ملا غلامرضا قمى: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(خصوصيات اخلاقى)
 
(۳ نسخهٔ میانیِ همین کاربر نمایش داده نشده است)
سطر ۱: سطر ۱:
'''مقدمه'''
+
«آیت الله ملا غلامرضا قمى» معروف به «حاج آخوند» (۱۳۳۲-۱۲۵۵ ق)، از فقها و علماى بزرگ [[شیعه]] در قرن چهاردهم قمرى و از شاگردان [[شیخ مرتضی انصاری|شیخ انصارى]] و [[میرزا محمدحسن شیرازی|میرزای شیرازی]] بود. او در [[قم]] بر مسند تدریس، [[فتوا|افتاء]]، [[موعظه|وعظ]] و ارشاد و [[امام جماعت‌|امامت جماعت]] تکیه زد و کتبی نیز تألیف نمود. کتاب «[[قلائد الفرائد (کتاب)|قلائد الفرائد]]» از معروفترین آثار اوست.
 
+
{{شناسنامه عالم
يكى از مفاخر علماى [[قم]] در اوائل قرن چهاردهم هجرى، حضرت آيت الله حاج ملا غلامرضا قمى معروف به «حاج آخوند» و صاحب كتاب معروف «قلائد الفرائد» است. - كه نامش در زاويه گمنامى مانده و كمتر به زندگى علمى او پرداخته اند. - در اين مقاله كوتاه به شرح اندكى از زندگى سراسر تلاش و كوشش وى مى پردازيم و نمايى از آگاهى و تعهد و مسئوليت او را باز مى نمايانيم.
+
||نام کامل = حاج ملا غلامرضا قمى
 
+
||تصویر=
 +
||زادروز =  ۱۳۳۲ قمری
 +
|زادگاه = [[قم]]
 +
|وفات =  ۱۲۵۵ قمری
 +
|مدفن = قم، [[حرم حضرت معصومه علیها السلام|حرم حضرت معصومه]]
 +
|اساتید =  [[شیخ مرتضی انصاری|شیخ انصارى]]، [[میرزا محمدحسن شیرازی|میرزای شیرازی]]، [[میرزا حبیب الله رشتی|میرزا حبیب الله رشتى]]،...
 +
|شاگردان = سید محمود روحانى قمى، شیخ محمدجواد قمى، شیخ عبدالهادى قمى، سید عباس رضوى مبرقعى،...
 +
|آثار = [[قلائد الفرائد (کتاب)|قلائد الفرائد]]، قواعد الاصول، کنوز الجواهر، صلاة المسافر، کتاب الصلاة، کتاب القضاء،...
 +
}}
 
==ولادت==
 
==ولادت==
  
تاريخ تولد آن فقيه بزرگ به خوبى روشن نيست، اما از آنجا كه وى قريب السن و يا همسن مرحوم آيت العظمى حاج سيد صادق قمى - يار ديرين و هم‌مباحثه خويش - بوده و تاريخ ولادت او، 1255 ق بوده است. شايد سال تولد «حاج آخوند» نيز حدود 1255 ق باشد.(1)
+
تاریخ تولد ملا غلامرضا قمى فرزند رجبعلی، به خوبى روشن نیست، اما از آنجا که وى قریب السن و یا همسن مرحوم آیت الله [[سيد صادق قمی|حاج سید صادق قمى]] - یار دیرین و هم‌مباحثه خویش - بوده و تاریخ ولادت او، ۱۲۵۵ ق. بوده است. شاید سال تولد «حاج آخوند» نیز حدود ۱۲۵۵ ق. باشد.<ref>مقدمه سر السعادة، ص ۵.</ref>
 
 
==تحصيلات==
 
 
 
او پس از پشت سر نهادن دوران كودكى و نوجوانى و آموختن مقدمات علوم دينى در [[قم]] و تهران و اصفهان - كه نزد مرحوم علامه شيخ على نورى فلسفه را به مدت چهار سال بياموخت.(2) - و در سال 1279 ق به همراه دوست ديرين و هم‌مباحثه اش آيت الله حاج سيد صادق، رهسپار شهر علم پيامبر - [[نجف]] اشرف - گرديد و به مدت دو سال از درس‌هاى [[فقه]] و [[اصول]] استوانه دانش، استاد الفقهاء والمجتهدين شيخ انصارى بهره برده. اين دو سال در پرورش شخصيت علمى و بارورى استعداد او نقش بسزايى داشت، زيرا آن چنان كه از حاشيه اش بر رسائل شيخ برمى آيد، وى در اين مدت مبانى و گفتار شيخ اعظم را به خاطر سپرد و در جاى جاى كتاب به ذكر آن‌ها پرداخت.
 
 
 
پس از درگذشت شيخ انصارى در 1281 ق، وى با شركت در حلقه درسى آيات عظام: ميرزاى شيرازى و ميرزا حبيب الله رشتى به تكميل دانسته هاى خويش پرداخت. با مهاجرت ميرزاى شيرازى به [[سامرا]]، او هم بحثش حاج سيد صادق ملازمت ميرزا حبيب الله رشتى را برگزيدند و تا سال 1296 ق، به مدت 16 سال از درس‌‌هاى فقه و اصول آن وارث دانش شيخ انصارى بهره بردند.(3)
 
 
 
سپس در اواخر سال 1296 ق، به همراه دوستش رهسپار سامرا شد و دو سال نيز از درس آيت الله العظمى ميرزاى شيرازى بهره برد و با مكتب فقهى سامرا نيز آشنا شد.
 
 
 
==بازگشت به قم==
 
 
 
مرحوم حاج آخوند و آقاى حاج سيد صادق، در سال 1298 ق، به زادگاه خويش بازگشتند و بر مسند تدريس، افتاء، وعظ و ارشاد و امامت جماعت تكيه زدند. مردم حق‌شناس قم هم - كه دو تن از بهترين دانش آموختگان نجف را در ميان خويش مى ديدند. - گرد آنان را گرفتند و به استفاده از محضرشان پرداختند.
 
 
 
آيت الله ملا غلامرضا، ساليان فراوان در مسجد شريف [[امام حسن عسکری]] علیه‌السلام به تدريس علوم اهل بيت و اقامه جماعت و ارشاد مؤمنان پرداخت و مرحوم حاج سيد صادق هم بيشتر رسيدگى به دعاوى، قضاوت شرعى و فصل خصومات را بر عهده گرفت.(4)
 
 
 
==شاگردان==
 
 
 
از شمار تلامذه مرحوم حاج آخوند اطلاع دقيقى در دست نيست، اما مسلم آنست كه فضلاء و طلاب حوزه علميه [[قم]] نزد اين استاد فقه و اصول به شاگردى پرداخته اند. برخى از آنان عبارتند از:
 
 
 
* 1- مرحوم آيت الله حاج سيد محمود روحانى قمى (1307-1381 ق) فرزند آقا سيد صادق قمى؛(5)
 
 
 
* 2- مرحوم آيت الله حاج شيخ محمدجواد قمى (1295-1374 ق)؛
 
 
 
* 3- مرحوم آيت الله حاج شيخ عبدالهادى حاج آخوند (م 1385 ق)؛
 
 
 
* 4- مرحوم علامه شيخ محمدعلى ارجستانى كچوئى (م 1330 ق) صاحب «انوار المشعشعين فى شرافة قم والقميّين»؛(6)
 
 
 
* 5- مرحوم آيت الله حاج سيد عباس رضوى مبرقعى (م 1335 ق).
 
 
 
==تأليفات==
 
 
 
اميرالمؤمنين [[امام على]] علیه‌السلام راه ارزيابى انسان را تأليفات و نوشته هاى او مي‌داند و مى فرمايد: كتاب الرجل عنوان عقله و برهان فضله(7)(كتاب مرد نشانه خردمندى و دليل فضل اوست) و «عقول الفضلاء فى اطراف اقلامها»(8)(خردهاى دانشمندان به گرد قلم‌هايشان است.)
 
 
 
آيت الله ملا غلامرضا قمى نيز با اغتنام از فرصت‌ها به تدريس منظم فقه و اصول، تربيت شاگردان و تأليف كتابهاى علمى مى پرداخت. برخى از تأليفات ايشان عبارت است از:
 
 
 
'''<I>1- قلائد الفرائد يا «قلائد العقيان على نحور الخُرّد الحسان»:</I>'''
 
 
 
اين كتاب مشهورترين تأليفات ايشان و يكى از بهترين حاشيه هاى فرائدالاصول به شمار مى رود كه در سال 1315 ق، در تهران به خط زيباى ميرزا زين‌العابدين قمى و با تقريظ منظوم علامه اديب حاج سيد مهدى قمى به چاپ رسيد.(9)
 
 
 
اين تقريظ چنين است:
 
 
 
يا سالكا سواحل الرسائل × قد اغرق امواجها القوافل
 
 
 
كم ركبوا سفينة البرائة × و راموا الاستصحاب بالقرائة
 
 
 
تحيّروا فى لجج القواعد × ما وصلوا حقيقة المقاصد
 
 
 
عليك فى بلوغك الفوائد × بهذه القلّادة للفرائد
 
 
 
قد نزلت فى كتب الاصول × منزلة الربيع فى الفصول
 
 
 
كاملة دقائق القوانين × كاشفة الغطاء من العناوين
 
 
 
تملأ من بدائع الدقيقة × تميّز المجاز عن حقيقة
 
 
 
قال لنا السادة و رخوها × أجبتُهم «بديهة خذوها».(10)
 
 
 
استاد معظم آيت الله آقاى حاج سيد موسى شبيرى زنجانى درباره اين كتاب مى فرمايد: «براى مبتدى بهترين شرح، قلائد العقيان است كه شرح سهل التناول و مختصرى است و شارح كلمات شيخ را خوب فهميده است».(11)
 
 
 
جناب استاد آيت الله آقاى حاج سيد مهدى روحانى، نيز فرمودند: «وقتى جد ما آقاى حاج سيد صادق، اين كتاب را ديد، فرموده بود: علم و دانش ملا غلامرضا بيش از اين است و اين كتاب همه علم او نيست».
 
 
 
اين تعليقه شامل ويژگي‌هايى است، كه عبارتند از:
 
 
 
* 1- از آغاز تا پايان رسائل را دربر مى گيرد.
 
 
 
* 2- اين كتاب، آكنده از مطالب توضيحى، نقد و ايراد بر مطالب شيخ، اشتقاق شقوق، تمهيد مقدمات براى مباحث كتاب و تكميل ايرادها و انتقادات شيخ بر ادله است.
 
 
 
* 3- عبارات در برخى جاها، بسيار زيبا، مسجع و مقفى  است (ص 2 و 62).
 
 
 
* 4- برخى از حواشى بسيار مفصل و خواندنى است - به ويژه فصل استصحاب -
 
 
 
* 5- معرفى كتاب‌ها و مؤلفين آن‌ها (ص 59 و 62) - درباره قرب الاسناد و غوالى اللّئالى -
 
 
 
* 6- ذكر كامل [[احاديث]] (ص 60، 459 و 503).
 
 
 
* 7- لغت شناسى (ص 40، 61، 64، 65 و 473).
 
 
 
* 8- فوايد رجالى (ص 62، 64، 65 و 67).
 
 
 
* 9- استفاده از كتاب‌هاى تفسيرى، حديثى، رجالى و لغوى (ص 62).
 
 
 
* 10- مطالب بسيار جالب و خواندنى (ص 15، 20، 63، 327، 274-280 درباره قاعده لاضرر، ص 501 و 502).
 
 
 
* 11- معرفى علماء و فقهاء (ص 66 و 67).
 
 
 
* 12- رفع دشوارى عبارات شيخ (ص 41 و 66).
 
 
 
* 13- مشخص كردن گويندگان اقوال (ص 30، 245، 262 و 458).
 
 
 
* 14- ذكر سخنان فقهاء از كتاب‌هايشان (ص 21، 247، 262، 263 و 483).
 
 
 
* 15- بيان وجوه تأمل در سراسر كتاب.
 
 
 
* 16- از همه مهم‌تر آن كه، مؤلف سخنان مرحوم شيخ را در مجلس درسش ضبط كرده و همه آن‌ها را در شرح عبارات كتاب آورده است. (ص 11، 13، 14، 18 و 20 - بحث شيخ درباره اخباري‌ها - ص 27، 56، 57، 59، 62 و 63).
 
 
 
مؤلف، عباراتى را كه مرحوم شيخ انصارى به جاى عبارات رسائل القا فرموده، ذكر كرده است. (ص 487 و 503)
 
 
 
* 1- كوتاهترين بخش كتاب، فصل تعادل و تراجيح و مفصلترين بخش آن، فصل استصحاب (200 صفحه) است.(12)
 
 
 
* 2- قواعد الاصول، درباره دو مسئله مهم «اجتماع امر و نهى» و مسئله «ضد».(13)
 
 
 
* 3- صلاة المسافر.(14)
 
 
 
* 4- كتاب الصلاة.(15)
 
 
 
* 5- كتاب القضاء.(16)
 
 
 
* 6- كتاب الديات.(17)
 
 
 
* 7- كنوز الجواهر.(18)
 
 
 
==فرزندان:==
 
 
 
اميرمؤمنان [[امام على]] علیه‌السلام فرموده است: «الولد الصالح اجمل الذكرين؛(19) فرزندان شايسته، زيباترين دو ياد نيك است» و مرحوم آيت الله ملا غلامرضا نيز به جز تأليفات و شاگردان خويش، از نعمت داشتن فرزندانى صالح، زاهد و عالم نيز برخوردار بود. آنان عبارتند از:
 
 
 
'''<I>1- آيت الله حاج شيخ محمدجواد مجتهد قمى (1295-1375 ق):</I>'''
 
 
 
او مهتر و برتر فرزندان حاج آخوند بود كه پس از تولد در [[نجف]] اشرف، در هفت سالگى به [[قم]] آمد و پس از تحصيل مقدمات، سطوح [[فقه]] و [[اصول]] را در محضر پدر بزرگوارش و آيت الله حاج آقا احمد قمى - برادر آيت الله العظمى حاج آقا حسين قمى - فراگرفت و در 20 سالگى به اشاره پدرش به تهران ره سپرد و نزد حضرات آيات: ميرزا محمدحسن آشتيانى (فقه و اصول) و حاج شيخ على نورى، ميرزا محمود حكمى و شيخ عبدالكريم سبزوارى (حكمت و كلام) زانوى ادب به زمين زد و بهره هاى علمى بسيار برد و پس از سه سال توقف، به قم بازگشت و يك سال ديگر از پدرش بهره برد.
 
 
 
در سال 1319 ق، به نجف رفت و در درس آيات عظام: محقق خراسانى و سيد محمدكاظم يزدى حاضر شد و مبانى علمى خود را استوار ساخت. او پس از 14 سال، چند ماه پس از وفات پدر بزرگوارش در [[ربيع الاول]] سال 1333 ق به درخواست عموم مردم [[قم]] - كه از ايشان بازگشت به قم را خواسته بودند. - در ميان ابراز احساسات عموم اهالى كه به مناسبت ورود ايشان شهر را تعطيل عمومى كرده و تا چند كيلومترى به استقبال رفته بودند، به زادگاه پدرانش بازگشت و به تدريس، تأليف، وعظ و ارشاد پرداخت و به جاى پدرش، تصدى امامت مسجد [[امام حسن عسکری]] علیه‌السلام را بر عهده گرفت.
 
 
 
تأليفات گرانبهايش عبارتند از:
 
 
 
* الف) تقريرات درس فقه آيت الله سيد محمدكاظم يزدى؛
 
 
 
* ب) تقريرات درس اصول آيت الله ملا محمدكاظم خراسانى؛
 
 
 
* ج) صراط المستقيم (4 ج): جلد اول - در اثبات صانع و توحيد، جلد دوم - در فروع دين، جلد سوم - در معاملات، و جلد چهارم - در عدم جواز تقليد ميت؛
 
 
 
* د) سعادت بشر: در اثبات نبوت عامه و خاصه؛
 
 
 
* ه) آيينه حق نما: در اثبات ولايت عامه و خاصه؛
 
 
 
* و) توحيد قمى: در دو جلد به چاپ رسيده است.
 
 
 
* ز) كتاب كيمياء: در اثبات معاد جسمانى كه در سال 1364 ق به چاپ رسيده است.
 
 
 
* ح) ياقوت: رد بر ماديين و دهريون.(20)
 
 
 
وى مشغول نگارش كتاب «حادى عشر» - يازدهمين تأليفش - بود كه نداى حق را لبيك گفت. كتابخانه ايشان - به همراه كتابخانه پدرش كه به سفارش مرحوم حاج آخوند به وى واگذار شده بود. - پس از وفاتش، به آيت الله العظمى بروجردى واگذار و به دستور ايشان به كتابخانه [[مدرسه فيضيه]] تحويل داده شد.
 
 
 
وى در سال 1375 ق (1333 ش) درگذشت و پس از يك تشييع باشكوه و [[نماز]] آيت الله العظمى بروجردى بر پيكرش، در مسجد بالاسر حرم مطهر [[حضرت معصومه]] سلام الله علیها مدفون شد.(21) و نخستين مجلس بزرگداشت او از سوى آيت الله بروجردى در مدرسه فيضيه برگزار شد. فرزند وى - آقاى حاج محمدحسن اعرابى - داماد [[امام خمينى]] مى باشد.
 
 
 
'''<I>2- مرحوم حجت الاسلام شيخ عبدالهادى حاج آخوند (م  1385 ق).(22)</I>'''
 
 
 
'''<I>3- مرحوم حجت الاسلام شيخ محمد حاج آخوند (م 1378 ق).(23)</I>'''
 
 
 
'''<I>4- مرحوم حجت الاسلام آقا حسين قمى (م 1379 ق).(24)</I>'''
 
 
 
هر سه از شاگردان حضرات آيات عظام: حاج شيخ عبدالكريم حايرى يزدى، آقاى حجت، سيد محمدتقى خوانسارى و آيت الله بروجردى به شمار مى آيند.
 
==درگذشت ==
 
 
 
سرانجام مرحوم حاج آخوند، پس از عمرى - قريب به 75 سال - سرشار از خدمات دينى و اجتماعى، در 16 [[ذی الحجه]] الحرام 1332 ق(25) بدرود حيات گفت و پس از يك تشييع در خور و شايسته، در ايوان آيينه حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها به خاك سپرده شد.(26) و وفاتش اثرى عميق از غم و اندوه در دل مردمان [[قم]] به جاى گذاشت.
 
 
 
==در گفتار ديگران==
 
 
 
برخى از تراجم‌ نگاران درباره شخصيت وى، جملاتى را نگاشته اند كه اوصاف او را به ما نمايانده اند. از جمله:
 
 
 
* 1- شيخ [[آقا بزرگ تهرانى]] مى نويسد: دانشمند محقق، فقيه متبحر، و از بزرگان با شرافت قم...(27)
 
 
 
* 2- شيخ محمدحسين ناصرالشريعه هم مى نويسد: وى از علماى بزرگ و فقهاى سترگ [[قم]] است كه در عصر خود، در اولين صف علماى اين بلد بود. علاوه بر فضل ظاهر، قدس باطن نيز داشت...(28)
 
 
 
* 3- حاج شيخ مرتضى انصارى دزفولى نيز مى گويد: فقيه اصولى، زاهد متقى، محقق مدقق، جامع معقول و منقول و از اجله شاگردان شيخ بوده است...(29)
 
 
 
==خصوصيات اخلاقى ==
 
 
 
مرحوم حاج آخوند عالمى متواضع و به دور از مظاهر تشخص و تعين بود، تنها به حل و فصل مشكلات دينى مردم و تدريس و تأليف و امامت جماعت مى پرداخت. آنقدر در چشم و دل مردم [[قم]] جاى گرفته بود كه مردم تكه‌هايى از پيراهن او را براى گذاشتن در كفن خويش، ذخيره مى كردند و آن را مايه مباهات خود مى دانستند. زمانى گروهى از مردم قم براى [[زيارت]] عتبات عاليات به [[سامرا]] مشرف شدند و وجوهات شرعيه خود را به مرحوم ميرزاى شيرازى تقديم داشتند. اما ميرزا از پذيرفتن آن‌ها سرباز زد و فرمود: مگر آقاى حاج آخوند در قم نيست كه شما وجوهاتتان را به سامرا آورده ايد؟ ببريد به ايشان بدهيد.
 
 
 
از مظاهر فروتنى حاج آخوند آن كه: روزى براى ايشان نامه اى آمده بود و در آن خطاب به «حجت الاسلام» شده بود. معظم‌له ناراحت شد و اين عنوان را زائد بر شأن خود دانست و فرمود: حجت الاسلام فقط شيخ انصارى بود و بس.
 
 
 
و به هنگام وفات، وصيت نمود تا جنازه اش همانند يكى از مردمان عادى و به دور از تشريفات تشييع شود، اما مرحوم حاج سيد محمدباقر - توليت آستانه مقدسه - فرمود: ما مقدارى از راه را به وصيت ايشان عمل مى كنيم و بعد از آن به صلاح‌ديد خود تشييع مى نمائيم. و هم از سر تواضع، اجازه عكسبردارى از خود را نمى داد و بدين دليل، تصويرى از او در دست نيست.(30)
 
 
 
==پى  نوشت ==
 
 
 
(1). مقدمه سر السعادة، ص 5.
 
 
 
(2). نقباء البشر، 1657/4؛ تاريخ قم، ص 278، هدية الرازى؛ ش 167 (احوال حاج سيد صادق قمى).
 
 
 
(3). ميرزا خود فرموده است: شيخ مرحوم سه چيز داشت: علم و سياست و زهد. علم خود را به من و سياستش را به آقا حسن شيرازى بخشيد و زهدش را هم با خود به گور برد. [[شيخ انصارى]] هم فرموده بود: من براى سه نفر درس مى گويم: ميرزا محمدحسن شيرازى، ميرزا حبيب‌الله رشتى و آقا حسن نجم‌آبادى. ر.ك: نقباءالبشر، 438/1.
 
 
 
(4). رجال قم، ص 99.
 
 
 
(5). آثار الحجة، 72/2.
 
 
 
(6). كتابشناسى آثار مربوط به [[قم]]، ص 132.
 
 
 
(7). غررالحكم، 575/2، ح 41.
 
 
 
(8). همان، 502/2، ح 55.
 
 
 
(9). الذريعة، 164/17.
 
  
(10). «بديهة خذوها» ماده تاريخ تأليف كتاب - 1312 ق - است.
+
==تحصیل و استادان==
  
(11). ابعاد شخصيت شيخ انصارى، ص 23 (مجله مسجد، ش 17 (دى 1373)، ص  90).
+
ملا غلامرضا قمى پس از آموختن مقدمات علوم دینى در [[قم]] و [[تهران]] و [[اصفهان]] نزد مرحوم علامه شیخ على نورى [[فلسفه]] را به مدت چهار سال بیاموخت، و در سال ۱۲۷۹ ق، به همراه دوست دیرین و هم‌مباحثه اش آیت الله [[سید صادق قمی]]، رهسپار [[نجف]] اشرف گردید و به مدت دو سال از درس‌هاى [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] استاد الفقهاء والمجتهدین [[شیخ مرتضی انصاری|شیخ انصارى]] بهره برد. این دو سال در پرورش شخصیت علمى و بارورى استعداد او نقش بسزایى داشت، زیرا آن چنان که از [[حاشیه]]<nowiki/>‌‌اش بر [[فرائد الاصول (کتاب)|رسائل]] شیخ برمى آید، وى در این مدت مبانى و گفتار شیخ اعظم را به خاطر سپرد و در جاى جاى کتاب به ذکر آن‌ها پرداخت.
  
(12). مجله آينه پژوهش، ش 27، ص 76-78.
+
پس از درگذشت شیخ انصارى در ۱۲۸۱ ق، وى با شرکت در حلقه درسى آیات عظام: [[میرزا محمدحسن شیرازی|میرزاى شیرازى]] و [[میرزا حبیب الله رشتی|میرزا حبیب الله رشتى]] به تکمیل دانسته هاى خویش پرداخت. با مهاجرت میرزاى شیرازى به [[سامرا]]، او و هم‌بحثش حاج سید صادق ملازمت میرزا حبیب الله رشتى را برگزیدند و تا سال ۱۲۹۶ ق، به مدت ۱۶ سال از درس‌‌هاى فقه و اصول آن وارث دانش شیخ انصارى بهره بردند.
  
(13). الذريعة، 178/17، نقباءالبشر، 1657/4.
+
سپس در اواخر سال ۱۲۹۶ ق، به همراه دوستش رهسپار سامرا شد و دو سال نیز از درس آیت الله میرزاى شیرازى بهره برد و با مکتب فقهى سامرا نیز آشنا شد.
  
(14). نقباءالبشر، 1657/4.
+
==فعالیتهای علمی و اجتماعی==
  
(15). همان مدرك.
+
مرحوم حاج آخوند و [[سید صادق قمی|حاج سید صادق قمی]]، در سال ۱۲۹۸ ق، به زادگاه خویش بازگشتند و بر مسند تدریس، [[فتوا|افتاء]]، [[موعظه|وعظ]] و ارشاد و [[امام جماعت‌|امامت جماعت]] تکیه زدند. مردم حق‌شناس [[قم]] هم - که دو تن از بهترین دانش آموختگان نجف را در میان خویش مى دیدند - گرد آنان را گرفتند و به استفاده از محضرشان پرداختند.
  
(16). همان جا.
+
آیت الله ملا غلامرضا قمی، سالیان فراوان در مسجد شریف [[امام حسن عسکری]] علیه‌السلام به تدریس علوم [[اهل البیت|اهل بیت]] و اقامه [[نماز جماعت|جماعت]] و ارشاد مؤمنان پرداخت.<ref>رجال قم، ص ۹۹.</ref> از شمار شاگردان مرحوم حاج آخوند اطلاع دقیقى در دست نیست، اما مسلم آن است که فضلاء و طلاب [[حوزه علمیه قم]] نزد این استاد فقه و اصول به شاگردى پرداخته اند. برخى از آنان عبارتند از:
  
(17). همان مدرك.
+
*آیت الله حاج سید محمود روحانى قمى (۱۳۰۷-۱۳۸۱ ق)؛ فرزند [[سید صادق قمی|سید صادق قمى]]
  
(18). الذريعة، 171/18.
+
*آیت الله حاج شیخ محمدجواد قمى (۱۲۹۵-۱۳۷۴ ق)؛ فرزند حاج آخوند
  
(19). غررالحكم، 65/1، ح 1704.
+
*آیت الله حاج شیخ عبدالهادى قمى (م ۱۳۸۵ ق)؛ فرزند حاج آخوند
  
(20). كتاب كيمياء، ص 239، رجال قم، ص 150.
+
*علامه شیخ محمدعلى ارجستانى کچوئى (م ۱۳۳۰ ق)؛ صاحب «انوار المشعشعین فى شرافة قم والقمیین»
  
(21). آثار الحجة، 66/2 و 67، روزنامه نداى حق، سال 2، ش 8 (مقاله استاد حسين عمادزاده).
+
*آیت الله حاج سید عباس رضوى مبرقعى (م ۱۳۳۵ ق).
  
(22). آثار الحجة، 100/2؛ رجال [[قم]]، ص 130.
+
==آثار و تألیفات==
  
(23). همان، 108/2، رجال قم، ص 150.
+
آیت الله ملا غلامرضا قمى با اغتنام از فرصت‌ها علاوه بر تدریس منظم [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]]، به تألیف کتابهاى علمى مى پرداخت. برخى از تألیفات ایشان عبارت است از:
  
(24). همان، 91/2.
+
# [[قلائد الفرائد (کتاب)|قلائد الفرائد]] یا «قلائد العقیان على نحور الخُرّد الحسان»، این کتاب مشهورترین تألیفات ایشان و یکى از بهترین حاشیه هاى «[[فرائد الاصول (کتاب)|فرائدالاصول]]» به شمار مى رود که در سال ۱۳۱۵ ق، در [[تهران]] به خط زیباى میرزا زین‌العابدین قمى و با [[تقریظ]] منظوم علامه ادیب حاج سید مهدى قمى به چاپ رسید.<ref>الذریعة، ۱۶۴/۱۷.</ref>
 +
# قواعد الاصول، درباره دو مسئله مهم «اجتماع امر و نهى» و مسئله «ضد».
 +
# صلاة المسافر.
 +
# کتاب الصلاة.
 +
# کتاب القضاء.
 +
# کتاب الدیات.
 +
# کنوز الجواهر.
  
(25). نقباءالبشر، 1657/4.
+
==خصوصیات علمی و اخلاقى==
  
(26). تاريخ قم، ص 278.
+
[[آقا بزرگ تهرانى|شیخ آقا بزرگ تهرانى]] حاج آخوند را دانشمند محقق، فقیه متبحر، و از بزرگان با شرافت [[قم]] معرفی می کند.<ref>نقباءالبشر، ۱۶۵۷/۴.</ref> شیخ محمدحسین ناصرالشریعه هم مى نویسد: وى از علماى بزرگ و فقهاى سترگ قم است که در عصر خود، در اولین صف علماى این بلد بود. علاوه بر فضل ظاهر، قدس باطن نیز داشت.<ref>تاریخ قم، ص ۲۷۸.</ref> همچنین در شأن او گفته شده است: فقیه اصولى، زاهد متقى، محقق مدقق، جامع معقول و منقول و از اجله شاگردان [[شیخ مرتضی انصاری|شیخ]] بوده است.<ref>زندگى و شخصیت شیخ انصارى، ص ۲۹۸.</ref>
  
(27). نقباءالبشر، 1657/4.
+
مرحوم حاج آخوند عالمى [[تواضع|متواضع]] و به دور از مظاهر تشخص و تعین بود، تنها به حل و فصل مشکلات دینى مردم و تدریس و تألیف و امامت جماعت مى پرداخت. آنقدر در چشم و دل مردم [[قم]] جاى گرفته بود که مردم تکه‌هایى از پیراهن او را براى گذاشتن در کفن خویش، ذخیره مى کردند و آن را مایه مباهات خود مى دانستند. زمانى گروهى از مردم قم براى [[زیارت]] [[عتبات عالیات|عتبات عالیات]] به [[سامرا]] مشرف شدند و وجوهات شرعیه خود را به مرحوم [[میرزا محمدحسن شیرازی|میرزاى شیرازى]] تقدیم داشتند. اما میرزا از پذیرفتن آن‌ها سرباز زد و فرمود: مگر آقاى حاج آخوند در قم نیست که شما وجوهاتتان را به سامرا آورده اید؟ ببرید به ایشان بدهید.
  
(28). تاريخ قم، ص 278.
+
از مظاهر فروتنى حاج آخوند آن که: روزى براى ایشان نامه اى آمده بود و در آن خطاب به «[[حجت الاسلام]]» شده بود. معظم‌له ناراحت شد و این عنوان را زائد بر شأن خود دانست و فرمود: حجت الاسلام فقط [[شیخ مرتضی انصاری|شیخ انصارى]] بود و بس. و هم از سر تواضع، اجازه عکسبردارى از خود را نمى داد و بدین دلیل، تصویرى از او در دست نیست.
 +
==فرزندان==
  
(29). زندگى و شخصيت شيخ انصارى، ص 298.
+
مرحوم آیت الله ملا غلامرضا قمی به جز تألیفات و شاگردان خویش، از نعمت داشتن فرزندانى صالح، زاهد و عالم نیز برخوردار بود. آنان عبارتند از:
  
(30). از افادات آقاى حاج محمدحسن اعرابى زيد عزه.
+
'''<I>۱- آیت الله حاج شیخ محمدجواد مجتهد قمى (۱۲۹۵-۱۳۷۵ ق):</I>'''
  
==منابع:==
+
او مهتر و برتر فرزندان حاج آخوند بود و در درس آیات عظام: [[آخوند خراسانی|محقق خراسانى]] و [[سید محمدکاظم طباطبائی یزدی|سید محمدکاظم یزدى]] حاضر شد. او پس از وفات پدر بزرگوارش به تدریس، تألیف، وعظ و ارشاد پرداخت و تصدى امامت مسجد امام حسن عسکری علیه‌السلام را بر عهده گرفت. تألیفات گرانبهایش عبارتند از:  
  
(1). آثار الحجة يا تاريخ حوزه علميه قم، محمد شريف رازى، كتابفروشى برقعى، قم.
+
*الف) تقریرات درس فقه آیت الله سید محمدکاظم یزدى؛
  
(2). آينه پژوهش (مجله)، نشريه دفتر تبليغات اسلامى، حوزه علميه قم.
+
) تقریرات درس اصول آیت الله ملا محمدکاظم خراسانى؛
  
(3). تاريخ قم، محمدحسين ناصرالشريعة، با مقدمه و اصلاحات: على دوانى، دارالفكر، قم.
+
) صراط المستقیم؛
  
(4). الذريعة الى تصانيف الشيعة، شيخ [[آقا بزرگ تهرانى]]،‌‌ دارالاضواء، بيروت.
+
) سعادت بشر: در اثبات نبوت عامه و خاصه؛
  
(5). رجال قم، سيد محمد مقدس‌زاده، چاپخانه مهر ايران، 1335 ش.
+
) آیینه حق نما: در اثبات ولایت عامه و خاصه؛
  
(6). زندگى و شخصيت شيخ انصارى، مرتضى انصارى، اهواز، 1383 ق.
+
) توحید قمى: در دو جلد به چاپ رسیده است.
  
(7). سرالسعادة، سيد احمد حسين روحانى، مقدمه: سيد مهدى روحانى، چاپ قم.
+
) کتاب کیمیاء: در اثبات معاد جسمانى که در سال ۱۳۶۴ ق به چاپ رسیده است.
  
(8). غررالحكم و دررالكلم، عبدالواحد بن محمد تميمى آمدى، ترجمه: محمدعلى انصارى قمى، چاپ قم، 1335 ش.
+
) یاقوت: رد بر مادیین و دهریون.
  
(9). قلائد الفرائد، ملا غلامرضا قمى، چاپ افست، قم، 1372 ش.
+
'''<I>۲- مرحوم حجت الاسلام شیخ عبدالهادى حاج آخوند (م، ۱۳۸۵ ق).</I>'''
  
(10). كتابشناسى آثار مربوط به قم، سيد حسين مدرسى طباطبايى، قم، 1353 ش.
+
'''<I>۳- مرحوم حجت الاسلام شیخ محمد حاج آخوند (م، ۱۳۷۸ ق).</I>'''
  
(11). كيميا، ملا محمدجواد قمى، چاپ قم، 1364 ق.
+
'''<I>۴- مرحوم حجت الاسلام آقا حسین قمى (م، ۱۳۷۹ ق).</I>'''
  
(12). نداى حق (روزنامه)، چاپ تهران، 1371 ق.
+
که هر سه از شاگردان حضرات آیات عظام: [[شیخ عبد الکریم حائری یزدی|شیخ عبدالکریم حائرى یزدى]]، [[سید محمد حجت کوه کمره ای|سید محمد حجت]]، [[سید محمدتقی خوانساری|سید محمدتقى خوانسارى]] و [[آیت الله بروجردی|آیت الله بروجردى]] به شمار مى آیند.
 +
==وفات==
  
(13). مؤلفين كتب چاپى، خان بابامشار، تهران، 1342 ش، (ج 4، ص 695).
+
سرانجام مرحوم حاج آخوند، پس از عمرى - قریب به ۷۵ سال - سرشار از خدمات دینى و اجتماعى، در ۱۶ [[ذی الحجه]] ۱۳۳۲ قمری بدرود حیات گفت و در ایوان آیینه [[حرم حضرت معصومه علیها السلام|حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه]] سلام الله علیها به خاک سپرده شد.  
  
(14). نقباءالبشر فى قرن الرابع عشر، آقا بزرگ تهرانى، [[مشهد]]، 1404 ق.
+
به هنگام وفات، [[وصیت]] نمود تا جنازه اش همانند یکى از مردمان عادى و به دور از تشریفات [[تشییع|تشییع]] شود، اما مرحوم حاج سید محمدباقر - تولیت آستانه مقدسه - فرمود: ما مقدارى از راه را به وصیت ایشان عمل مى کنیم و بعد از آن به صلاح‌دید خود تشییع مى نمائیم.  
  
(15). گفتار آقاى حاج محمدحسن اعرابى.
+
==پانویس==
 +
{{پانویس}}
 +
==منابع==
  
==منبع==
+
* ناصرالدین انصارى قمى، [[ستارگان حرم (کتاب)|ستارگان حرم]]، جلد ۶.
  
ناصرالدين انصارى قمى, ستارگان حرم، جلد 6
 
 
[[رده:علمای قرن سیزدهم]]
 
[[رده:علمای قرن سیزدهم]]
 
[[رده:فقیهان]]
 
[[رده:فقیهان]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۶ ژوئیهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۱۶

«آیت الله ملا غلامرضا قمى» معروف به «حاج آخوند» (۱۳۳۲-۱۲۵۵ ق)، از فقها و علماى بزرگ شیعه در قرن چهاردهم قمرى و از شاگردان شیخ انصارى و میرزای شیرازی بود. او در قم بر مسند تدریس، افتاء، وعظ و ارشاد و امامت جماعت تکیه زد و کتبی نیز تألیف نمود. کتاب «قلائد الفرائد» از معروفترین آثار اوست.

نام کامل حاج ملا غلامرضا قمى
زادروز ۱۳۳۲ قمری
زادگاه قم
وفات ۱۲۵۵ قمری
مدفن قم، حرم حضرت معصومه

Line.png

اساتید

شیخ انصارى، میرزای شیرازی، میرزا حبیب الله رشتى،...

شاگردان

سید محمود روحانى قمى، شیخ محمدجواد قمى، شیخ عبدالهادى قمى، سید عباس رضوى مبرقعى،...

آثار

قلائد الفرائد، قواعد الاصول، کنوز الجواهر، صلاة المسافر، کتاب الصلاة، کتاب القضاء،...

ولادت

تاریخ تولد ملا غلامرضا قمى فرزند رجبعلی، به خوبى روشن نیست، اما از آنجا که وى قریب السن و یا همسن مرحوم آیت الله حاج سید صادق قمى - یار دیرین و هم‌مباحثه خویش - بوده و تاریخ ولادت او، ۱۲۵۵ ق. بوده است. شاید سال تولد «حاج آخوند» نیز حدود ۱۲۵۵ ق. باشد.[۱]

تحصیل و استادان

ملا غلامرضا قمى پس از آموختن مقدمات علوم دینى در قم و تهران و اصفهان نزد مرحوم علامه شیخ على نورى فلسفه را به مدت چهار سال بیاموخت، و در سال ۱۲۷۹ ق، به همراه دوست دیرین و هم‌مباحثه اش آیت الله سید صادق قمی، رهسپار نجف اشرف گردید و به مدت دو سال از درس‌هاى فقه و اصول استاد الفقهاء والمجتهدین شیخ انصارى بهره برد. این دو سال در پرورش شخصیت علمى و بارورى استعداد او نقش بسزایى داشت، زیرا آن چنان که از حاشیه‌‌اش بر رسائل شیخ برمى آید، وى در این مدت مبانى و گفتار شیخ اعظم را به خاطر سپرد و در جاى جاى کتاب به ذکر آن‌ها پرداخت.

پس از درگذشت شیخ انصارى در ۱۲۸۱ ق، وى با شرکت در حلقه درسى آیات عظام: میرزاى شیرازى و میرزا حبیب الله رشتى به تکمیل دانسته هاى خویش پرداخت. با مهاجرت میرزاى شیرازى به سامرا، او و هم‌بحثش حاج سید صادق ملازمت میرزا حبیب الله رشتى را برگزیدند و تا سال ۱۲۹۶ ق، به مدت ۱۶ سال از درس‌‌هاى فقه و اصول آن وارث دانش شیخ انصارى بهره بردند.

سپس در اواخر سال ۱۲۹۶ ق، به همراه دوستش رهسپار سامرا شد و دو سال نیز از درس آیت الله میرزاى شیرازى بهره برد و با مکتب فقهى سامرا نیز آشنا شد.

فعالیتهای علمی و اجتماعی

مرحوم حاج آخوند و حاج سید صادق قمی، در سال ۱۲۹۸ ق، به زادگاه خویش بازگشتند و بر مسند تدریس، افتاء، وعظ و ارشاد و امامت جماعت تکیه زدند. مردم حق‌شناس قم هم - که دو تن از بهترین دانش آموختگان نجف را در میان خویش مى دیدند - گرد آنان را گرفتند و به استفاده از محضرشان پرداختند.

آیت الله ملا غلامرضا قمی، سالیان فراوان در مسجد شریف امام حسن عسکری علیه‌السلام به تدریس علوم اهل بیت و اقامه جماعت و ارشاد مؤمنان پرداخت.[۲] از شمار شاگردان مرحوم حاج آخوند اطلاع دقیقى در دست نیست، اما مسلم آن است که فضلاء و طلاب حوزه علمیه قم نزد این استاد فقه و اصول به شاگردى پرداخته اند. برخى از آنان عبارتند از:

  • آیت الله حاج سید محمود روحانى قمى (۱۳۰۷-۱۳۸۱ ق)؛ فرزند سید صادق قمى
  • آیت الله حاج شیخ محمدجواد قمى (۱۲۹۵-۱۳۷۴ ق)؛ فرزند حاج آخوند
  • آیت الله حاج شیخ عبدالهادى قمى (م ۱۳۸۵ ق)؛ فرزند حاج آخوند
  • علامه شیخ محمدعلى ارجستانى کچوئى (م ۱۳۳۰ ق)؛ صاحب «انوار المشعشعین فى شرافة قم والقمیین»
  • آیت الله حاج سید عباس رضوى مبرقعى (م ۱۳۳۵ ق).

آثار و تألیفات

آیت الله ملا غلامرضا قمى با اغتنام از فرصت‌ها علاوه بر تدریس منظم فقه و اصول، به تألیف کتابهاى علمى مى پرداخت. برخى از تألیفات ایشان عبارت است از:

  1. قلائد الفرائد یا «قلائد العقیان على نحور الخُرّد الحسان»، این کتاب مشهورترین تألیفات ایشان و یکى از بهترین حاشیه هاى «فرائدالاصول» به شمار مى رود که در سال ۱۳۱۵ ق، در تهران به خط زیباى میرزا زین‌العابدین قمى و با تقریظ منظوم علامه ادیب حاج سید مهدى قمى به چاپ رسید.[۳]
  2. قواعد الاصول، درباره دو مسئله مهم «اجتماع امر و نهى» و مسئله «ضد».
  3. صلاة المسافر.
  4. کتاب الصلاة.
  5. کتاب القضاء.
  6. کتاب الدیات.
  7. کنوز الجواهر.

خصوصیات علمی و اخلاقى

شیخ آقا بزرگ تهرانى حاج آخوند را دانشمند محقق، فقیه متبحر، و از بزرگان با شرافت قم معرفی می کند.[۴] شیخ محمدحسین ناصرالشریعه هم مى نویسد: وى از علماى بزرگ و فقهاى سترگ قم است که در عصر خود، در اولین صف علماى این بلد بود. علاوه بر فضل ظاهر، قدس باطن نیز داشت.[۵] همچنین در شأن او گفته شده است: فقیه اصولى، زاهد متقى، محقق مدقق، جامع معقول و منقول و از اجله شاگردان شیخ بوده است.[۶]

مرحوم حاج آخوند عالمى متواضع و به دور از مظاهر تشخص و تعین بود، تنها به حل و فصل مشکلات دینى مردم و تدریس و تألیف و امامت جماعت مى پرداخت. آنقدر در چشم و دل مردم قم جاى گرفته بود که مردم تکه‌هایى از پیراهن او را براى گذاشتن در کفن خویش، ذخیره مى کردند و آن را مایه مباهات خود مى دانستند. زمانى گروهى از مردم قم براى زیارت عتبات عالیات به سامرا مشرف شدند و وجوهات شرعیه خود را به مرحوم میرزاى شیرازى تقدیم داشتند. اما میرزا از پذیرفتن آن‌ها سرباز زد و فرمود: مگر آقاى حاج آخوند در قم نیست که شما وجوهاتتان را به سامرا آورده اید؟ ببرید به ایشان بدهید.

از مظاهر فروتنى حاج آخوند آن که: روزى براى ایشان نامه اى آمده بود و در آن خطاب به «حجت الاسلام» شده بود. معظم‌له ناراحت شد و این عنوان را زائد بر شأن خود دانست و فرمود: حجت الاسلام فقط شیخ انصارى بود و بس. و هم از سر تواضع، اجازه عکسبردارى از خود را نمى داد و بدین دلیل، تصویرى از او در دست نیست.

فرزندان

مرحوم آیت الله ملا غلامرضا قمی به جز تألیفات و شاگردان خویش، از نعمت داشتن فرزندانى صالح، زاهد و عالم نیز برخوردار بود. آنان عبارتند از:

۱- آیت الله حاج شیخ محمدجواد مجتهد قمى (۱۲۹۵-۱۳۷۵ ق):

او مهتر و برتر فرزندان حاج آخوند بود و در درس آیات عظام: محقق خراسانى و سید محمدکاظم یزدى حاضر شد. او پس از وفات پدر بزرگوارش به تدریس، تألیف، وعظ و ارشاد پرداخت و تصدى امامت مسجد امام حسن عسکری علیه‌السلام را بر عهده گرفت. تألیفات گرانبهایش عبارتند از:

  • الف) تقریرات درس فقه آیت الله سید محمدکاظم یزدى؛
  • ب) تقریرات درس اصول آیت الله ملا محمدکاظم خراسانى؛
  • ج) صراط المستقیم؛
  • د) سعادت بشر: در اثبات نبوت عامه و خاصه؛
  • ه) آیینه حق نما: در اثبات ولایت عامه و خاصه؛
  • و) توحید قمى: در دو جلد به چاپ رسیده است.
  • ز) کتاب کیمیاء: در اثبات معاد جسمانى که در سال ۱۳۶۴ ق به چاپ رسیده است.
  • ح) یاقوت: رد بر مادیین و دهریون.

۲- مرحوم حجت الاسلام شیخ عبدالهادى حاج آخوند (م، ۱۳۸۵ ق).

۳- مرحوم حجت الاسلام شیخ محمد حاج آخوند (م، ۱۳۷۸ ق).

۴- مرحوم حجت الاسلام آقا حسین قمى (م، ۱۳۷۹ ق).

که هر سه از شاگردان حضرات آیات عظام: شیخ عبدالکریم حائرى یزدى، سید محمد حجت، سید محمدتقى خوانسارى و آیت الله بروجردى به شمار مى آیند.

وفات

سرانجام مرحوم حاج آخوند، پس از عمرى - قریب به ۷۵ سال - سرشار از خدمات دینى و اجتماعى، در ۱۶ ذی الحجه ۱۳۳۲ قمری بدرود حیات گفت و در ایوان آیینه حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها به خاک سپرده شد.

به هنگام وفات، وصیت نمود تا جنازه اش همانند یکى از مردمان عادى و به دور از تشریفات تشییع شود، اما مرحوم حاج سید محمدباقر - تولیت آستانه مقدسه - فرمود: ما مقدارى از راه را به وصیت ایشان عمل مى کنیم و بعد از آن به صلاح‌دید خود تشییع مى نمائیم.

پانویس

  1. مقدمه سر السعادة، ص ۵.
  2. رجال قم، ص ۹۹.
  3. الذریعة، ۱۶۴/۱۷.
  4. نقباءالبشر، ۱۶۵۷/۴.
  5. تاریخ قم، ص ۲۷۸.
  6. زندگى و شخصیت شیخ انصارى، ص ۲۹۸.

منابع