الأمالى شیخ مفید (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (Aghajani صفحهٔ الأمالى شیخ مفید را به الأمالى شیخ مفید (کتاب) منتقل کرد)
 
سطر ۷: سطر ۷:
 
|نویسنده=شيخ مفيد
 
|نویسنده=شيخ مفيد
  
|موضوع=ک‍لام‌ ش‍ی‍ع‍ه‌ ام‍ام‍ی‍ه‌/ احادیث شیعه
+
|موضوع=حدیث و ک‍لام‌ ش‍ی‍ع‍ه‌/أمالی
  
 
|زبان= عربی
 
|زبان= عربی
  
|تعداد جلد= 1
+
|تعداد جلد= ۱
  
 
|عنوان افزوده1= تحقيق
 
|عنوان افزوده1= تحقيق
  
|افزوده1= حسين استاد ولي
+
|افزوده1= حسين استادولی و علی‌اكبر غفاری
  
|عنوان افزوده2= تحقیق
+
|عنوان افزوده2=  
 
 
|افزوده2= علي أكبر الغفاري
 
 
 
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38974/ الامالي]
 
  
 +
|افزوده2=
  
 +
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38974/ کتاب الأمالى]
 
}}
 
}}
كتاب أمالى شيخ مفيد از جمله منابع ارزشمند شيعه براى آگاهى از سخنان اهل بيت عصمت و طهارت می‌باشد.
+
'''«کتاب الأمالى»''' از آثار [[شیخ مفید]] (م، ۴۱۳ ق) می‌باشد که در موضوعات [[اخلاق|اخلاقی]]، اعتقادی و [[تاریخ اسلام]] به شاگردان خود املا کرده است. این کتاب براى دستیابى به سخنان [[اهل بیت]] علیهم‌السلام در زمینه مسائل اخلاقى، عقیدتى و تاریخی، کتابى ارزشمند و قابل توجه است.
اين كتاب براى دستيابى به سخنان آن بزرگواران در زمينه مسائل اخلاقى، عقيدتى و تاريخ اسلام كتابى بس ارزشمند و قابل توجه است.
 
  
 
==مؤلف==
 
==مؤلف==
  
[[شیخ مفید]] ابوعبدالله محمد بن محمد بن نعمان (م 413 ق).
+
محمد بن محمد بن نعمان معروف به '''«'''[[شیخ مفید]]'''»''' (۴۱۳-۳۳۶ ق)، فقیه اصولی و متکلم برجسته [[شیعه]] و از شاگردان [[شیخ صدوق]]، [[جعفر بن محمد قولویه]] و [[ابن جنید اسکافی|ابن جنید اسکافى]] است و عالمان بزرگی چون [[سید مرتضى]]، [[سید رضى]] و [[شیخ طوسى]] از شاگردان او هستند.  
  
== انگيزه نگارش‌ ==
+
شیخ مفید از جمله کسانی است که مفتخر به دریافت سه [[توقیعات امام زمان (عج)|توقیع]] از ناحیه [[امام زمان]] (عجل الله تعالی فرجه) شده است. او از پیشگامان در تدوین [[علم کلام]] و [[اصول فقه]] شیعه [[امامیه]] می‌باشد.  
حكومت‌هاى ستمگر بنى اميه و بنى عباس سعى فراوانى براى از بين بردن ياد و نام اهل بيت رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم داشتند و در اين راه شخصيت‌هاى بزرگى از علماى شيعه را به زندان انداخته و در زير شكنجه به شهادت رساندند تا شايد نور خدا را خاموش سازند، ولى علماى فداكار شيعه با مركب سرخِ خون خود، سخنان آن امامان معصوم را به گوش جهانيان رساندند.
 
شيخ مفيد و بسيارى ديگر از علماى شيعه در مجالس خود روايات اهل بيت عليهم السلام را مى‌خواندند و شاگردانشان، آنها را مى‌نوشتند و نام آن راأمالى‌ مى‌گذاشتند، يعنى نوشته شده در جلسه‌اى كه استاد در آن املا مى‌گويد.
 
  
==معرفی اجمالی کتاب==
+
برخی از تألیفات ارزشمند او عبارتند از: [[تفضیل امیر المؤمنین علیه السلام|تفضیل امیرالمؤمنین علیه‌السلام]]، [[المقنعه]]، [[مسار الشیعه]]، [[تصحیح الاعتقاد (کتاب)|تصحیح الاعتقاد]]، [[الارشاد]]، [[کتاب الجمل]]، [[الفصول العشرة فی الغیبة]]، [[المزار شیخ مفید|المزار]].
  
این کتاب در موضوعات اخلاقی، اعتقادی و [[تاریخ اسلام]] است که شیخ در طول هفت سال در ماه های [[رمضان]] و در 43 جلسه برای یاران خود املا کرده است. این کتاب از جمله منابع ارزشمند [[شیعه]] برای آگاهی از سخنان [[اهل بیت]] عصمت و طهارت است و برای دستیابی به سخنان آن بزرگواران در زمینه مسائل اخلاقی، عقیدتی و تاریخی اسلام، کتابی بس ارزشمند و قابل توجه است. کتاب مذکور، در طول هزار سال، پیوسته مورد توجه و عنایت علما و فقهای شیعه بوده است.
+
==معرفی کتاب==
 +
«[[الأمالی|أمالى]]» نویسى از شیوه‌هاى رائج‌ نقل روایات [[اهل بیت]] علیهم السلام در میان علماى [[شیعه]] مانند [[شیخ مفید]] بوده است، که در مجالس خود روایات را املا مى‌کردند و شاگردانشان آنها را مى‌نوشتند.
 +
 
 +
کتاب أمالى‌ شیخ مفید در موضوعات [[اخلاق|اخلاقی]]، اعتقادی و [[تاریخ اسلام]] است که او در طول هفت سال در ماه های [[رمضان]] و در ۴۳ جلسه برای یاران خود املا کرده است. این کتاب از جمله منابع ارزشمند شیعه برای آگاهی از سخنان اهل بیت عصمت و طهارت است و در طول هزار سال، پیوسته مورد توجه و عنایت علما و فقهای شیعه بوده است.
  
 
[[علامه مجلسی]] درباره این کتاب می فرماید: «ما به نسخه های بسیار قدیمی از این کتاب دست یافتیم که دلایل و قرائنی بر صحت و اعتبار آن وجود دارد».
 
[[علامه مجلسی]] درباره این کتاب می فرماید: «ما به نسخه های بسیار قدیمی از این کتاب دست یافتیم که دلایل و قرائنی بر صحت و اعتبار آن وجود دارد».
  
شیوه امالی نویسی از رایج ترین شیوه های نقل روایات اهل بیت علیهم السلام در میان [[علماء اسلام]] بوده است؛ خصوصاً در آن زمان ها که نشر کتاب به راحتی این زمان نبوده است. شخصیت های فراوانی از بزرگان شیعه کتاب امالی دارند؛ مانندِ [[شیخ صدوق]]، [[شیخ طوسی]]، [[سید مرتضی]] علم الهدی، [[شیخ ابراهیم بن سلیمان قطیفی]]، [[ابوعبدالله نیشابوری]] و...
+
کتاب أمالى‌ شیخ مفید توسط حسین استاد ولی ترجمه شده و به وسیله انتشارات [[آستان قدس رضوی]] به چاپ رسیده است.
 
 
== پيشينه تأليف‌ ==
 
 
 
شيوه أمالى نويسى از رائج‌ترين شيوه‌هاى نقل روايات اهل بيت عليهم السلام در ميان علماى اسلام بوده است. خصوصا در آن زمان‌هايى كه امكانات چاپ و نشر كتاب به راحتى اين زمان نبوده است.
 
اولين كتاب أمالى در تاريخ اسلام منسوب به حضرت رسول خدا صلى الله عليه و آله مى‌باشد كه آن را بر حضرت على عليه السلام املاء فرمودند و توسط شيخ صدوق از امام جعفر صادق عليه السلام بخش‌هايى از آن به دست ما رسيده؛ اما نسخه اصلى اين كتاب در دست امام زمان عجل الله تعالى فرجه مى‌باشد.
 
شخصيت‌هاى فراوانى از بزرگان شيعه نيز داراى كتاب أمالى مى‌باشند مانند:
 
1- شيخ صدوق 2- شيخ مفيد 3- شيخ طوسى 4- سيد مرتضى علم الهدى 5- شيخ ابراهيم بن سليمان قطيفى 6- ابو عبد الله نيشابورى معروف به شيخ مفيد 7- شيخ ابوبكر، احمد بن حسين بن احمد خزاعى 8- شريف، ابو محمد ناصر كبير اطروش‌
 
 
 
== نسخه‌ شناسی ==
 
 
 
1- نسخه‌اى در كتابخانه آيت الله نجفى مرعشى كه تاريخ نگارش آن 755 هجرى، به خط على بن حسن بن احمد بن ابراهيم بن مظاهر است.
 
 
 
2- نسخه‌اى در كتابخانه استاد سيد جلال الدين ارموى‌
 
 
 
==وضعیت نشر==
 
 
 
این کتاب توسط حسین استاد ولی ترجمه شده و به وسیله انتشارات [[آستان قدس رضوی]] به چاپ رسیده و سپس به همت کنگره جهانی هزاره [[شیخ مفید]]، در [[قم]] چاپ و منتشر شده است.
 
 
==منابع==
 
==منابع==
*محمدرضا ضميري، کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، صفحه 358.
 
*مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم افزار جامع الحادیث 3 [لوح فشرده]، بخش کتابشناسی
 
  
==متن کتاب الامالي==
+
*کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، محمدرضا ضمیری، ص ۳۵۸.
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38974/الامالي  الامالي]
+
*[[نرم افزار جامع الاحادیث ۵ / ۳|نرم افزار جامع الاحادیث]]، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
  
[[رده:منابع حدیثی]]
+
[[رده:منابع حدیثی]][[رده:کتاب‌های اخلاق اسلامی]][[رده:کتابهای اعتقادی]][[رده:کتابهای کلامی]]
 
{{حدیث}}
 
{{حدیث}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۰۰

الأمالى شیخ مفید.jpg
نویسنده شيخ مفيد
موضوع حدیث و ک‍لام‌ ش‍ی‍ع‍ه‌/أمالی
زبان عربی
تعداد جلد ۱
تحقيق حسين استادولی و علی‌اكبر غفاری

کتاب الأمالى

«کتاب الأمالى» از آثار شیخ مفید (م، ۴۱۳ ق) می‌باشد که در موضوعات اخلاقی، اعتقادی و تاریخ اسلام به شاگردان خود املا کرده است. این کتاب براى دستیابى به سخنان اهل بیت علیهم‌السلام در زمینه مسائل اخلاقى، عقیدتى و تاریخی، کتابى ارزشمند و قابل توجه است.

مؤلف

محمد بن محمد بن نعمان معروف به «شیخ مفید» (۴۱۳-۳۳۶ ق)، فقیه اصولی و متکلم برجسته شیعه و از شاگردان شیخ صدوق، جعفر بن محمد قولویه و ابن جنید اسکافى است و عالمان بزرگی چون سید مرتضى، سید رضى و شیخ طوسى از شاگردان او هستند.

شیخ مفید از جمله کسانی است که مفتخر به دریافت سه توقیع از ناحیه امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) شده است. او از پیشگامان در تدوین علم کلام و اصول فقه شیعه امامیه می‌باشد.

برخی از تألیفات ارزشمند او عبارتند از: تفضیل امیرالمؤمنین علیه‌السلام، المقنعه، مسار الشیعه، تصحیح الاعتقاد، الارشاد، کتاب الجمل، الفصول العشرة فی الغیبة، المزار.

معرفی کتاب

«أمالى» نویسى از شیوه‌هاى رائج‌ نقل روایات اهل بیت علیهم السلام در میان علماى شیعه مانند شیخ مفید بوده است، که در مجالس خود روایات را املا مى‌کردند و شاگردانشان آنها را مى‌نوشتند.

کتاب أمالى‌ شیخ مفید در موضوعات اخلاقی، اعتقادی و تاریخ اسلام است که او در طول هفت سال در ماه های رمضان و در ۴۳ جلسه برای یاران خود املا کرده است. این کتاب از جمله منابع ارزشمند شیعه برای آگاهی از سخنان اهل بیت عصمت و طهارت است و در طول هزار سال، پیوسته مورد توجه و عنایت علما و فقهای شیعه بوده است.

علامه مجلسی درباره این کتاب می فرماید: «ما به نسخه های بسیار قدیمی از این کتاب دست یافتیم که دلایل و قرائنی بر صحت و اعتبار آن وجود دارد».

کتاب أمالى‌ شیخ مفید توسط حسین استاد ولی ترجمه شده و به وسیله انتشارات آستان قدس رضوی به چاپ رسیده است.

منابع