شریعتمدار تهرانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (صفحه‌ای جدید حاوی '{<I>منبع اين نوشتار يک سايت است. آن را با نوشته خودتان جايگزين کنيد.</I>} حاج ملا جع...' ایجاد کرد)
 
جز (مهدی موسوی صفحهٔ شريعتمدار تـهرانی را به شریعتمدار تهرانی منتقل کرد)
 
(۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{<I>منبع اين نوشتار يک سايت است. آن را با نوشته خودتان جايگزين کنيد.</I>}
+
حاج ملا جعفر استرآبادی فرزند سیف الدین، معروف به شریعتمدار، صاحب انیس الواعظین، یکی از بزرگان علما و نویسندگان جهان [[تشيع|تشیع]] در قرن سیزدهم بود.  
  
حاج ملا جعفر استر آبادی فرزند سيف الدين معروف به شريعتمدار صاحب انيس الواعظين یکی از بزرگان علما و نويسندگان جهان تشيع در قرن سيزدهم بود. شريعتمدار عالمی جامع و نويسنده ای ماهر و توانا بود. سالها در حوزه کربلا و نجف از محضر سيد صاحب رياض و فرزندش بهره برد تا زمانی که شهر کربلا توسط داود پاشا محاصره شد به ايران عزيمت نمود و در تهران اقامت گزيد. ديری نگذشت که مورد توجه مردم و امرای مملکت قرار گرفت و از زندگی مرفهی برخوردار شد. شريعتمدار حدود بيست سال در تهران منصب قضاوت، امام جمعه و جماعت و رتق و فتق امور در دست او بود و در عراق و ايران آنی بی کار نبود. شهرت اين دانشمند بيشتر برای تأليفات متعدد اوست که فضلای ربانی از آثار گرانبهايش بهره ها بردند. او غير از کتاب انيس الواعظين (یا مونس زاهدين در اصول و فروع و اخلاقيات) حدود چهل جلد کتاب ديگر به رشته تحرير برده که اهم آنها بدين قرار است:
+
شریعتمدار عالمی جامع و نویسنده ای ماهر و توانا بود. سالها در حوزه [[کربلا]] و [[نجف]] از محضر سید صاحب [[ریاض المسائل|ریاض]] و فرزندش بهره برد تا زمانی که شهر کربلا توسط داود پاشا محاصره شد به [[ایران]] عزیمت نمود و در [[تهران]] اقامت گزید. دیری نگذشت که مورد توجه مردم و امرای مملکت قرار گرفت و از زندگی مرفهی برخوردار شد. شریعتمدار حدود بیست سال در تهران منصب قضاوت، [[امام جمعه]] و جماعت و رتق و فتق امور در دست او بود و در [[عراق]] و ایران آنی بی کار نبود.  
  
مصابيح در اصول فقه چند مجلد، شارع کبير در شرح معالم چند جلد، شارع صغير، براهين قاطعه در حکمت و کلام در شش جلد، ملاذ اوتاد در تقريرات سيد استاد، شفاء الصدور در تفسير چند جلد، جامع الفنون در علم اصول و شرايط اجتهاد، مداين علوم، مواليد الاحکام، ینابيع حکمت، قواعد فقهيه، اصل اصول، اصل عقايد، مصباح الهدی، نجم الهدايه، نخبه در دعا، تحفه عراق، ارشاد المسلمين دراخلاق، سفينة النجاه در شناخت امراض، جامع الرسائل، مظاهر الاسرار، مشاکل القرآن، اعمال العلوم، زينت صلوة، تجويد القرآن، تفسير القرآن، حاشيه شرح لمعه، حاشيه شرح جامی، حاشيه شمسيه قطب، مائده و چند جلد ديگر که کتب مزبور احاطه علمی او را در علوم عقلی و نقلی به اثبات می رساند.
+
شهرت این دانشمند بیشتر برای تألیفات متعدد اوست که فضلای ربانی از آثار گرانبهایش بهره ها بردند. او غیر از کتاب انیس الواعظین (یا مونس زاهدین در اصول و فروع و اخلاقیات) حدود چهل جلد کتاب دیگر به رشته تحریر برده که اهم آنها بدین قرار است:
  
صاحب روضات می نويسد: شريعتمدار دانشمندی نکو قلم، خوش بيان و گويا بود. مردم را به بهترين وجه به راه خدا و دين و به راه هدايت دعوت می نمود و با اصول فلسفی دقيق و پند و اندرز پسنديده با آنها گفتگو می کرد و باطل گويان را مجاب می نمود. او یکی از شرايط مهم اجتهاد را تسلط کامل در ادبيات عرب می دانست و معتقد بود از اين دانش می توان به فقه و اصول و تفسير و... دست یافت.
+
مصابیح در [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول فقه]] چند مجلد، شارع کبیر در شرح معالم چند جلد، شارع صغیر، براهین قاطعه در حکمت و [[علم کلام|کلام]] در شش جلد، ملاذ اوتاد در تقریرات سید استاد، شفاء الصدور در [[تفسیر قرآن|تفسیر]] چند جلد، جامع الفنون در علم اصول و شرایط [[اجتهاد]]، مداین علوم، موالید الاحکام، ینابیع حکمت، قواعد فقهیه، اصل اصول، اصل عقاید، مصباح الهدی، نجم الهدایه، نخبه در [[دعا]]، تحفه عراق، ارشاد المسلمین در [[اخلاق]]، سفینة النجاه در شناخت امراض، جامع الرسائل، مظاهر الاسرار، مشاکل القرآن، اعمال العلوم، زینت صلوة، تجوید القرآن، تفسیر القرآن، حاشیه [[شرح لمعه]]، حاشیه شرح جامی، حاشیه شمسیه قطب، مائده و چند جلد دیگر که کتب مزبور احاطه علمی او را در علوم عقلی و نقلی به اثبات می رساند.
  
شريعتمدار در فن شعر و ادبيات عرب و عجم مهارت داشت. بيتی درباره اهميت کار وحيد بزرگ و صاحب رياض نقل کرده:
+
صاحب [[روضات الجنات|روضات]] می نویسد: شریعتمدار دانشمندی نکو قلم، خوش بیان و گویا بود. مردم را به بهترین وجه به راه [[خدا]] و [[دین]] و به راه هدایت دعوت می نمود و با اصول [[فلسفه|فلسفی]] دقیق و پند و اندرز پسندیده با آنها گفتگو می کرد و باطل گویان را مجاب می نمود.  
  
تـــــــــــــخــــم  اصـــــــــول  فـــــقـــه در ايـــــــام آنــــــدراس        آقــــای بـــهـــبــــهــانــی از آن کـــشـت بـــا اســـاس
+
او یکی از شرایط مهم [[اجتهاد]] را تسلط کامل در [[ادبیات عرب]] می دانست و معتقد بود از این دانش می توان به [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] و [[تفسیر قرآن|تفسیر]] و... دست یافت.
  
در وقـــــــت  آب  ســـــــــــيــــــــــــد دامــــــادش  آب داد            والــــــی نـــــمـــود خــرمـنـــش ای خوشه چين بداس
+
شریعتمدار در فن [[شعر]] و ادبیات عرب و عجم مهارت داشت. [[بیت (شعر)|بیتی]] درباره اهمیت کار [[وحید بهبهانی|وحید]] بزرگ و صاحب ریاض نقل کرده:
  
والی = شريعتمدار
+
تخم اصول فقه در ایام آندراس * آقای بهبهانی از آن کشت با اساس
  
شريعتمدار در سال 1197 به جهان ديده گشود و در شب جمعه دهم صفر سال 1264 در تهران از جهان ديده فرو بست و جنازه او به احترام در ايوان نجف کنار مولا به خاک رفت.
+
در وقت آب سید دامادش آب داد * «والی» نمود خرمنش ای خوشه چین بداس
  
بعد از او فرزند دانشمند او حاج شيخ علی استرآبادی، صاحب جواهر المعادن، انيس الغربا، نهاية الآمال، جنة السرور، تحرير الاصول و... وارث علوم پدر گرديد.
+
(والی: شریعتمدار)
  
منبع:سایت شعائر
+
شریعتمدار در سال ۱۱۹۷ به جهان دیده گشود و در شب جمعه دهم [[ماه صفر|صفر]] سال ۱۲۶۴ در [[تهران]] از جهان دیده فرو بست و جنازه او به احترام در ایوان [[نجف]] کنار مولا [[امام علی علیه السلام|علی]] علیه السلام به خاک رفت.
 +
 
 +
بعد از او فرزند دانشمند او حاج شیخ علی استرآبادی، صاحب جواهر المعادن، انیس الغربا، نهایة الآمال، جنة السرور، تحریر الاصول و... وارث علوم پدر گردید.
 +
 
 +
==منابع==
 +
 
 +
* سایت شعائر
 +
 
 +
[[رده:علمای قرن سیزدهم]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۲:۲۹

حاج ملا جعفر استرآبادی فرزند سیف الدین، معروف به شریعتمدار، صاحب انیس الواعظین، یکی از بزرگان علما و نویسندگان جهان تشیع در قرن سیزدهم بود.

شریعتمدار عالمی جامع و نویسنده ای ماهر و توانا بود. سالها در حوزه کربلا و نجف از محضر سید صاحب ریاض و فرزندش بهره برد تا زمانی که شهر کربلا توسط داود پاشا محاصره شد به ایران عزیمت نمود و در تهران اقامت گزید. دیری نگذشت که مورد توجه مردم و امرای مملکت قرار گرفت و از زندگی مرفهی برخوردار شد. شریعتمدار حدود بیست سال در تهران منصب قضاوت، امام جمعه و جماعت و رتق و فتق امور در دست او بود و در عراق و ایران آنی بی کار نبود.

شهرت این دانشمند بیشتر برای تألیفات متعدد اوست که فضلای ربانی از آثار گرانبهایش بهره ها بردند. او غیر از کتاب انیس الواعظین (یا مونس زاهدین در اصول و فروع و اخلاقیات) حدود چهل جلد کتاب دیگر به رشته تحریر برده که اهم آنها بدین قرار است:

مصابیح در اصول فقه چند مجلد، شارع کبیر در شرح معالم چند جلد، شارع صغیر، براهین قاطعه در حکمت و کلام در شش جلد، ملاذ اوتاد در تقریرات سید استاد، شفاء الصدور در تفسیر چند جلد، جامع الفنون در علم اصول و شرایط اجتهاد، مداین علوم، موالید الاحکام، ینابیع حکمت، قواعد فقهیه، اصل اصول، اصل عقاید، مصباح الهدی، نجم الهدایه، نخبه در دعا، تحفه عراق، ارشاد المسلمین در اخلاق، سفینة النجاه در شناخت امراض، جامع الرسائل، مظاهر الاسرار، مشاکل القرآن، اعمال العلوم، زینت صلوة، تجوید القرآن، تفسیر القرآن، حاشیه شرح لمعه، حاشیه شرح جامی، حاشیه شمسیه قطب، مائده و چند جلد دیگر که کتب مزبور احاطه علمی او را در علوم عقلی و نقلی به اثبات می رساند.

صاحب روضات می نویسد: شریعتمدار دانشمندی نکو قلم، خوش بیان و گویا بود. مردم را به بهترین وجه به راه خدا و دین و به راه هدایت دعوت می نمود و با اصول فلسفی دقیق و پند و اندرز پسندیده با آنها گفتگو می کرد و باطل گویان را مجاب می نمود.

او یکی از شرایط مهم اجتهاد را تسلط کامل در ادبیات عرب می دانست و معتقد بود از این دانش می توان به فقه و اصول و تفسیر و... دست یافت.

شریعتمدار در فن شعر و ادبیات عرب و عجم مهارت داشت. بیتی درباره اهمیت کار وحید بزرگ و صاحب ریاض نقل کرده:

تخم اصول فقه در ایام آندراس * آقای بهبهانی از آن کشت با اساس

در وقت آب سید دامادش آب داد * «والی» نمود خرمنش ای خوشه چین بداس

(والی: شریعتمدار)

شریعتمدار در سال ۱۱۹۷ به جهان دیده گشود و در شب جمعه دهم صفر سال ۱۲۶۴ در تهران از جهان دیده فرو بست و جنازه او به احترام در ایوان نجف کنار مولا علی علیه السلام به خاک رفت.

بعد از او فرزند دانشمند او حاج شیخ علی استرآبادی، صاحب جواهر المعادن، انیس الغربا، نهایة الآمال، جنة السرور، تحریر الاصول و... وارث علوم پدر گردید.

منابع

  • سایت شعائر