مداحی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{خوب}}
 
{{خوب}}
{{و}}
+
 
 
{{مدخل دائرة المعارف|کتاب [[فرهنگ عاشورا(کتاب)|فرهنگ عاشورا]]}}
 
{{مدخل دائرة المعارف|کتاب [[فرهنگ عاشورا(کتاب)|فرهنگ عاشورا]]}}
  
مداحان اهل بيت، كه با ذكر مصيبت و ذكر فضايل خاندان وحى مجالس حسينى راگرم و اشك عاشقانه شيعيان آل الله را جارى مى‌سازند، از عوامل مهم بقاء فرهنگ‌ عاشورايند.
+
مداحان [[اهل البیت|اهل بيت]]، كه با ذكر مصيبت و ذكر فضايل خاندان [[وحی|وحى]] مجالس حسينى را گرم و اشك عاشقانه [[شیعه|شيعيان]] آل الله را جارى مى‌سازند، از عوامل مهم بقاء فرهنگ‌ عاشورايند.
  
مداح، در اصطلاح شيعى به كسانى گفته مى‌شود كه در ايام ولادت ها و شهادت هاى ائمه‌ اطهار علیهم السلام در مجالس جشن و عزا به خواندن اشعارى در فضايل و مناقب محمد و آل محمد، يا در مظلوميت آنان مى‌پردازند ولى اغلب، به مرثيه خوانان حسينى گفته ‌مى‌شود كه با خواندن شعر مرثيه و ذكر مصيبت، اهل مجلس را مى‌گريانند.
+
مداح، در اصطلاح شيعى به كسانى گفته مى‌شود كه در ايام ولادت ها و شهادت هاى [[ائمه اطهار|ائمه‌ اطهار]] علیهم السلام در مجالس جشن و عزا به خواندن اشعارى در فضايل و [[مناقب]] محمد و آل محمد، يا در مظلوميت آنان مى‌پردازند ولى اغلب، به [[مرثیه|مرثيه]] خوانان [[امام حسین علیه السلام|حسينى]] گفته ‌مى‌شود كه با خواندن شعر مرثيه و ذكر مصيبت، اهل مجلس را مى‌گريانند.
  
«مداح: روضه‌خوانى كه ايستاده در پيش منبر به شعر، مدايح اهل بيت و مصائب آنان را خواند، آن كه ‌ايستاده در كنار منبر در مجالس روضه خوانى يا روان در كوى و بازار، اشعار مدايح‌ اهل بيت را به آواز بخواند».<ref>لغت نامه، دهخدا.</ref>
+
«مداح: روضه‌خوانى كه ايستاده در پيش منبر به شعر، مدايح اهل بيت و مصائب آنان را خواند، آن كه ‌ايستاده در كنار منبر در مجالس [[روضه خوانی|روضه خوانى]] يا روان در كوى و بازار، اشعار مدايح‌ اهل بيت را به آواز بخواند».<ref>لغت نامه، دهخدا.</ref>
  
مداحى اهل بيت و نوحه خوانى در سوگ آنان، از جمله كارهايى است كه حادثه ‌عاشورا را زنده نگه داشته است. ائمه نيز از مداحان و ذاكران، تقدير و تشويق مى‌كردند، صله مى‌دادند، دعا مى‌كردند و براى اين كار، فضيلت و ثواب بسيار مى‌شمردند.
+
مداحى اهل بيت و [[نوحه]] خوانى در سوگ آنان، از جمله كارهايى است كه حادثه ‌[[روز عاشورا|عاشورا]] را زنده نگه داشته است. [[ائمه اطهار|ائمه]] نيز از مداحان و ذاكران، تقدير و تشويق مى‌كردند، صله مى‌دادند، دعا مى‌كردند و براى اين كار، فضيلت و ثواب بسيار مى‌شمردند.
  
[[امام ‌صادق‌]] علیه السلام فرموده است: «الحمدلله الذى جعل فى الناس من يفد الينا و يمدحنا و يرثى ‌لنا»،<ref>وسائل الشيعه، ج 10، ص 469.</ref> خدا را سپاس كه در ميان مردم، كسانى را قرار داده كه به سوى ما مى‌آيند و ما را مدح و مرثيه مى‌گويند.
+
[[امام صادق علیه السلام|امام ‌صادق‌]] علیه السلام فرموده است: «الحمدلله الذى جعل فى الناس من يفد الينا و يمدحنا و يرثى ‌لنا»،<ref>وسائل الشيعه، ج 10، ص 469.</ref> خدا را سپاس كه در ميان مردم، كسانى را قرار داده كه به سوى ما مى‌آيند و ما را مدح و مرثيه مى‌گويند.
  
و حضرت [[امام رضا]] علیه السلام در تشويق دعبل به مرثيه خوانى در ايام عزاى‌ حسينى فرمود: «يا دعبل! احب ان تنشدنى شعرا فان هذه الايام حزن كانت علينا اهل البيت‌»<ref>جامع احاديث الشيعه، ج 12، ص 567.</ref> اى دعبل، دوست دارم برايم شعر بسرايى و بخوانى، چون اين روزها، روزهاى اندوه ما اهل بيت است.
+
و حضرت [[امام رضا]] علیه السلام در تشويق [[دعبل خزاعی|دعبل]] به مرثيه خوانى در ايام عزاى‌ حسينى فرمود: «يا دعبل! احب ان تنشدنى شعرا فان هذه الايام حزن كانت علينا اهل البيت‌»<ref>جامع احاديث الشيعه، ج 12، ص 567.</ref> اى دعبل، دوست دارم برايم شعر بسرايى و بخوانى، چون اين روزها، روزهاى اندوه ما اهل بيت است.
  
همين گونه مجالس و برنامه‌ها، آن شهادت عظيم و حادثه ‌شگفت را با مرور اين همه سال، همچنان زنده نگهداشته و به بركت آن نيز، دين و احساسات دينى و انس و آشنايى مردم با خط اهل بيت زنده مانده است. به تعبير [[امام‌ خمينى‌]] قدس سره‌: «روضه [[سیدالشهدا]]، براى حفظ مكتب سيدالشهدا است... اين گريه‌ها و اين روضه‌ها حفظ كرده مكتب را».<ref>صحيفه نور، ج 8، ص 69.</ref>
+
همين گونه مجالس و برنامه‌ها، آن شهادت عظيم و حادثه ‌شگفت را با مرور اين همه سال، همچنان زنده نگهداشته و به بركت آن نيز، [[دین|دين]] و احساسات دينى و انس و آشنايى مردم با خط اهل بيت زنده مانده است. به تعبير [[امام‌ خمينى‌]] قدس سره‌: «روضه [[سیدالشهدا]]، براى حفظ مكتب سيدالشهدا است... اين گريه‌ها و اين روضه‌ها حفظ كرده مكتب را».<ref>صحيفه نور، ج 8، ص 69.</ref>
  
مداحى، نوعى الگو دادن به مخاطبان و شخصيت ‌پردازى اجتماعى و الگويى براى جامعه ارزشى است، سنگرى براى پراكندن و نشر فضيلت ها در قالبى مؤثر و فراگير نسبت به همه است و مداحان به خاطر اهميت كارشان در جامعه و در شكل دهى افكار و عواطف، نقش مهمى دارند و فلسفه اساسى مداحى، ترويج‌ خوبي ها و تبيين روحيه‌هاى والاى شهيدان كربلا و دميدن روح تعهد و حماسه در [[شيعه]] است و يك عشق و ايمان است، نه يك حرفه و شغل.
+
مداحى، نوعى الگو دادن به مخاطبان و شخصيت ‌پردازى اجتماعى و الگويى براى جامعه ارزشى است، سنگرى براى پراكندن و نشر فضيلت ها در قالبى مؤثر و فراگير نسبت به همه است و مداحان به خاطر اهميت كارشان در جامعه و در شكل دهى افكار و عواطف، نقش مهمى دارند و فلسفه اساسى مداحى، ترويج‌ خوبي ها و تبيين روحيه‌هاى والاى شهيدان [[کربلا|كربلا]] و دميدن روح تعهد و حماسه در [[شيعه]] است و يك عشق و ايمان است، نه يك حرفه و شغل.
  
به تعبير آيت الله خامنه‌اى: «جامعه مداح و ذاكر و ستايشگران اهل بيت، طبقه‌اى هستند كه در سايه اين روش، بيشترين تاثير را در تعميق فرهنگ و معارف اسلامى در ذهن مردم دارند... قضيه، فقط قضيه شعر خوانى نيست. مساله، مساله پراكندن مدايح و فضايل و حقايق در قالبى است كه‌ براى همه شنوندگان، قابل فهم و درك باشد و در دل آنها تاثير بگذارد».<ref>ستودگان و ستايشگران، ص 30 و 31. اين كتاب كه مجموعه‌اى برگرفته از سخنان آيت الله خامنه‌اى در ديدارهاى‌ مكرر با وعاظ و مداحان و شاعران و... است، بر محور مداحى و روضه خوانى و مرثيه سرايى و... است و براى مداحان‌ و ذاكران و شاعران اهل بيت، نكات بسيار سودمندى دارد، نشر «حوزه هنرى‌»، 1372.</ref>
+
به تعبير [[سید علی حسینی خامنه ای|آيت الله خامنه‌اى]]: «جامعه مداح و ذاكر و ستايشگران اهل بيت، طبقه‌اى هستند كه در سايه اين روش، بيشترين تاثير را در تعميق فرهنگ و معارف اسلامى در ذهن مردم دارند... قضيه، فقط قضيه شعر خوانى نيست. مساله، مساله پراكندن مدايح و فضايل و حقايق در قالبى است كه‌ براى همه شنوندگان، قابل فهم و درك باشد و در دل آنها تاثير بگذارد».<ref>ستودگان و ستايشگران، ص 30 و 31. اين كتاب كه مجموعه‌اى برگرفته از سخنان آيت الله خامنه‌اى در ديدارهاى‌ مكرر با وعاظ و مداحان و شاعران و... است، بر محور مداحى و روضه خوانى و مرثيه سرايى و... است و براى مداحان‌ و ذاكران و شاعران اهل بيت، نكات بسيار سودمندى دارد، نشر «حوزه هنرى‌»، 1372.</ref>
  
مداحان، به لحاظ آن كه كارشان بر عنصر «صدا»، «شعر»، «اجرا» و «مخاطب‌» متكى‌ است، بايد هر چه بيشتر نسبت به آموزش ديدن هاى لازم، پختگى اجرا، تمرين پيوسته، گزينش شعرهاى خوب و پرمعنى و زيبا و بديع و ولايى، مطالعه مقتل هاى معتبر و منابع ‌تاريخى، تكيه روى اشعار و مطالب اخلاقى، فكرى و عقيدتى، پرهيز از غلو و مبالغه و گفتن حرف هاى اغراق آميز و غيرقابل قبول كه اثر منفى دارد، اهتمام ورزند.
+
مداحان، به لحاظ آن كه كارشان بر عنصر «صدا»، «شعر»، «اجرا» و «مخاطب‌» متكى‌ است، بايد هر چه بيشتر نسبت به آموزش ديدن هاى لازم، پختگى اجرا، تمرين پيوسته، گزينش شعرهاى خوب و پرمعنى و زيبا و بديع و ولايى، مطالعه مقتل هاى معتبر و منابع ‌تاريخى، تكيه روى اشعار و مطالب اخلاقى، فكرى و عقيدتى، پرهيز از [[غلو]] و مبالغه و گفتن حرف هاى اغراق آميز و غيرقابل قبول كه اثر منفى دارد، اهتمام ورزند.
  
از دروغ و تصنع و بازار گرمى بپرهيزند، خلوص و صداقت و مناعت طبع را فراموش نكنند، نوكرى‌ ابا عبدالله الحسين و اخلاص نسبت به آن حضرت را از ياد نبرند و از آنجا كه شعر خوب‌ از نظر مضمون، قالب و تعبير در دلها و افكار، تاثير ماندگار مى‌گذارد، در شناخت و مطالعه و انتخاب شعرهاى پخته و عميق و زيبا بكوشند تا بهتر بتوانند در اين سمت، به ‌ترسيم چهره الگوهاى كمال و اسوه‌هاى پاكى، يعنى معصومين‌ علیهم السلام بپردازند و خود نيز الگوى اخلاق و تعهد باشند.
+
از [[دروغ]] و تصنع و بازار گرمى بپرهيزند، خلوص و صداقت و مناعت طبع را فراموش نكنند، نوكرى‌ [[امام حسین علیه السلام|ابا عبدالله الحسين]] و [[اخلاص]] نسبت به آن حضرت را از ياد نبرند و از آنجا كه شعر خوب‌ از نظر مضمون، قالب و تعبير در دلها و افكار، تاثير ماندگار مى‌گذارد، در شناخت و مطالعه و انتخاب شعرهاى پخته و عميق و زيبا بكوشند تا بهتر بتوانند در اين سمت، به ‌ترسيم چهره الگوهاى كمال و اسوه‌هاى پاكى، يعنى [[عصمت|معصومين‌]] علیهم السلام بپردازند و خود نيز الگوى اخلاق و تعهد باشند.
  
 
رسالت مقدس مداحان در عصر حاضر عبارتست از:  
 
رسالت مقدس مداحان در عصر حاضر عبارتست از:  
  
* استفاده شايسته از عواطف پاك مردم و جهت دادن به آنها در مسير پاكى و تهذيب و تقوا.  
+
*استفاده شايسته از عواطف پاك مردم و جهت دادن به آنها در مسير پاكى و [[تزکیه نفس|تهذيب]] و تقوا.
* تعميق محبت ها و عشق هاى درونى به انسان هاى اسوه و پاك.  
+
*تعميق محبت ها و عشق هاى درونى به انسان هاى اسوه و پاك.
* روشنگرى افكار جامعه و هدايت به ارزش ها و خوبي ها و تقويت ايمان مردم.  
+
*روشنگرى افكار جامعه و هدايت به ارزش ها و خوبي ها و تقويت [[ایمان|ايمان]] مردم.
* حفظ و اشاعه فرهنگ شهادت از طريق ياد شهداى [[كربلا]] و شهداى انقلاب و جنگ و طرح معارف اسلام و انقلاب و خط امام و رهبرى و مسئوليت هاى ‌اجتماعى.
+
*حفظ و اشاعه فرهنگ [[شهادت]] از طريق ياد شهداى [[كربلا]] و شهداى انقلاب و جنگ و طرح معارف [[اسلام]] و انقلاب و خط امام و رهبرى و مسئوليت هاى ‌اجتماعى.
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
  
==منابع==
+
==منبع==
جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.
+
جواد محدثی، [[فرهنگ عاشورا(کتاب)|فرهنگ عاشورا]]، نشر معروف.
  
 
[[رده:اهل البیت]]
 
[[رده:اهل البیت]]

نسخهٔ ‏۱۲ مهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۵۰


Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


مداحان اهل بيت، كه با ذكر مصيبت و ذكر فضايل خاندان وحى مجالس حسينى را گرم و اشك عاشقانه شيعيان آل الله را جارى مى‌سازند، از عوامل مهم بقاء فرهنگ‌ عاشورايند.

مداح، در اصطلاح شيعى به كسانى گفته مى‌شود كه در ايام ولادت ها و شهادت هاى ائمه‌ اطهار علیهم السلام در مجالس جشن و عزا به خواندن اشعارى در فضايل و مناقب محمد و آل محمد، يا در مظلوميت آنان مى‌پردازند ولى اغلب، به مرثيه خوانان حسينى گفته ‌مى‌شود كه با خواندن شعر مرثيه و ذكر مصيبت، اهل مجلس را مى‌گريانند.

«مداح: روضه‌خوانى كه ايستاده در پيش منبر به شعر، مدايح اهل بيت و مصائب آنان را خواند، آن كه ‌ايستاده در كنار منبر در مجالس روضه خوانى يا روان در كوى و بازار، اشعار مدايح‌ اهل بيت را به آواز بخواند».[۱]

مداحى اهل بيت و نوحه خوانى در سوگ آنان، از جمله كارهايى است كه حادثه ‌عاشورا را زنده نگه داشته است. ائمه نيز از مداحان و ذاكران، تقدير و تشويق مى‌كردند، صله مى‌دادند، دعا مى‌كردند و براى اين كار، فضيلت و ثواب بسيار مى‌شمردند.

امام ‌صادق‌ علیه السلام فرموده است: «الحمدلله الذى جعل فى الناس من يفد الينا و يمدحنا و يرثى ‌لنا»،[۲] خدا را سپاس كه در ميان مردم، كسانى را قرار داده كه به سوى ما مى‌آيند و ما را مدح و مرثيه مى‌گويند.

و حضرت امام رضا علیه السلام در تشويق دعبل به مرثيه خوانى در ايام عزاى‌ حسينى فرمود: «يا دعبل! احب ان تنشدنى شعرا فان هذه الايام حزن كانت علينا اهل البيت‌»[۳] اى دعبل، دوست دارم برايم شعر بسرايى و بخوانى، چون اين روزها، روزهاى اندوه ما اهل بيت است.

همين گونه مجالس و برنامه‌ها، آن شهادت عظيم و حادثه ‌شگفت را با مرور اين همه سال، همچنان زنده نگهداشته و به بركت آن نيز، دين و احساسات دينى و انس و آشنايى مردم با خط اهل بيت زنده مانده است. به تعبير امام‌ خمينى‌ قدس سره‌: «روضه سیدالشهدا، براى حفظ مكتب سيدالشهدا است... اين گريه‌ها و اين روضه‌ها حفظ كرده مكتب را».[۴]

مداحى، نوعى الگو دادن به مخاطبان و شخصيت ‌پردازى اجتماعى و الگويى براى جامعه ارزشى است، سنگرى براى پراكندن و نشر فضيلت ها در قالبى مؤثر و فراگير نسبت به همه است و مداحان به خاطر اهميت كارشان در جامعه و در شكل دهى افكار و عواطف، نقش مهمى دارند و فلسفه اساسى مداحى، ترويج‌ خوبي ها و تبيين روحيه‌هاى والاى شهيدان كربلا و دميدن روح تعهد و حماسه در شيعه است و يك عشق و ايمان است، نه يك حرفه و شغل.

به تعبير آيت الله خامنه‌اى: «جامعه مداح و ذاكر و ستايشگران اهل بيت، طبقه‌اى هستند كه در سايه اين روش، بيشترين تاثير را در تعميق فرهنگ و معارف اسلامى در ذهن مردم دارند... قضيه، فقط قضيه شعر خوانى نيست. مساله، مساله پراكندن مدايح و فضايل و حقايق در قالبى است كه‌ براى همه شنوندگان، قابل فهم و درك باشد و در دل آنها تاثير بگذارد».[۵]

مداحان، به لحاظ آن كه كارشان بر عنصر «صدا»، «شعر»، «اجرا» و «مخاطب‌» متكى‌ است، بايد هر چه بيشتر نسبت به آموزش ديدن هاى لازم، پختگى اجرا، تمرين پيوسته، گزينش شعرهاى خوب و پرمعنى و زيبا و بديع و ولايى، مطالعه مقتل هاى معتبر و منابع ‌تاريخى، تكيه روى اشعار و مطالب اخلاقى، فكرى و عقيدتى، پرهيز از غلو و مبالغه و گفتن حرف هاى اغراق آميز و غيرقابل قبول كه اثر منفى دارد، اهتمام ورزند.

از دروغ و تصنع و بازار گرمى بپرهيزند، خلوص و صداقت و مناعت طبع را فراموش نكنند، نوكرى‌ ابا عبدالله الحسين و اخلاص نسبت به آن حضرت را از ياد نبرند و از آنجا كه شعر خوب‌ از نظر مضمون، قالب و تعبير در دلها و افكار، تاثير ماندگار مى‌گذارد، در شناخت و مطالعه و انتخاب شعرهاى پخته و عميق و زيبا بكوشند تا بهتر بتوانند در اين سمت، به ‌ترسيم چهره الگوهاى كمال و اسوه‌هاى پاكى، يعنى معصومين‌ علیهم السلام بپردازند و خود نيز الگوى اخلاق و تعهد باشند.

رسالت مقدس مداحان در عصر حاضر عبارتست از:

  • استفاده شايسته از عواطف پاك مردم و جهت دادن به آنها در مسير پاكى و تهذيب و تقوا.
  • تعميق محبت ها و عشق هاى درونى به انسان هاى اسوه و پاك.
  • روشنگرى افكار جامعه و هدايت به ارزش ها و خوبي ها و تقويت ايمان مردم.
  • حفظ و اشاعه فرهنگ شهادت از طريق ياد شهداى كربلا و شهداى انقلاب و جنگ و طرح معارف اسلام و انقلاب و خط امام و رهبرى و مسئوليت هاى ‌اجتماعى.

پانویس

  1. لغت نامه، دهخدا.
  2. وسائل الشيعه، ج 10، ص 469.
  3. جامع احاديث الشيعه، ج 12، ص 567.
  4. صحيفه نور، ج 8، ص 69.
  5. ستودگان و ستايشگران، ص 30 و 31. اين كتاب كه مجموعه‌اى برگرفته از سخنان آيت الله خامنه‌اى در ديدارهاى‌ مكرر با وعاظ و مداحان و شاعران و... است، بر محور مداحى و روضه خوانى و مرثيه سرايى و... است و براى مداحان‌ و ذاكران و شاعران اهل بيت، نكات بسيار سودمندى دارد، نشر «حوزه هنرى‌»، 1372.

منبع

جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.