مساجد سبعه مدینه

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
فتح.jpg

کشور

عربستان

شهر

مدینه

  • طول:"42.1'35°39 شرقی
  • عرض:"37.8'28°24 شمالی
نقشه سبعه.JPG
مشاهده در نقشه


این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


در شوال سال پنجم هجری، مشرکان با همکاری یهود و با تلاش گسترده خود تمامی طوایف و قبایل موجود در شبه جزیره را علیه اسلام و مسلمانان بسیج کردند. آنان در نظر داشتند تا با یک هجوم همه جانبه، مدینه را تسخیر و اساس اسلام را برای همیشه براندازند، لذا تمامی گروهها احزاب و قبایل را برای محاصره مدینه به حرکت درآوردند.

از آن جایی که در این جنگ تمامی احزاب و قبایل حضور داشتند آن را غزوه احزاب نامیدند. در این میان مسلمانان به پیشنهاد سلمان فارسی و موافقت پیامبر صلی الله علیه و آله به حفر خندق در اطراف مدینه پرداختند و از این طریق سپاه مشرکان را زمین گیر کردند. به سبب این تاکتیک، نبرد یاد شده به جنگ خندق نیز مشهور گردید.

محاصره شهر نتیجه ای جز از دست دادن بزرگان و پهلوانان سپاه شرک (از جمله عمرو بن عبدود که توسط امام علی علیه السلام کشته شد) به دنبال نداشت و کفار پس از عدم دستیابی به اهداف خود ناچار به مکه بازگشت.

منطقه این نبرد، مقابل کوه سلع در شمال غربی مدینه قرار داشت. مسیر خندق نیز از نزدیکی مسجد ذوقبلتین در غرب آغاز، و به صورت نیم دایره ای با عبور از کوه سلع تا مسجد عبیر در نزدیکی مسجد الاجابه کنونی امتداد می‌یافت. به این صورت نیمی از مدینه در محاصره خندق درآمد و کوه سلع نیز محل استقرار و جان پناه سپاهیان اسلام گردید.

پیامبر صلی الله علیه و آله بر فراز کوه سلع در پشت سپاه اسلام قرار گرفت. فرماندهان و بزرگان سپاه در چند نقطه و دامنه این کوه سنگرها نماز می‌گذارند. بعدها به یاد جانفشانی های این عده، مساجدی در آنجا ساختند که به نام آن صحابه معروف شد.

موقعیت اصلی مساجد مورد نظر، صرف‌نظر از تغییرات مختصری در فضاهای مجاور همچنان محفوظ مانده است. البته در تعداد آنها اختلاف است، بعضی گفته اند یکی از مساجد تخریب شده و بعضی نیز مسجد ذوقبلتین را هفتمین آنها می ‌دانند. در حال حاضر شش مسجد در این منطقه پابرجاست که اسامی آن به این شرح است:

  1. مسجد فتح
  2. مسجد علی ابن ابی طالب علیه السلام
  3. مسجد فاطمه علیها السلام
  4. مسجد سلمان فارسی
  5. مسجد ابوبکر بن ابی قحافه
  6. مسجد عمر بن خطاب
  7. مسجد ذوقبلتین

منبع

داستان ها و حکایت های مسجد، غلامرضا نیشابوری.

آرشیو عکس و تصویر