عون بن عبد الله بن جعفر: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(عون بن عبدالله بن جعفر و برادرش)
سطر ۱: سطر ۱:
 
«عون» پسر «عبدالله جعفر بن طیار» و مادرش زینب کبری علیهاالسلام، دختر امیرمؤمنان علیه السلام است.
 
«عون» پسر «عبدالله جعفر بن طیار» و مادرش زینب کبری علیهاالسلام، دختر امیرمؤمنان علیه السلام است.
  
==عون بن عبدالله بن جعفر و برادرش==
+
==عون بن عبدالله بن جعفر ==
 
+
عبد اللّه بن جعفر ، دو فرزند به نام «عون» داشته است . از اين رو ، يكى از آنها «عونِ اكبر» و ديگرى «عونِ اصغر» ناميده شده اند . مادر يكى از آنها زينب عليهاالسلام بوده و نام مادر ديگرى ، جُمانه دختر مُسَيَّب ، گزارش گرديده است . در اين كه كدام يك از آنها در كربلا شهيد شده و مادرش كيست ، ميان مورّخان ، اختلاف نظر وجود دارد . ابو الفرج اصفهانى ، وى را عون اكبر و فرزند زينب عليهاالسلام مى داند و مى گويد كه عون اصغر ، در واقعه حَرّه [ در مدينه ] به شهادت رسيده است ؛ امّا بيشتر منابع، <ref>مانند تاريخ الطبرى و الكامل فى التاريخ و انساب الأشراف و الثقات لابن حبّان و المجدىّ</ref> عونِ شهيد در كربلا را فرزند «جُمانه» مى دانند.
پسر [[حضرت زینب]] علیهاالسلام که همراه برادر دیگرش محمد، [[روز عاشورا]] در نبرد تن به تن با سپاه [[کوفه]] به [[شهادت]] رسید. عون و برادرش، پس از حرکت [[امام حسین]] علیه السلام از [[مدینه]] در پی کاروان راه افتادند و در منزلگاه «ذات عرق» خدمت امام رسیدند. وقتي که امام عليه‌السلام از [[مکه]] به سوي [[کربلا]] حرکت کرد، در «ذات عروق» بود که عبدالله نامه ‌اي را توسط دو پسرش، عون و محمد به خدمت امام عليه‌ السلام ارسال کرد و از آنجايي که خودش معذور بود، پسرانش را به ياري امام عليه‌السلام فرستاد.  
 
  
 
==رجز عون==
 
==رجز عون==

نسخهٔ ‏۳ نوامبر ۲۰۱۵، ساعت ۰۸:۱۰

«عون» پسر «عبدالله جعفر بن طیار» و مادرش زینب کبری علیهاالسلام، دختر امیرمؤمنان علیه السلام است.

عون بن عبدالله بن جعفر

عبد اللّه بن جعفر ، دو فرزند به نام «عون» داشته است . از اين رو ، يكى از آنها «عونِ اكبر» و ديگرى «عونِ اصغر» ناميده شده اند . مادر يكى از آنها زينب عليهاالسلام بوده و نام مادر ديگرى ، جُمانه دختر مُسَيَّب ، گزارش گرديده است . در اين كه كدام يك از آنها در كربلا شهيد شده و مادرش كيست ، ميان مورّخان ، اختلاف نظر وجود دارد . ابو الفرج اصفهانى ، وى را عون اكبر و فرزند زينب عليهاالسلام مى داند و مى گويد كه عون اصغر ، در واقعه حَرّه [ در مدينه ] به شهادت رسيده است ؛ امّا بيشتر منابع، [۱] عونِ شهيد در كربلا را فرزند «جُمانه» مى دانند.

رجز عون

عون بعد از شهادت برادرش محمد، عازم ميدان جهاد شده و در هنگام جنگيدن اين رجز را مي‌خواند:


ان تنکروني فانا ابن‌جعفر شهيد صدق في الجنان ازهر

يطير فيها بجناح اخضر کفي بهذا شرفا في المحشر[۲]

«اگر مرا نمي‌شناسيد، من پسر جعفرم - که از روي صدق شهيد شد و در بهشت نوراني است. پرواز مي‌کند با بالهاي سبز - از حيث شرافت براي من همين در محشر کافي است».

عون بعد از آن که بيست و يک نفر از دشمن را به هلاکت رسانيد، بدست «عبدالله بن قطنه طائي بنهاني» به شهادت رسيد. نام عون در زيارت ناحيه مقدسه[۳] و رجبيه با عاليترين مضامين آمده است.

شهادت عون

پس از آن رشادت‌های چشمگیر عون، شخصی به نام «عبدالله قُطبة الطائی» با شمشیر به او حمله کرد. با ضربه او، عون به شهادت رسید. در زیارت ناحیه مقدسه آمده: «السّلامُ عَلی عَون بن عَبدالله بنِ جَعفرٍ الطّیار»، از او با عناوین همپیمان ایمان، نصیحت کننده به سوی پروردگار و همتای مثانی و قرآن یاد شده و قاتل او مورد لعن خداوند قرار گرفته است.

بدن مطهر او با دیگر شهدا، در پایین پای امام حسین علیه السلام دفن شده است. «عون بن عبدالله جعفر» که گنبد و بارگاهی در چند فرسخی کربلا دارد غیر اوست. او از نوادگان حسن مُثنی بوده است.

پانویس

  1. مانند تاريخ الطبرى و الكامل فى التاريخ و انساب الأشراف و الثقات لابن حبّان و المجدىّ
  2. عوالم (امام حسین علیه السلام)، ص277.
  3. انصارالحسین، ص114.

منابع

11.jpg
واقعه عاشورا
قبل از واقعه
شرح واقعه
پس از واقعه
بازتاب واقعه
وابسته ها