تثبیت دلائل النبوة (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (مهدی موسوی صفحهٔ تثبيت دلائل النبوة (کتاب) را به تثبیت دلائل النبوة (کتاب) منتقل کرد)
 
(۱ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۱ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab187.jpg|بندانگشتی|تثبیت دلائل النبوة]]
+
[[پرونده:Ketab187.jpg|240px|بندانگشتی|]]
 +
'''«تثبیت دلائل النبوة»'''، تألیف [[قاضى عبدالجبار معتزلی]] (م، ۴۱۵ ق)، کتابى است که در اثبات علائم نبوت [[پیامبر اکرم]] (صلی الله علیه وآله) نگاشته شده است. نویسنده در صدد اثبات [[نبوت]] پیامبر خاتم، با استفاده از اخبار غیبى [[قرآن]] و اخبار غیبى که در سخنان خود آن حضرت آمده، مى‌باشد.
  
==معرفى اجمالى==
+
==محتوای کتاب==
  
 +
کتاب «تثبیت دلائل النبوة» داراى دو جلد و شامل باب‌هاى متعددى مى‌باشد. بدون تردید اثبات [[نبوت]] هر پیامبرى نیازمند دلائل قوى و مستحکمى است که بتواند مردمان را اقناع کرده و به طاعت و فرمانبردارى از پیامبر وادارد. در [[قرآن کریم]] از مجموعه‌اى از [[معجزات]] مادى و معنوى انبیاء الهى که در تثبیت [[نبوت]] خود از آن بهره برده‌اند، یاد شده و مهم‌ترین معجزۀ معنوى [[پیامبر اسلام|پیامبر اسلام]](ص)، قرآن کریم معرفى شده است؛ معجزه‌اى که ارتباطى سخت استوار با [[رسالت]] پیامبر(ص) دارد.
  
«تثبيت دلائل النبوة»، تألیف قاضى عبدالجبار، كتابى است كه در اثبات علائم نبوت پيامبر(ص) نگاشته شده است. بدون ترديد اثبات نبوت هر پيامبرى نيازمند دلائل قوى و مستحكمى است كه بتواند مردمان را اقناع كرده و به طاعت و فرمانبردارى از پيامبر وادارد.
+
دربارۀ حقیقت [[اعجاز قرآن]] میان علماء اختلاف نظر وجود دارد: برخى ساختار لفظى خارق‌العاده قرآن و بلاغت آن را وجه اعجاز قرآن دانسته، برخى أخبار غیبى موجود در قرآن را دلیل اعجاز آن معرفى کرده‌اند و برخى وجوهى دیگر براى آن برشمرده‌اند.  
  
==ساختار و گزارش محتوا==
+
قاضى عبدالجبار در کتاب حاضر، به أخبار غیبى قرآن کریم به عنوان وجه اعجاز قرآن نظر دارد و در صدد اثبات نبوت پیامبر(ص) با استفاده از اخبار غیبى قرآن و اخبارى غیبى که در سخنان خود رسول مکرم اسلام آمده، مى‌باشد. البته نویسنده به معجزات حسّى که در قرآن و [[سنت]] وارد شده نیز اعتقاد دارد؛ ولى أخبار غیبى قرآن و سنت را از مهم‌ترین علائم صدق نبوت [[خاتم الأنبیاء|پیامبر خاتم]] معرفى مى‌کند.
  
 +
ناگفته نماند که نویسنده به هنگام بحث از دلائل و نشانه‌هاى نبوت پیامبر، تنها به بیان دلائل اکتفاء نکرده، بلکه در موارد بسیارى به مباحثى که به نظر وى ضرورى مى‌رسیده، و لو ارتباطى با موضوع مورد بحث نداشته باشد، مى‌پردازد. از این‌رو مى‌توان نظرگاه مؤلف را نسبت به ادیان آسمانى و غیر آسمانى، [[فلسفه]] یونان، فلاسفۀ اسلامى، روش باطنى‌گرى و... شناخت.
  
كتاب داراى دو جلد و شامل باب‌هاى متعددى مى‌باشد. در قرآن كريم از مجموعه‌اى از معجزات مادى و معنوى انبياء الهى كه در تثبيت نبوت خود از آن بهره برده‌اند، ياد شده و مهم‌ترين معجزۀ معنوى پيامبر(ص)، قرآن كريم معرفى شده است؛ معجزه‌اى كه ارتباطى سخت استوار با رسالت پيامبر(ص) دارد. دربارۀ حقيقت اعجاز قرآن ميان علماء اختلاف نظر وجود دارد: برخى ساختار لفظى خارق‌العاده قرآن و بلاغت آن را وجه اعجاز قرآن دانسته، برخى أخبار غيبى موجود در قرآن را دليل اعجاز آن معرفى كرده‌اند و برخى وجوهى ديگر براى آن برشمرده‌اند. كتاب حاضر به أخبار غيبى قرآن كريم به عنوان وجه اعجاز قرآن نظر دارد و در صدد اثبات نبوت پيامبر(ص) با استفاده از اخبار غيبى قرآن و أخبارى غيبى كه در سخنان خود رسول مكرم اسلام آمده، مى‌باشد. البته نويسنده به معجزات حسّى كه در قرآن و سنت وارد شده نيز اعتقاد دارد؛ ولى أخبار غيبى قرآن و سنت را از مهم‌ترين علائم صدق نبوت پيامبر خاتم معرفى مى‌كند. ناگفته نماند كه نويسنده به هنگام بحث از دلائل و نشانه‌هاى نبوت پيامبر، تنها به بيان دلائل اكتفاء نكرده، بلكه در موارد بسيارى به مباحثى كه به نظر وى ضرورى مى‌رسيده، و لو ارتباطى با موضوع مورد بحث نداشته باشد، مى‌پردازد. از اين‌رو مى‌توان نظرگاه مؤلف را نسبت به اديان آسمانى و غير آسمانى، فلسفه يونان، فلاسفۀ اسلامى، روش باطنى‌گرى و... شناخت. در اين كتاب به بيان معجزاتى؛ چون: إسراء و معراج، خبر دادن پيامبر از پيروزى مؤمنان عليرغم ضعف قواى ايشان، شقّ القمر، پيروزى فارسیان بر روميان، عجز جنّ و انس از آوردن؛ همانند قرآن، إخبار پيامبر از غلبه دين اسلام بر ساير اديان، آيات الهى كه در نبرد بدر آشكار شد، داستان مباهله، خبرهايى كه ايشان درباره يهود دادند و غيره پرداخته شده است.
+
در این کتاب به بیان معجزاتى چون: إسراء و [[معراج]] پیامبر، خبر دادن پیامبر از پیروزى مؤمنان علیرغم ضعف قواى ایشان، [[شق القمر|شقّ القمر]]، پیروزى فارسیان بر رومیان، عجز [[جن|جنّ]] و [[انسان|انس]] از آوردن همانند قرآن، إخبار پیامبر از غلبه دین [[اسلام]] بر سایر ادیان، آیات الهى که در [[غزوه بدر|نبرد بدر]] آشکار شد، داستان [[مباهله]] و ... پرداخته شده است.
 +
==منابع==
 +
* ویکی نور
  
 
+
[[رده:منابع با موضوع پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله]]
== منبع ==
 
ویکی نور
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۳۷

Ketab187.jpg

«تثبیت دلائل النبوة»، تألیف قاضى عبدالجبار معتزلی (م، ۴۱۵ ق)، کتابى است که در اثبات علائم نبوت پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) نگاشته شده است. نویسنده در صدد اثبات نبوت پیامبر خاتم، با استفاده از اخبار غیبى قرآن و اخبار غیبى که در سخنان خود آن حضرت آمده، مى‌باشد.

محتوای کتاب

کتاب «تثبیت دلائل النبوة» داراى دو جلد و شامل باب‌هاى متعددى مى‌باشد. بدون تردید اثبات نبوت هر پیامبرى نیازمند دلائل قوى و مستحکمى است که بتواند مردمان را اقناع کرده و به طاعت و فرمانبردارى از پیامبر وادارد. در قرآن کریم از مجموعه‌اى از معجزات مادى و معنوى انبیاء الهى که در تثبیت نبوت خود از آن بهره برده‌اند، یاد شده و مهم‌ترین معجزۀ معنوى پیامبر اسلام(ص)، قرآن کریم معرفى شده است؛ معجزه‌اى که ارتباطى سخت استوار با رسالت پیامبر(ص) دارد.

دربارۀ حقیقت اعجاز قرآن میان علماء اختلاف نظر وجود دارد: برخى ساختار لفظى خارق‌العاده قرآن و بلاغت آن را وجه اعجاز قرآن دانسته، برخى أخبار غیبى موجود در قرآن را دلیل اعجاز آن معرفى کرده‌اند و برخى وجوهى دیگر براى آن برشمرده‌اند.

قاضى عبدالجبار در کتاب حاضر، به أخبار غیبى قرآن کریم به عنوان وجه اعجاز قرآن نظر دارد و در صدد اثبات نبوت پیامبر(ص) با استفاده از اخبار غیبى قرآن و اخبارى غیبى که در سخنان خود رسول مکرم اسلام آمده، مى‌باشد. البته نویسنده به معجزات حسّى که در قرآن و سنت وارد شده نیز اعتقاد دارد؛ ولى أخبار غیبى قرآن و سنت را از مهم‌ترین علائم صدق نبوت پیامبر خاتم معرفى مى‌کند.

ناگفته نماند که نویسنده به هنگام بحث از دلائل و نشانه‌هاى نبوت پیامبر، تنها به بیان دلائل اکتفاء نکرده، بلکه در موارد بسیارى به مباحثى که به نظر وى ضرورى مى‌رسیده، و لو ارتباطى با موضوع مورد بحث نداشته باشد، مى‌پردازد. از این‌رو مى‌توان نظرگاه مؤلف را نسبت به ادیان آسمانى و غیر آسمانى، فلسفه یونان، فلاسفۀ اسلامى، روش باطنى‌گرى و... شناخت.

در این کتاب به بیان معجزاتى چون: إسراء و معراج پیامبر، خبر دادن پیامبر از پیروزى مؤمنان علیرغم ضعف قواى ایشان، شقّ القمر، پیروزى فارسیان بر رومیان، عجز جنّ و انس از آوردن همانند قرآن، إخبار پیامبر از غلبه دین اسلام بر سایر ادیان، آیات الهى که در نبرد بدر آشکار شد، داستان مباهله و ... پرداخته شده است.

منابع

  • ویکی نور