منابع و پی نوشتهای متوسط
جامعیت مقاله متوسط
مقاله بدون شناسه یا دارای شناسه ضعیف است
کیفیت پژوهش متوسط است
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

اقسام کفر

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو


Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از فرهنگ شیعه است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

متکلّمان اقسام متعددى براى کفر برشمرده‌اند:

  • الف. کفر انکار: بدین معنا است که کسى به قلب و زبان، خدا و رسول خدا صلی الله علیه وآله را انکار کند.
  • ب. کفر جُحود: یعنى کسى با قلب اذعان کند؛ ولى به زبان، انکار: «وَجَحَدُوا بِها وَاسْتَیقَنَتْها أنْفُسُهُمْ». (سوره نمل/ ۱۴)
  • ج. کفر عناد: بدین معنا است که کسى به دل و زبان اذعان کند؛ اما از روى حسادت و عناد و دشمنی، تن بدان ندهد؛ همانند ولید بن مغیره، که به دل و زبان قرآن را پذیرفت؛ ولى ایمان نیاورد و آن را سحر خواند. (سوره مدثر/ ۲۵-۱۱)
  • د. کفر نفاق: آن است که به زبان دم از ایمان زند؛ ولى دلش از ایمان تهى باشد.[۱]

همچنین بر اساس روایتی از امام صادق علیه السلام، تقسیمى دیگر براى «کفر» به این ترتیب بیان شده است:

  • الف. کفر جُحود: که خود بر دو قسم است: ۱. انکار ربوبیت: بدین معنا است که کسى، خدا و بهشت و دوزخ و رستاخیز را انکار کند. کفر زنادقه و دهریه از این دست است که قرآن سخن آنان را چنین باز مى‌گوید: «وَما یُهْلِکُنا إلّا الدَّهْرُ» (سوره جاثیه/۲۳). ۲. انکار همراهِ شناخت: یعنى هر چند به وجود خدا یقین دارند، امّا از روى ستمکارى و تکبر او را انکار مى‌کنند.(سوره نمل/۱۴)
  • ب. کفر عصیان: بدین معنا است که به خدا ایمان دارند؛ اما از فرمان او سر مى‌پیچند و تکالیف دینى را برنمى‌تابند: «أَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتَابِ وَتَكْفُرُونَ بِبَعْضٍ...» (سوره بقره/۸۵).
  • ج. کفر نعمت: عبارت از ناسپاسى در برابر نعمت‌هاى الهى است. قرآن کریم از حضرت سلیمان علیه السلام نقل فرموده است: «هَٰذَا مِنْ فَضْلِ رَبِّی لِیبْلُوَنِی أَأَشْکرُ أَمْ أَکفُرُ»؛ این از فضل پروردگار من است تا مرا به سپاسگزارى و ناسپاسى بیازماید. (سوره نمل/۴۰؛ و نیز: سوره ابراهیم/۷؛ سوره بقره/۱۵۲)
  • د. کفر برائت: این گونه کفر ناپسند نیست؛ بلکه از وظایف اعتقادى است و عبارت است از کفر به دشمنان خدا و کافران، مانند کفر حضرت ابراهیم علیه السلام و پیروانش نسبت به مشرکان: «... إِذْ قَالُوا لِقَوْمِهِمْ إِنَّا بُرَآءُ مِنْکمْ وَمِمَّا تَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ کفَرْنَا بِکمْ...» (سوره ممتحنه/۴).
  • ه. کفر مطلق: کفرى است که هیچ یک از قیدهاى پیشین را ندارد.[۲]

پانویس

  1. الایمان و الکفر فى الکتاب والسّنّة، ۵۵؛ تاج العروس، ۳/ ۲۵۴؛ لسان العرب، ۵/ ۱۴۴.
  2. بحارالانوار، ۹۳/۶۰؛ مستدرک الوسائل، ۱/۷۶؛ میزان الحکمة، ۳/۲۷۱۱.

منابع