جن
نسخهٔ تاریخ ۳ اوت ۲۰۱۳، ساعت ۰۶:۱۳ توسط مرضیه الله وکیل جزی (بحث | مشارکتها) (←نکاتی در باب شناخت جن)
جنّ در لغت به معناى پوشيده بودن چيزى از حواسّ است.[۱] و آن نوعى از موجودات آفريده شده از آتش، صاحب اراده و شعورند كه از حواسّ ما پنهاناند.[۲]
نکاتی در باب شناخت جن
- جنّ یکی از دو موجود پرارزش (ثقلان) روی زمین است، دقت و تأمل در آیه 31 سوره الرحمن این مطلب را روشنتر میکند: «سَنَفْرُغُ لَكُمْ أَيُّهَا الثَّقَلَانِ»؛ ای گروه جن و انس بزودی به حساب شما خواهیم پرداخت.
- ماهیت جن از آتش [لهيب خالص آتش (زبانه و شعله غيرآميخته به دود)] است. «وَخَلَقَ الْجَانَّ مِن مَّارِجٍ مِّن نَّارٍ»؛[۳] جنّ را از مخلوطی از آتش آفرید.(سوره الرحمن: 15)
- جنّیان دارای علم، ادراک و تشخیص حق از باطل و قدرت منطق و استدلال هستند.
- مانند انسانها مرگ و میر دارند و گروهی جای گروهی را میگیرند. (سوره فصلت: 25)
- آنها مانند انسان، قدرت بر انجام کار دارند.
- مانند سایر موجودات زنده نر و ماده دارند و این موضوع در آیه 36 سوره یس قابل تأمل و دقت است. آیه میگوید: نبات و انسانها نر و ماده دارند و نیز چیزهایی که ما آنها را نمیدانیم، نر و ماده دارند و عبارت «وَمِمَّا لَا يَعْلَمُونَ»؛ جنّ را نیز شامل میشود ولی ما کیفیت آن را نمیدانیم. همچنین در سوره جن از قول آنها نقل شده که میگفتند: مردانی از آدمیان به مردانی از جنّ پناه میبردند. (جن:6) چون قرآن اشاره به مردان جن کرده است، پس حتما زنان جن هم وجود دارند.
- روز قیامت محشور میشوند. (سوره انعام: 128)
- مثل انسانها اصل اختیار و آزادی بر آنها حاکم است.
- دارای شعور و اراده هستند.
- دارای عقاید مختلف بوده و عدهای از آنها فاسق و فاجر و ظالم هستند و عدهای از آنها صالح و مؤمن و اما این که آنها مانند انسانها، شیعه و غیرشیعه هم دارند، شواهدی وجود دارد که صحت این مطلب را تأیید میکند. زیرا در روایات بسیاری از لسان اهل بیت علیهمالسلام عدهای از جنیان به عنوان شیعه معرفی شدهاند.
- آنها میخورند و میآشامند زیرا مانند انسان نیاز به رشد و تولیدمثل دارند و طبیعی است که تغذیه نیز داشته باشند. اما این که از چه چیزهایی تغذیه میکنند، از روایات چنین برمیآید که آنها از بازمانده غذای انسان و مغز استخوان استفاده میکنند. چنانکه «ابن بابویه» نقل کرده است: «گروهی از طایفه جنّ خدمت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله شرفیاب شدند و عرض کردند. ای رسول خدا صلی الله علیه و آله چیزی برای خوردن به ما عطا فرما، حضرت هم استخوان و بازمانده غذا به آنها عطا کرد.[۴] و نیز امام صادق علیهالسلام میفرماید: «استخوان و ضایعات غذای جنیان است».[۵]
- به محضر ائمه علیهمالسلام میآیند و مسائل دینی خود را میپرسند در اصولکافی، ج1، ص394 بابی تحت عنوان (جنّ در محضر ائمه علیهالسلام) وجود دارد.
- جنّيان همچون آدميان مكلّف به شريعت می باشند.
- جنّ از لحاظ رتبه زمانی اولین «ثَقَل» است «والجانَّ خَلَقْناهُ مِنْ قَبْلُ...» و از لحاظ رتبه مقامی دومین «ثقل» است زیرا انسان اشرف مخلوقات است.
احکام مربوط به جن
تسخير جن از راه نامشروع، مانند رياضتها و خواندن عزائم (عوذات) مشتمل بر كفر حرام است. در حرمت آن از راه مشروع همچون خواندن عزائمِ صحيح، اختلاف است.[۶]
پانویس
منابع
- شناخت دومین ثقل جهان هستی: جن در کلام وحی و عترت، اسماعیل نساجی زواره، مجله درسهایی از مکتب اسلام، شهریور 1380، شماره 486.
- فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهمالسلام، جمعى از پژوهشگران زیر نظر سید محمود هاشمى شاهرودى، جلد3، صص 117-116.
- فرهنگ قرآن، جلد نهم، ذیل مدخل "جن".