الصحیح من سیرة النبی الاعظم (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(یک نسخهٔ میانیِ همین کاربر نمایش داده نشده است)
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab109.jpg|بندانگشتی|الصحيح من سيرة النبي الأعظم (ط ـ جدید)]]
+
کتاب '''«الصحیح من سیرة النبی الأعظم»''' تألیف علامه [[سید جعفر مرتضی عاملی|سید جعفر مرتضى عاملى]] (م، ۱۴۴۱ ق)، در موضوع سیره [[پیامبر اسلام|پیامبر اکرم]] (صلی الله علیه وآله) و [[تاریخ اسلام|تاریخ صدر اسلام]]، نوشته شده است. مؤلف، ضمن بهره‌گیرى از منابع فراوانى از [[شیعه]] و [[اهل سنت]]، با نگاهى نقادانه به بررسى و تحلیل گزارش‌هاى مورخان و سیره‌نویسان پرداخته است.
 +
{{مشخصات کتاب
  
'''الصحيح من سيرة النبي الأعظم''' تألیف [[عاملی، جعفر مرتضی|علامه جعفر مرتضى عاملى]]
+
|عنوان=
 
در ميان اهل سنت كتبى مانند سبل الهدى و امتاع الاسماع كه به تفصيل درباره سيره و زندگانى رسول خدا سخن گفته باشد، وجود داشت اما در ميان شيعيان اماميه جاى چنين اثرى خالى بود تا آنكه در دهه‌هاى اخير، عالم و مورخ و محقق حوزه علميه قم و لبنان به تأليف كتاب الصحيح من سيرةالنبى همت گماشت. اين اثر ابتدا به تدريج و به شكل تك جلدهايى تا يازده جلد تدوين و به علاقمندان عرضه شد و اكنون مجموع آن در 35 جلد تكميل شده است.
 
  
استاد [[عاملی، جعفر مرتضی|علامه جعفر مرتضى عاملى]] با نگاه خاص و شيعى خود به سيره و تاريخ پيامبر، با بهره‌گيرى از منابع فراوانى از فريقين به بازسازى سيره نبوى پرداخته است.
+
|تصویر=[[پرونده:Ketab109.jpg|240px|وسط]]
  
==ويژگى ارزشمند==
+
|نویسنده=سید جعفر مرتضی عاملی
نويسنده علاوه بر سبك ويژه در سيره‌نگارى كه بر آموزه‌هاى كلامى و نقد و ارزيابى حديث در حوزه تاريخ مبتنى است، در اين زمينه اصول و مبانى راهبردى نوينى به خواننده ارائه مى‌دهد، ديدگاه‌هاى ابتكارى ارزشمندى در شمارى از حوادث و وقايع مهم و سرنوشت‌ساز تاريخ اسلام دارد كه همين ويژگى‌هاى منحصر به فرد، «الصحيح» را از ديگر كتابهاى قديم و جديد سيره ممتاز كرده است.
 
  
==روش تأليف==
+
|موضوع=سیره پیامبر اسلام
شيوه مؤلف چنين است كه روايات و نقل‌هاى فراوانى از يك واقعه يا حادثه تاريخى را از منابع گوناگون نقل نموده، سپس به نقد و ارزيابى آن از وجوه و جنبه‌هاى متعدد مى‌پردازد.
 
  
كتاب الصحيح من سيرةالنبى، تمام مباحث دوران مكه و مدينه را به ترتيب تاريخى و به شيوه سالشمار، در بر دارد. بنابراين از ويژگى‌هاى آن، پرداختن به تمامى موضوعات حتى جزئيات رويدادهاست. در عين حال تفاوت اصلى آن با ديگر آثار تفصيلى آن است كه با نگاهى نقادانه به بررسى و تحليل يكايك گزارش‌هاى مورخان و سيره‌نويسان مى‌پردازد. هر چند در مواردى مؤلف، با استفاده از گزاره‌هاى كلامى به تحليل داده‌هاى تاريخى روى آورده است، ليكن در مجموع تلاش كرده با توجه به مجموع روايات تاريخ اسلام و همچنين احاديثى كه جنبه تاريخى ندارند، اثرى عالمانه و مبتنى بر روش‌هاى محققانه ارائه دهد.
+
|زبان=عربی
  
==اهميت==
+
|تعداد جلد=۳۵
كتاب الصحيح، جايزه كتاب سال جمهورى اسلامى را دريافت كرده است. همچنين پس از انتشار جلد يازدهم آن، در سال 1380، نشستى به منظور تجليل از كتاب و مؤلف آن از سوى پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار و مجموعه مقالاتى با عنوان «رويكرد الصحيح به سيره رسول خدا(ص)» درباره آن تدوين و منتشر شد.
 
  
== منبع ==
+
|عنوان افزوده1=
ویکی نور
 
  
[[رده:منابع تاریخ زندگی حضرت محمد(ص)]]
+
|افزوده1=
 +
 
 +
|عنوان افزوده2=
 +
 
 +
|افزوده2=
 +
 
 +
|لینک=
 +
 
 +
}}
 +
 
 +
==مؤلف==
 +
[[سید جعفر مرتضی عاملی]] (۱۴۴۱-۱۳۶۴ ق)، علامه محقق و نویسنده برجسته معاصر [[شیعه]] در [[لبنان]] بود. وی از شاگردان [[مرتضی حائری یزدی|شیخ مرتضى حائرى]]، [[سید علی فانی اصفهانی|سید على علامه فانى]]، [[سید مهدی روحانی|سید مهدى روحانى]] و [[سید موسی شبیری زنجانی|سید موسى شبیرى زنجانى]] بوده است.
 +
 
 +
علامه جعفر مرتضی، افزون بر کار تألیف و تدریس و ایراد سخنرانى، به تأسیس بنیادهاى مختلف فرهنگى، احداث مراکز عبادى مانند مسجد و [[حسینیه]]، سرپرستى مراکز علمی و پژوهشى مانند «المرکز الاسلامى للدراسات» و «حوزة الامام على بن ابی‌طالب(علیه السلام)» همت گماشت.
 +
 
 +
آثار علمی ایشان در پیراستن و تصحیح دیدگاه‌ها نسبت به حوادث و رویدادهاى [[تاریخ اسلام]] جایگاه بلندى دارند. [[الصحیح من سیرة النبی الاعظم (کتاب)|الصحیح من سیرة النبى الاعظم]]، [[الصحیح من سیرة الامام علی علیه‌السلام (کتاب)|الصحیح من سیرة الامام علی علیه‌السلام]]، [[مأساة الزهراء(ع)، شبهات و ردود (کتاب)|مأساة الزهراء]]، [[بیان الائمة و خطبة البیان فی المیزان (کتاب)|بیان الائمه و خطبة البیان فى المیزان]]، الحیاة السیاسیة للامام الحسن، الآداب الطبیة فى الاسلام و حقائق هامة حول القرآن الکریم، از مهمترین تألیفات اوست.
 +
 
 +
==معرفی کتاب==
 +
در میان [[اهل سنت]] کتبى مانند «[[سبل الهدی و الرشاد فی سیرة خیر العباد (کتاب)|سبل الهدی و الرشاد]]» و «[[إمتاع الأسماع بما للنبي من الأحوال و الأموال و الحفدة و المتاع (کتاب)|اِمتاع الاسماع]]» که به تفصیل درباره سیره و زندگانى [[رسول خدا]] صلی الله علیه وآله سخن گفته باشد، وجود داشت، اما در میان [[شیعه]] جاى چنین اثرى خالى بود، تا آنکه در دهه‌هاى اخیر، علامه [[سید جعفر مرتضی عاملی|جعفر مرتضى عاملى]]، مورخ و محقق حوزه علمیه [[قم]] و [[لبنان]] به تألیف کتاب ارزشمند «الصحیح من سیرة النبى الاعظم» همت گماشت.
 +
 
 +
این کتاب به لحاظ نقادی اخبار و روایاتی که در سیره پیامبر نقل شده‌اند، شایان توجه است. چنانکه از نام کتاب پیدا است، نویسنده در این اثر کوشیده است سیره مکتوب پیامبر اکرم(ص) را از اخبار ضعیف برهاند و با نقد و بررسی اخبار منابع پیشین، تاریخی مبتنی بر اخبار صحیح بنویسد. جعفر مرتضی عاملی با نگاه خاص و شیعی خود به سیره و تاریخ پیامبر(ص) و با بهره‌گیری از منابع فراوانی از فریقین (۱۶۸۳ کتاب)، به بازسازی سیره نبوی پرداخته است.
 +
 
 +
این اثر ابتدا به تدریج و به شکل تک جلدهایى تا یازده جلد تدوین شد و اکنون مجموع آن در ۳۵ جلد تکمیل شده است. کتاب «الصحیح»، جایزه کتاب سال جمهورى اسلامى را دریافت کرده است. همچنین پس از انتشار جلد یازدهم آن، در سال ۱۳۸۰، نشستى به منظور تجلیل از کتاب و مؤلف آن از سوى پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار و مجموعه مقالاتى با عنوان «رویکرد الصحیح به سیره رسول خدا(ص)» درباره آن تدوین و منتشر شد.
 +
 
 +
کتاب «الصحیح من سیرة النبى الاعظم» با عنوان ''«''سیرت جاودانه''»'' توسط محمد سپهری، در دو جلد به فارسی ترجمه و تلخیص شده است.
 +
 
 +
==روش تألیف==
 +
شیوه مؤلف در «الصحیح من سیرة النبى الاعظم» چنین است که روایات و نقل‌هاى فراوانى از یک واقعه یا حادثه تاریخى را از منابع گوناگون نقل نموده، سپس به نقد و ارزیابى آن از وجوه و جنبه‌هاى متعدد مى‌پردازد. وی سپس با بهره‌گیری از [[قرآن]] -که آن را صحیح‌ترین کتاب می‌داند که باطل در آن را ندارد-، سعی می‌کند از آن برای تشخیص [[احادیث]] و نقل‌های صحیح از ضعیف استفاده کند. وی مجموعا در ۵۰۰ مورد به آیات قرآن برای تشخیص نقل صحیح استناد می‌کند.
 +
 
 +
کتاب «الصحیح من سیرة النبى الاعظم»، تمام مباحث دوران [[مکه]] و [[مدینه]] را به ترتیب تاریخى و به شیوه سال‌شمار، دربردارد. بنابراین از ویژگى‌هاى آن، پرداختن به تمامى موضوعات حتى جزئیات رویدادهاست. در عین حال، تفاوت اصلى آن با دیگر آثار تفصیلى آن است که با نگاهى نقادانه به بررسى و تحلیل یکایک گزارش‌هاى مورخان و سیره‌نویسان مى‌پردازد.
 +
 
 +
نویسنده علاوه بر سبک ویژه در سیره‌نگارى که بر آموزه‌هاى [[کلام|کلامى]] و نقد و ارزیابى [[حدیث]] در حوزه [[تاریخ]] مبتنى است، در این زمینه، اصول و مبانى راهبردى نوینى به خواننده ارائه مى‌دهد، و دیدگاه‌هاى ابتکارى ارزشمندى در شمارى از حوادث و وقایع مهم و سرنوشت‌ساز [[تاریخ اسلام]] دارد که همین ویژگى‌هاى منحصر به فرد، «الصحیح» را از دیگر کتابهاى قدیم و جدید سیره ممتاز کرده است. هر چند در مواردى مؤلف، با استفاده از گزاره‌هاى کلامى به تحلیل داده‌هاى تاریخى روى آورده است، لیکن در مجموع تلاش کرده با توجه به مجموع روایات [[تاریخ اسلام]] و همچنین احادیثى که جنبه تاریخى ندارند، اثرى عالمانه و مبتنى بر روش‌هاى محققانه ارائه دهد.
 +
 
 +
==منابع==
 +
 
 +
*"الصحیح من سیرة النبی الأعظم"، ویکی نور.
 +
* الصحیح من سیرة النبی الأعظم، سید جعفر مرتضی عاملی، قم، دارالحدیث، ۱۴۲۶ق.
 +
 
 +
[[رده:پیامبر اکرم]][[رده:منابع تاریخ زندگی حضرت محمد(ص)]][[رده:منابع با موضوع پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله]]
 +
[[رده:منابع تاریخ اسلام]][[رده:کتابهای شخصیت شناسی]][[رده:سرگذشت نامه ها]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۵۷

کتاب «الصحیح من سیرة النبی الأعظم» تألیف علامه سید جعفر مرتضى عاملى (م، ۱۴۴۱ ق)، در موضوع سیره پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) و تاریخ صدر اسلام، نوشته شده است. مؤلف، ضمن بهره‌گیرى از منابع فراوانى از شیعه و اهل سنت، با نگاهى نقادانه به بررسى و تحلیل گزارش‌هاى مورخان و سیره‌نویسان پرداخته است.

Ketab109.jpg
نویسنده سید جعفر مرتضی عاملی
موضوع سیره پیامبر اسلام
زبان عربی
تعداد جلد ۳۵

مؤلف

سید جعفر مرتضی عاملی (۱۴۴۱-۱۳۶۴ ق)، علامه محقق و نویسنده برجسته معاصر شیعه در لبنان بود. وی از شاگردان شیخ مرتضى حائرى، سید على علامه فانى، سید مهدى روحانى و سید موسى شبیرى زنجانى بوده است.

علامه جعفر مرتضی، افزون بر کار تألیف و تدریس و ایراد سخنرانى، به تأسیس بنیادهاى مختلف فرهنگى، احداث مراکز عبادى مانند مسجد و حسینیه، سرپرستى مراکز علمی و پژوهشى مانند «المرکز الاسلامى للدراسات» و «حوزة الامام على بن ابی‌طالب(علیه السلام)» همت گماشت.

آثار علمی ایشان در پیراستن و تصحیح دیدگاه‌ها نسبت به حوادث و رویدادهاى تاریخ اسلام جایگاه بلندى دارند. الصحیح من سیرة النبى الاعظم، الصحیح من سیرة الامام علی علیه‌السلام، مأساة الزهراء، بیان الائمه و خطبة البیان فى المیزان، الحیاة السیاسیة للامام الحسن، الآداب الطبیة فى الاسلام و حقائق هامة حول القرآن الکریم، از مهمترین تألیفات اوست.

معرفی کتاب

در میان اهل سنت کتبى مانند «سبل الهدی و الرشاد» و «اِمتاع الاسماع» که به تفصیل درباره سیره و زندگانى رسول خدا صلی الله علیه وآله سخن گفته باشد، وجود داشت، اما در میان شیعه جاى چنین اثرى خالى بود، تا آنکه در دهه‌هاى اخیر، علامه جعفر مرتضى عاملى، مورخ و محقق حوزه علمیه قم و لبنان به تألیف کتاب ارزشمند «الصحیح من سیرة النبى الاعظم» همت گماشت.

این کتاب به لحاظ نقادی اخبار و روایاتی که در سیره پیامبر نقل شده‌اند، شایان توجه است. چنانکه از نام کتاب پیدا است، نویسنده در این اثر کوشیده است سیره مکتوب پیامبر اکرم(ص) را از اخبار ضعیف برهاند و با نقد و بررسی اخبار منابع پیشین، تاریخی مبتنی بر اخبار صحیح بنویسد. جعفر مرتضی عاملی با نگاه خاص و شیعی خود به سیره و تاریخ پیامبر(ص) و با بهره‌گیری از منابع فراوانی از فریقین (۱۶۸۳ کتاب)، به بازسازی سیره نبوی پرداخته است.

این اثر ابتدا به تدریج و به شکل تک جلدهایى تا یازده جلد تدوین شد و اکنون مجموع آن در ۳۵ جلد تکمیل شده است. کتاب «الصحیح»، جایزه کتاب سال جمهورى اسلامى را دریافت کرده است. همچنین پس از انتشار جلد یازدهم آن، در سال ۱۳۸۰، نشستى به منظور تجلیل از کتاب و مؤلف آن از سوى پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار و مجموعه مقالاتى با عنوان «رویکرد الصحیح به سیره رسول خدا(ص)» درباره آن تدوین و منتشر شد.

کتاب «الصحیح من سیرة النبى الاعظم» با عنوان «سیرت جاودانه» توسط محمد سپهری، در دو جلد به فارسی ترجمه و تلخیص شده است.

روش تألیف

شیوه مؤلف در «الصحیح من سیرة النبى الاعظم» چنین است که روایات و نقل‌هاى فراوانى از یک واقعه یا حادثه تاریخى را از منابع گوناگون نقل نموده، سپس به نقد و ارزیابى آن از وجوه و جنبه‌هاى متعدد مى‌پردازد. وی سپس با بهره‌گیری از قرآن -که آن را صحیح‌ترین کتاب می‌داند که باطل در آن را ندارد-، سعی می‌کند از آن برای تشخیص احادیث و نقل‌های صحیح از ضعیف استفاده کند. وی مجموعا در ۵۰۰ مورد به آیات قرآن برای تشخیص نقل صحیح استناد می‌کند.

کتاب «الصحیح من سیرة النبى الاعظم»، تمام مباحث دوران مکه و مدینه را به ترتیب تاریخى و به شیوه سال‌شمار، دربردارد. بنابراین از ویژگى‌هاى آن، پرداختن به تمامى موضوعات حتى جزئیات رویدادهاست. در عین حال، تفاوت اصلى آن با دیگر آثار تفصیلى آن است که با نگاهى نقادانه به بررسى و تحلیل یکایک گزارش‌هاى مورخان و سیره‌نویسان مى‌پردازد.

نویسنده علاوه بر سبک ویژه در سیره‌نگارى که بر آموزه‌هاى کلامى و نقد و ارزیابى حدیث در حوزه تاریخ مبتنى است، در این زمینه، اصول و مبانى راهبردى نوینى به خواننده ارائه مى‌دهد، و دیدگاه‌هاى ابتکارى ارزشمندى در شمارى از حوادث و وقایع مهم و سرنوشت‌ساز تاریخ اسلام دارد که همین ویژگى‌هاى منحصر به فرد، «الصحیح» را از دیگر کتابهاى قدیم و جدید سیره ممتاز کرده است. هر چند در مواردى مؤلف، با استفاده از گزاره‌هاى کلامى به تحلیل داده‌هاى تاریخى روى آورده است، لیکن در مجموع تلاش کرده با توجه به مجموع روایات تاریخ اسلام و همچنین احادیثى که جنبه تاریخى ندارند، اثرى عالمانه و مبتنى بر روش‌هاى محققانه ارائه دهد.

منابع

  • "الصحیح من سیرة النبی الأعظم"، ویکی نور.
  • الصحیح من سیرة النبی الأعظم، سید جعفر مرتضی عاملی، قم، دارالحدیث، ۱۴۲۶ق.