بشر به املاى نبيّ و خط وصي نگاشته شده است. مهمترين أمالى ها: أمالى أبومحمد ناصر كبير (م 304ق)، أمالى مهذب الدين همدانى(م 398ق)، أمالى أبوالفتح هلال بن محمد بغدادى(م 414ق)، أمالى [[شيخ طوسى]](م 460ق)، أمالى [[شيخ صدوق]](م 381ق)، أمالى سيّد مرتضى(م 436ق) است.
+
|عنوان افزوده1=ت‍ح‍ق‍ی‍ق‌
  
أمالى معمولاً موضوعات بسيار متنوعى را دربرمى گيرد كه از آن ميان داستان هاى معتبر تاريخى معنى أخبار، تفسير و تأويل آيات قرآنى، نكات ادبى و... را مى توان نام برد.<ref>دائرة المعارف تشيّع، تعدادى از نويسندگان، ج2، ص335.</ref>
+
|افزوده1=م‍ح‍م‍داب‍وال‍ف‍ض‍ل‌ اب‍راه‍ی‍م‌
  
از نظر قوّت اعتبار، أمالى مانند اصل است و احتمال سهو و نسيان و غلط در آن كم است. على الخصوص وقتى كه املاى شيخ از روى كتاب مصحح يا از محفوظات قلبى خودش باشد؛ البته در مورد اخير، اگر به قوى الحافظه و ضابط و متقن بودن او يقين داشته باشيم.<ref>دراية الحديث، كاظم مدير شانه چى، ص30 و 31.</ref>
+
|عنوان افزوده2=
  
==أمالى سيّد مرتضى==
+
|افزوده2=
  
در فهرست هاى قديمى اين كتاب به نام «الغرر والدرر» ناميده مى شود؛ اما اهل حديث، آن را با اسم أمالى المرتضى مى شناسند.<ref> ادب المرتضى من سيرته و آثاره، عبدالرزاق محى الدين، ص158.</ref>
+
|لینک=
  
الذريعة ذيل عنوان «غررالفوائد و دررالقلائد» مى نويسد: كتابى است در باب محاضرات و ادب و تفسير و تأويل آيات و همچنين شرح و توضيح [[احاديث]] كه در باب و موضوع خود كتابى گرانقدر است و متعلق به سيد اجل شريف مرتضى، علم الهدى است. در آن كتاب مجالس متعددى وجود دارد كه سيد آنها را در املاءات خود در آن مجالس بيان كرده است. موضوعات آنها عبارت اند از: احوال بعضى از گذشتگان شعرا و معمّران و نيز تفسير آيات مشكل و احاديث معضل.
+
}}
 +
==مؤلف==
 +
علی بن حسین بن موسی، مشهور به [[سید مرتضی|سید مرتضی علم الهدی]] (۴۳۶-۳۵۵ ق)، [[فقیه]]، متکلم و ادیب برجسته [[شیعه]] در قرن پنجم هجری است و نسب شریفش با پنج واسطه به [[امام موسی کاظم علیه السلام|امام موسی بن جعفر]] علیه السلام می رسد. وی نقیب شیعیان در زمان خود بود و از نظر منزلت علمی و اجتماعی در مرتبت والایی قرار داشت.
  
نامهاى ديگر اين كتاب، الأمالى، التفسير، مجالس التأويلات، مجالس كشف الآيات و مجالس الشريف المرتضى و... است. اين كتاب در سال 1325ق، در مصر چاپ شد و نيز در ايران همراه با اضافى در سال 1272ش به چاپ رسيده است.<ref>الذريعة، ج16، ص42.</ref>
+
او از شاگردان [[شیخ مفید]]، [[حسین بن علی بن حسین بابویه قمی|حسین بن علی بن بابویه]] (برادر [[شیخ صدوق]])، سهل بن احمد دیباجی و ابن جندی بغدادی است. همچنین علمای بزرگی چون [[شیخ طوسی]]، [[ابن براج|قاضی ابن البراج]]، [[محمد بن علی کراجکی|ابوالفتح کراجکی]] و [[سلار دیلمی|سلار بن عبدالعزیز دیلمی]] از شاگردان او هستند.
  
محمدابوالفضل ابراهيم در مقدّمه اى كه بر أمالى المرتضى نوشته است، آن را اين گونه توصيف مى كند: أمالى، مجالس مختلفى است كه سيد، آنها را در زمانهاى پى در پى املا كرده و در آنها از موضوعى به موضوع ديگر و از هدفى به هدف ديگر منتقل شده است. بعضى از آيات [[قرآن كريم]] را كه تأويل آنها بر عامّه و خواصّ پوشيده است و سؤالاتى در مورد آنها شده و اشكالاتى متوجه آنهاست، انتخاب كرده و تأويل و توجيهش را به طريق و مذهب اصحابش كه معتزله يا اصحاب عدل اند ـ چنان كه او را مى نامد ـ علاج و درمان كرده است.
+
سید مرتضی از پیشگامان تألیف منظم و مدون در حوزه [[کلام]] شیعه است و آثار کلامی او از زمان نگارش همواره مورد توجه بوده است. از جمله آثار ارزشمند سید مرتضی علاوه بر «الأمالی»، می توان به «[[تنزیه الانبیاء (کتاب)|تنزیه الانبیاء]]»، «[[الانتصار (کتاب)|الانتصار]]»، «[[الذریعة الی اصول الشریعة (کتاب)|الذریعة الی اصول الشریعة]]»، «جمل العلم و العمل»، «الشافی فی الامامة» و «الفصول المختاره» اشاره کرد.
  
او كوشش خود را مصروف بر اين داشته كه در تأويل آيات متشابه و اشعار عرب زبانان، توفيق حاصل كند كه الحقّ در اين كار تسلّط عجيبى از خودش نشان داده است و ذهن لطيف و نكته پرداز و هوش سرشار خود را نشان داده است. وى را در تفسير و تأويل، كثرت محفوظاتش از شعر و لغت و [[حديث]] ياريش نموده و فصل الخطاب وجوه مختلف و آراى متفاوتى بوده كه بر او عرضه مى شده است. البته گاهى نيز اخذ همه آرا و جمع آنها را جايز و صحيح دانسته است.
+
==معرفی کتاب==
 +
«أمالى», جمع املا است و در اصطلاح, کتابى را گویند که استاد، تقریر کند و شاگردان بنویسند.<ref>لغت نامه دهخدا, زیر نظر دکتر محمد معین, ج ۲, ص ۱۳۴</ref> سید مرتضى در زمره عالمانی است که به شوه أمالی، اثری ماندگار از خود به یادگار گذاشته است.  
  
آياتى را كه سيد مرتضى انتخاب كرده و بر تفسير آنها همت گماشته است، اكثراً از مواردى است كه در كتب ديگر به دست ما نرسيده است.
+
البته عبدالرزاق محی الدین در کتاب «ادب المرتضی من سیرته و آثاره» می گوید: معلوم نیست که آیا امالی تألیف و تدوین خود سید بوده است، یا این که سید فقط آن را املا کرده و یکی از شاگردانش آن را جمع آوری کرده است؟ وی به این سؤال این گونه پاسخ می‌دهد که: آنچه از اسلوب کتاب برمی آید، آن است که کتاب تالیف و جمع خود سید است و شاگردان او فقط توفیق روایت و قرائت کتاب را بر او داشته‌اند. در غیر این صورت، اسلوب تالیف در جاهای مختلف کتاب به واسطه تعدد افراد، اختلاف پیدا می‌کرد، در حالی که ما طرق روایات را مختلف می‌یابیم؛ اما اسلوب کتاب یکسان و واحد است. اما نکته‌ای وجود دارد و آن مدح و تمجید شریف مرتضی و دعا برای طول عمر او در جاهای مختلف کتاب است. این مطالب، چه بسا از اضافات شاگردان او باشد که این عبارات را بر متن اصلی در ابتدای هر بحثی اضافه کرده‌اند که نشان دهند چه مطالب و چه مواردی از گفتار سید است و چه مواردی از روایت‌های او از دیگران است و بین آن چه او می‌گوید و دیگران روایت کرده‌اند، اشتباه نشود.
  
او علاوه بر آيات احاديثى را انتخاب كرده است كه آنها نيز چنين اند و معمولاً علما در تأويل آنها با هم اختلاف دارند. وى تعارض ها را آشكار كرده و تفسير و تأويل آنها را ـ همان گونه كه در تفسير آيات عمل مى كرد ـ بيان نموده و در اين كار از شواهد شعر و لغت كمك گرفته است.
+
در فهرست هاى قدیمى, این کتاب به نام «غُرر الفوائد و دُرر القلائد» یا «الغرر و الدرر» نامیده مى شود; امّا اهل حدیث, آن را با اسم «أمالى المرتضى» مى شناسند.<ref>ادب المرتضى من سیرته و آثاره, عبدالرزاق محى الدین, ص ۱۵۸.</ref>
 +
نام هاى دیگر این کتاب، مجالس التأویلات، مجالس کشف الآیات و مجالس الشریف المرتضى و… است.  
  
البتّه در اين ميان مذهب اصحاب خود يعنى اصحاب عدل را آشكار ساخته و دليل آنها را برتر دانسته است. در اين موارد على الخصوص با ابن قتيبه و ابوعبيد قاسم بن سلاّم و ابن انبازى مناقشات فراوان كرده است.
+
سید اعجاز حسین در کشف الحجب از سید سعید جنفورى نقل مى کند که: شریف مرتضى, «الغرر و الدرر» را در راه [[حجاز]] ـ هرجا که در منزلى فرود مى آمدند ـ برشاگردانش املا مى کرد و آنها نیز به همان ترتیبى که از او شنیده بودند, آنها را جمع آورى کردند.<ref>الذریعة, ج ۱۶, ص ۴۲.</ref>
 +
از طرف دیگر نقل شده که: ظاهر امر بر این است که وى این مجالس را در خانه اش بر شاگردان و مریدانش در زمان هاى مختلف و پى درپى املا کرده است. تاریخ شروع این مجالس معلوم نیست, اما آخرین املاى سید در روز پنج شنبه, ۲۸ [[ماه جمادی الاول|جمادى الأول]] سال ۴۱۳ ق, بوده است.<ref>مقدمه أمالى المرتضى, ص ۲۰.</ref>
  
علاوه بر اينها در علم كلام هم مسائلى را طرح كرده كه در آنها مشاجره وجود دارد و مناظرات بسيار رخ داده است؛ مطالبى مانند مسئله رؤيت خدا، خلق، افعال بندگان، اراده خدا بر زشتى ها... كه در آنها بر ردّ دشمنان دليل آورده است. او در اين مناقشات، مهربان و در گفتارش عفيف است.
+
فصول مختلف، تنوع و گونه گونی بحث‌هایی که در این کتاب وجود دارد، این کتاب را همانند دایرةالمعارفی می‌نماید که نه تنها خواننده را خسته نمی‌کند، بلکه بر توان و ذوق و شوقش نیز می‌افزاید.
  
به جز مسائل گفته شده در كتاب، مختاراتى از اشعار و سخنان برگزيده نيز وجود دارد كه آنها را با شرح و نقد و ارزيابى همراه ساخته است. در آغاز آنها شرح حالى از شعرا آورده و همچنين گروهى از اشعار و أقوال و نوادر آنها را ذكر كرده است. در ادامه، نكات ظريفى از آنها و جواب هاى قانع كننده و نيز مطالب فكاهى آورده كه بسيارى از آنها برپايه كتب جاحظ، ابن قتيبه، مبرّد، أبى حاتم، آمدى و ديگران است.
+
به گفته [[آقا بزرگ تهرانی]]، [[محمد بن علی کراجکی|ابوالفتح کراجکی]]، از شاگردان شریف مرتضی، گزیده‌ای از الامالی تدوین کرد و آن را «المراشد» نامید.
  
همچنين برخى از مقاصد شعراى عرب در جاهليت و صدر اسلام را در مدايح و مراثى و هجويّات و... ذكر كرده كه بعضاً مورد نقد قرار گرفته است.
+
==محتوای کتاب==
 +
[[شیخ آقا بزرگ تهرانی|شیخ آقا بزرگ]] در [[الذریعه الی تصانیف الشیعه|الذریعة]] ذیل عنوان «غرر الفوائد و درر القلائد» مى نویسد:
 +
کتابى است در باب محاضرات و [[ادبیات عرب|ادب]] و [[تفسیر قرآن|تفسیر]] و [[تأویل]] آیات و همچنین شرح و توضیح [[احادیث]]، که در باب و موضوع خود کتابى گرانقدر است و متعلّق به سید اجلّ [[سید مرتضی|شریف مرتضى]] علم الهدى است. در آن کتاب, مجالس متعدّدى وجود دارد که سید, آنها را در املاءات خود در آن مجالس بیان کرده است. موضوعات آنها عبارت اند از: احوال بعضى از گذشتگان شعرا و معمّران و نیز تفسیر آیات مشکل و احادیث معضل.<ref>الذریعة, ج ۱۶, ص ۴۲.</ref>
  
به خاطر وجود متون متنوّع، فصول مختلف و مباحث گرانقدر براى اين كتاب امتياز ويژه بين كتب عربى حاصل شده است و مرجعى براى علما به شمار مى رود. ادبا به آن نيازمندند و علاقه مندان در اعصار مختلف به آن ارجاع داده مى شوند.
+
محمد ابوالفضل ابراهیم در مقدّمه اى که بر أمالى المرتضى نوشته است, آن را این گونه توصیف مى کند:
 +
أمالى, مجالس مختلفى است که سید, آنها را در زمان هاى پى در پى املا کرده و در آنها از موضوعى به موضوع دیگر و از هدفى به هدف دیگر منتقل شده است. بعضى از آیات [[قرآن کریم]] را که تأویل آنها بر عامّه و خواصّ پوشیده است و سؤالاتى در مورد آنها شده و اشکالاتى متوجّه آنهاست, انتخاب کرده و تأویل و توجیهش را به طریق و مذهب اصحابش که [[معتزله]] یا اصحاب عدل اند , علاج و درمان کرده است. او کوشش خود را مصروف بر این داشته که در تأویل [[آیات متشابه|آیات متشابه]] و اشعار عرب زبانان, توفیق حاصل کند که الحقّ, در این کار تسلّط عجیبى از خود نشان داده است و ذهن نکته پرداز و هوش سرشار خود را نشان داده است. وى را در تفسیر و تأویل, کثرت محفوظاتش از [[شعر]] و لغت و [[حدیث]] یاری نموده و فصل الخطاب وجوه مختلف و آراى متفاوتى بوده که بر او عرضه مى شده است. البته, گاهى نیز اخذ همه آرا و جمع آنها را جایز و صحیح دانسته است.
  
همه اينها كه گفته شد، مطالب موجود در متن اصلى كتاب است. علاوه بر اينها زياداتى در انتهاى كتاب موجود است كه به تكملة الغدر معروف است. آنها نيز گروه ديگرى از مسائلى اند كه در مجالس بعد انتخاب شده است. با اين تكمله كتاب أمالى المرتضى به پايان مى رسد.<ref>مقدمه أمالى المرتضى، ص 18 تا 20.</ref>
+
او علاوه بر آیات, احادیثى را انتخاب کرده است که آنها نیز چنین اند و معمولاً علما در تأویل آنها با هم اختلاف دارند. وى تعارض ها را آشکار کرده و تفسیر و تأویل آنها را ـ همان گونه که در تفسیر آیات عمل مى کرد ـ بیان نموده و در این کار, از شواهد شعر و لغت کمک گرفته است. البتّه در این میان, مذهب اصحاب خود, یعنى اصحاب عدل را آشکار ساخته و دلیل آنها را برتر دانسته است. در این موارد, على الخصوص با [[ابن قتیبه دینوری|ابن قتیبه]] و ابوعبید قاسم بن سلّام و ابن انبارى, مناقشات فراوانْ کرده است.  
  
دكتر عبدالرزاق محى الدين، آثار ادبى سيد مرتضى را به دو قسم تقسيم مى كند: يك دسته آثارى كه براى ادب و به خاطر آن تأليف شده است و قسم ديگر، آنهايى كه به قول او اتصالى غيرمباشر به ادب دارد و حاوى مطالبى است كه وى از علم لغت و نحو و بلاغت مى آورد. اين مطالب در تأليفات اماميّه در موضوعات [[فقه]] و [[حديث]] و تفسير اثر و اهميت بسيار دارد. او أمالى را جزء دسته دوم مى داند.<ref>ادب المرتضى من سيرته و آثاره، مقدمه، ص ج.</ref>
+
علاوه بر این ها در [[علم کلام]] هم مسائلى را طرح کرده که در آنها مشاجره وجود دارد و مناظرات بسیار رخ داده است; مطالبى مانند مسئله رؤیت خدا, خلق, افعال بندگان, اراده خدا بر زشتى ها… که در آنها بر ردّ دشمنان دلیلْ آورده است. او در این مناقشات, مهربان و در گفتارش عفیف است.  
  
بجاست كه در اين جا اظهارنظرهاى تعدادى از بزرگان و علما را نسبت به اين كتاب ارزشمند ذكر كنيم.
+
به جز مسائل گفته شده در کتاب, مختاراتى از اشعار و سخنان برگزیده نیز وجود دارد که آنها را با شرح و نقد و ارزیابى همراه ساخته است. در آغاز آنها شرح حالى از شعرا آورده و همچنین گروهى از اشعار و أقوال و نوادر آنها را ذکر کرده است. در ادامه, نکات ظریفى از آنها و جواب هاى قانع کننده و نیز مطالب فکاهى آورده که بسیارى از آنها برپایه کتب جاحظ, ابن قتیبه, مبرّد, أبو حاتم, آمدى و دیگران است.
 +
همچنین, برخى از مقاصد شعراى عرب در [[جاهلیت]] و صدر [[اسلام]] را در مدایح و [[مرثیه|مراثى]] و هجویات و… ذکر کرده که بعضاً مورد نقد قرار گرفته است.  
  
صاحب روضات الجنّات مى نويسد: من تا به حال، وصف هيچيك از علماى عامه را براى كتابى نشنيده ام كه بيشتر از آن چيزى باشد كه در شأن الغرر والدرر گفته اند تا آنجا كه آن كتاب را نشانه و دليل منتهاى فضل و هوش و بيانگر مهارت او دانسته اند. كتاب مذكور، غررالفوائد و دررالقلائد ناميده شده است و مشتمل بر محاسن متونى است كه در آن بر پايه نحو، لغت، كلام، شعر حكمت و غيره سخن گفته است.<ref>روضات الجنات، ج4، ص303.</ref>
+
همه این ها که گفته شد, مطالب موجود در متن اصلى کتاب است. علاوه بر این ها زیاداتى در انتهاى کتاب موجود است که به تکملة الغرر معروف است. آنها نیز گروه دیگرى از مسائلى اند که در مجالس بعد, انتخاب شده است.<ref>مقدمه أمالى المرتضى, ص ۱۸-۲۰.</ref>
  
علامه سيّد محسن امين مى گويد: سيد مرتضى كتابى دارد كه آن را الدرر والغرر ناميده است و آن مجالسى است كه شامل متونى از معانى ادب است و در آن از نحو و لغت و غيره سخن گفته است و كتابى منقح است كه بر فضل كثير و گستردگى معلومات نويسنده دلالت دارد.<ref>أعيان الشيعة، ج8، ص213.</ref>
+
== ارزش کتاب ==
 
 
از أبوجعفر الحمصى نقل شده كه از شيخى از شيوخ ادب مصر به من رسيده است كه مى گويد: قسم به خدا، من از كتاب «الغرر» مسائلى را در نحو استفاده كردم كه در كتبى چون كتاب سيبويه نيافتم.<ref>همان، ص214.</ref>
 
 
 
يكى از كتب معروف تراجم از علماى عامّه مى نويسد: سيّد مرتضى كتابى دارد با نام «الغرر والدرر». آن كتاب مجالسى است كه به وسيله او املا شده و مشتمل بر متونى از معانى ادب است كه بر پايه نحو و لغت و... در مورد آنها سخن مى گويد و كتابى مفيد است كه بر فضل كثير نويسنده و گستردگى اطلاعات او بر علوم مختلف دلالت مى كند.<ref>وفيات الأعيان، ج3، ص313.</ref>
 
 
 
امام فخر رازى در يكى از كتبش پس از ذكر بعضى از فضايل سيد مى گويد: فضائلش كثير است و براى شهادت در فضلش، كتاب الدرر و الغرر كافى است.<ref>رياض العلماء، ص20.</ref>
 
 
 
يكى از محققان معاصر نيز مى گويد: آنچه كه وى از كتب قدما اخذ كرده و از اساتيدش نقل كرده چيزى از مبرّد، ابوعلى القالى، ابن انبازى و امثال آنها كم ندارد. انسان با مطالعه امالى و ديگر كتب سيد، چيزهاى بيشترى نسبت به اصمعى، ابن سكيّت، أحمد بن عبيد و ابوبكر معبدى دستگيرش مى شود. او تاريخ طبرى و بلاذرى و ابومخنف را خوانده و از كتب عيون الأخبار ابن قتيبه و الكامل مبرّد و ديوان حماسه بحترى اقتباس كرده است و سرگذشت بسيارى از شعراى معتزله و جبريّه را آورده است و در قصص معمران و ائمّه خوارج، سخن هاى طولانى گفته است.<ref>أعيان الشيعة، ج8، ص214.</ref>
 
 
 
و در نهايت، گفتار محمدابوالفضل ابراهيم را مى آوريم كه: هرگاه محققى بخواهد كتب نفيس عربى را كه حاوى معارف گوناگون و پر از نكات ظريف مختلف است و در آن عصاره طبايع و مذاهب مختلف و حقايق تاريخ، اخبار، متون، شعر، زبان و لغات مشكل است بررسى كند بى چون و چرا حتماً كتاب أمالى المرتضى را نيز در آن رديف مى آورد و آن را در شمار كتاب هايى چون: الكامل مبرّد، البيان والتبيين جاحظ، عيون الأخبار ابن قتيبه، العقد الفريد ابن عبد ربّه، الأغانى ابوالفرج و... قرار مى دهد. اينها كتبى است كه در آسمان ادب عربيّت مانند ستارگان مى درخشند.<ref>مقدمه أمالى المرتضى، ص16.</ref>
 
 
 
==نحوه تأليف و نُسخ گوناگون أمالى سيّد==
 
 
 
سيّد اعجاز حسين در كشف الحجب از خط سيد سعيد جنفورى نقل مى كند كه: شريف مرتضى، اين «الغرر والدرر» را در راه حجاز ـ هر جا كه در منزلى فرود مى آمدند ـ بر شاگردانش املا مى كرد و آنها نيز به همان ترتيبى كه از او شنيده بودند، آنها را جمع آورى كردند.<ref> الذريعة، ج16، ص42.</ref>
 
 
 
از طرف ديگر نقل شده است كه ظاهر امر بر اين است كه وى اين مجالس را در خانه اش بر شاگردان و مريدانش در زمانهاى مختلف و پى در پى املا كرده است. علمى به تاريخ شروع و آغاز اين مجالس نداريم ولى آنچه معلوم است اين كه آخرين املاى سيّد در روز پنج شنبه، 28 [[جمادى الاول]] سال 413 ق بوده است. اين تاريخ را شريف ابويعلى محمد بن حسن بن حمزه جعفرى در آخر نسخه اش ذكر كرده است.<ref> مقدمه أمالى المرتضى، ص20.</ref>
 
 
 
در كتاب ادب المرتضى من سيرته و آثاره آمده است: چيزى كه هنوز در مورد اين كتاب معلوم نشده اين است كه آيا أمالى تأليف و تدوين خود سيد بوده است يا اين كه سيد فقط آن را املا كرده و يكى از شاگردانش آن را جمع آورى كرده است؟ در حالت دوم، آن شاگرد چه كسى بوده است؟
 
 
 
دكتر عبدالرزاق محى الدين به اين سؤال اين گونه پاسخ مى دهد: آنچه از اسلوب كتاب برمى آيد، آن است كه كتاب تأليف و جمع خود سيّد است و شاگردان او فقط توفيق روايت و قرائت كتاب را بر او داشته اند. در غير اين صورت، اسلوب تأليف در جاهاى مختلف كتاب به واسطه تعدد افراد اختلاف پيدا مى كرد، در حالى كه ما طرق روايات را مختلف مى يابيم، اما اسلوب كتاب يكسان و واحد است.
 
 
 
اما نكته اى وجود دارد و آن مدح و تمجيد شريف مرتضى و دُعا براى طول عمر او در جاهاى مختلف كتاب است. اين مطالب چه بسا از اضافات شاگردان او باشد كه اين عبارات را بر متن اصلى در ابتداى هر بحثى اضافه كرده اند كه نشان دهند چه مطالب و چه مواردى از گفتار سيد است و چه مواردى از روايت هاى او از ديگران است و بين آنچه او مى گويد و ديگران روايت كرده اند، اشتباه نشود.<ref> ادب المرتضى من سيرته و آثاره، عبدالرزاق محى الدين، ص160.</ref>
 
 
 
محمد ابوالفضل ابراهيم، شش نسخه از كتاب را ديده و آنها را با توضيحاتى نقل مى كند كه ما به اختصار هر يك از نسخه هاى كتاب را مى آوريم:
 
 
 
# نسخه اى كه در سال 567 ق، نوشته شده است و اجازه روايتى آن با پنج واسطه به سيد مرتضى مى رسد. در اين نسخه حواشى زيادى در توضيح و تفسير بعضى عبارات از صاحب نسخه وجود دارد. در خود اين نسخه رموزى وجود دارد كه نشانگر نسخه هايى است كه اين نسخه با آنها مقابله شده است. به طور مثال يكى از اين نسخ چهارگانه، نسخه شريف ابويعلى است كه تاريخ پايان املاءات سيّد يعنى روز پنج شنبه 28 [[جمادى الاول]] سال 413 ق در آن به چشم مى خورد و اصل آن در كتابخانه اسكوريال موجود است.
 
# نسخه اى كه نگارش آن توسط محمد بن ابى طاهر بن أبى الحسين وراق در نيمه [[رجب]] سال 586ق به پايان رسيده است. در اين نسخه اضافاتى وجود دارد كه در نسخه اول و قديمى تر نبود. اصل اين نسخه خطى در كتابخانه استانبول نگهدارى مى شود.
 
# نسخه اى است كه در سال 619 ق نوشته شده است و البته فقط تا پايان مجلس 34 را دارد و در انتهاى آن هم نام ناسخ و تاريخ آن موجود نيست و در كتاب خانه مصر نگهدارى مى شود.
 
# نسخه اى كه به خط هاشم بن الحسين الحسينى است و نگارش آن در 10 [[شعبان]] سال 1067ق به پايان رسيده است و در آخرش نوشته شده كه آن را با نسخه اصل مطابقت شده است.
 
# نسخه اى كه در سال 1273ق در تهران به چاپ رسيده است و در انتهاى آن تكمله اى نيز وجود دارد و دقيقاً معلوم نيست از روى چه اصلى نوشته شده است. به نظر مى آيد با نسخه ابويعلى جعفرى مقابله شده است.
 
# نسخه اى كه در سال 1325 ق در [[مصر]] به چاپ رسيده است و شروح و تعليقاتى بر آن وجود دارد. ابتدا سيد محمد بدرالدين حلبى و سپس احمد امين شنفيطى اين كار را انجام داده اند. اين كتاب نيز معلوم نيست از روى چه اصلى به چاپ رسيده است. نام اين كتاب أمالى المرتضى است و با اين نام شناخته مى شود.<ref>مقدمه أمالى المرتضى، ص 21 تا 26.</ref>
 
 
 
==بررسی روایات «أمالی سیّد»==
 
 
 
[[احادیث]] و روایات موجود در أمالی سیّد مرتضی را باید به دو دسته تقسیم کرد:
 
 
 
# روایاتی که مورد بحث و شرح قرار گرفته اند؛ أمالی السیّد مرتضی دارای 80 مجلس مختلف است. در 28 مجلس از این مجالس عبارت «تأویل خبر» وجود دارد که در ذیل این عنوان، یک یا چند [[حدیث]] آورده می شود و مباحث فقه الحدیثی در آن مطرح می شود و گاهی تعارض این روایت با روایات یا آیات دیگر بررسی می شود، گاهی منافات مفهوم روایت با دلایل عقلی و مذهب کلامی [[شیعه]] برطرف می شود. گاهی غریب الحدیث و لغات مشکل حدیث، توضیح داده می شود و مباحث نافع دیگری نیز در ذیل این روایات آورده می شود.
 
# روایاتی که به عنوان شاهد بکار رفته اند؛ این روایات را گاهی سید برای تأیید ادّعای خود می آورد و گاهی نیز وقتی می خواهد قول شخص دیگری را مطرح کند، روایت استفاده شده توسط او را می آورد و گاهی نیز در تفسیر آیات [[قرآن]] از شواهد روایی به خوبی بهره می گیرد. تعداد روایاتی که به این شکل در سرتاسر کتاب آمده است، حدود 50 روایت است.<ref>أمالی المرتضی، به تصحیح محمدابوالفضل ابراهیم، بخش فهارس در انتهای ج دوم.</ref>
 
 
 
==خاتمه==
 
 
 
از بررسی روایات در أمالی سید و همچنین توضیحات مؤلّف ذیل آنها به نکات زیر پی می بریم:
 
 
 
# اِسناد اکثر روایات مطرح شده در کتاب، دارای اشکال است و [[حدیث]] مسند به ندرت در میان آنها یافت می شود و در واقع اکثراً جزو روایات ضعیف (مرسل، مرفوع،...) به شمار می روند.
 
# این کتاب منبع فقه الحدیثی خوبی برای [[شیعه]] است و از آن برای بدست آوردن معانی برخی از لغات غریب حدیث یا یافتن انواع فنون بلاغی و صنایع ادبی بکار رفته در روایات، می تواند استفاده شود.
 
# گرایش سید مرتضی در شرح و تفصیل روایات، بیشتر ادبی و کلامی بوده است. خواننده با مطالعه توضیحات او علاوه بر این که مفهوم حدیث را درمی یابد، بسیاری از گرایش ها و نظریّات کلامی و فقهی امامیّه آن روز را خواهد فهمید.
 
# در توضیح بسیاری از روایات، أقوال مختلف علمای برجسته اهل سنّت نظیر ابن قتیبه و ابن انبازی قاسم بن سلاّم آورده شده است. این مسئله، اولاً خبر از دسترسی سید به أقوال این افراد از طریق دستیابی به کتب آنها می دهد و ثانیاً اگر مطالبی در کتب امروزی آنها به دست ما نرسیده است، از طریق این نقل أقوال سید می توان به آنها دست پیدا کرد.
 
# گاهی در بررسی لغات غریب روایات، شواهدی از شعر جاهلی آورده شده که دو فایده دارد: اولاً نشان می دهد، شعر جاهلی و واژه های بکار رفته در آن اشعار و در آن زمان، برای سید مرتضی مهم بوده و مطلب قابل استنادی بوده است و ثانیاً می توان عبارات صحیح بعضی اشعار را به همراه مدلول و معنی صحیح آنها بدست آورد.
 
  
 +
* صاحب [[روضات الجنات (کتاب)|روضات الجنات]] می نویسد: من تا به حال، وصف هیچ یک از علمای [[اهل سنت|عامه]] را برای کتابی نشنیده‌ام که بیشتر از آن چیزی باشد که در شأن «الغرر و الدرر» (امالی) گفته‌اند، تا آنجا که آن کتاب را نشانه و دلیل منتهای فضل و هوش و بیانگر مهارت او دانسته‌اند.
 +
* علامه [[سید محسن امین]] می گوید: سید مرتضی کتابی دارد که آن را «الدرر و الغرر» نامیده است و آن مجالسی است که شامل متونی از معانی ادب است و در آن از نحو، لغت و غیره سخن گفته است و کتابی منقح است که بر فضل کثیر و گستردگی معلومات نویسنده دلالت دارد.
 +
* از ابو جعفر الحمصی نقل شده که از شیخی از شیوخ ادب [[مصر]] به من رسیده است که می‌گوید: قسم به خدا، من از کتاب «الغرر» مسائلی را در [[نحو]] استفاده کردم که در کتبی چون، کتاب [[سیبویه]] نیافتم.
 +
* [[فخر رازى|فخر رازی]] در یکی از کتبش پس از ذکر بعضی از فضایل سید مرتضی می‌گوید: فضائلش کثیر است و برای شهادت در فضلش، کتاب «الدرر و الغرر» کافی است.
 +
* محمد ابوالفضل ابراهیم، محقق کتاب الامالی می‌نویسد: هر گاه محققی بخواهد کتب نفیس عربی را که حاوی معارف گوناگون و پر از نکات ظریف مختلف است و در آن عصاره طبایع و مذاهب مختلف و حقایق تاریخ، اخبار، متون، شعر، زبان و لغات مشکل است، بررسی کند، بی چون و چرا حتما کتاب امالی المرتضی را نیز در آن ردیف می‌آورد و آن را در شمار کتاب‌هایی؛ چون: الکامل مبرد، البیان و التبیین، عیون الاخبار، [[العقد الفرید (کتاب)|العقد الفرید]] و... قرار می‌دهد.
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
 
 
 
==منابع==
 
==منابع==
* مهرداد عباسی، شخصیت سید مرتضی، کتاب امالی و احادیث آن، علوم حدیث، شماره 22، زمستان 1380؛ صص 96-123.
+
*"شخصیت سید مرتضی، کتاب امالی و احادیث آن"، مهرداد عباسی، علوم حدیث، زمستان ۱۳۸۰.
 
+
*[[نرم افزار جامع الاحادیث ۵ / ۳|نرم افزار جامع الاحادیث]]، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
==پیوندها==
 
*'''[http://www.hadith.net/n340-e1627.html پایگاه اطلاع رسانی حدیث شیعه(متن کامل مقاله)]'''
 
  
[[رده:منابع حدیثی]]
+
[[رده:منابع قرآنی]][[رده:تفاسیر]][[رده:کتابهای کلامی]][[رده:کتاب‌های ادبی]]
{{حدیث}}
+
[[رده:آثار سید مرتضی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۰۷

«غُررالفوائد و دُررالقلائد» معروف به «الأمالی» از آثار مهم سید مرتضی (م، ۴۳۶ ق) است. این كتاب شامل هشتاد مجلس می‌باشد كه سيد مرتضی آنها را در مواضع مختلف به شاگردان خود املا كرده است. مباحث و موضوعات کتاب عمدتاً عبارتند از: تفسير و تأویل آيات مشكل، شرح احاديث معضل و همچنين برخی مسائل كلامی و ادبی.

امالی سید مرتضی.jpg
نویسنده سید مرتضی
موضوع تفسیر، کلام، ادبیات/أمالی
زبان عربی
تعداد جلد ۲
ت‍ح‍ق‍ی‍ق‌ م‍ح‍م‍داب‍وال‍ف‍ض‍ل‌ اب‍راه‍ی‍م‌

مؤلف

علی بن حسین بن موسی، مشهور به سید مرتضی علم الهدی (۴۳۶-۳۵۵ ق)، فقیه، متکلم و ادیب برجسته شیعه در قرن پنجم هجری است و نسب شریفش با پنج واسطه به امام موسی بن جعفر علیه السلام می رسد. وی نقیب شیعیان در زمان خود بود و از نظر منزلت علمی و اجتماعی در مرتبت والایی قرار داشت.

او از شاگردان شیخ مفید، حسین بن علی بن بابویه (برادر شیخ صدوق)، سهل بن احمد دیباجی و ابن جندی بغدادی است. همچنین علمای بزرگی چون شیخ طوسی، قاضی ابن البراج، ابوالفتح کراجکی و سلار بن عبدالعزیز دیلمی از شاگردان او هستند.

سید مرتضی از پیشگامان تألیف منظم و مدون در حوزه کلام شیعه است و آثار کلامی او از زمان نگارش همواره مورد توجه بوده است. از جمله آثار ارزشمند سید مرتضی علاوه بر «الأمالی»، می توان به «تنزیه الانبیاء»، «الانتصار»، «الذریعة الی اصول الشریعة»، «جمل العلم و العمل»، «الشافی فی الامامة» و «الفصول المختاره» اشاره کرد.

معرفی کتاب

«أمالى», جمع املا است و در اصطلاح, کتابى را گویند که استاد، تقریر کند و شاگردان بنویسند.[۱] سید مرتضى در زمره عالمانی است که به شوه أمالی، اثری ماندگار از خود به یادگار گذاشته است.

البته عبدالرزاق محی الدین در کتاب «ادب المرتضی من سیرته و آثاره» می گوید: معلوم نیست که آیا امالی تألیف و تدوین خود سید بوده است، یا این که سید فقط آن را املا کرده و یکی از شاگردانش آن را جمع آوری کرده است؟ وی به این سؤال این گونه پاسخ می‌دهد که: آنچه از اسلوب کتاب برمی آید، آن است که کتاب تالیف و جمع خود سید است و شاگردان او فقط توفیق روایت و قرائت کتاب را بر او داشته‌اند. در غیر این صورت، اسلوب تالیف در جاهای مختلف کتاب به واسطه تعدد افراد، اختلاف پیدا می‌کرد، در حالی که ما طرق روایات را مختلف می‌یابیم؛ اما اسلوب کتاب یکسان و واحد است. اما نکته‌ای وجود دارد و آن مدح و تمجید شریف مرتضی و دعا برای طول عمر او در جاهای مختلف کتاب است. این مطالب، چه بسا از اضافات شاگردان او باشد که این عبارات را بر متن اصلی در ابتدای هر بحثی اضافه کرده‌اند که نشان دهند چه مطالب و چه مواردی از گفتار سید است و چه مواردی از روایت‌های او از دیگران است و بین آن چه او می‌گوید و دیگران روایت کرده‌اند، اشتباه نشود.

در فهرست هاى قدیمى, این کتاب به نام «غُرر الفوائد و دُرر القلائد» یا «الغرر و الدرر» نامیده مى شود; امّا اهل حدیث, آن را با اسم «أمالى المرتضى» مى شناسند.[۲] نام هاى دیگر این کتاب، مجالس التأویلات، مجالس کشف الآیات و مجالس الشریف المرتضى و… است.

سید اعجاز حسین در کشف الحجب از سید سعید جنفورى نقل مى کند که: شریف مرتضى, «الغرر و الدرر» را در راه حجاز ـ هرجا که در منزلى فرود مى آمدند ـ برشاگردانش املا مى کرد و آنها نیز به همان ترتیبى که از او شنیده بودند, آنها را جمع آورى کردند.[۳] از طرف دیگر نقل شده که: ظاهر امر بر این است که وى این مجالس را در خانه اش بر شاگردان و مریدانش در زمان هاى مختلف و پى درپى املا کرده است. تاریخ شروع این مجالس معلوم نیست, اما آخرین املاى سید در روز پنج شنبه, ۲۸ جمادى الأول سال ۴۱۳ ق, بوده است.[۴]

فصول مختلف، تنوع و گونه گونی بحث‌هایی که در این کتاب وجود دارد، این کتاب را همانند دایرةالمعارفی می‌نماید که نه تنها خواننده را خسته نمی‌کند، بلکه بر توان و ذوق و شوقش نیز می‌افزاید.

به گفته آقا بزرگ تهرانی، ابوالفتح کراجکی، از شاگردان شریف مرتضی، گزیده‌ای از الامالی تدوین کرد و آن را «المراشد» نامید.

محتوای کتاب

شیخ آقا بزرگ در الذریعة ذیل عنوان «غرر الفوائد و درر القلائد» مى نویسد: کتابى است در باب محاضرات و ادب و تفسیر و تأویل آیات و همچنین شرح و توضیح احادیث، که در باب و موضوع خود کتابى گرانقدر است و متعلّق به سید اجلّ شریف مرتضى علم الهدى است. در آن کتاب, مجالس متعدّدى وجود دارد که سید, آنها را در املاءات خود در آن مجالس بیان کرده است. موضوعات آنها عبارت اند از: احوال بعضى از گذشتگان شعرا و معمّران و نیز تفسیر آیات مشکل و احادیث معضل.[۵]

محمد ابوالفضل ابراهیم در مقدّمه اى که بر أمالى المرتضى نوشته است, آن را این گونه توصیف مى کند: أمالى, مجالس مختلفى است که سید, آنها را در زمان هاى پى در پى املا کرده و در آنها از موضوعى به موضوع دیگر و از هدفى به هدف دیگر منتقل شده است. بعضى از آیات قرآن کریم را که تأویل آنها بر عامّه و خواصّ پوشیده است و سؤالاتى در مورد آنها شده و اشکالاتى متوجّه آنهاست, انتخاب کرده و تأویل و توجیهش را به طریق و مذهب اصحابش که معتزله یا اصحاب عدل اند , علاج و درمان کرده است. او کوشش خود را مصروف بر این داشته که در تأویل آیات متشابه و اشعار عرب زبانان, توفیق حاصل کند که الحقّ, در این کار تسلّط عجیبى از خود نشان داده است و ذهن نکته پرداز و هوش سرشار خود را نشان داده است. وى را در تفسیر و تأویل, کثرت محفوظاتش از شعر و لغت و حدیث یاری نموده و فصل الخطاب وجوه مختلف و آراى متفاوتى بوده که بر او عرضه مى شده است. البته, گاهى نیز اخذ همه آرا و جمع آنها را جایز و صحیح دانسته است.

او علاوه بر آیات, احادیثى را انتخاب کرده است که آنها نیز چنین اند و معمولاً علما در تأویل آنها با هم اختلاف دارند. وى تعارض ها را آشکار کرده و تفسیر و تأویل آنها را ـ همان گونه که در تفسیر آیات عمل مى کرد ـ بیان نموده و در این کار, از شواهد شعر و لغت کمک گرفته است. البتّه در این میان, مذهب اصحاب خود, یعنى اصحاب عدل را آشکار ساخته و دلیل آنها را برتر دانسته است. در این موارد, على الخصوص با ابن قتیبه و ابوعبید قاسم بن سلّام و ابن انبارى, مناقشات فراوانْ کرده است.

علاوه بر این ها در علم کلام هم مسائلى را طرح کرده که در آنها مشاجره وجود دارد و مناظرات بسیار رخ داده است; مطالبى مانند مسئله رؤیت خدا, خلق, افعال بندگان, اراده خدا بر زشتى ها… که در آنها بر ردّ دشمنان دلیلْ آورده است. او در این مناقشات, مهربان و در گفتارش عفیف است.

به جز مسائل گفته شده در کتاب, مختاراتى از اشعار و سخنان برگزیده نیز وجود دارد که آنها را با شرح و نقد و ارزیابى همراه ساخته است. در آغاز آنها شرح حالى از شعرا آورده و همچنین گروهى از اشعار و أقوال و نوادر آنها را ذکر کرده است. در ادامه, نکات ظریفى از آنها و جواب هاى قانع کننده و نیز مطالب فکاهى آورده که بسیارى از آنها برپایه کتب جاحظ, ابن قتیبه, مبرّد, أبو حاتم, آمدى و دیگران است. همچنین, برخى از مقاصد شعراى عرب در جاهلیت و صدر اسلام را در مدایح و مراثى و هجویات و… ذکر کرده که بعضاً مورد نقد قرار گرفته است.

همه این ها که گفته شد, مطالب موجود در متن اصلى کتاب است. علاوه بر این ها زیاداتى در انتهاى کتاب موجود است که به تکملة الغرر معروف است. آنها نیز گروه دیگرى از مسائلى اند که در مجالس بعد, انتخاب شده است.[۶]

ارزش کتاب

  • صاحب روضات الجنات می نویسد: من تا به حال، وصف هیچ یک از علمای عامه را برای کتابی نشنیده‌ام که بیشتر از آن چیزی باشد که در شأن «الغرر و الدرر» (امالی) گفته‌اند، تا آنجا که آن کتاب را نشانه و دلیل منتهای فضل و هوش و بیانگر مهارت او دانسته‌اند.
  • علامه سید محسن امین می گوید: سید مرتضی کتابی دارد که آن را «الدرر و الغرر» نامیده است و آن مجالسی است که شامل متونی از معانی ادب است و در آن از نحو، لغت و غیره سخن گفته است و کتابی منقح است که بر فضل کثیر و گستردگی معلومات نویسنده دلالت دارد.
  • از ابو جعفر الحمصی نقل شده که از شیخی از شیوخ ادب مصر به من رسیده است که می‌گوید: قسم به خدا، من از کتاب «الغرر» مسائلی را در نحو استفاده کردم که در کتبی چون، کتاب سیبویه نیافتم.
  • فخر رازی در یکی از کتبش پس از ذکر بعضی از فضایل سید مرتضی می‌گوید: فضائلش کثیر است و برای شهادت در فضلش، کتاب «الدرر و الغرر» کافی است.
  • محمد ابوالفضل ابراهیم، محقق کتاب الامالی می‌نویسد: هر گاه محققی بخواهد کتب نفیس عربی را که حاوی معارف گوناگون و پر از نکات ظریف مختلف است و در آن عصاره طبایع و مذاهب مختلف و حقایق تاریخ، اخبار، متون، شعر، زبان و لغات مشکل است، بررسی کند، بی چون و چرا حتما کتاب امالی المرتضی را نیز در آن ردیف می‌آورد و آن را در شمار کتاب‌هایی؛ چون: الکامل مبرد، البیان و التبیین، عیون الاخبار، العقد الفرید و... قرار می‌دهد.

پانویس

  1. لغت نامه دهخدا, زیر نظر دکتر محمد معین, ج ۲, ص ۱۳۴
  2. ادب المرتضى من سیرته و آثاره, عبدالرزاق محى الدین, ص ۱۵۸.
  3. الذریعة, ج ۱۶, ص ۴۲.
  4. مقدمه أمالى المرتضى, ص ۲۰.
  5. الذریعة, ج ۱۶, ص ۴۲.
  6. مقدمه أمالى المرتضى, ص ۱۸-۲۰.

منابع

  • "شخصیت سید مرتضی، کتاب امالی و احادیث آن"، مهرداد عباسی، علوم حدیث، زمستان ۱۳۸۰.
  • نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.