الامام المهدی علیه‌السلام فی القرآن و السنة (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab62.jpg|بندانگشتی|الإمام المهدي(علیه‌السلام) في القرآن و السنة]]
+
[[پرونده:Ketab62.jpg|240px|بندانگشتی]]
'''الامام المهدى في القرآن و السنه''' اثر سعيد ابومعاش است كه نگارنده، آيات و روايات امام مهدى(ع) را به ترتيب سوره‌هاى قرآن كريم جمع‌آورى كرده است. كتاب به زبان عربى و در علم كلام تألیف شده است.
+
'''«الامام المهدى علیه‌السلام فی القرآن و السنة»''' اثر سعید ابومعاش (م، ۱۴۳۱ ق) نویسنده [[عراق|عراقی]] است که در آن، [[آیه|آیات]] و [[حدیث|روایاتی]] را که صریحاً یا تلویحاً درباره [[امام مهدى]] (علیه‌السلام) و مسأله [[مهدویت]] بوده، جمع‌آورى کرده است.  
  
مؤلف، آيات و رواياتى را جمع‌آورى كرده كه تصريحا و يا تلويحا به مسأله مهدويت اشاره داشته و آن‌ها را به صورت دقيق، منظم و مبوب، گردآورى نموده است.
+
==ساختار کتاب==
  
== ساختار كتاب ==
+
نگارنده در ابتداى کتاب و پس از ذکر مقدمه، به ترتیب سوره‌هاى [[قرآن کریم]]، آیه‌هاى مرتبط با [[مهدویت|مهدویت]] را ذکر کرده و روایات را ذیل آن‌ها ذکر مى‌کند. اگر چه این مباحث در کتاب، به صورت فصل‌بندى شده و مبوّب و با اختصاص عنوانى خاص و مجزا، ارائه نشده است؛ ولى چینش مرتب مطالب بر اساس ترتیب [[سوره|سوره‌هاى]] قرآن کریم، راه را براى رسیدن به مطلب مورد نیاز، بسیار آسان کرده است.
  
نگارنده در ابتداى كتاب و پس از ذكر مقدمه و تمهيد، به ترتيب سوره‌هاى قرآن كريم، آيه‌هاى مرتبط با مهدويت را ذكر كرده و و روايات را ذيل آن‌ها ذكر مى‌كند. اگر چه اين مباحث در كتاب، به صورت فصل‌بندى شده و مبوّب و با اختصاص عنوانى خاص و مجزا، ارائه نشده است؛ ولى چينش مرتب مطالب بر اساس ترتيب سوره‌هاى قرآن كريم، راه را براى رسيدن به مطلب مورد نياز، بسيار آسان كرده است.
+
مؤلف، بعد از بیان هر [[آیه]]، با توجه به محتواى آن، مباحثى را عنوان بندى کرده و روایات را ذیل آن‌ها بیان مى‌کند. در حقیقت شالوده کتاب، جمع‌آورى روایات است و نگارنده از هر گونه ابراز نظر خوددارى کرده است.
  
مؤلف، بعد از بيان هر آيه، با توجه به محتواى آن، مباحثى را عنوان بندى كرده و روايات را ذيل آن‌ها بيان مى‌كند. در حقيقت شالوده كتاب، جمع‌آورى روايات است و نگارنده از هر گونه ابراز نظر خوددارى كرده است.
+
==محتوای کتاب==
  
== گزارش محتوا ==
+
اولین بحث کتاب که با بررسى برخى آیات [[سوره بقره]] شروع مى‌شود، مباحثى پیرامون وجوب معرفت [[امام زمان عجل الله فرجه الشریف|امام مهدى]](عج) را بیان مى‌کند و سپس پیرامون اثبات [[غیبت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه)|غیبت]] و حکمت آن و وجوب اطاعت از خلیفه و همچنین انحصار تبعیت از خلافت الهى و لزوم وجود آن، بحث مى‌کند. سپس به برخى ویژگى‌هاى آن حضرت پرداخته و برخى تشبیهات و مثال‌هایى که براى بزرگوار است را، بیان مى‌کند.
  
 +
در قسمت بعدى آیات [[سوره آل عمران|سوره آل‌عمران]] بیان شده و پیرامون فضیلت [[تقیه]] در عصر غیبت، [[رجعت]] و [[ولایت]] آن بزرگوار و همچنین انصار و یاران آن حضرت مى‌پردازد.
  
اولين بحث كتاب كه با بررسى برخى آيات سوره بقره شروع مى‌شود، مباحثى پيرامون وجوب معرفت امام مهدى(عج) را بيان مى‌كند و سپس پيرامون اثبات غيبت و حكمت آن و وجوب اطاعت از خليفه و همچنين انحصار تبعيت از خلافت الهى و لزوم وجود آن، بحث مى‌كند. سپس به برخى ويژگى‌هاى آن حضرت پرداخته و برخى تشبيهات و مثال‌هايى كه براى بزرگوار است را، بيان مى‌كند.
+
در بررسى آیات [[سوره نساء]]، تشبیه غیبت امام مهدى به غیبت‌هاى [[حضرت عیسى]] را بیان کرده و ذیل [[سوره مائده]]، ذلت کفار و همچنین موحد شدن نصارا در زمان ظهور را مورد بررسى قرار مى‌دهد. مباحثى چون [[خروج سفیانی]] و [[نشانه های ظهور امام زمان (عج)|نشانه‌هاى ظهور]] و شباهت غیبت آن حضرت به غیبت [[حضرت موسى]] و ویژگى‌هاى زمان حکومت امام مهدى علیه‌السلام، ذیل سوره‌هاى بعدى ارائه مى‌شود.
  
در قسمت بعدى آيات سوره آل‌عمران بيان شده و پيرامون فضيلت تقيه در عصر غيبت، رجعت و ولايت آن بزرگوار و همچنين انصار و ياران آن حضرت مى‌پردازد.
+
در سوره‌هاى [[سوره توبه|توبه]]، [[سوره یونس|یونس]] و [[سوره یوسف|یوسف]]، ظهور [[اسلام]] بر سایر ادیان، در زمان ظهور آن حضرت بررسى شده است. همچنین برخى دیگر از علائم ظهور، شباهت غیبت آن بزرگوار به غیبت [[حضرت نوح]] و شباهت غیبت حضرت مهدى به [[حضرت یوسف]] و ظهور آن حضرت بعد از [[حضرت الیاس]]، به قلم تألیف درآمد است.
  
در بررسى آيات سوره نساء، تشبيه غيبت امام مهدى به غيبت‌هاى عيسى را بيان كرده و ذيل سوره مائده، ذلت كفار و همچنين موحد شدن نصارا در زمان ظهور را مورد بررسى قرار مى‌دهد. مباحثى چون خروج سفيانى و نشانه‌هاى ظهور و شباهت غيبت آن حضرت به غيبت موسى و ويژگى‌هاى زمان حكومت امام مهدى عليه‌السلام، ذيل سوره‌هاى بعدى ارائه مى‌شود.
+
نویسنده در ادامه، به بحث وجوب ایمان به رجعت مهدى و شیعیان آن حضرت پراخته و رجعت آن بزرگوار را با استناد به [[آیه]] بررسى مى‌کند. سپس شباهت غیبت امام مهدى(عج) را با عزلت [[حضرت ابراهیم]]، مقایسه کرده و درباره میثاقى که انبیاء با آن حضرت، بسته‌اند، سخن به میان مى‌آورد.
  
در سوره‌هاى توبه، يونس و يوسف، ظهور اسلام بر ساير اديان، در زمان ظهور آن حضرت بررسى شده است. همچنين برخى ديگر از علائم ظهور، شباهت غيبت آن بزرگوار به غيبت نوح و شباهت غيبت مهدى به يوسف و ظهور آن حضرت بعد از الياس، به قلم تأليف درآمد است.
+
در [[سوره انبیاء]] تا [[سوره دخان]]، به این که آیا امت مى‌تواند امام [[معصوم]] را انتخاب کند، پرداخته شده و همچنین روایات رجعت، ارائه مى‌شود. ابتلاء مؤمنین در زمان غیبت و این که مهدى از [[اهل بیت]] پیامبر است، نیز از دیگر مباحث ارائه شده مى‌باشد.
  
نويسنده در ادامه، به بحث وجوب ايمان به رجعت مهدى و شيعيان آن حضرت پراخته و رجعت آن بزرگوار را با استناد به آيه بررسى مى‌كند. سپس شباهت غيبت امام مهدى(عج) را با عزلت حضرت ابراهيم، مقايسه كرده و درباره ميثاقى كه انبياء با آن حضرت، بسته‌اند، سخن به ميان مى‌آورد.
+
نگارنده از سوره دخان تا آخر [[قرآن کریم]] را نیز به مباحثى چون بررسى حیات [[امام عصر]] از دیدگاه آیه، داستان [[دجال]] از دیدگاه [[اهل سنت]]، وظیفه انسان مؤمن در عصر غیبت، دعا براى تعجیل آن حضرت و همچنین [[استغاثه]] به آن بزرگوار و لزوم [[تزکیه نفس]] براى ملاقات با امام مهدى علیه‌السلام، اختصاص داده است.
  
در سوره انبياء تا دخان، به اين كه آيا امت مى‌تواند امام معصوم را انتخاب كند، پرداخته شده و همچنين روايات رجعت، ارائه مى‌شود. ابتلاء مؤمنين در زمان غيبت و اين كه مهدى از اهل بيت پيامبر است، نيز از ديگر مباحث ارائه شده مى‌باشد.
+
==منابع==
  
نگارنده از سوره دخان تا آخر قرآن كريم را نيز به مباحثى چون بررسى حيات امام عصر از ديدگاه آيه، داستان دجال از ديدگاه اهل سنت، وظيفه انسان مؤمن در عصر غيبت، دعا براى تعجيل آن حضرت و همچنين استغاثه به آن بزرگوار و لزوم تزكيه نفس براى ملاقات با امام مهدى عليه‌السلام، اختصاص داده است.
+
* ویکی نور
  
== وضعيت كتاب ==
+
[[رده:امام زمان (عج)]][[رده:کتابهای با موضوع امام مهدی (عج)]]
 
+
[[رده:منابع تاریخ زندگی امام مهدی(عج)]][[رده:منابع با موضوع اهل البیت علیهم السلام]][[رده:کتابهای شخصیت شناسی]]
با توجه به محتواى روايى اين اثر، ترجمه‌اى براى آن نگاشته نشده است. آيات و روايات به صورت دقيق، پاورقى خورده و مراجعه را براى مخاطب ساده مى‌كند. اين اثر به دست «عبدالرحيم مبارك»، مراجعه و تحقيق شده و گروهى از محققين نيز، به تصحيح و تطبيق كتاب پرداخته‌اند.
 
 
 
فهرست كتاب نيز در سه قسمت فهرست موضوعى، فهرست آيات و فهرست مصادر ارائه شده است.
 
 
 
== منابع ==
 
متن و مقدمه كتاب
 
 
 
== منبع ==
 
ویکی نور
 
 
 
[[رده:کتابهای با موضوع امام مهدی (عج)]]
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۶ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۴:۳۹

Ketab62.jpg

«الامام المهدى علیه‌السلام فی القرآن و السنة» اثر سعید ابومعاش (م، ۱۴۳۱ ق) نویسنده عراقی است که در آن، آیات و روایاتی را که صریحاً یا تلویحاً درباره امام مهدى (علیه‌السلام) و مسأله مهدویت بوده، جمع‌آورى کرده است.

ساختار کتاب

نگارنده در ابتداى کتاب و پس از ذکر مقدمه، به ترتیب سوره‌هاى قرآن کریم، آیه‌هاى مرتبط با مهدویت را ذکر کرده و روایات را ذیل آن‌ها ذکر مى‌کند. اگر چه این مباحث در کتاب، به صورت فصل‌بندى شده و مبوّب و با اختصاص عنوانى خاص و مجزا، ارائه نشده است؛ ولى چینش مرتب مطالب بر اساس ترتیب سوره‌هاى قرآن کریم، راه را براى رسیدن به مطلب مورد نیاز، بسیار آسان کرده است.

مؤلف، بعد از بیان هر آیه، با توجه به محتواى آن، مباحثى را عنوان بندى کرده و روایات را ذیل آن‌ها بیان مى‌کند. در حقیقت شالوده کتاب، جمع‌آورى روایات است و نگارنده از هر گونه ابراز نظر خوددارى کرده است.

محتوای کتاب

اولین بحث کتاب که با بررسى برخى آیات سوره بقره شروع مى‌شود، مباحثى پیرامون وجوب معرفت امام مهدى(عج) را بیان مى‌کند و سپس پیرامون اثبات غیبت و حکمت آن و وجوب اطاعت از خلیفه و همچنین انحصار تبعیت از خلافت الهى و لزوم وجود آن، بحث مى‌کند. سپس به برخى ویژگى‌هاى آن حضرت پرداخته و برخى تشبیهات و مثال‌هایى که براى بزرگوار است را، بیان مى‌کند.

در قسمت بعدى آیات سوره آل‌عمران بیان شده و پیرامون فضیلت تقیه در عصر غیبت، رجعت و ولایت آن بزرگوار و همچنین انصار و یاران آن حضرت مى‌پردازد.

در بررسى آیات سوره نساء، تشبیه غیبت امام مهدى به غیبت‌هاى حضرت عیسى را بیان کرده و ذیل سوره مائده، ذلت کفار و همچنین موحد شدن نصارا در زمان ظهور را مورد بررسى قرار مى‌دهد. مباحثى چون خروج سفیانی و نشانه‌هاى ظهور و شباهت غیبت آن حضرت به غیبت حضرت موسى و ویژگى‌هاى زمان حکومت امام مهدى علیه‌السلام، ذیل سوره‌هاى بعدى ارائه مى‌شود.

در سوره‌هاى توبه، یونس و یوسف، ظهور اسلام بر سایر ادیان، در زمان ظهور آن حضرت بررسى شده است. همچنین برخى دیگر از علائم ظهور، شباهت غیبت آن بزرگوار به غیبت حضرت نوح و شباهت غیبت حضرت مهدى به حضرت یوسف و ظهور آن حضرت بعد از حضرت الیاس، به قلم تألیف درآمد است.

نویسنده در ادامه، به بحث وجوب ایمان به رجعت مهدى و شیعیان آن حضرت پراخته و رجعت آن بزرگوار را با استناد به آیه بررسى مى‌کند. سپس شباهت غیبت امام مهدى(عج) را با عزلت حضرت ابراهیم، مقایسه کرده و درباره میثاقى که انبیاء با آن حضرت، بسته‌اند، سخن به میان مى‌آورد.

در سوره انبیاء تا سوره دخان، به این که آیا امت مى‌تواند امام معصوم را انتخاب کند، پرداخته شده و همچنین روایات رجعت، ارائه مى‌شود. ابتلاء مؤمنین در زمان غیبت و این که مهدى از اهل بیت پیامبر است، نیز از دیگر مباحث ارائه شده مى‌باشد.

نگارنده از سوره دخان تا آخر قرآن کریم را نیز به مباحثى چون بررسى حیات امام عصر از دیدگاه آیه، داستان دجال از دیدگاه اهل سنت، وظیفه انسان مؤمن در عصر غیبت، دعا براى تعجیل آن حضرت و همچنین استغاثه به آن بزرگوار و لزوم تزکیه نفس براى ملاقات با امام مهدى علیه‌السلام، اختصاص داده است.

منابع

  • ویکی نور