شریف العلماء: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(اضافه کردن رده)
 
(۵ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{<I>منبع اين نوشتار يک سايت است. آن را با نوشته خودتان جايگزين کنيد.</I>}
+
ملا محمد شریف مازندرانی فرزند ملا حسین علی مشهور به شریف العلماء (م، ۱۲۴۵ ق)، یکی از مراجع علما و اکابر مدرسین حوزه [[کربلا]] بود. شریف العلماء، [[فقیه|فقیهی]] اصولی و حکیمی منطقی بود. وی از مؤسسین بزرگ [[اصول فقه‌‌‌‌|علم اصول]] است و جامع علوم عقلی و نقلی گردید.  
  
ملا محمد شريف مازندرانی فرزند ملا حسين علی مشهور به شريف العلما یکی از مراجع علما و اکابر مدرسين حوزه کربلا بود. شريف العلما فقيهی اصولی و حکيمی منطقی بود. نام برده از مؤسسين بزرگ علم اصول است و جامع علوم عقلی و نقلی گرديد. شريف ابتدا از شاگردان سيد محمد مجاهد بود سپس به اندکی مدتی در سلک افاضل شاگردان سيد علی صاحب رياض در آمد. شريف پس از آنکه از محضر سيد رياض بهره کافی برد به دنبال مطالب علمی و بحثهای غامض تری به دنبال استاد هجرت علمی نمود و پس از مسافرت به بلاد مختلف ايران و عراق مجددا به حوزه درس سيد علی صاحب رياض بازگشت و خود نيز به کرسی تدريس نشست و با افاضلی چند به بحثهای اصولی پرداخت. طولی نکشيد که جلسه درس او رونقی خاص به خود گرفت و متجاوز از هزار نفر در پای درس و بحث او حاضر گشتند که اين عده در آن روز ارقام قابل توجهی بوده است.
+
==تحصیلات و استادان==
 +
شریف ابتدا از شاگردان [[سید محمد مجاهد]] بود سپس به اندک مدتی در سلک افاضل شاگردان [[سيد علی طباطبائی|سید علی]] صاحب ریاض در آمد. شریف پس از آنکه از محضر صاحب ریاض بهره کافی برد به دنبال مطالب علمی و بحثهای غامض تری به دنبال استاد هجرت علمی نمود و پس از مسافرت به بلاد مختلف [[ایران]] و [[عراق]] مجددا به حوزه درس سید علی صاحب ریاض بازگشت و خود نیز به کرسی تدریس نشست و با افاضلی چند به بحثهای اصولی پرداخت.  
  
هم اکنون به ذکر بعض افاضل اين شاگردان می پردازيم، زيرا در آينده اگر حياتی باشد با اينها نيز سر و کار داريم: سيد ابراهيم صاحب ضوابط، شيخ محمد حسين صاحب فصول، ملا اسماعيل یزدی، محمد حسن آل یاسين، ملا آقا دربندی، سعيد العلمای مازندرانی، سيد محمد شفيع جاپلقی، سيد جعفر دارابی، فاضل رشتی، فاضل اردکانی، حجة الاسلام اصفهانی، حجة الاسلام قزوينی، حجة الاسلام گلپايگانی، فرزند کاشف الغطاء، شيخ حسن مجتهد، سيد صدر الدين اصفهانی، پدر علامه نوری (شيخ محمد تقی)، شيخ محمد حسن نجفی صاحب جواهر، شيخ العراقين تهرانی، حاج زين العابدين خوانساری، شيخ انصاری و صدها عالم و مجتهد ديگر. اسامی فوق برخی از شاگردان وی هستند که خود به مقام استادی رسيدند و وجود آنها شمع محفل علمای بزرگ قرن چهاردهم گشت.
+
==تدریس و شاگردان==
 +
طولی نکشید که جلسه درس شریف العلماء رونقی خاص به خود گرفت و متجاوز از هزار نفر در پای درس و بحث او حاضر گشتند که این عده در آن روز ارقام قابل توجهی بوده است. بعض افاضل این شاگردان عبارتند از:
  
شريف: احاطه علمی او، فهم و استنباط و حافظه او، سرعت انتقال و درک او و بيان رسای او در بين مراجع کم نظير بود. سعيی تمام و جديتی زياد به امر تدريس داشت. در روز دو نوبت به کرسی تدريس می نشست. ساعتها نوجوانان اهل فضل و ساعتها مجتهدين اهل فن در محضرش بودند و با مغز امثال علامه یزديها، صاحب ضوابط و جواهر و شيخ انصاريها فقه و اصولی نوين با استفاده از کتاب و سنت، عقل و اجماع علما پی ريزی نمود. وقتی امثال سيد ابراهيم (صاحب ضوابط) و ديگران به او پيشنهاد تصنيف نمودند، فرمود: هر چه شماها بنويسيد گوئی من نوشته ام و همين گونه هم شد.
+
سید ابراهیم [[صاحب ضوابط]]، شیخ محمد حسین [[محمد حسین حائری اصفهانی (صاحب فصـول)|صاحب فصول]]، ملا اسماعیل یزدی، محمدحسن آل یاسین، ملا آقا دربندی، سعید العلمای مازندرانی، سید محمد شفیع جاپلقی، سید جعفر دارابی، [[فاضل رشتی]]، [[فاضل اردکانی]]، حجة الاسلام اصفهانی، حجة الاسلام قزوینی، حجة الاسلام گلپایگانی، فرزند کاشف الغطاء، شیخ حسن مجتهد، سید صدر الدین اصفهانی، پدر [[محدث نوری|علامه نوری]] (شیخ محمد تقی)، [[شیخ محمدحسن نجفی|شیخ محمد حسن نجفی]] صاحب [[جواهر الکلام (کتاب)|جواهر]]، شیخ العراقین تهرانی، حاج زین العابدین خوانساری، [[شیخ مرتضی انصاری|شیخ انصاری]] و صدها عالم و مجتهد دیگر.  
  
شريف در کربلا زاده شد و به کربلا لايق شد و به کربلا سالها به کرسی تدريس نشست و به کنار سيد الشهداء نيز به خاک سپرده شد (1245) و انشاءالله فردا سرافرازانه به اتفاق آنها محشور خواهد شد.
+
اسامی فوق برخی از شاگردان وی هستند که خود به مقام استادی رسیدند و وجود آنها شمع محفل علمای بزرگ قرن چهاردهم گشت.
  
بيننده عزيز: پس از شريف، کرسی درس علما و زعامت شيعيان جهان به صاحب ضوابط، صاحب جواهر و پس از اين دو به شيخ انصاری اعلی الله مقامه منتهی شد.
+
احاطه علمی شریف العلماء، فهم و استنباط و حافظه او، سرعت انتقال و درک او و بیان رسای او در بین مراجع کم نظیر بود. سعیی تمام و جدیتی زیاد به امر تدریس داشت. در روز دو نوبت به کرسی تدریس می نشست. ساعتها نوجوانان اهل فضل و ساعتها مجتهدین اهل فن در محضرش بودند و با مغز امثال علامه یزدیها، صاحب ضوابط و جواهر و شیخ انصاریها، [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصولی]] نوین با استفاده از [[قرآن|کتاب]] و [[سنت]]، [[عقل]] و [[اجماع]] علما پی ریزی نمود. وقتی امثال سید ابراهیم (صاحب ضوابط) و دیگران به او پیشنهاد تصنیف نمودند، فرمود: هر چه شماها بنویسید گوئی من نوشته ام و همین گونه هم شد.
  
منبع:سایت شعائر
+
==وفات==
 +
شریف در [[کربلا]] زاده شد و به کربلا لایق شد و به کربلا سالها به کرسی تدریس نشست و - در سال ۱۲۴۵ قمری - به کنار [[سیدالشهداء]] نیز به خاک سپرده شد.
 +
 
 +
==منبع==
 +
سایت شعائر
 
[[رده:علمای قرن سیزدهم]]
 
[[رده:علمای قرن سیزدهم]]
 +
[[رده: مدفونین در کربلا]]
 +
[[رده:فقیهان]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۱:۰۱

ملا محمد شریف مازندرانی فرزند ملا حسین علی مشهور به شریف العلماء (م، ۱۲۴۵ ق)، یکی از مراجع علما و اکابر مدرسین حوزه کربلا بود. شریف العلماء، فقیهی اصولی و حکیمی منطقی بود. وی از مؤسسین بزرگ علم اصول است و جامع علوم عقلی و نقلی گردید.

تحصیلات و استادان

شریف ابتدا از شاگردان سید محمد مجاهد بود سپس به اندک مدتی در سلک افاضل شاگردان سید علی صاحب ریاض در آمد. شریف پس از آنکه از محضر صاحب ریاض بهره کافی برد به دنبال مطالب علمی و بحثهای غامض تری به دنبال استاد هجرت علمی نمود و پس از مسافرت به بلاد مختلف ایران و عراق مجددا به حوزه درس سید علی صاحب ریاض بازگشت و خود نیز به کرسی تدریس نشست و با افاضلی چند به بحثهای اصولی پرداخت.

تدریس و شاگردان

طولی نکشید که جلسه درس شریف العلماء رونقی خاص به خود گرفت و متجاوز از هزار نفر در پای درس و بحث او حاضر گشتند که این عده در آن روز ارقام قابل توجهی بوده است. بعض افاضل این شاگردان عبارتند از:

سید ابراهیم صاحب ضوابط، شیخ محمد حسین صاحب فصول، ملا اسماعیل یزدی، محمدحسن آل یاسین، ملا آقا دربندی، سعید العلمای مازندرانی، سید محمد شفیع جاپلقی، سید جعفر دارابی، فاضل رشتی، فاضل اردکانی، حجة الاسلام اصفهانی، حجة الاسلام قزوینی، حجة الاسلام گلپایگانی، فرزند کاشف الغطاء، شیخ حسن مجتهد، سید صدر الدین اصفهانی، پدر علامه نوری (شیخ محمد تقی)، شیخ محمد حسن نجفی صاحب جواهر، شیخ العراقین تهرانی، حاج زین العابدین خوانساری، شیخ انصاری و صدها عالم و مجتهد دیگر.

اسامی فوق برخی از شاگردان وی هستند که خود به مقام استادی رسیدند و وجود آنها شمع محفل علمای بزرگ قرن چهاردهم گشت.

احاطه علمی شریف العلماء، فهم و استنباط و حافظه او، سرعت انتقال و درک او و بیان رسای او در بین مراجع کم نظیر بود. سعیی تمام و جدیتی زیاد به امر تدریس داشت. در روز دو نوبت به کرسی تدریس می نشست. ساعتها نوجوانان اهل فضل و ساعتها مجتهدین اهل فن در محضرش بودند و با مغز امثال علامه یزدیها، صاحب ضوابط و جواهر و شیخ انصاریها، فقه و اصولی نوین با استفاده از کتاب و سنت، عقل و اجماع علما پی ریزی نمود. وقتی امثال سید ابراهیم (صاحب ضوابط) و دیگران به او پیشنهاد تصنیف نمودند، فرمود: هر چه شماها بنویسید گوئی من نوشته ام و همین گونه هم شد.

وفات

شریف در کربلا زاده شد و به کربلا لایق شد و به کربلا سالها به کرسی تدریس نشست و - در سال ۱۲۴۵ قمری - به کنار سیدالشهداء نیز به خاک سپرده شد.

منبع

سایت شعائر